Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Helmikuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Tammikuu 2019

31.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Paras kamera laiskalle liikettä kuvaavalle (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 12 viestiä. Olen pohtinut, että onko täysin mahdoton yhtälö saada nopeastikin liikkuvia kohteita kuvattua pokkarilla? En ole kauhean kiinnostunut pläräämään kameran säätöjä ja ainoa, mihin oikeasti olen kameraa tarvinnut, on urheilukoirien kuvaus treeneissä. Minulla on Nikonin perusjärkkäri, joka jää aina kotiin, Olympus Pen E-PL6 aika monella eri putkella, mutta ei sovellu kyllä noihin liikkuviin kohteisiin ainakaan näillä taidoilla.
  • Liikkuvan kohteen kuvaaminen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusia viestejä.
  • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
  • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus). Olin samalla kotkakuvausreissulla, mistä Lauri Mantere on nuo linkissä olleet kotkakuvansa ottanut. Samassa kojussa istuttiin. Mukava mies, juttua piisaa… Itselläni oli mukana kaksi EM1 mk2 -runkoa, joista toisessa oli 300/4 ja toisessa 40-150/2.8. Toisen rungon ja 300 -millisen sain reissua varten lainaksi. ... 5 uutta viestiä.
  • OMD -reissukamera (Minolta, Olympus).
  • Sony A9 + Sony FE 100-400 etc. (Järjestelmädigit). Uusi ketju. Vaatimattomasti 32 uutta viestiä. Kuvaan luontoa ja erityisesti lintuja. Hyvät täyskenno-DSLRt minulla on, ja optiikkaa vähän liikaakin. Kakkosrunko on nyt viitisen vuotta vanha, ja sen voisi päivittää. Sony kiinnostaa, ja peilittömyys. Pyytäisin lyhyitä kommentteja, mieluiten käytännön kokemuksia A9:stä. Esim. seuraavista...
  • Sony A7III (Järjestelmädigit).
  • Lunta WC:n katolla? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Edelleen polasta.

Valovuoto.fi, Sony E 24mm f/1.8 ZA kokemuksia. 30.1.2019. Sony on onnistunut rakentamaan varteenotettavia Super 35 (APS-C) -kennokoon kameroita, jotka ovat olleet täynnä tämän hetken kovinta teknologiaa. Hyvä kamera ei ole mitään ilman käyttökelpoisia objektiiveja, siispä haluan esitellä teille kokemuksia lempiobjektiivistani E-kiinnitykselle.

  • Zeissin insinöörien taidonnäyte on mielestäni hieman hintava ollakseekseen pelkästään kroppikennolle suunniteltu. Tilanne olisi toinen, jos tuhannen euron (1000 €) objektiivin piirtoympyrä täyttäisi kinokennon, mutta nyt objektiivista täytyy nauttia pienemmillä kuvasensoreilla. Se on silti hyvä kokonaisuus Sonyn E-kiinnityksen kameroille ottaen huomioon kuvanlaadun ja pienen koon

Rajala Blogi, Gorillapod: Grip it, Wrap it, Stand it. 30.1.2019.

Luontokeskus Haltia, Talviluonnonpäivä: Valokuvaus. 2.2.2019. Ohjelma alkaen klo 12. Ammattivalokuvaajien luentoja ja työpajoja. Työpajoihin täytyy ilmoittautua ennakkoon. Tapahtuma on maksuton, mutta osa ohjelmasta on luontonäyttelyissä, joihin pääsee näyttelylipulla.

  • Kulkuyhteydet, Haltian osoite on Nuuksiontie 84, 02820 Espoo. Haltia sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Helsingin keskustasta ja 17 kilometriä Espoon keskuksesta
  • Aukioloajat ja pääsyliput 2019. Ma suljettu. Ti-su 10-17. Pääsyliput näyttelyihin, aikuiset 13 euroa. Museokortilla ilmainen.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Do Pros Use Pro Gear?

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Apua kameran valintaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Minulla on Canonin EOS 450D runko, johon on kohtuuhyvä teleobjektiivi. Onko Canon EOS 1100D ollenkaan parempi, tai edes hyvä diili, jos 120e hintaan saisin vaihdettua 450D:n rungon tuohon? 10 viestiä.
  • Liikkuvan kohteen kuvaaminen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Sony FE 24 f1.4 GM (Optiikka). Useampikin viesti. Ja kuva.
  • Nikkor Z, 50mm 1.8 S (Optiikka).
  • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka). 3.00 firmis julkaistu.
  • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus). Lauri Mantere ollu kuvaamassa kojulta kotkia melkein -30 kelissä; missähän se vois olla... Ja paikalla ollu joku EM1X:n kanssa, kukahan... Oli Lauri saanu käsiinsäkin sen emiksin, ja kehu tarkennusta oman vanhan 4/3-lasin kanssa paremmaks ko EM1 kakkosella, millä ite kuvaa. Millä tavalla paremmaksi, ei tuossa tekstissä mitenkään selvinny.
  • Olympus OM-D E-M1 Mark II (Minolta, Olympus). Uusin: Olisin kysellyt teidän mielipidettä vaihtoon, nykyinen OM-D E-M5 Mark II vaihtaen OM-D E-M1 Mark II. Onkohan tuossa etuja niin paljon.
  • OMD -reissukamera (Minolta, Olympus). Juorusivustolta sattui silmään, että olylla on tulossa 12-200 f3.5-6.3 zoomi.
  • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Taas uusia viestejä. Aiheena tuleva (tai mihin ollaan menossa).
  • Sony A7III (Järjestelmädigit). Uutta 2.10 firmistä tarjolla.
  • Lunta WC:n katolla? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Yleisesti pyöröpolarisaation käytöstä. Kuulemma lumikuviin ei kovin paljon vaikuta.
  • Teema: Lentokoneet, helikopterit ja muut lentävät vekottimet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 uusi.
  • Lady in black (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mallina Miss Sassy Fierce. 2 kuvaa.
  • Auschwitz I & II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kävin myös kokemassa Auschwitzin, niin kuin vastikään joku toinenkin oli käynyt (en löytänyt enää linkkiä). Oli kyllä mielenkiintoinen paikka. Melkein tein ensimmäisen mv-settini tahtomattani, mutta sain kun sainkin värit vielä pidettyä, joskin vähän hyökkäävämmällä käsittelyllä. Koko päivä meni 28 millisen varassa. Hämmästyttävästi sain kutakuinkin sen väenpaljouden pidettyä poissa kuvista, sitä siellä nimittäin riittää.

Timo Rytilahti. Try.kuvat.fi, Oświęcim, Puola 2019. 43 kuvaa.

Sulantoblog, Panasonic Lumix LX100II first impressions. 29.1.2019. YouTube-video, kesto 7:12. In this video I'm telling my first impression on the Lumix LX100II compact camera. Included are many sample pictures in wintery Helsinki.

  • Julkistettu 22.8.2018. Premiumlaatua, kiinteä objektiivi, Micro 4/3 -systeemin sensori, 17 megapikseliä. 24-70mm f/1.7-f/2.8. Täyskennoisella vastaavuus Polttovälivastaavuus f/3.5- f/5.6 (tämä kerrotaan harvemmin). Kompaktikamera, mutta ei mitenkään pieni. Mahtuu kuitenkin takin taskuun ja helppo kuljettaa. Paino n. 393g. Kädessä tukevan tuntuinen. Metallia suuri osa. Hinta n. 1000 euroa.
  • Sulanto suosii etsintä. Älypuhelimella ei ole kovin hyvä kuvata, kun etsin puuttuu. Kohtuullisen hyvä elektroninen etsin Panasonicissa, 2.76 miljoonaa pistettä. Pieniä säätönappuloita on vähän joka puolella. Aamupäivällä Helsingissä kuvatessa oli -17 astetta, piti käyttää hanskoja. Objektiivissa on ohjelmoitava rengas, johon voi valita vaikka zoomauksen. Kamera muistaa edellisen käytetyn polttovälin, nopeuttaa kuvaamista. Panasonica ei voi vahingossa laittaa päälle esim. taskussa, hyvää suunnittelua (objektiivi työntyisi silloin ulos ja voisi tulla ongelmia). Muutaman päivän kuvauskokemuksen perusteella voi sanoa, että Panasonicin yleisvaikutelma on hyvä. Lisää sitten myöhemmin. Sulanto menee muutaman päivän työmatkalle Etelä-Eurooppaan, toivottavasti ehtii silloin kertyä lisää käyttökokemusta kamerasta.
  • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Is M4/3 for PRO photographers? - my response to Jared Polin. 29.1.2019. YouTube-video, kesto 5:39. Jared Polin from Froknowsphoto claimed that Micro four thirds is not a system for Pros. This video is my response to Jared Polin. What do you think: Is M4/3 for PRO photographers?

  • Uusi Olympus OM-D E-M1X, juuri julkistettu. Jared Polinin mukaan liikaa syväterävyyttä, kameralla ei saada tarpeeksi blurrattua taustaa, ei kuulemma tämän takia sovi ammattilaisille. Kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä. Mutta onko pro-kuvaajan kameran ominaisuuteena oltava helposti sumentuva tausta. Vastaavanlaisia väitteitä esitettiin jo 1800-luvun lopulla, kun vähän pienempiä kameroita tuli saataville.
  • Aika heikoissa kantimissa ammattilaisuus jos taustan helppo blurraus on kovin tärkeä ominaisuus. Entäs sitten vaikka sateessa kuvaaminen? Tai muuten hankalat olosuhteet, eikös tämä olisi aika tärkeä ammattilaiskameran ominaisuus. Voi keskittyä kuvaamiseen eikä tarvitse pelätä säätä. Asiakkaalle selitys: sorry, ei tullut kuvia kun en voinut mennä sateeseen kuvaamaan.
  • Jared Polin ei lisäksi ymmärtänyt ollenkaan Hi res -moodia. Jos tarvitaan tarkkuutta kuviin niin eikös silloin käytetä täyskennoista, jossa on mahdollisimman paljon pikseleitä. Mutta 50 megapikselin kuvat ilman jalustaa tai 80 megapikselin kuvat jalustalla kuvattuna ovat hyviä vaihtoehtoja olla olemassa. Sillä välillä tarvitaan vaikka printtiin isompia kuvia.
  • Olympuksen Hi res -moodissa sensoria liikutellaan, värit tallennetaan joka kerta, niistä tulee parempia kuin yksittäisotoksissa. Dpreveiw.comin mukaan Pixel-Shift -kuvat ovat osoitus toimivasta ja vaikuttavasta tekniikasta. Välillä on hyvä ottaa pienen formaatin kamera keikalle, välillä on hyvä ottaa täyskennoinen (tai jopa keskikoon kamera). Parhaiten sopiva kamera kuhunkin tilanteeseen.
  • Instagram, jpeterf

Helsingin Uutiset, Uutta tietoa Helsingin koulukuvauksista: "Sopimuksia allekirjoitetaan tällä viikolla". 29.1.2019. Kuvien hinnan alentamiseen tähdännyt kilpailutus valituskierroksineen venähti kuitenkin pitkäksi ja marraskuussa Helsingin Uutiset kertoi, että koulukuvaukset siirtyvät kevätlukukauden puolelle. Nyt hankintapäällikkö Kari Salovaara kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta kertoo, että sopimuksia kuvaamojen kanssa ollaan allekirjoittamassa.

Canon-europe.com, Photographing whitetailed eagles in flight with the Canon EF 600mm f/4L IS III USM lens. Markus Varesvuo. Runkona Canon EOS-1D X Mark II. Kysymys-vastaus. In English. Merikotkia kuvaamassa.

  • Objektiivi julkistettu 5.9.2018. Kuvanvakaajan teho 5 stoppia. Hämmästyttävän kevyt, 3.050kg. Pituus 44.8cm. Suomen hinta on 14.600 euroa (hinnassa on mukana verot). (ei taida vielä olla hyllytavaraa).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

  • 5 Secret Tips to Take Sharp Photos Using Any Camera.
    • 1. Select Maximum AF Points
    • 2. 1-point AF
    • 3. Back Button focus technique
    • 4. Use of Shutter Priority
    • 5. Take backup shots
  • How to Add a Toy Camera Effect to Your Digital Images Using Photoshop. Tämä on sitä valikoivaa sumentamista. Ns. pienoismalliefekti, miniatyyritehoste. Tehdään yleensä Tilt & Shift -objektiivilla, perspektiivinkorjausobjektiivit.
    • Tilt-toiminnossa objektiivia käännetään niin, että se taipuu keskeltä. Näin myös tarkennustaso kääntyy niin, että se ei ole samansuuntainen kuvakennon kanssa, kuten tavallisissa objektiiveissa. Tarkennusaluetta voidaan hallita tarkasti, ja terävyysalueesta saadaan niin pieni, että syntyy miniatyyrimainen vaikutelma, joka on monelle tuttu älypuhelinsovellusten ansiosta.
    • Shift-toiminnossa objektiivia siirretään sivulle, ylös tai alas, suhteessa kuvakennoon. Sillon perspektiivi muuttuu, ja esimerkiksi arkkitehtuurin kaatuvat linjat voidaan oikaista kuvaa rajaamatta. Ei voi enää käyttää automaattitarkennusta.
    • Mielikuva, Kuvausta tilt–shift –objektiiveilla. 1.9.2018.
    • Pallopanoraama, Kaikki ihan kallellaan eli tilt-shift -kuvia. 28.11.2013.
    • SiiKA ry, Tee-se-itse Tilt-shift. 20.2.2011.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thom Hogan, The Canon Doomsday Proclamation. 28.1.2019. Mitä tarkoittaa, "Kameramarkkinat supistuvat 50% seuraavan kahden vuoden aikana." Aikaisemmin valtaosa kameramarkkinoista koostui digipokkareista. Kameramarkkinoihin kuuluvat myös videokamerat ja action-kamerat. Jo pitemmän aikaa digipokkareiden markkinat ovat vuosittain supistuneet 30%. Järjestelmäkameroiden markkinat supistuvat seuraavan kahden vuoden aikana ehkä 10%:n verran.

