Rustinki kirjoitti:Valitettavasti aloittaessaan hääkuvausta on liikenteessä kylmiltään.
Tokihan sitä voi pyytää, josko pääsisi jonkun enemmän hääkeikkoja tehneen mukaan kakkoskuvaajaksi testaamaan hääkuvausta. Sitten olisi jo vähän hajua esim. kirkonmenoista, yksityiskohtien kuvaamisesta juhlapaikalla ja vaikkapa hyvistä/toimivista kuvakulmista puheiden aikana, eikä aivan kaikki tule ihan yllätyksenä, kun kuvaus onkin kokonaan omissa näpeissä.
***
Tässä alla omia käytännön vinkkejäni. En puutu kalustoon tai kuvaustyyliin sen tarkemmin - oletuksena on, että kalusto soveltuu hääkuvaukseen ja että kameran toimintalogiikka on selvillä.
- Lainaa hääpäivää varten itsellesi vararunko joltain tutulta - Kuvaajan otsasuoni alkaa sykkimään, jos sen ainoan kameran suljin sanoo päivän aikana Ystävyys-, Yhteistyö- ja Avunantosopimuksensa irti.
- Lataa kaikki akut, formatoi muistikortit, puhdista linssit, varmista, että kuvaat RAW:ta - Kuvaajan otsasuoni alkaa sykkimään, jos vaihtaa kameraan täydeksi luullun, mutta tyhjäksi osoittautuvan akun tai kotona havaitsee kuvanneensa kaikki "Jpeg small" -asetuksella.
- Laita etukäteen kirkon ja juhlapaikan osoitteet/sijainti paperille. Paperikartat tai joku muu Plan B eivät ole pahitteeksi - Kuvaajan otsasuoni alkaa sykkimään, jos se navi ei sitten hääpäivänä toimikaan.
- Mene kirkkoon puoli tuntia etukäteen. Selvitä kirkon valaistus, mieti kuvakulmat ja kulkureitit. Virret/musiikkiesitykset kestävät tyypillisesti n. 2-3 minuuttia ja niiden aikana on hyvä vaihtaa paikkaa - Sulhasen otsasuoni alkaa sykkimään, jos kuvaaja tulee kirkkoon vasta morsiamen vanavedessä.
- Kirkossa EI mennä alttarille, eli sinne alttarikaiteen sisäpuolelle. Jos olet epävarma, tarkista homma suntiolta tai vihkipapilta ennen vihkimistä. Papin otsasuoni alkaa sykkimään, jos havaitsee kuvaajan selkänsä takana.
- Kuvaa monipuolisesti. Älä kuvaa kirkossa pelkästään hääparin etupuolelta tai takapuolelta ja muitakin kuin hääparia saa kirkossa kuvata. BM:t, kaasot, lähisukulaiset ja kaikki, jotka pyyhkivät kyyneliä silmäkulmistaan ovat erittäin valokuvauksellisia. Näistä kuvista hääpari tykkää, eikä kenenkään otsasuoni syki.
- Olet ottamassa kuvia hääparille hääparin pyynnöstä. Jos takariviin jäänyt serkunkumminkaima ei satu näkemään vihkisuudelmaa, koska olet keskikäytävällä hänen edessä - se on voivoi. Kunhan et vanhempien/isovanhempien edessä ole koko toimituksen ajan, niin homma on ok - Kuvaajan otsasuoni alkaa sykkimään, jos huomaa kotona koneen näytöltä, että kaikki kuvat on kuvattu niin kaukaa, että morsiamen ja sulhasen erottaa toisistaan vain puvun väristä.
- Kaahaa kirkon jälkeen autollasi juhlapaikalle ennen muita vieraita (jos siis ette ota tässä vaiheessa potretteja), niin ehdit kuvaamaan yksityiskohtia ja koristeluja tyhjältä juhlapaikalta. Tämän voi toki hoitaa ennen kirkkoakin.
- Onnitteluista on turha ottaa/yrittää ottaa kuvaa jokaisesta vieraasta. Keskity lähisukulaisten ja vaikkapa kummilapsien kuviin. Niiden jälkeen sitten vain erilaisia kuvakulmia kehiin. Voit toki kysyä hääparilta etukäteen, josko vieraissa on joku isoisomummi, josta on ehdottomasti saatava kuva, koska kyseinen juhla voi jäädä mummin viimeiseksi.
- Kerro viimeistään juhlapaikalla seremoniamestarille/BM:lle/kaasolle olevasi juhlien valokuvaaja ja pyydä heitä ilmoittamaan sinulle aina n. 5 minuuttia etukäteen ennen jotain ohjelmanumeroa, mitä on tapahtumassa. Kuvaajan otsasuoni alkaa sykkimään, jos jälkikäteen kuulee olleensa vessassa, kun morsiamen isä itkua nieleskellen kävi koskettavan puheensa läpi.
- Kuvaa juhlapaikalla muitakin kuin hääparia. Mene rohkeasti pöytien väliin, lyöttäydy juttusille vieraiden kanssa, napsi kuvia. Hääpari tykkää kuvista, jotka ovat tapahtumista, joita hääpari ei ollut edes näkemässä ("Ai tapahtuiko siellä tuollaistakin?!"). Kaikki kuvat eivät taatusti onnistu, mutta ei kaikkien tarvitsekaan onnistua.
- Kuvaa erikoisemmista kuvakulmista ja eri polttoväleillä. Vain vieraat menevät suoraan hääparin eteen ottamaan kuvan Lumialla tai iPhonellaan. Itse voit kuvata esim. oviaukkojen läpi kauempaa, peilien kautta, kyykystä, tuolilta seisten jne. jne. - näin kuvasi eroavat "perusnäppäilyistä".
- Ota kuvia yksityiskohdista (koristelut, istuinkartat, ohjeet, buffetit, ruoat jne. jne.); usein hääpari on käyttänyt jonkin pikkuasian näpertelyyn tuhottomasti aikaa ja he haluavat saada ne ikuistettua.
- Vaihda muistikortti ja/tai akku hyvissä ajoin - Kuvaajan otsasuoni alkaa sykkimään, jos kortti on täynnä tai akku tyhjä juuri silloin kun tapahtuu.
- Pidä huoli, että olet esim. kakunleikkauksen tai häätanssin aikana eturivissä (ellei tarkoituksesi sitten ole kuvata näitä kauempaa). Sinä toimitat hääparille valokuvia - vieraat ottavat vain näpsyjä, joita tuskin koskaan edes katsotaan tietokoneen näytöltä, tulostamisesta puhumattakaan. Ole tietysti kohtelias, jos joudut hieman "tunkemaan".
No niin, toivottavasti näistä on jotain apua :)