Kiikarimie kirjoitti:Eli minkalaiseen käyttöön tuo setti soveltuu ja kuinka tehokas se on. Onko kellään käytännön kokemusta ko. laiteistosta ja vaikka kuvia laittaa näytille. Millainen käytössä eli onko helpo käyttää ja nopea asentaa. Tarkoituksena olisi ottaa saman tyyppisiä kuvia mitä koulukuvaajat ottavat (yksityiskuvat). Mitä muita toimivia "edullisia" studio settejä olisi tarjolla.
Tehot riittävät varmasti henkilökuvaamiseen aika hyvin. Itselläni on fx400:sia 5 kpl ja todella harvoin tarvitsee pitää yhtään tuikkua täydellä teholla. Noissa nelisatasissa on paljon isompana ongelmana se, että pienin valoteho on liian iso kuin se että isoin olisi liian pieni.
Deelitet ovat käsittääkseni muuten hyvin lähellä äfäksiä, paitsi että puhallin (=aktiivinen jäähdytys) puuttuu deelaiteista. Ja nuo äfäksät ovat kyllä aivan superhelpot käyttää.
Kannattaa kuitenkin muistaa se, että studiosalamalaitteissa se valoa tuottava mötikkä on vasta osa kokonaisuudesta ja vähänkään vakavammassa käytössä kittipakettia pitää joko korvata tai täydentää aika rajusti. Ja siinä palaa rahaa. Eli erilaisilla studiovalokiteillä - jotka ovat ehkä edullisin tapa hankkia noita vehkeitä - pääsee alkuun, mutta vasta alkuun. Tässä joitain sellaisia vimpaimia, joita henkilökuvaustyöskentelyssä tarvitaan aika herkästi, vaikkakaan ei kaikkea tätä kaikilla keikoilla:
- Radiotriggeri, hyvälaatuiset ja luotettavat, yksi lähetin ja yhtä monta vastaanotinta kuin salamoita on, sillä vallitsevassa valossa salaman takaseinän orja ei ole luotettava. Se jopa osoittaa väärään suuntaan eli pois kohteesta (=muiden salamoiden välähdyksistä).
- Vähintään yksi tai kaksi isompaa softboxia kokoluokkaa 1x1m tai 1.3x.1.3m
- Vähintään yksi isompi heijastava varjo kitin pikkuvarjojen lisäksi.
- Ladonovet kalvopitimillä
- Muutama isompi kuuppa
- Yksi hunajakennosetti
- Järeämmät jalustat kittijalustojen tilalle/seuraksi
- Läjä jalustapainoja
- Läjä kokoontaitettavia heijastimia. Keikkailuun sellaisia, joissa on diffuusori kiinteänä ja musta/valkoinen/hopea/kulta vetoketjun avulla päälle heitettävänä.
- Taustakangas - mahdollisesti kokoontaitettava keikkarinkula.
- Klämppejä, harmaakortti/-kiila/värikortti/tms., kaikenlaista pientä apuvärkkiä...
- Mahdollisesti dolly yhdelle valojalustalle jos haluat nopeutta ja joustavuutta. Ei kuitenkaan kovin tarpeellinen kovin usein.
Samalta valmistajalta löytyisi myös tuo mainitsemani FX400. Ne on varustettu tuulettimilla, joten kuvaussession jälkeen on paljon mukavampi laittaa kamat kasaan ja välineiden - ehkä myös ohjausvalojen - odotettavissa oleva käyttöikä on myös pidempi.
Vähänkin vakavammassa kuvaamisessa tarvitaan vähintään kolme valoa: yksi päävaloksi, yksi hius- ja ääriviivahommiin ja yksi taustaa varten. Lisäksi on hyvä olla yksi varuilla niin että kun jotain hajoaa, menee huoltoon tai on hukassa, niin hommat eivät stoppaa siihen.
Käytännössä voisi sanoa, että kevyeeseen työskentelyyn sopiva setti = kaksi peruskittiä + saman verran rahaa oheissälään. Eli jos aikoo työskennellä vaikka äfäksillä niin kaksi kertaa peruskitti, jossa on 2 salamaa kaikkine tykötarpeineen pohjaksi ja sitten saman verran rahaa triggereihin, boxeihin, varjoihin, heijastimiin, jalustoihin, diffuusoreihin, ladonoviin sun muuhun välttämättömään. Sitten jos aikoo rakentaa kuvaustilan niin sen varustamiseen uppoaa juuri sen verran kuin haluaa. Sillä puolella omalla työllä voi korvata kustannuksia, mutta sitä omaa työtä - suunnittelutyö mukaanlukien - saattaa tulla odotettua enemmän.
Parhaan kuvan asiasta saa varmaan siten, että vuokraa tai hankkii muulla tavoin kohtuullisesti varustetun studion ainakin kerran käyttöönsä niin että perustyönkulku hahmottuu lisää. Helsingissä ainakin on vähintään yksi paikka vuokrattavissa...
http://www.magito.fi/Studiot_Magito.html
...ja jos olen oikein käsittänyt niin kohtuullisen pian kai on Tampereellakin - ainakin suhteilla - mahdollista päästä halvalla testaamaan studiossa/studiolaitteilla väkertämistä.