The Online Photographer, Upshot. Vielä aiheesta onko $3000 liikaa kamerasta. Olympus e-mix eli Olympus OM-D E-M1X.

Kamera & Bild, Här är de nominerade till Årets bild 2019. Ruotsin Vuoden lehtikuvat. 29 lehtikuvaajaa jatkoon. 2954 still-kuvaa käyty läpi (600 vähemmän kuin viime vuonna), 192 kuvaajaa osallistui.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Piilokoju.fi, Ammu se lentoon part 1. 30.11.2018. Lintujen lentokuvaus on oma lajinsa, se vaatii nopeutta, tarkkuutta kamerankäsittelyssä, sopivat välineet ja runsaasti huumorintajua. Teräksisestä perspuolestakaan ei haittaa ole, eikä paikallistuntemuksesta. Varsinkin vesilinnut, lokit ja tiirat lentävät mieluusti tiettyjä reittejä ja tulevat usein samaa väylää pesäpaikalleen, yöpymään tai ruokailemaan mennessään.

  • Punapistetähtäin. 25.11.2018. Ja kuten toimivat vehkeet yleensäkin, on tämäkin hyvin yksinkertainen rakenteeltaan: Standardi-salamakenkään lukittuva jalka, jousivoimalla esiinponnahtava tähtäin jossa on ledeillä valaistu tähtäinkuvio kirkkaussäädöllä. Käyttövoimansa vehjes saa nappiparistosta, joka yllättäen tuntuu kestävän ja kestävän käyttöä vaikka sitä alkuun kovasti epäilin. Yhden kesän sessiot se ainakin kesti ja näkyypä hönkää vieläkin olevan. Olympus Dot Sight EE-1.
  • Valoa kansalle… 18.10.2018. Kun laitteelle on haettu kompromissia keveyden ja hyvän optiikan yhdistelmälle, jää valovoima fysiikan /mekaniikan lakien vuoksi väkisinkin heikommaksi raskaan sarjan kalustoon verrattuna. Zuikon 300 millisen objektiivin linssinhalkaisija on 77 mm, kun puolestaan Canonin 500 millisessä ”uponaalissa”se on 120 mm. Sanomattakin on selvää että isosta lävestä tulee kennolle enemmän valoa kuin pienestä, ja koska Olyn M43-tekniikka ei suinkaan ole tunnettu isojen ISO-arvojen siedosta olisi hyvä saada fotonia reilusti kennolle. Metabones Canon EF to Micro four thirds T II-adapterilla.
  • TM (Tirppakuvaajan maailma) koeponnistaa: Canon vs. Olympus – kumpi on lintulaudan kunkku? 14.10.2018. Vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Vatsakkain tirppakuvaajan näkövinkkelistä tarkasteltuna kaksi erilaista järjestelmäkameraa, kehässä Canon EOS 5d mk IV ja Olympus OM-D E-M1 mk II, perinteinen peilillinen täyskennoinen järkkäri ja modernimpi peilitön M43-kennoinen. Testiympäristönä takapihan lintulauta, itse kuvasin ja koira toimi kustoksena (KVG), maaleina lähinnä tiaiset.

Miikkapulliainen.kuvat.fi, Tarinoita kuvien takaa, osa 1/12. 28.1.2019. Julkaisen Facebook sivuillani tarinoita kuvien takaa vuosilta 2017-2018. Julkaisu tulee vuoden jokaisena maanantaina ja kokoan tänne aina kuun lopussa kyseisen kuukauden tarinat.

Olli Korhonen, Koskikara nappaa kalan ja mätkii sitä jäätä vasten. 27.1.2019. YouTube-video, kesto 0:55. Vähän aika sitten minulla oli täysin yllättäen tilaisuus todistaa hyvin erikoista tilannetta vain muutamien metrien päästä: Koskikara saalisti joesta pienen kalan – mahdollisesti kivisimpun poikasen – jota se ryhtyi mätkimään jäätä vasten niin tarmokkaasti, että saatoin jopa kuulla, kuinka sinttiparka iskeytyi jäähän kerta toisensa jälkeen.

(muistutus) Rajala Blogi, Canon Winter Cashback -hyvityskampanja 1.11.2018 - 31.1.2019. 20.11.2018.

Mobiili.fi, Applen uusimmat iPad-mainokset tehtiin täysin iPadeilla – uusi video tarjoaa nyt kurkistuksen kulissien taakse. 28.1.2019.

Tekniikan Maailma, Applen FaceTimesta löytyi paha bugi: Ääntäsi voidaan kuunnella, ennen kuin vastaan puheluun. 29.1.2019. Bugi toimii siten, että jos soittaja puhelimen soidessa lisää vastaanottajan ryhmäpuheluun, hän alkaa kuulla vastaanottajan äänen ennen kuin hän vastaa puheluun. Jos vastaaja painaa iPhonensa virtanappulaa, jolla tyypillisesti hiljennetään tai ollaan vastaamatta puheluun, puhelin alkaa lähettää videokuvaa soittajalle.

TE-palvelut, Ilmakuvaustyöntekijä, 2 paikkaa, Röni-Kuva Oy. Dronepilotti ilmakuvaustyöhön. Oma auto, RPAS-osaaminen. Yrittäjähenkisyysvaatimuksena (tarkoittanee yrittäjäjyyttä).

  • Palkkaus sopimuksen mukaan
  • Työ alkaa Heti
  • Työaika kokoaikatyö, / osa-aikatyö
  • Työn kesto yli 12 kuukautta
  • Haku päättyy 11.02.2019

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Is $3,000 Too Much For a Camera? Paljon kommentteja. Mikella ei ihan ole laittaa yhteen runkoon noin paljon rahaa. Vasta artikkelin kirjoittamisen jälkeen hänelle tuli mieleen, että 1980- ja 1990-luvuilla filmiin, kemikaaleihin, printtipaperiin jne. meni säästäväisyydestä huolimatta joka vuosi $3000.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 25 Beautiful Images of Seashells.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • kiitokset (Sana on melkein vapaa).
  • Apua kameran valintaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Minulla on Canonin EOS 450D runko, johon on kohtuuhyvä teleobjektiivi. Onko Canon EOS 1100D ollenkaan parempi, tai edes hyvä diili, jos 120e hintaan saisin vaihdettua 450D:n rungon tuohon? Budjettia olisi 300e pistää kameraharrastuksen parantamiseen, kiikarissa oli Nikon d7000 runko, jonka saisi hintaan 269e mutta sitten siihen tarvitsisi vielä hyvät objektiivit, mihin menisi useita satasia....
  • Lightroom - kadonneet kuvat? (Kuvankäsittely). Käytössä on LR Classic CC. Kirjastossa on 160 000 kuvaa hakusanoineen. Catalog on ulkoisella levyllä, kuvat ovat fyysisesti noin 10 ulkoisella levyllä. Minä typerys käytin Catalogia vanhalla koneella (jossa on LR5) ja ajattelematta mitään päivitin Catalogin siellä. Varmuuskopionteja oli laiminlyöty. Tyhmä. Lopputuloksena jouduin tuomaan joitain tuhansia kuvia (uusimmat) uudestaan LR:iin ja tagittamaan ne. Se oli hyvä rangaistus, ei siinä mitään. Mutta nyt tilanne on sellainen, että LR:ssa kuvia on kaikkiaan tuo 160 000, kadonneita kuvia 140 000. Nuo 20 000 näkyvää kuvaa ovat viimeisimmällä, aktiivikäytössä olevalla levyllä.
  • Nikkor Z, 50mm 1.8 S (Optiikka).
  • OM-D E-M1 (Minolta, Olympus).
  • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus).
  • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus).
  • OMD -reissukamera (Minolta, Olympus).
  • Suljinvika (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 22 viestiä.
  • Laatuongelmia (Järjestelmädigit).
  • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
  • Maamuna (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. (tämä oli se rivo kuva).
  • Photobombed (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. (kylläpäs sorsa on jättikokoa).
  • Yksi käynti, yhdeksän kuvaa, BW (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Tulkkua pukkaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pakkaspäivän kokeiluja ... (näyttävät vähän jäätyneiltä saippuakuplilta).
  • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutamia ruutuja viimeiseltä (ei viimeinen..) matkan aloitus ja lopetus maasta Namibia!
  • Loxodonta africana (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari uutta norsukuvaa.

Valovuoto.fi, Älä anna talvikelin viilentää kuvausintoa – vinkkejä pakkasella kuvaamiseen. 27.1.2019. ...Heti kättelyssä ongelmaksi muodostuu lämpömittarin näkemys ulkona oleskelevien atomien värinästä, mikä viittaa lämpötilan laskeneen -25 celsiusasteeseen. Hyytävä kylmyys on yksi vaikeampia kuvausolosuhteita niin vaatetuksen kuin tekniikan puolesta, joten koin viisaaksi konsultoida ystävääni Joel Forsmania, arktisten olosuhteiden kuvaajasankaria, jotta saisin hyviä vinkkejä kuvaamiseen talven kylmimpinä päivinä.

  • Miten mun kannattaa pukeutua kuvausreissulle?
  • Mites hanskat? Kameraa on hankala käyttää tumpuilla
  • Toimiiko kamera kylmässä?
  • Onko muita hyviä vinkkejä pakkasella kuvaamiseen?
  • (Oma ongelmani on huurtuvat silmälasit. Olen käyttänyt vuosia vanhaa Optik Boy -pikkupulloa, jota suihkutetaan lasipinnoille ja kiillotetaan. Mutta ne tehoavat vain puolisen tuntia, silmät taitavat vuotaa sen verran verran ja kosteuttakin tiiviistyy... Tärkeä neuvo oli jättää kamera sisälle mentäessä rauhassa lämpiämään kameralaukkuun...).

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net. Kokemuksia Canon EF 300 mm f/2.8L IS -objektiivista. 26.1.2019. Päivitin kaksi vuotta sitten teleobjektiivini astetta järeämpään: pitkään palvellut Canon EF 300 mm f/4L IS vaihtui valovoimaisempaan 2.8-versioon. Nyt on aika kertoa kokemuksia, miten muusinuijaksikin joskus leikillisesti kutsuttu 300 mm f/2.8L IS on käytössäni toiminut.

  • Erinomainen kuvanlaatu ja tarkennus eivät auta, jos objektiivia ei jaksa ottaa mukaan maastoon. Vastasyntyneen lapsen kokoinen ja painoinen jässikkä ei tosiaan ihan itsestään mukana kulje. Siinä missä f/4-version mukaan ottamista ei tarvinnut kahdesti miettiä, jää f/2.8 helposti kotiin, jos tiedossa ei varmuudella ole eläinkuvausta. Esimerkiksi arkiset kävelyt tai pyöräilyt lähikohteilla harvoin tapahtuvat objektiivivauvaa raahaten. Kyllä sitä pyörälläkin vielä kuljettaa, mutta ei huvin ja varmuuden vuoksi. Objektiivin rakenne on hyvin jämäkkää tekoa. Vaikka 300 mm f/4L IS on sekin L-sarjalaisena tukevarakenteinen, tuntuu 2.8-versio vielä enemmän ammattikäyttöön tehdyltä.
  • Käytän objektiivia lähes aina käsivaralta ja siinä se toimiikin hyvin. Monet lintukuvaustilanteet ovat sellaisia, että jalusta olisi vain tiellä. Kuvaan paljon konttaamalla ja ryömimällä. Pystyasennossakin tilanteet ovat tyypillisesti nopeita. Jalusta sopisi paremmin vaikkapa päivälevolla puussa istuvien pöllöjen kuvaamiseen. Sellaisia aika harvoin tulee vastaan.
  • Jos mietitään, mitä samalla reilun parin tuhannen euron panostuksella saa, tarjoaa eräs vaihtoehto kovan vastuksen. Canon EF 100-400 mm f/4-5.6L IS II liikkuu nykyään joskus jo alle kahden tonnin, käytettynä varsinkin. Kuvanlaatu on saamieni tietojen mukaan täydestä aukosta alkaen priimaa kaikilla polttoväleillä. Zoomista on monesti hyötyä ja lisäksi objektiivi on moneen muuhun verrattuna höyhenenkevyt. Jos zoom ja keveys ovat tärkeämpiä kuin valovoima, valinta on selvä. Etenkin vaelluskäytössä kevyt mutta terävä zoomi olisi poikaa.
  • Sigman 120-300mm f/2.8 EX DG HSM
  • Canonin 400 mm f/4L DO IS:n I-versio
  • Canon EF 500 mm f/4L IS:n I-versio
  • Hyvistä kilpailijoista huolimatta pysyttelen toistaiseksi 300 mm f/2.8L IS:n leirissä. Maamme hämärissä olosuhteissa valovoimalle on käyttöä. Toisaalta, olen kuvannut viimeiset kuusi vuotta sen verran maisemapainotteisesti, että lintukuvaus on jäänyt vähemmälle. Ihan kaikissa mahdollisissa liemissä en ole siis vielä teleobjektiiviani ehtinyt keittää. On täysin mahdollista, että päädyn kuvausharrastuksen ja -ammatin kehittyessä vaihtamaan sen täysin toisenlaiseen putkiloon.
  • Yhteenverto. Canon EF 300 mm f/2.8L IS:n lopullinen tuomio: ...

