Sivu 1/1

Radiotriggereiden lääkintälaitteille aiheuttamat häiriöt

Lähetetty: Marras 04, 2012 8 : 38
Kirjoittaja esakuni
Pitäisi siis kuvat sairaalaympäristössä action-kuvaa lääkäreiden ja hoitajien työstä, "potilaat" ovat feikkejä, käytössä Pocket Wizardin triggerit (Mini TT1, FlexTT5). Samassa tilassa voi olla oikeita potilaita lääkintälaitteisiin kytkettynä. Kännyköitä ei saa niiden lähellä käyttää. Osaako joku sanoa noiden triggereiden mahdollisesti aiheuttamista häiriöistä muille laitteille - tohtiikohan niitä käyttää tuollaisessa ympäristössä? Noh, toki meinaan kysyä saikun insinööreiltä asiaa ennen kuvauksia, mutta kysynpä täältäkin, jos joku olisi jo asiaa pohtinut.

Re: Radiotriggereiden lääkintälaitteille aiheuttamat häiriöt

Lähetetty: Marras 04, 2012 9 : 25
Kirjoittaja m2
Noiden radiotriggereiden speksit täytyy kaivella esille, lähinnä käytetty lähetysteho ja radiotaajuus. Pikasella vilkaisulla löysin tuon taajuuden joka sijoittuu noin 433MHz alueelle. http://www.pocketwizard.com/inspiration ... frequency/. Sairaalaympäristössä täytyy tarkemmin hakea noi toimintaparametrit riippuen ollaanko esim. osastolla vai leikkaussalissa. Noiden tietojen kanssa kun keskustelee ja konsultoi sairaalan teknisen henkilöstön kanssa niin saa lisäinfoa.

Ulkopuolisten on kovin vaikeaa antaa mitään oikeaa ja todellista vastausta kysymykseesi... ainahan voi mutuilla mutta harva on ainakaan hanakasti vastuuta ottamassa jos jotain ikävää tapahtuukin. Itse en osaa tyhjentävästi vastata ja olen vain sivusta seurannut noita tutkimuksia sairaalan langattomista tiedonsiirtojärjestelmistä. (Ne ovat tutkimuskäytössä toimineet 2,4GHz taajuuksilla ja 2,5-100mW lähetystehoilla eikä ole ollenkaan varmaa, että nuo olisivat lopullisten tuotteiden langattomat liikennöintiparametrit)

Lähetetty: Marras 05, 2012 8 : 12
Kirjoittaja itu
Voipi olla, että triggerit eivät edes paljoa häiritse mutta salamoitten välke voi aiheuttaa enemmän laajakaistaisia häiriöitä. Lääkintälaitteet ovat aina ainakin jossain määrin suojattuja (sekä häiritsevyys että häiriintyvyys), jotta saisivat pakolliset CE-hyväksynnät.

Usein elektroniikan käyttökiellossa on lentokonetyyppisesti hiukan ylimääräistä varmuusvaraa. Ihan vain varmuuden vuoksi. Eikä se ole ihan väärin, koska esimerkiksi kannettavat tietokoneet saattavat olla aivan päättömiä pörisijöitä. Itse laitteen testi voi mennä läpi kiikun kaakun mutta kun jokin laite liitetään kylkeen, kokonaisuus ei menisi enää mistään testeistä. "Ei kuulu Yleisradio pöytäradiosta, kun tietokoneen käynnistää..."

Puhelimet eivät aiheuta enää kamalasti häiriöitä - paitsi Nokiasoittoääniä ja niitä puheluita. Helppo ja karkea kotitesti on panna triggerit vaikka pöytäradion päälle (antennin lähelle) ja laukaista. Saman voi tehdä sitten salamallakin. Kuuluvat äänet ovat niitä säteileviä häiriöitä. Kanavan ei tarvitse olla kohdallaan, räpsyt kuuluvat kohinan päällä. (Kovalla ukkosella taivaan salamatkin kuuluvat räpsyinä radiokohinassa.)

Lähetetty: Marras 05, 2012 9 : 03
Kirjoittaja fotom
Miksi ottaa riskejä kun voi ongelmitta kuvata orjakennoja käyttäen. Jää mutuilu pois ja lekurin mieli kevenee.

Lähetetty: Marras 05, 2012 9 : 25
Kirjoittaja seppot
Reilusti yli 20 vuotta sitten otin kuvia esikoisen syntymästä. Ei ollut radiotriggereitä ja pokkarissa filmi sisällä. Silti meni tippalaite sekaisin joka välähdyksellä. Vahti ilmeisesti IR:n avulla tiputusvauhtia. Ilmeisesti tuokin puoli pitäisi sitten varmistaa ettei joku saa yliannosta tai jää kokonaan ilman?

Lähetetty: Marras 05, 2012 10 : 27
Kirjoittaja itu
Niin, siis juuri välke (verrattavissa kipinöintiin) voi aiheuttaa isoja häiriöitä. Orjakenno ei välttämättä ratkaise mahdollista ongelmaa tai poista varsinaista häiriölähdettä.

Re: Radiotriggereiden lääkintälaitteille aiheuttamat häiriöt

Lähetetty: Marras 05, 2012 11 : 13
Kirjoittaja tommiu
esakuni kirjoitti:Pitäisi siis kuvat sairaalaympäristössä action-kuvaa lääkäreiden ja hoitajien työstä, "potilaat" ovat feikkejä, käytössä Pocket Wizardin triggerit (Mini TT1, FlexTT5). Samassa tilassa voi olla oikeita potilaita lääkintälaitteisiin kytkettynä. Kännyköitä ei saa niiden lähellä käyttää. Osaako joku sanoa noiden triggereiden mahdollisesti aiheuttamista häiriöistä muille laitteille - tohtiikohan niitä käyttää tuollaisessa ympäristössä? Noh, toki meinaan kysyä saikun insinööreiltä asiaa ennen kuvauksia, mutta kysynpä täältäkin, jos joku olisi jo asiaa pohtinut.
oliskin mielenkiintoista tietää mistä lääkintälaitteista puhutaan. Kuulostaa aika erikoiselta että nykyäänkin olisi vielä käytössä laitteita joiden lähellä ei saa käyttää puhelimia :)