Yle, Pimenevä Kuu linnan yllä ja viikon muita uutiskuvia. 28.1.2019. Viime viikolla ihasteltiin kuunpimennystä, nautittiin uinnista paukkupakkasella ja kilpailtiin taitoluistelun EM-kisoissa. Kokosimme kiinnostavimmat uutiskuvat yhteen. 15 kuvaa ja kuvatekstit. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

The Guardian, Flights of fancy: Pentti Sammallahti's birds – in pictures. 23.11.2019. Pentti Sammallahti’s exhibition focuses on one of his most consistent and compelling subjects: birds. These residents of the land, sea and sky find their way into the Finnish photographer’s field of vision no matter what country he explores.

Yle Areena, Jakso 9: David Hurn - Jane Fonda. 27.1.2019. Kesto 6 min. David Hurn - Jane Fonda. Valokuvaajat kertaavat intiimejä muistojaan tunnettujen elokuvien kulisseissa ottamistaan otoksistaan.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Earthboundlight.com, Ten Composition Mistakes to Watch Out For. 27.1.2019. Oikein hyvä lista. Kohtia vielä purettu vähän aukikin.

ePhotozine.com, A Basic Introduction To Making Light Work Outdoors.

IR, Exploring Photography with Mark Wallace: Comparing and contrasting five common light modifiers. YouTube-video, kesto 14.25.

Pdnonline.com, Nevertheless, They Persisted: Photographers on Perseverance in Difficult Times. Useampi kuvaaja kertoo.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, 32 Weird and Wonderful Fungi Pictures. Erikoisen näköisiä, osaa ei tunnistaisi sieneksi. Omasta mielestäni häviävät Maamunalle.

Fotosidan.se, Fascinerad av gatufoto. Käyttäjäprofiili, Agneta Dellefors.

Kamera & Bild, Kenko Teleplus HD Pro - telekonverterare för proffs. Uutuus. Canon EF. Nikon F. $249 ja $299.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • kiitokset (Sana on melkein vapaa). Mafferilla ylittyi 10.000 viestin raja. Kuulemma siirtynyt nyt pelkästään kännykällä kuvaamaan. Ja ihan oikeasti omien sanojensa mukaan.
  • Reput (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Nikkor Z, 50mm 1.8 S (Optiikka). Onkohan laatu niin paljon parempi kuin moninkertainen hinta edellyttää.
  • OM-D E-M1 (Minolta, Olympus). Jos lopulliset kuvat rajaa 3:2 kuvasuhteeseen, niin kinarin pinta-ala on m43-kennoon verrattuna nelinkertainen. Jos suljinaika ja aukkoluku ovat samat, niin kinari kerää isommasta pinta-alasta johtuen nelinkertaisesti valoa. Jos kinarin aukkolukua pienentää kaksi kokonaista aukkoa, niin kerätyn valon määrä on sama ja kuvanlaatu on kohinoiden sekä syväterävyyden osalta sama.
  • Laatuongelmia (Järjestelmädigit).
  • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
  • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Yksi käynti, yhdeksän kuvaa, BW (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Älä pelkää pimeää (+xx uutta kuvaa 26.01.19) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvasarjan uudet setit. 24 kuvaa. (ihmettelee vain, että miten toiset osaavat ottaa sujuvasti tällaisia kuvia...). Ja viimeinen kuva sitten suomenlapinkoirasta Aleksanterinkadun jouluvaloissa, keskellä katua.
  • Maamuna (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). tai ehkä kuitenkin kuusiherkkusieni. (Siis miten voi olla näin rivo kuva.)

HS, Kuvia Suomesta, osa 42: Rio Gandara kuvasi lumikasoja. 27.1.2019. Nyt on lunta etelässäkin. Se kasautuu ja sitä kasataan. Kaupunkikuva muuttuu koko ajan. Valokuvaaja Rio Gandara kulki Helsingin pimeydessä ikuistamassa talven monumentteja.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n 39. Vuoden Luontokuva -kilpailuun voi osallistua kuvilla, jotka on otettu Suomen luonnossa 1.1.2017–31.12.2018. Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.

-Kilpailussa on seuraavat sarjat:

A: Kasvit ja sienet
B: Linnut
C: Maisemat
D: Nisäkkäät
E: Muut eläimet
F: Sommittelu ja muoto
G: Luonto ja ihminen
H: Nuoret, v. 2001–2011 syntyneet
I: Teoksia luonnosta

- Kilpailukuvien viimeinen latauspäivä 31.1.2019.

-Osallistumismaksut:

  • Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet: Jäsenen osallistumismaksu on 20 euroa.
  • Ei-jäsen: Osallistumismaksu on 40 euroa
  • Viimeinen maksupäivä on 4.2.2019.

Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina. Kilpailun kaikki tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa lokakuussa 2019.

-Palkinnot:

  • Pääpalkinto 10 000 euroa.
  • Muut sarjavoittajat á 1 000 euroa.
  • Sarjojen 2. sijat á 500 euroa.
  • Sarjojen 3. sijat á 300 euroa.
  • Yleisön suosikkikuva 500 euroa.
  • Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla (ja julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2019 -kirjassa erillistä korvausta vastaan).
  • Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.

Kilpailun säännöt kokonaisuudessaan

Kaapelitehdas.fi, Kameraseura Galleria West: Vuoden luontokuvat 2018. Vuoden luontokuvat 2018 -näyttely on avoinna 1.–31.1.2019 joka päivä kello 8–21 Helsingissä Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1, B-rappu, 2. krs. Se Kameraseuran uusi galleria.

Mynewsdesk.com, Canon, Talvilomakausi lähestyy. Nappaa vinkit talviurheilun kuvaukseen! 25.1.2019. Kuvauskalustona on pienikokoinen Canon EOS M50 -kamera. Kyseessä on APS-C-kokoinen CMOS-kennollinen mikrojärjestelmäkamera, jossa on vaihdettavat objektiivit ja kääntyvä näyttö. Kamera on nopea, siinä on terävä automaattitarkennus ja tarkka kohteen seuranta.

Tivi.fi, Viikon Softa: Authy. 26.1.2019. Kaksivaiheinen kirjautuminen tuo turvaa – näin käytät sitä kaikkialla helposti ja ilmaiseksi. Kaksivaiheinen kirjautuminen toimii esimerkiksi Amazonissa, Facebookissa, Twitterissä ja pilvipalveluissa. Palvelun käyttöönoton jälkeen ei käytetä enää pelkästään salasanaa, vaan turvallista kertakäyttöistä kirjautumiskoodia. Sovellukseen määritetään pääsalasana, joka kryptaa tiedot ja varmuuskopiot, joten sen muistaminen on erittäin tärkeää. Biometrisen tunnistuksen ansiosta sitä ei tarvitse naputella, mutta Authy kysyy aina välillä, onko salasana varmasti muistissa.

HS, Miksi Suomea ei ole mainittu? Maailma kohisee Portlandin pyöreästä jäälautasta, vaikka Suonenjoellakin olisi. 27.1.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Quick Frost Photography Tips. Miten kuvata David Frostia, nopeasti.

Dpreview.com, Olympus OM-D E-M1X in the studio: familiar image quality, Pixel-Shift still impresses.

Kamera & Bild, Fotohistoria: Luftseglarna och världen från ovan. Valokuvauksen historiaa. Ilmasta kuvaamista toissa vuosisadalla.

Fotosidan.se, Möte med samer. Näyttely. Kuvat otettu 2016 - 2017, märkälevytekniikka.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Valokuvataiteen museo antoi kolmelle taiteilijalle vapaat kädet – syntyi omakuvanäyttely, jossa pohditaan identiteettiä ja luontosuhdetta. 25.1.2019. Marja Helander, Harri Pälviranta ja Kari Soinio esittäytyvät Valokuvataiteen museon näyttelyssä.

  • Marja Helander, Harri Pälviranta ja Kari Soinio: Ideaalin perilliset 24.2. saakka, Valokuvataiteen museo (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G), avoinna ti–su 11–18, ke 11–20.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Raisu laji, superverikuu ja 62 vuotta ratissa. 25.1.2019. 17 kuvaa. Ja kuvatekstit.

Helsingin Uutiset, Lintuharrastaja vinkkaa: Näitä lintuja kannattaa tarkkailla viikonlopun Pihabongauksessa. 26.1.2019. Tulevana viikonloppuna, 26.–27. tammikuuta bongaillaan jälleen lintuja kun BirdLife Suomi järjestää Pihabongaus-tapahtuman. Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla, ja havainnot ilmoitetaan BirdLifelle.

Yle, Henkeäsalpaavat kuvat jäälakeuksilta: Tältä näyttää uuden jään muodostuminen Merenkurkun ulkosaaristossa. 25.1.2019. Sään viileneminen ja tyyneys ovat vauhdittaneet uuden jään muodostumista Merenkurkussa, ja näkymät ovatkin paikoin henkeäsalpaavat. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Golfpiste.com, Golfvalokuvauksen uusi aikakausi – drone-kuvauksen salaisuus on sopiva kuvauskorkeus. Podcast, kesto 34:13. Golfpiste Podcastin teemajaksossa Juha Tuukkanen ja Jere Jaakkola keskustelevat golfkenttien valokuvaamisen olemuksesta, erikoispiirteistä ja kaupallisista markkinoista.

Ilta-Sanomat, Facebook sulkee pian kuvasovelluksensa – kuvien pelastaminen käyttäjän vastuulla. Moments-sovellus suljetaan 25.2.2019, syynä liian vähäinen käyttö. Mahdollisuus ladata sinne mahdollisesti talletetu kuvat säilyy toukokuuhun asti. Verkkosivu tätä varten.

Blog-e.ville.com, Vesidrone kovassa talvitestissä. 24.1.2019. 1700 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

IR, Firmware Friday: Lenses aplenty (and a few cameras too) get new firmware fixes.

ePhotozine.com, Fast Moving Vs. Slow Moving Waterfalls.

Dpreview.com.

The Online Photographer, 4-Cylinder Ferrari? Olympus OM-D E-M1X.

Kamera & Bild, Vi har provat nya Olympus OM-D E-M1X. Päästiin kokeilemaan muutava viikko ennen julkaisua. Olympus Sverige kertoi, että tässä julkistuksessa (ja myös edelleen) Olympus pyrkii palvelemaan myös pro-kuvaajia. Esimerkiksi niin, että uusi malli todella kestää vesisadetta ja koviakin iskuja. Ergonomiaan on panostettu ja se totisesti tuntuu. Ensivaikutelmat on positiivisia, kokeiltavaa on paljon ja vielä on testattavaa. Hinta 3.300 euroa, toimitukset alkavat helmikuun lopulla.

Fotosidan.se, Olympus berättar mer om E-M1X. Muutama kysymys. Ja vastaus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Reput (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Älä osta kamerareppua. Ne ovat kömpelöitä ja painavia ja yleensä muunneltavuus on huono. Parempi ratkaisu on tavallinen reppu, jonka sisustaa oman tarpeitensa mukaan. ...ostin juuri uuden repun Lowepro ProTactic 450 AW II , (vanha reppu oli SlingShot 202 AW, tämä on erittäin kätevä hiukan pienemmälle tavaramäärälle mutta siihen ei oikein saa keskikokoista tripodia kiinni mitenkään), protactiin saa enemmän tavaraa ja siihen saa aika isonkin tripodin kiinni joko kylkeen tai taakse.
  • Videokuvaamiseen 1000 € runko, mutta mikä? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Liikkuvan kohteen kuvaaminen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Makrokuvausjuttuja (Digikuvaus). 28 viestiä.
  • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus). 93 viestiä. Eilenkin useampi kymmen.
  • OMD -reissukamera (Minolta, Olympus).
  • Laatuongelmia (Järjestelmädigit).
  • D800 ja D810 peilikoneisto hajosi (bajonetin kontaktivikaa?) (Järjestelmädigit). Vähän yli puoli vuotta sitten: "Tuossa taannoin ilmeni uusi ongelma, jonka syyn luulen olevan johtuvan aiemmasta D810:n korjauksesta. Korjauksen jälkeen kaikki muuta objektiivit ovat toimineet normaalisti paitsi Sigma 35mm f/1.4 Art." - Nyt: "Puolen vuoden viive, mutta tämä oli oikea diagnoosi! Digitarvike päivitti Sigman firmiksen kun muissa asioissa siellä olin ja AF toimii taas. Eli ilmeisesti D810 firmis oli päivitetty huollossa."
  • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
  • Sony A9 (Järjestelmädigit).

Peter Forsgård, Olympus OM-D E-M1X - First Impression. 23.1.2019. YouTube-video, kesto 24:22. In this video I will share my first impression on the new Olympus OM-D E-M1X. Watch the other two videos I made about the new E-M1X.

  • Joulun aikaan Forsgårdilla oli aikaa kokeilla ja käyttää kameraa. Ei ihan tuotantoversio. Kuvausote on aivan sama, vaikka kameran kääntää vertikaaliasentoon. Painikkeet ja säätöpyörät tunnistaa sokkonakin sormenpäällä, ovat kaikki erilaisia, silmää ei tarvitse irrottaa etsimestä. Missä ne kustomoitvat painikkeet ovat, ei lue Fn1, Fn2 jne. Vastaus: kaikkia painikkeita voi kustomoida, vaatimattomasti 16 kpl (!). Uutta on monivalitsin eli ohjaustikku eli joystick (voi käyttää vaikkapa tarkennuspisteen valintaan).
  • Forsgård käy hyvin perusteellisesti läpi kymmeniä uusia ominaisuuksia. Erittäin hyvä kameraesittely. Jos vähääkään harkitsee tämän uuden Olympuksen hankkimista, niin videon katselu on pakollista.
  • Kuvanvakaaja 7.5 stoppia (!). Suuritarkkuuksinen kuva käsivaralta. Video parantunut.
  • hinta 3.300 euroa, toimitukset alkavat helmikuun lopulla.

Peter Forsgård, Olympus OM-D E M1X - Video Features. 23.1.2019. YouTube-video, kesto 4:38. I this video I will go through the video features in the new Olympus OM-D E-M1X.

  • OM-Log400 (värien säätöä), fullHD 120fps (hidastekuvat), kuvanvakaajaa voi säätää (valikoista). Siinä tärkeimmat erot videossa. Automaattitarkennusta on paljon parannettu. Ei kuitenkaan 4K 60fps, vain 4K 30fps (ehkä sitten firmware?). Videon laatu ei ole muuttunut, säätömahdollisuudet kyllä.

Peter Forsgård, Olympus E-M1 MKII vs. E-M1X. 23.1.2019. YouTube-video, kesto 3:21. In this video I compare the the two flagship cameras from Olympus the Olympus E-M1 MKII and Olympus OM-D E-M1X.

Avplus.fi, Olympus esitteli uuden kärkimallinsa – OM-D E-M1X saapuu kauppoihin helmikuun lopulla. 24.1.2019. OM-D E-M1X:ssä on pystykuvauskahva, parannettu kennon pölynpuhdistus, 7,5 aukon verran auttava vakain ja sisäänrakennettu harmaasuodin, joka yltää 1–5 EV alueelle. Kosketusnäyttö kääntyy kaikkiin suuntiin. Vaihtoehtoisesti tähyilyyn voi käyttää elektronista etsintä. Hallintapainikkeita ja vipuja on aseteltu uudelleen, ja tarkennuspisteen voi valita joystickin avulla. Mikrofonia ja kuulokkeita varten on miniplugiliitännät.

  • Kauppoihin kameran luvataan saapuvan helmikuun lopussa. Hintaa uutuudella on noin 3 300 euroa. Tulossa on myös uusi M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO -teleobjektiivi.

Rajala Blogi, Kiikareiden valinta. 24.1.2019.

Suomen Canon, Canonin valokuvausopas. Lataa älylaitteisiin. iOS. Android. Englanniksi. Siis Canon Photo Companion. Photography Tips and Tutorials.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Huawei on vain Kiina-ilmiön jäävuoren huippu. 23.1.2019. Uskon, että Yhdysvalloilla on tiedustelutietoa, jonka perusteella varoitukset on annettu. Tätä tukee se, että maan läheisimmät kumppanit ovat ryhtyneet konkreettisiin tekoihin Huawein torppaamiseksi. British Telecom purkaa verkostaan Huawein 4G-laitteita, Norjassa Huaweitä ei päästetty 5G-kilpailuun; Kanada harkitsee samaa.

TE-palvelut, Autojen valokuvaaja, Rekasal Oy, Vantaa. Autojen valokuvaus myyntiä ja tarkastusta varten. Pitermpiaikainen ja kokoaikainen työsuhde. Palkkaus Autoalan kaupan ja korjaamotoiminnan TES:n mukainen tai sopimuksen mukaan.

  • Työpaikan osoite 01750 VANTAA
  • Palkkaus Tes, sopimuksen mukaan
  • Työn luonne vuokratyöpaikka
  • Toimeksiantaja SE Mäkinen Logistics
  • Työ alkaa Heti, sopimuksen mukaan
  • Työaika kokoaikatyö
  • Työn kesto yli 12 kuukautta
  • Haku päättyy 03.02.2019

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Rolling Deep with the Black Cowboys of the Mississippi Delta.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thom Hogan, Olympus OM-D E-M1X. 23.1.2019. Luettelo ominaisuuksista.

Fotosidan.se, Hon ska tävla i VM-finalen i porträtt. World Photography Cup. Tulokset julkistetaan Norjassa 8.4.2019. Muutama kysymys finaaliin selvinneelle.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Liikkuvan kohteen kuvaaminen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 13 viestiä.
  • Kumpi on parempi linssi (Optiikka). Nikkor AF-S DX 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF vai Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR II. Toisesta pitäisi luopua. Mutta kummasta? 17 viestiä.
  • NX1000 (Optiikka). Yritän löytää Samsung NX1000 kameraan objektiivia, mielellään sellaista missä valovoima riittää hämärään. Löytyisikö täältä apuja kun tietotaito loppuu itseltä?
  • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus). ...Saa nähdä mitä huominen tuo tullessaan. Pidetään peukkua, ettei Olympus ja m43 kaadu tähän julkistukseen.
  • Karahommia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisää kommentteja.
  • Kuunpimennys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusin ei ihan kuu, mutta pyöreä kuitenkin.
  • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Paikka pitäs olla Vaunutie Sastamalan alueelta, Kiikan kirkolta lounaaseen Kokemäenjoen vartta. Pikasen karttatutkiskelun jälkeen. 3 kuvaa.
  • Ne meni jo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (näyttää ns. pienoismallikuvalta).

Petteri Hautamaa, Rohmu ja rontti sekä muut piharuokinnan vieraat. 24.1.2019. Syksyisin pihalleni tupsahtavat pähkinähakit ovat kirvoittaneet blogitekstiin jo kolmen vuoden ajan. Jälleennäkeminen on aina yhtä mieluisa, etenkin kun olen ajoittanut syksyn meritaimenkuvausprojektien takia tuohon loka-marraskuun taitteen saapumiseen perinteisesti viikon lomapätkän kuvausajan varmistamiseksi.

World Photographic Cup, Team Suomi 7 finalistisijoitusta. Perustettu vuonna 2013. Commercial-sarjassa top 10:ssä ovat Kaj Ewart sekä Onni Wiljami Kinnunen, illustrative ja portrait-sarjoissa molemmissa Antti Karppinen ja Onni Wiljami Kinnunen sekä vielä nature-sarjasssa Markus Varesvuo. Mitalisijoitukset ratkeavat 8.4.2019 Norjan Drammenissa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, This Book of Funny Animal Photos Will Warm Your Heart. Tuttuja kuvia. Ja onhan kimarassa mukana myös suomalaisia karhuja by Valtteri Mulkahainen.

Olympukselta uutta.

  • Suomen Olympus, OM-D E-M1X. Vaikka:
    Maailman paras kuvanvakaaja (IS). Olympuksen insinöörit ovat vieneet kuvanvakautuksen askelta pidemmälle uudistuneella gyroanturilla. Se tarjoaa E-M1X-kameran edellyttämää tarkkuutta ja tuloksia, joihin muut kamerat eivät pysty. Kehittynyt teknologia kompensoi tärinää jopa 7,5 valotusaika-askelen verran, joten käsivarakuvaus on mahdollista tilanteissa, jotka muuten edellyttäisivät jalustaa.
    • Maailman parhaiten sääsuojattu runko. E-M1X sisältää OM-D:n kuuluisan säätiivistyksen, joten ammattilaiskuvaajat voivat huoletta viedä sen mihin tahansa kuvaustilanteeseen - sateeseen, tuiskuun tai hiekkamyrskyyn. Rungossa on nyt lisätiivistys SD-muistikorttipaikassa ja muissa suojakansissa sekä kaukolaukaisukaapelin, mikrofonin ja kuulokkeiden liitännöissä.
    • Haptiset painikkeet ja parannettu ergonomia. (haptinen = tuntoaistia käyttävä teknologia). Jokaisella yksittäisellä painikkeella ja säätöpyörällä on oma erityinen korkeus, muoto ja ominaisuudet, jotta tuntisit ja erottaisit ne helposti voidaksesi keskittyä kuvaamiseen nostamatta katsettasi etsimeltä. Painikkeiden asettelua ja käyttöä on parannettu ergonomian parantamiseksi, mistä on hyötyä erityisesti pitkissä kuvaussessioissa.
    • USB-lataus. E-M1X on ensimmäinen Olympus-kamera, joka tukee jopa 100 W:n USB-virransyöttöä. Näin ollen et enää ole riippuvainen virtalähteestä, missä ikinä matkaatkin, ja voit halutessasi ladata akut virtapankin avulla. Kamera tukee kahta akkua, ja molemmat akut voidaan ladata kamerassa samanaikaisesti vain kahdessa tunnissa.
    • Älykäs automaattitarkennus kohteentunnistuksella. Tämä ihanteellisesti kilpailuihin, ilmailunäytöksiin ja esimerkiksi junien tarkkailuun soveltuva toiminto tunnistaa kohteet neulanterävää tarkennusta ja seurantaa silmällä pitäen. Se hoitaa automaattitarkentamisen puolestasi, jotta voit keskittyä kuvan sommitteluun.
    • Monivalitsin (ohjaustikku). Tämä molemmissa kahvoissa sijaitseva intuitiivinen monivalitsin nopeuttaa ja helpottaa AF-aluevalintaa sarja- ja videokuvauksessa erityisesti etsimen läpi katsottaessa.
    • Suuritarkkuuksinen kuva käsivaralta. Suunniteltu kuvaajille, jotka haluavat vapaaksi jalustan asettamista rajoitteista tai joiden kuvaustoimeksiannot kuljettavat heidät paikkoihin, joissa jalustaa ei voi käyttää: tämä toiminto mudostaa yksittäisen suuritarkkuuksisen kuvan, joka vastaa 50M-kennolla taltioitua kuvaa - ilman tärinän aiheuttamaa epätarkkuutta.
    • Kenttäanturijärjestelmä. Tämä ominaisuus on erityisen hyödyllinen valokuvaajille, jotka tarvitsevat kuvaustietoja tehokkaaseen kuvienhallintaan. E-M1X-kamerassa on yhdysrakenteinen järjestelmä, joka taltioi sijaintisi, ajan, korkeuden ja suunnan.
  • Suomen Olympus, FL‑700WR. Salamalaite kaikkiin sääolosuhteisiin.
  • Suomen Olympus, Lataa uusin päivitys Olympus-kameraasi. E-M1 Mark II E-M5 Mark II E-M1 PEN-F M.Zuiko Digital ED 25mm 1:1.2 PRO M.Zuiko Digital ED 45mm 1:1.2 PRO M.Zuiko Digital ED 8mm 1:1.8 Fisheye PRO.
  • Tekniikan Maailma, Uudessa Olympus OM-D E-M1X -järkkärissä kaikki muu on suurta paitsi kenno – 3 300 euroa on kohtuullinen pyyntö. Olympus julkisti torstaina kaikkien aikojen monipuolisimman järkkärinsä. Sen valtteja ovat luotettavuus, kestävyys ja käytettävyys. Myös uusia ominaisuuksia riittää ihmeteltäväksi roppakaupalla. Helmikuun lopulla myyntiin, 3300 euroa.
  • Rajala Blogi, Odotettu Uutuus; Olympus OM-D E-M1X -järjestelmäkamera.
  • Dpreview.com, Olympus introduces durable, sports-oriented OM-D E-M1X. Urheilukuvaajille suunnattu. Kaksi Truepic VIII prosessoria, 121 hybridi-AF -pistettä, 60 fps sarjakuvaus, 18 fps jatkuva tarkennus. Tukeva, säänkestävä runko. Kuvanvakain rungossa, teho parhaimillaan 7 stoppia. Olympus E-M1X muistuttaa Olympus E-M1 -mallia, johon on lisätty akkukahva. Suljin speksattu 400.000 laukaisua. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä (miksi näin vähän, miksei etsintäkin päivitetty), 3 tuuman kosketusnäyttö. Yhdellä lataukselle 870 kuvaa (CIPA). USB-C -lataus mahdollinen (vaikka kannettavasta tai virtapankista). Kaksi sd-korttipaikkaa. Sisäänrakennettu GPS, kompassi, ilmanpaine, lämpötila, kiihtyvyysanturit. High Res Shot, useasta kuvasta 80 megapikseliä (sensoria siirtämällä). Live ND, useita valotuksia yhdistämällä aina 5 stopin harmaasuodin-efekti. 4K video. Full HD 60 fps. Helmikuussa 2019 myyntiin, $2999.
    • (Siis eikös aiemmin ole ollut tapana ihan ensimmäiseksi kertoa, millainen kenno uudessa kamerassa on?. Lehdistötiedote ei kerro mitään. Dpreview.comin itse kokoama speksitaulukko: 20 megapikselin Micro 4/3 systeemin sensori, kroppikerroin 2x.)
  • Dpreview.com, Olympus E-M1X review in progress. Urheilua jne. kuvaaville ammattilaisille suunnattu. Kestävä, nopea, hinta kohderyhmän mukainen. Elektroninen etsin 120 fps. Kunnolla vedenkestävä. Video aika lailla kuten Olympus E-M1 Mark II. (vaikuttaa, että elektroninen on sama, lcd-näyttö on sama, sensori on sama, automaattitarkennussysteemi on sama (ohjelmisto päivitetty)).
  • Dpreview.com, DPReview TV: Olympus E-M1X Review. YouTube-video, kesto 14:21. Pystyote on oikein hyvä. ISO:lle dedikoitu säätörulla. Sama valkotasapainolle. 4 omaa asetusta perusastetusten lisäksi mode-säätörullassa. Kaikkea voi kustomoida. Live ND, esikatselussa näkee, mikä vaikutus olisi 1 - 5 stopin "harmaasuotimella" (hidas, jos liikuttaa kameraa). Kaikki tapahtuu kamerassa. High Res Shot, 16 kuvaa yhdeksi (ei jalustaa), toimii oikein hyvin.
    • Kameraa voi opettaa tarkentamaan kohteisiin, keinoäly käytössä, lentokoneet, kulkuvälineet, moottoriurheilu, Motorsport Mode. Ei toimi yhtä hyvin tavanomaisissa kohteissa, ihmiset jne. Ei voi oikein helposti valita, mihin kasvoon kamera tarkentaa ja mitä seuraa. Liikkuvan kohteen tarkennus (esim. ihmiset) ei ole parantunut, jää selvästi jälkeen Nikonista ja Sonysta. Ei kannata toistaa kotona, mutta kameran voi viedä vaikka vesihanan alle ja kääntää hanaa. Kosketusnäyttö toimii hyvin, kääntyy joka suuntaan. Elektroninen etsin ei ole luokkaa erinomainen. Kuvanvakaaja toimii hyvin, ei tarvitse niin usein nostaa ISOa.
  • Dpreview.com, Olympus E-M1X shooting experience. "Deep Learning" automaattitarkennus. Näyttää toimivan, kuvaaja voi keskittyä kuvaamiseen. Mutta vain esim. motorsports.
  • Dpreview.com, Olympus E-M1X Sample Gallery.
  • IR, Olympus E-M1X arrives: Hands-on with the most high-end, high-performance Micro Four Thirds camera yet. Pumpattu Olympus E-M1 Mark II, urheilukuvauksen ammattilaisille. Helmikuun lopulla kauppoihin.
  • IR, Olympus E-M1X Review Tweet Share.
  • IR, Olympus E-M1X Q&A: A closer look at the amazing tech underlying the new OM-D series flagship. Joulukuun alussa kameraa jo esiteltiin, tässä yhteydessä kysymys-vastaus. Poimintoja.
    • Missä hartaasti odotettu Olympus E-M5 III.
    • Mihin huimasti kasvatettua prosessoritehoa käytetään.
    • Sama sensori mutta parempi kuva.
    • AI-pohjainen automaattitarkennus.
    • Miten pitkään tätä on työstetty (AI).
    • Voiko kohteen tunnistusta parantaa ja laajentaa firmwarella.
    • 7.5 stopin kuvanvakautus, miten on mahdollista.
    • Miten Handheld High-Res toimii.
  • 43rumors.com, Olympus E-M1X officially announced.
  • Photorumors.com, Olympus E-M1X camera officially announced.
  • Mirrorlessrumors.com, Olympus E-M1X announced and Jared Polin destroyed it :(.
  • Fotosidan.se, Olympus OM-D E-M1X: Ny proffskamera.
  • Kamera & Bild, Olympus OM-D E-M1X: Funktionsfylld proffskamera.
  • Dpreview.com, Olympus developing 150-400mm F4.5 Pro lens with built-in 1.25X teleconverter. M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS Pro. Polttovälivastaavuus 300-800mm, sisäänrakennetun telejatkeen avulla 375-1000mm (2/3 stoppia valovoiman vähennys). Markkinoille vuonna 2020, hintaa ei kerrottu.
  • IR, Handheld at 2000mm! Olympus is developing 150-400mm f/4.5 TC1.25x PRO lens & 2x teleconverter. Ja muutakin.
  • Dpreview.com, Olympus introduces 2X teleconverter, updates Micro Four Thirds roadmap.
  • Kamera & Bild, 8 planerade objektiv i Olympus nya roadmap.
  • Dpreview.com, Olympus announces weather-resistant FL-700WR flash. Helmikuussa 2019 myyntiin, $400.

Digital Photography School, 6 Ways to Photograph People While Traveling.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Jaakko Latvanen, Flickr, Bloody Moon. Lunar Eclipse 21st January 2019 Anttola Finland. 19 kuvaa.

Sulantoblog, Flat video profile for Canon M50. 22.1.2019. YouTube-video, kesto 8:42. In this video I'm going take a look at the Technicolor CineStyle flat video profile for the Canon M50 camera. I'll also compare the Cine Style to the Canon Neutral. You can download the CineStyle here: ...

  • (kosketusnäyttö ei ole paras mahdollinen tiukassa pakkasessa...sormet...) Runkona Canon EOS M50 (peilitön 24 megapikselin järjestelmäkamera, kroppikerroin 1.6x, runko n. 600 euroa). Ihan kohtuuhyvä video, myös vbloggaajille sopiva. 4K video aika rajallinen, ei runkovakaajaa. Mutta hyvää on esim. mikrofonisisääntulo, oikein hyvä automaattitarkennus, erinomainen kasvojentunnistus. Hinta/laatusuhde videoon on kohdallaan. Video näyttää hyvältä ihan suoraan kamerasta.
  • Useita picture style -profiileja, mutta flat profilea ei löydy, ihan ymmärrettävää, sillä Canon M50 on aloittaville kuvaajille suunnattu. Mutta Sulanto oli hiljan kuullut, että kameralle löytyykin flat profile tai siis picture style. Kolmannen osapuolen tuote. Ilmainen. Technicolor CineStyle. Helppo asennus.
  • Vertailut Canonin omaan Neutral picture styleen, kontrasti minimiin. Jos CineStyleä käyttää still-kuviin, niin pitää muistaa, että jpg-kuviin tulee hyvin vähän kontrastia. Raw-kuvaajat voivat helposti jälkikäsittelyssä vaihtaa picture styleä.
  • Kumpi säilytti enemmän yksityiskohtia valoissa ja varjoissa, Canonin oma Neutral vai CineStyle. Video on vain 8-bittistä. Kovin paljoa ei voi muokata videota, ihan riippumatta käytetystä profiilista. Canon M50:n video näyttää ihan hyvältä ilman mitään jälkikäsittelyä tai gradeusta tai pciture stylejä.
  • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Negative Space Image Review. 22.1.2019. YouTube-video, kesto 49:05. In this video I go through the negative space images my subscribers send me.

  • Edellisessä videossa Forsgård pyysi lähettämään Negative Space -kuvia, niitä lähetettiin 34 kpl. Kuvat käydään läpi Lightroomissa. Jokaisesta löytyy huomioita, välillä kokeillaan rohkeampaa kroppausta. Kommenttien perusteella melkein tunti videota katsellessa kului nopeasti.
  • Instagram, jpeterf

Valovuoto.fi, Canon RF 50mm f/1.2L USM kokemuksia. 22.1.2019. Vuoden 2018 loppukesästä Canon lähti tosissaan mukaan peilittömään sotaan ja julkaisi EOS R -kameran kanssa neljä objektiivia. Näistä aukolle f/1.2 rakennettu normaaliobjektiivi Canon RF 50mm f/1.2 L USM tuntui saavan eniten kiinnostusta osakseen suuren aukon takia. ...Markkinointikoneisto on oikeassa siinä, että se on todennäköisesti paras koskaan valmistettu 50-millinen.

  • Objektiivi on hämmästyttävän terävä jopa täydellä aukolla kuvatessa. Siinä missä yleensä välttää kuvaamasta täydellä aukolla, Canon RF 50mm f/1.2 L USM rohkaisee kuvaamaan himmentämättä. Terävyys on hyvä koko kuva-alueelta ja terävyys ei heikkene juurikaan reunoille.
  • Hinta 2700 euroa. Hinnan puolesta objektiivi ei löydä kotiaan joka harrastajan kameralaukusta. Samaan hengenvetoon todettakoon, että objektiivi kuitenkin parasta Canonia ja todennäköisesti kuvanlaadullisesti paras koskaan valmistettu 50-millinen objektiivi. Kuvanlaadullisesti huippu, painon ja hitaamman automaattitarkennuksen kustannuksella.

Ilta-Sanomat, Sotakuva Raatteentieltä herätti hämmästystä maailmalla – näin se ”heräsi eloon” väritettynä. Jatkosodan alussa, perjantaina 27. kesäkuuta 1941 otetussa kuvassa auto ajaa Raatteentietä. Erikoiseksi kuvan tekevät puurivistöt, jotka roikkuvat tien yllä kuin pyykit pyykkinarulla.

Yle, Mitä sinä näet lumessa? Naisen veikeä kuva kerää ihailua somessa, mies näkee Sauli Niinistön kuvan hangessa – ilmiölle tieteellinen nimi. Tamperelainen Tiina Hussi ulkoilutti koiraa pakkasessa ja otti kuvan ilmeikkäästä menopelistä.

  • Ihmisillä on kyky nähdä kasvoja lumessa tai puiden syissä, pistorasioissa tai paahtoleivissä. Ilmiön tieteellinen nimitys on pareidolia. Pareidoliassa on kyse ihmisaivojen taipumuksesta yhdistellä epämääräisiä ja satunnaisia havaintoja merkityksellisiksi ja selkeiksi.

HS, Sormet voivat pakkasella somettaessa jäätyä salakavalasti, mutta usein puhelin älyää sulkea itsensä. 22.1.2019. Puhelin tulisi säilyttää kylmällä säällä mahdollisimman lähellä vartaloa, povitaskussa tai reisitaskussa. ”Naisilla käsilaukku on se huonoin säilytyspaikka ja miehillä vastaavasti takin ulkotasku, sillä puhelin pääse niissä kylmenemään”, Koponen sanoo.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

  • 13 Inspiring Street Photography Images.
  • Review: Sigma 60-600mm f/4.5 – 6.3 DG OS HSM for Wildlife Photography. Julkistettu 25.9.2018. Nikon, Canon. Paino 2.7kg. Tukevan tuntuinen, melkein kokonaan metallia (muovia vain vastavalosuoja ja linssisuojus). 10-kertainen zoom, pituus yllättävänkin lyhyt (26.9cm). Lähin tarkennus 60cm (!). Sisäänrakennettu Arca Swiss -yhteensopivuus (jalustakierre). Odotetusti reunatkin terävisä f/10-f/16. Kuvanvakaaja teho 4 stoppia. Automaattitarkennus toimi hyvin -1 ... -9 astetta. Sigma USB-telakan kanssa yhteensopiva. Suomen hinta on vähän alle 1900 euroa, hyllytavaraa (hinnassa on mukana verot). Arvosana 8.5 / 10.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

  • Simplify Your Way to Better Photography. 16.1.2019. Yritä pelkistää kameran käyttäminen perusasioihin. Vasta jälkeen kannatta lisätä kameran erityisominaisuuksia yksi kerrallaan.
  • The 35, 50, 70 Game. 29.6.2018. Peilittömille tarkoitettu versio. Ja kysehän on optiikasta.
  • The 35, 50, 70 Game. 29.6.2018. Perinteisille järjestelmäkameroille suunnattu versio. Ja kysehän on optiikasta.
  • Why Autofocus is Contentious. 18.1.2019. Peilittömien kameroiden automaattitarkennus liikkumattomaan kohteen on parempi kuin perinteisten järjestelmäkameroiden. Liikkuvassa kohteessa etu ei ole näin selvä. Optinen etsin on vielä etulyöntiasemassa, se näyttää ilman viivettä, mitä tapahtuu. Tämän vuoksi Sonyn parannukset peilittömien liikkuvan kohteen tarkennukseen ovat niin tärkeitä. Automaattisesti.
    • Nikon Z6 ja Z7 -mallien 3D -tarkennussysteemi vaatii jatkuvaa säätämistä. Jos tämän hallitsee, niin ei ongelmia. Thom Hogan itse saa vaikeissakin olosuhteissa nopeasti liikkuvista kohteista oikein tarkennettuja kuvia. Vaatii pitkän kokemuksen ja taitoa.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

  • Nikon Z7 Camera Review. Julkistettu 23.8.2018. (vasta Nikon Z7:n julkaisun myötä alkoi kiivasta keskustelu korttipaikoista...) 45.7 megapikselin täyskennoinen peilitön, ei anti-aliassuodinta. Runkovakaaja, 5 akselia, 5 stoppia. 9 kuvaa sekunnissa (jpg), raw sitten vähän vähemmän (testin mukaan 7.1 kuvaa). 4K video. Full HD video 120 fps. Wi-Fi, kuvat suoraan älylaitteelle (tai ensimmäistä kertaa tietokoneelle). Oikeasti säänkestävä (vert. Sony). Päällä pieni lcd-näyttö, josta näkee kameran asetukset. Ehkä paras elektroninen näyttö, 3.69 miljoonaa pistettä. 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä, kääntyy ylös-alas. Ja - gasp - vain yksi XQD-korttipaikka.
    • Suomen hinta on alle 4.000 euroa, runko (hinnassa on mukana verot).
  • Obituary: Walter Chandoha, Master Cat Photographer, 98. Kissakuvaajakin huomioitu.
  • PDN Photo of the Day, Youth Redefine Cuban Identity. 10 kuvaa ja teksti.

ePhotozine.com.

IR, Fuji GFX 50R Field Test: Fujifilm’s medium-format camera system receives a sleek and stylish addition. $4.500, pienempi ja halvempi. Mitä menettää 50S-malliin verrattuna.

The Online Photography, Reflexive Shopping. Mikella oli haussa pieni musta laukku, auto sisältä mustaa, Panasonic G9 -peilitöntä varten. Sitten Mike kirjoitti Billingham-laukuista. Ja yhtäkkiä Mike olikin ostamassa Billinghamia.

Fotosidan.se, Poddradio: Sony-snack. Kesto 35:50.

Kamera & Bild, Firmwareuppdatering lagade Hubbleteleskopets kamera. Taitaa Hubblekin nyt taidon tarkentaa liikkuvan eläimen silmään.

Kamera & Bild, DN-fotograf använde polaroid när statsministern valdes. Haussa vähän epätavallisempi kulma lehtikuviin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa). Verikuuta tarjolla, eilen aamulla.
  • Salasanan vaihto (Sana on melkein vapaa). Jos olet ollut Adoben käyttäjä runsas 5 vuotta sitten ja et ole vaihtanut salasanaasi... Jos olet ollut LinkedInin käyttäjä runsas 4 vuotta sitten ja et ole vaihtanut salasanaasi... (koskee ihan kaikkia...).
  • Liikkuvan kohteen kuvaaminen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 6 viestiä. Käytössä Nikon D7500 ja Sigma 70-200mm f/2.8 EX APO DG OS HSM. Millä asetuksilla tulisi parhaimmat kuvat liikkuvasta kohteesta? Kuvausmatkat vaihtelevat 4-40 metrin välillä, kuvauksia sisällä ja ulkona.
  • LR import filteröinti (Fotoalbumiohjelmat). RAW + basic. ...En ole löytänyt tapaa filteröidä ohjelmaa tuomaan LR:n kautta vain RAW -filet ellei niitä yksittäin merkitse. Hyviä neuvoja?
  • Moniruutuinen harmaakortti (DIY eli Tee-Se-Itse).
  • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus).
  • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
  • Sony α6400 (Järjestelmädigit).
  • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
  • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta. Toisessa terävöintiä vähennetty. (mielenkiintoisia kuvia).
  • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Verikuu.
  • Myllynkulma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Porvoonjoen Myllykoskea -22 astetta. Tarkoitus oli katsoa joko vaahtopeikkoja on ilmestynyt. Mutta toistaiseksi vain yksi 20 cm korkuinen. Muutama vuosi sitten noita oli liki kaksimetrisiä. Ne elävät koko ajan, kun koski työntää kuohuja jäänreiästä pakkaseen. 3 kuvaa.
  • Kuunpimennys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Verikuita, useita.
  • Photobombed (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (sattuvasti nimetty lintukuva).
  • Loxodonta africana (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laitetaas foto norsusta joka tuli vastaan viime syksyn reissulla Mana Pools:in alueella Zimbabwessa.Norsuja tuli vastaan satoja ellei tuhansia , mutta vain harvoilla oli isohkot ja symmetriset hampaat. (näyttää studiossa kuvatulta...).

Mikael Rantalainen, Maiseman Lumo. Täydellinen kuunpimennys Helsingissä. 21.1.2019. Tänään oli täydellinen kuunpimennys, ja sääennusteet olivat kerrankin hyvät Olen käynyt yrittämässä täydellisen kuunpimennyksen kuvausta kaksi kertaa aikaisemminkin, mutta molemmilla kerroilla pilvet piilottivat kuun lähes koko ajaksi. Joten tällä kertaa odotukset olivat suuret!

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net. Täydellinen kuunpimennys, talviversio. 21.1.2019. Lähdin talsimaan kotoa klo 6.30, kymmenisen minuuttia ennen täydellisen vaiheen alkua. Mukaan oli pakattu kevyt kameravarustus, Canon 6D ja EF 70-200 mm f/4L IS sekä tietysti jalusta. Pidempi tele jäi kotiin, koska sillä kuvaaminen olisi ollut hämärässä haastavaa ja toisaalta halusin mukaan maisemaakin.

HS, Ruosteenpunainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnonilmiöstä. 21.1.2019.

Yle, Suitsukkeita temppelin pihalla ja viikon muita uutiskuvia. 21.1.2019. Viime viikolla valmistettiin suitsukkeita vietnamilaisessa kylässä, otettiin kiinni Gdańskin pormestarin puukottaja ja kisattiin Dakar 2019 -rallissa. 14 kuvaa. Klikkaamalla kuvat yksitellen isommiksi.

Yle, "Auto putsataan lumilapiolla" – katso lukijoiden lumentuiskuisia kuvia. 17.1.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Photographic Stories of Love and Loss, As Performed by Hollywood Stars. Kuvia. Ja haastattelu tekstinä.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Finger Smears Point to Technology’s Hidden Art. 10 kuvaa ja teksti.

Kamera & Bild, Drönar-korruption höjde priserna med 20 procent. DJI menettänyt korruptioskandaalissa 145 miljoonaa dollaria. Kuluttajahintoihin vaikutus 20%.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle Areena, Luontokuvia kännykällä. 20.1.2019. Kuuntele. 12 min. Kännykkä, pokkari, riistakamera, GoPro vai järkkäri? Valokuvia voi nykyään ottaa monilla eri välineillä. Luontoretkellä kuvauskouluttaja Paavo Hamunen ja Juha Laaksonen testailevat miten luonnon kuvaaminen onnistuu kännyköillä. Talvisessa lumisessa Lehtisaaressa riittänee haasteita, ainakin puhelimen akut eivät tiettävästi kestä pakkasessa kovin pitkään.

HS, Ruosteenpunainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste harvinaisesta luonnonilmiöstä. 21.1.2019. Täydellinen kuunpimennys alkoi Suomessa kello seitsemältä maanantaiaamuna. Ammattikuvaajat ja HS:n lukijat tallensivat poikkeuksellisen tapahtuman valokuviin.

Mikael Rantalainen, Vinkkejä kuun valokuvaamiseen -artikkeli on päivitetty. 19.1.2019.

Markku Könkkölä, Mielikuvia, Banaani-suklaa -dieetillä Rhodoksella 2018. 19.1.2019.

Helsingin Uutiset, Lentokonebongarit uhkaavat jäädä ilman bongauspaikkaa Helsinki-Vantaalla – "Valitettavasti uutta paikkaa ei ole suunnitteilla". 20.1.2019. Suosittu lentokoneiden bongauskallio Helsinki-Vantaan kupeessa Tuusulan Ruotsinkylässä on vielä ennallaan kaikkien lentokoneiden kuvaamisesta ja katselusta nauttivien iloksi. Toistaiseksi kalliolle voi mennä täysin entiseen tapaan koneita katsomaan.

  • Lemminkäisen kalliona tunnettu seurantapaikka louhitaan kuitenkin pian matalaksi, ja kiviaines on määrä käyttää uuden kehätien eli Kehä IV:n rakentamisessa. Tarkka ajankohta louhinnalle ei ole vielä varmistunut.

Ikinörtti, Älylaitteet kuntoilun ja hyvinvoinnin avustajina. 20.1.2019.

Tivi.fi, Viikon Softa: Dashlane. 19.1.2019. Salasanat turvaan – ilmainen sovellus toimii kaikilla laitteilla. Dashlanea saa käyttää ilmaiseksi yhdessä laitteessa 50 tilin salasanojen tallentamiseen. Jos päivittää runsaat kolme euroa kuukaudessa maksavaan Premium-versioon, tiedot saa synkronoitua ja käytössä on myös integroitu vpn-palvelu.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, Must-Read Tutorials For Those New To Photography. Linkit 32 tutoriaaliin.

Digital Photography School.

Dpreview.com, Should I buy the Sony a6400? Here’s how it compares. Vertailut: Sony a6300, Sony a6500, Sony a6000, Panasonic DC-GX9, Canon EOS M50, Fujifilm X-E3, Nikon D5600.

  • 24.2 megapikselin peilitön järjestelmäkamera (ei uutta kennoa), kroppikenno. Ei runkovakaajaa. Helmikuussa myyntiin, Suomen hinta on 1100 euroa (hinnassa on mukana verot).

Earthboundlight.com, Snow Confuses Auto Exposure (It Sure is a Gray Day Today, isn't It?). 20.1.2019. Kuvaa valkoinen, harmaa ja musta arkki tms. Sama valo, erilaiset valotukset (f/8 vakio, mutta suljinaika vaihtelee). Tulos voi yllättää.

Diyphotography.net, Healthy skin tone – The Lighting Series #12.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Canon EOS R kokemuksia. 20.1.2019. Canon julkaisi oman näkemyksensä peilittömästä kinokoon järkkäristä alkusyksystä 2018. Tuore EOS R -runko sisältää uuden RF-kiinnityksen, joka on halkaisijaltaan selvästi suurempi ja rekisterietäisyydeltään lyhyempi aiempaan EF-kiinnitykseen verrattuna. Canonin uutukainen sopii kouraan erinomaisesti. Otekahva on riittävän syvä ja rungon muotoilu on yleisilmeeltään pyöreä. Isompia objektiiveja käytettäessä kahvan ja objektiivin välinen tila on ahdas. Esimerkiksi RF 50/1.2 L USM -objektiivin ja sormien nivelten väliin jää noin 1-2 mm tilaa omilla keskikokoisilla käsilläni.

  • Runko on speksattu pöly- ja kosteussuojatuksi, mutta Lens Rentals -blogin mukaan kameran suojaus vastaa Sonyn A7RIII-rungon suojausta. Napit ja rullat on tiivistetty, mutta muuten tiivisteitä ei liiemmin ole. Pohjasta löytyvä akkukahvan liitin sekä akkuluukku ovat molemmat kokonaan tiivistetty kumilla, mutta muistikorttiluukun kumitiiviste ei suojaa koko luukkua. Talvikeli ja noin -10°C lämpötila eivät vaikuta kameran toimintaan muutaman tunnin kuvauksen aikana pientä näytön päivitysnopeuden hidastumista lukuunottamatta.
  • Canonin uutukaisen sähköetsin (EVF) on erittäin vakuuttava. Se on kooltaan 0.5 tuumainen ja pikseleitä löytyy 1.2 Mpix (1280×960). Etsimestä näkee koko kuva-alan, sen suurennos on 0.76x ja siitä löytyy normaalit diopterisäädöt. EVF:n ruudunpäivitysnopeus on korkea ja se hidastuu ainoastaan säkkipimeissä olosuhteissa.
  • Maailman suurimman kameravalmistajan pelinavaus peilittömien kinokameroiden kentällä on laadukas, mutta siinä on vielä parantamisen varaa. EOS R:n parhaat ominaisuudet ovat sen upea sähköetsin, pimeässä erittäin hyvin toimiva kertatarkennus sekä uusi isoreikäisempi kiinnitys ja sen mahdollistamat uudet objektiivit. Canonin selkeimmät kehityskohteet ovat ovat videomoodin rajauskertoimen pienentäminen ja seurantatarkennuksen sekä sarjakuvausnopeuden parantaminen.
  • Canon EOS R -runko irtoaa EF-EOS R -adapterin kanssa noin 2400€ hintaan ja myyntipakkauksessa toimitetaan yksi akku, USB-latausjohto sekä erillinen akkulaturi.
  • harvinaisen pitkä ja perusteellinen artikkeli

Kamerakoulu.fi, Tulossa täydellinen kuunpimennys – vinkit kuun kuvaamiseen. 18.1.2019. Jos sääolosuhteet sallivat, Suomessakin nähdään lähes kokonaan täydellinen kuunpimennys eli harvinainen verikuu tulevan sunnuntain ja maanantain välisenä aamuyönä, 21. tammikuuta 2019. Vaikka kyseessä on kuunpimennys, kuu ei katoa näkyvistä, vaan muuttuu hohtavan punaiseksi.

Iltalehti, "Abivuonna löin vetoa, saako oravakuva enemmän tykkäyksiä kuin koulun bodaajan saliselfie” – näin Konstasta, 24, tuli Suomen kovin Instagram-ammattilainen. Konsta Punkka on Kimi Räikkösen jälkeen seuratuin suomalainen Instagramissa. Hänen kuvausosaamistaan himoitsevat jopa kansainväliset suuryritykset. Suomessa ja Pohjoismaissa luontokuvaajalla on mainiot oltavat. Metsiä riittää, eikä niiden käyttö ole vain maanomistajien etuoikeus. Instagram aloitti toimintansa lokakuussa 2010 ja vyöryi välittömästi varsinkin nuorison arkeen. Punkka, kuvista ja kuvauksesta innostunut lukiopoika, kuitenkin empi.

Yle Areena, Fotarit. 1.osa, Henkilökuvaus. Kesto 12 min. Suunnattu 10 - 13 -vuotiaille. 10 osaa, sunnuntaisin TV2 klo 9:23. Kuvataan puhelimella. Neljää nuorta opastaa Tiina Puputti. Tässä jaksossa seilataan Näsijärvellä Matti J. Kalevan 100 vuotta vanhalla Munter-purjelaivalla. Kunkin jakson lopussa katsojatehtävä. Nyt henkilökuvaus, Instagrammiin tai YouTubeen kuvat ja videot. Kuvauskopteria hyödynnetty. Ei ainakaan liikaa asiaa. Mutta tämä voi olla hyväkin asia...

HS, Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen. 20.1.2019. Maanantaiaamuna seitsemän aikaan voi nähdä harvinaisen täydellisen kuunpimennyksen. Se on lähes koko Suomessa hyvin havaittavissa elleivät pilvet tule eteen, mikä on hyvin mahdollista. Tähtitieteellinen seura Ursa kertoo pimennyksestä tiedotteessaan.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 7 Easy Ways to be More Creative Every Day.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Billingham Bags. Jos nyt tuollaisen ostaisi, niin varmaankin voisi käyttää vielä vuonna 2050. Ainakin ovat kestäviä. Ja se hintakin on vähän suhteellinen käsite.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård, Camera White Balance Explained. 18.1.2019. YouTube-video, kesto 10:26. In this video camera white balance is explained. With the help of this video to set the right White balance settings is easier.

  • Aluksi Uunisaaressa, talvi. Valkotasapainon teoriasta pitää tietää, jos haluaa värit mahdollisimman lähellä todellisuutta. Kaikilla valonlähteillä on värilämpötilansa, joka mitataan Kelvineissä. Päivänvalo 5500K. Filmiaikana filmit oli säädetty päivänvaloa varten. Jos kuvattiin keinovalossa, piti käyttää suotimia. Hehkulampun valossa kuvasta tuli keltainen. Korjaamiseen tarvittiin sininen suodin. Digikameroissa tämäkin on helpompaa, valkotasapainoa voi säätää monella tapaa. Automaattiasetus on usein helpoin ja paras. Välillä kannattaa käyttää joitakin valmiista asetuksista. Muuten auto-asetus voi muuttaa valkotasapainoa kesken kuvaamisen.
  • Olympus: WB Auto, Sunny, Shadow, Cloudy, Incandescent = Tungsten (hehkulamppu), Fluorescent, Underwater, WB Flash, Capture WB, Kelvin. Capture WB, otetaan kuva targetista (vaikka valkoinen paperi) ja kerrotaan kameralle, että tämä on valkotasapainoasetus. Ruudulla näkyy heti asetuksen vaikutus. Histogrammi (värit erikseen) voi näyttää, jos kaikki ei ole kunnossa. Silloin jonkin värin histogrammi voi olla erilainen.
  • Jpg-kuvaajilla pitäisi valkotasapaino olla kunnossa jo valmiiksi, sillä värien korjaaminen on paljon hankalampaa kuin raw-kuvassa. Videossa sama, jälkikäteen on hankala muuttaa värejä.
  • Lopuksi kokeillaan päivän muuttamista yöksi. Tungsten ja pari stoppia alivalotusta. Sekavalossa (jos henkilö on kuvassa) pyritään värit säätämään kasvojen värin mukaan. Valokuvaaja lopulta päättää, mitkä ovat ns. oikeat värit.
  • Harmaakortti (valkoinen ja harmaa puoli) samaan kuvaan kohteen kanssa, sitten Lightroomissa valitaan valkotasapaino harmaakortin (tai muun targetin) mukaan. Jos käyttää sinistä targettia, kuvaan tulee keltainen sävy. Tungsten-asetuksella taivaasta tulee intensiivisen sinistä.
  • Instagram, jpeterf

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Jatkuva muutos, sadan metrin jono torilla ja tuhat peräkkäistä saunapäivää. 18.1.2019.

Yle, "Auto putsataan lumilapiolla" – katso lukijoiden lumentuiskuisia kuvia. 17.1.2019.

Mynewsdesk.com, Tulossa täydellinen kuunpimennys. Lähde kuvaamaan kuuta! 18.1.2019. Jos sääolosuhteet sallivat, Suomessakin nähdään lähes kokonaan täydellinen kuunpimennys eli harvinainen verikuu tulevan sunnuntain ja maanantain välisenä aamuyönä, 21. tammikuuta 2019.

  • Photoepheris.com älylaitteille. iOS 10.99 euroa. Android 3.19 euroa.
  • Photopills.com älylaitteille. Kaikki mahdollinen koottu yhteen sovellukseen. iOS 10.99 euroa. Android 10.99 euroa.

Mynewsdesk.com, FUJINON GF100-200mmF5.6 R LM OIS WR. Suositushinta 2099 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

IR.

The Online Photographer, REVISED Camera Bags Brand Guide.

Kamera & Bild, Roger Brendhagen: Mer än ett porträtt. Haastattelu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Salasanan vaihto (Sana on melkein vapaa). Valtava tietovuoto jättää kaikki aiemmat katastrofit varjoonsa – 773 miljoonaa uhria, näin katsot oletko joukossa.
    • (suosittelen katsomaan uutissivua vähän alemmaksi, enemmän faktaa tapahtuneesta...).
  • Videokuvaamiseen 1000 € runko, mutta mikä? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Makrokuvausjuttuja (Digikuvaus). 12 viestiä.
  • Kuvien siirto ulkoiselle kovalevylle Lightroomissa (Kuvankäsittely). Ja vastauksiakin.
  • Sony FE 24 f1.4 GM (Optiikka). Sony FE24f1.4 vaikuttaa ihan toimivalta vehkeeltä. Ja talvikuva.
  • Sigma 105mm f1.4 (Optiikka). Sony versio Sigman FE 105f1.4. AF ja kuvan tarkkuus on omaa luokkaansa heti alkaen täydestä aukosta. Oli sitten ensimmäinen Stigma...
  • Sony α6400 (Järjestelmädigit).
  • Laatuongelmia (Järjestelmädigit). Kyse ei enää ole oikein siitä mihin tähtäät vaan siitä minkä kohteen kamera ottaa ja lukitsee. Sitten vain pidät kohteen etsimessä ja kuvaat. Alla esim A9 Wide Lock-On AF jossa Lunni tulee lujaa kohti no problem. Ja miten se on vielä kun uusi firmis tulee kuvioihin mukaa Aye-AF linnuille.
  • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mikähän kummajainen näissä kuvissa esiintyy: ... Tuo on käyny meijän piharuokinnoilla koko talven, mutta tännää oli eka kertaa kamera hollilla. Mielikuva on, että nokka on kasvanu koko ajan, ja menny enemmän ristiin, mutta siitä en oo varma, ko tännää vasta näin sen telen läpi....
  • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Esillä olleet teksturoidut valokuvat ovat kyllä hienoja, sellainen oli ensivaikutelma muutaman sekunnin jälkeen. Eipä tullut valokuva ensimmäisenä mieleen, ajatukset siirtyivät muutama sata vuotta taaksepäin. Sitten huomasi, että vielä vähän on viimeisteltävää, terävöinti tulee turhan paljon näkyviin. Yhtäkaikki hienolta näyttää...).

Petteri Hautamaa, Telezoomipohdintaa. 17.1.2019. Harrastajahintaiset pitkiin telepituuksiin yltävät objektiivit ovat poikkeuksetta zoomeja. Vastaavasti ne henkilöauton hintaiset tötteröt kiinteitä. Näitä kiinteitä ns. supertelejä mainostetaan tinkimättömien ominaisuuksien lippulaivoina, niistä löytyy huikean hintalapun ja painon ohella valovoimaa ja moitteetonta piirtoa, tarkennuksenkin pitäisi olla parasta mitä löytyy.

  • Onko tällainen jotakuinkin kymmenen kertaa bulkkizoomia kalliimpi ratkaisu sitten kymmenen kertaa parempi? Ei ole. Kuvat eivät näytä kymmenen kertaa paremmalta, niiden kanssa ei tule kymmenen kertaa enemmän hyviä kuvia tai kuvat eivät niiden ilmiömäisellä osaamisella synny kymmenen kertaa paremmalla onnistumisprosentilla, saatikka kymmenen kertaa helpommalla. Ainoastaan hinta on kymmenkertainen.

Kamerakoulu.fi, Juhamatti Vahdersalo kertoo Holy roll -kuvan lavastuksesta ja valaisusta. 16.1.2019. Pitkään mielessä pyörinyt kuva pääsi vihdoin työn alle, kun oikea lokaatio ja rekvisiitta löytyivät samasta paikasta. Entisöijä Ville Lammen verstas on oikea aarreaitta ja hän vilpittömän avuliaana tarjoutui ei pelkästään malliksi, vaan myös lainaamaan verstaansa tiloja sekä esineitään kuvaa varten.

Kamerakoulu.fi, Neljä valokuvaaja kuvaa samaa mallia – aikaa kolme minuuttia per lokaatio. 17.1.2019. Hiljattain valokuvaajat Lauri Majamaa, Netta Malm, John Tackman ja Dante Mutashar järjestivät hauskan kuvauspäivän, jonka aikana kaikkien oli tarkoituksena kuvata samaa mallia neljässä eri lokaatiossa. Aikaa kuvan tekemiseen kaikilla oli ainoastaan kolme minuuttia. YouTube-video, kesto 14:55.

Mobiili.fi, Taas uusi raportti: Uusi iPad mini ja toinen uusi iPad-malli tulossa lähiaikoina. 17.1.2019.

HS, Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta. 17.1.2019. Kaikki mahdolliset tietovuodot koottu yhteen. Ja uuttakin on sellainen 20%. Kyse ei ole mistään email-luettelosta (vaikka sitäkin tämä tietenkin on). Näihin email-osoitteisiin (tai käyttäjätunnuksiin) on liitetty salasana (tässä aineistossa selväkielisenä). Suuri osa aineistosta on vanhaa, esim. Adoben massiivinen vuoto vuodelta 2013 (jos olit kirjautunut jollekin Adoben keskustelualueelle tai olit rekisteröinyt jonkin Adoben ohjelman, email-osoitteesi + salasanasi löytyy listalta. Sama koskee myös Linkedinin käyttäjiä. LindedIn v. 2012, 6.5 miljoonaa email-osoitetta. V. 2016, 100 miljoonaa email-osoitetta.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Story of a Landscape Ravaged by Wildfires, in Photos.

Digital Photography School.

IR.

  • Nikon Z7 Review: Does Nikon’s first full-frame mirrorless meet lofty expectations? 45.7 megapikselin täyskennoinen peilitön, sama megapikselimäärä kuin vuoden 2017 Nikon D850 -mallissa. Paljon pienempi kuin Nikonin perinteiset järjestelmakamerat, mutta paljon yhteistä toiminnallisuuden ja ergonomian suhteen. Tuntuu erilaiselta mutta tutulta. Optisen etsimen tilalla on elektroninen etsin, aivan erinomainen, voi olla markkinoiden paras. 3.2 tuuman kosketusnäyttö on myös erinomainen, mutta sitä ei ehkä täysin hyödynnetä. Jpg- ja raw-kuvat ovat erittäin hyviä. Sarjakuvaus 9 kuvaa sekunissa, bufferi ei ole yhtä iso kuin Nikon D850 -mallissa (urheilua kuvaavalle voi aiheuttaa ongelmia). Jatkuva tarkennus ja kohteen seuraaminen on ihan kohtuuhyvä, mutta ei vedä vertoja Nikonin parhaimmille perinteisille järjestelmäkameroille. 4K video 30fps, Full HD 120 fps. Automaattitarkennus ja kohteen seuraaminen toimivat hyvin myös videolla. Vähässä valossa ja vähän muutenkin automaattitarkennus ei aina kuitenkaan toimi. Kuvanvakaajan toiminnasta ei moitteita. Videota kuvattaessa elektroninen etsin on ylivoimainen verrattuna perinteiseen järjestelmäkameraan. Videon laatu ei ole ihan yhtä kuin Nikon Z6 -mallilla. Paljon hyviä puolia lueteltu lopun yhteenvedossa, mutta myös paljon huonompia puolia. Nikon Z6 on parempi valinta, jos 24 megapikselin kenno riittää.
    • Suomen hinta on alle 4.000 euroa, runko (hinnassa on mukana verot).
  • Enhancing eyes in Photoshop: Bringing out the best in any subject’s eyes. YouTube-video, kesto 8:12.
  • Nikon at CES 2019: A treasure trove of great photography presentations.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

  1. Turn a Broken Laptop’s Screen Into a View Camera Ground Glass.
  2. The New York Times’ Photographic Double Standard. Kyse oli siitä, että nyt näytettiin yksityiskohtainen kuva nimenomaan ulkomailla luoteihin kuolleesta. Jos tämä olisi tapahtunut USA:ssa, ei kuvaa olisi taidettu julkaista.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 12 Creative Ideas for “I Love You” Photos.

Fotosidan.se, GP har anställt fyra pressfotografer. No nyt ovat maailmankirjat kyllä sekaisin! Ja vielä kerran!

  • Göteborgs Post, rekrytointi päättyi. 1.3.2019 aloittavat. Aikaisemmin yksi lehtikuvaaja. Vaatimuksena oli, että kykenevät myös videoon ja että on kokemusta lehtityöstä (pystyvät itsenäiseen työskentelyyn).

Kamera & Bild, Uppdatering till Photoshop CC fixar 23 stora buggar.

Kamera & Bild, Coolpix A1000 och B600 – två nya långzoomande kompakter från Nikon.

Kamera & Bild, Fujifilm släpper ny telezom till GFX.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Manual Exposure explained in 7 min. 15.1.2019. Kesto 7:24. I'm going to explain the basics of manual exposure in this video. What it is, how to use it and why to use it. The link to the histogram video on Peter's channel.

  • Suljinaika, aukko, ISO (ei vaikuta kennolle tulevaan valon määrään). Manuaaliasetukset: kerran valitut arvot säilyvät, vaikka kamera suljetaan. Valotus kuvasta toiseen säilyy samana, voi tehdä samat muokkaukset kuviin, säästää aikaa. Valotusmittarit kertoo valotuksen, saman voi nähdä silmin elektronisesta etsimestä tai näytöstä. Histogrammi on mainio työkalu valotuksen arviointiin.
  • Sulanto näyttää esimerkkeinä f2- ja f11-kuvien ottamisen. Valotusmittari ei näytä aina oikeaa valotusta, esimerkiksi jos kuvassa on lunta. Silloin pitää kokeilla, mitkä ovat oikeita arvoja. Manuaaliasetuksille ja automaattiasetuksille on omat tilanteensa.
  • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus OM-D E-M5 MkII Best Settings. 15.1.2019. Kesto 6:09. I this video I will give best settings for Olympus Om-D E-M5 Mark II. Torstaina 24.1.2019 Forsgårdilta tulee sattuneesta syystä YouTube-video (24.1.2019 Olympus julkistaa...).

  • Aika monet suositeltavista asetuksista voi soveltaa toisiinkin kameroihin.

Päivälehden museo, Kertova kuva 5.12.2018 - 24.2.2019. Ludviginkatu 2 - 4, Helsinki. Ihan Rikhardinkadun kirjaston lähellä. Ma - su klo 11 - 17. Vapaa pääsy. Kertova kuva -näyttely on ainutlaatuinen kooste kuvitetun journalismin lajeista, mahdollisuuksista ja keinoista. Se rakentuu konkreettisten esimerkkien ympärille: Ville Tietäväisen kuvitusten kautta lukijalle valkenee, mitä kuvilla voi kertoa ja miten.

Ikinörtti, Aktiivisuusmittauksella reippautta arkeen. 16.1.2019. Minulla on ollut kaksi vuotta Polar Loop 2 aktiivisuusranneke.

  • Hyvinvointisovellukset -luentosarja.
    Rikhardinkadun kirjasto to 24.1.2019 klo 13 - 15
    Kallion kirjasto pe 25.1.2019 klo 13 - 15
    Oulunkylän kirjasto ke 30.1.2019 klo 13 - 15

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Photos of a Lonesome and Imaginary Salesman.

Nikonilta uutta.

  • Suomen Nikon, Esittelyssä Nikonin uudet Coolpix-superzoomit, jotka suorastaan janoavat tutustua uuteen. 17.1.2019. Lehdistötiedote. (uuteen?). Coolpix A1000, myyntiin 24.1.2019, sh. 469 euroa. Coolpix B600, myyntiin helmikuu 2019, sh. 379 euroa.
  • Suomen Nikon, Coolpix A1000. Pienikokoinen, 16 megapikseliä, 24-840mm f/3.4-6.9. 35-kertainen zoom. Tärinänvaimennus. Elektroninen etsin 1.166.000 pistettä, 98%. 4K video, Full HD 60fps. 3 tuuman kosketusnäyttö, kallistuu (ei kerrota milloin hinta muuttuu), 1.036.000 pistettä. Raw. Sisäinen salama. Wi-Fi. Bluetooth. Paino 330g.
  • Suomen Nikon, Coolpix B600. Bridge-kamera (ei niin pieni), 24-1440mm f/3.5-6.5, 60-kertainen zoom. Tärinänvaimennus. Video Full HD 1080p/30p (alempi hinta). 3 tuuma lcd-näyttö 921.000 euroa (ei kosketusnäyttöä (alempi hinta). Ei elektronista etsintä (alempi hinta)Wi-Fi. Bluetooth. Paino 500g.
  • Nikonrumors.com, Nikon announced two new Coolpix cameras: B600 and A1000.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

  • Sony a6400 first impressions video. YouTube-video, kesto 9:19. Ylöskääntyvässa näytössä selfietä varten aikalaskuri. Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntä. Samat akut kuin aiemminkin (eivät Sonyn täyskennoisten akkujen uutta tekniikkaa). 4K video erinomainen (mutta rolling shutter vaivaa: suorat esineet taipuvat). Sony a6500:ssa on runkovakaaja, Sony a6300:ssa ei.
    • Mutta prosessori on uusi. Liikkuvaan kohteeseen tarkentaminen on aivan erinomainen (tai voihan sitä kameraakin siirtää, kaikki toimii). Kuvaajalle tehty helpoksi. Automaattitarkennus on muuttumassa perinteisestä täysin uudeksi, jos niin halutaan. Jos tulevan päivityksen jälkeen eye-af toimii eläimillä yhtä hyvin kuin nyt ihmisillä (vaikkapa koirat ja kissa), niin luontokuvaajalle sopiva kamera. Kroppikennoisissa ei vain löydy Sonyltä oikein sopivia objektiiveja.
    • Videokuvauksessa ei paljon uutta, paitsi helposti tehty tarkentaminen. Timelapse jälleen.
    • Helmikuussa myyntiin, 1100 euroa.
  • Hands-on with the Sony a6400. Ulkoinen mikrofoni peittää ylöskääntyvän näytön. Säänkestävyyttä on jonkin verran parannettu. Kolmen tuuman kosketusnäytön 921.000 pistettä kuvasuhde edelleen 16:9, sopii videoon, mutta still-kuvissa mustat palkit kummallakin puolen. Kosketusnäyttöö toimii tarkennuksen valintaan myös elektronista etsintä käytettäessä. Kääntyy alaspäin 90 astetta ja ylös 180 astetta. Uutta imaging Edge -sovellusta voi käyttää kuvien siirtoon älypuhelimiin. Jos runkovakaaja on tärkeä, niin $200 kalliimmasta Sony a6500 -mallista sellainen löytyy.
  • Sony a6400 sample gallery.
  • Sony announces new Imaging Edge mobile app, updates desktop software. Korvaa PlayMemories -sovelluksen.
  • Sigma updates lens compatibility notice for Canon EOS R after further testing.
  • Fujifilm announces 100-200mm F5.6 lens for GFX system. Keskikokoa. Polttovälivastaavuus 79 - 158mm. Helmikuussa myyntiin, hinta $2000.
  • Adobe gives Behance a facelift with improved profile and project pages. Kyse lienee työryhmäsovelluksesta (jonka Adobe osti 2012, ei ole tainnut saada oikein tuulta siipien alle).

IR.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, Best Locations for Photography in Amsterdam.

Thom Hogan, Sony A6400. 15.1.2019. Vain speksit. Näyttää oleva Sony a6300:n korvaaja.

The Online Photographer, The Biggest Flaw I See in Pictures*. 16.1.2019. Henri Cartier-Bresson varmasti odotti kärsivällisesti oikealla paikalla tuntikausia sitä oikeaa hetkeä.

Fotosidan.se, Ny gatufotobok om Stockholm. (miksei Helsingistä?).

Fotosidan.se, Sony A9, A7R III och A7 III får förbättrad autofokus.

Kamera & Bild, Wildlife photographer of the year till Naturhistoriska riksmuseet. 23.2.2019 alkaen voittajakuvat esillä Tukholmassa. 23.8.2019 asti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n 39. Vuoden Luontokuva -kilpailuun voi osallistua kuvilla, jotka on otettu Suomen luonnossa 1.1.2017–31.12.2018. Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.

-Kilpailussa on seuraavat sarjat:

A: Kasvit ja sienet
B: Linnut
C: Maisemat
D: Nisäkkäät
E: Muut eläimet
F: Sommittelu ja muoto
G: Luonto ja ihminen
H: Nuoret, v. 2001–2011 syntyneet
I: Teoksia luonnosta

- Kilpailukuvien viimeinen latauspäivä 31.1.2019.

-Osallistumismaksut:

  • Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet: Jäsenen osallistumismaksu on 20 euroa.
  • Ei-jäsen: Osallistumismaksu on 40 euroa
  • Viimeinen maksupäivä on 4.2.2019.

Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina. Kilpailun kaikki tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa lokakuussa 2019.

-Palkinnot:

  • Pääpalkinto 10 000 euroa.
  • Muut sarjavoittajat á 1 000 euroa.
  • Sarjojen 2. sijat á 500 euroa.
  • Sarjojen 3. sijat á 300 euroa.
  • Yleisön suosikkikuva 500 euroa.
  • Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla (ja julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2019 -kirjassa erillistä korvausta vastaan).
  • Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.

Kilpailun säännöt kokonaisuudessaan

Kaapelitehdas.fi, Kameraseura Galleria West: Vuoden luontokuvat 2018. Vuoden luontokuvat 2018 -näyttely on avoinna 1.–31.1.2019 joka päivä kello 8–21 Helsingissä Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1, B-rappu, 2. krs. Se Kameraseuran uusi galleria.

HS, Pertti Kekaraisen taide lumoaa ja hämmentää – tietokoneella muokattujen valokuvien toteutus on viileää ja kirurgisen tarkkaa. 15.1.2019. Kekaraisen taide on vahvasti formalistista ja käy keskustelua valokuvan olemuksesta. Lähes abstrakteina ja keinotekoisina se haastaa sekä dokumentaarisen valokuvan että valokuvan tarinallisuuden.

Jari Eklundin luennolla kurkistetaan ammattivalokuvaajan ja valokuvataiteilijan työn kulisseihin. Mitä on kuvien ja kuvaamisen kääntöpuolella? Eklund kuvaa valokuvaamisesta kiinnostuneen kasvua harrastajasta ammattilaiseksi ja pohtii mm. valokuvauksen merkityksen muuttumista tämässä prosessissa sekä kuvaajan eteen erilaisissa kuvaustilanteissa nousevia eettisiä kysymyksiä

  • Luento on kaikille avoin ja maksuton.
  • Paikka: Raahen vanha kampus, Rantakatu 7 E
  • klo 18-20
  • Raahen kameraseura, mutta kaikki ovat tervetulleita kuulemaan

HS, Kasvojentunnistuksella varmistettiin, onko oppilas koulussa – Suomalainen Tieto asensi kameran ruotsalaiseen luokkahuoneeseen. 15.1.2019. Anderstorpin lukion opettajat käyttävät opiskelijoiden läsnäolon seurantaan vuosittain yhteensä noin 17 280 tuntia, joka vastaa kymmenen kokopäiväisen henkilön työtä, Tieto kertoo hankkeesta julkaisemassaan raportissa. Kokeilu toteutettiin syys–joulukuussa 2018 luokassa, jossa oli 30 oppilasta.

Rajala Blogi, Samyang Cashback 15.1.-31.3.2019. 15.1.2019. Objektiiveja.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Moments of Splendor and Repose in Evelyn Hofer’s New York. New York, 1960-luku ja vähän uudempaankin.

Digital Photography School.

Sonylta uutta.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Lensrentals.com, blog, The Nikon P1000 is the Most Fun I’ve Had with a New Camera in Years. Julkistettu 10.7.2018. Yli kymmenen vuotta ammattikuvaajana. Vekotinhulluusajat ovat takana. Mutta ei kokonaan. Viikonlopuksi käyttöön Nikon P1000, 125-kertainen zoom, 24-3000mm f/2.8-f/8. 16 megapikseliä, 4K video 30fps. Kuvanvakaaja 5 stoppia. Raw. Ulkoinen salamakenkä. Kääntyvä 3.2 tuuman lcd-näyttö, 921.000 pistettä. Elektroninen OLED-etsin 2.36 miljoonaa pikseliä, 99%. Paino 1.415kg (!). GPS. Pienen kennon kroppikerroin 5.58x. 24-105mm, f/2.8. 105-800, f/4. 800-1600mm, f/6.3. 2200mm, f/7. 2800-3000mm, f/8.

  • Runko tuntuu käytössä perinteiseltä järjestelmäkameralta, nappulat vähän huteria. Ei säänkestävyyttä. Toiminnot upotettu valikoihin. Ei kosketusnäyttöä. Ilman väreily aiheuttaa telepäässä ongelmia, samoin utu, niille ei Nikon ole voinut mitään. 3000mm:n polttovälillä käsivaralta kuvattaessa jää kaipaamaan jalustaa, pieninkin värähdys vie tarkennuksen jonnekin muualle kuin kohteeseen. Nikon P1000 -kameralla kuvaaminen on yksinkertaisesti sanoen hauskaa. Ihmetys valtaa mielen, kun lähtee zoomaamaan 24mm, eikö zoomaus ikinä lopu. Suomen hinta on vähän yli 1100 euroa (hinnassa on mukana verot).

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 35 Beautiful Pictures of Roses.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • #taide: Foorumille taidetta (Sana on melkein vapaa).
  • Edullinen näyttö (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Reput (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Läppäri kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely). Dell XPS 15 9570 lähti tilaukseen. Kyseessä siis i8750h/15.6/16/512ssd/1050ti/FHD. Aika monien testien kehuma kampe just kuvankäsittelykäyttöön. Katotaan mitä tuleman pitää. Mulla jää joka tapauksessa Dellin 27" näyttö sitä varten jos tulee isompaa näyttöä ja Adobe rgb:tä ikävä.
  • Adobe Photoshop 14 (Kuvankäsittely).
  • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka). Uusi ketju. Olenko aivan yksin tämän toiveeni kanssa, vai onko joku muukin miettinyt, että joku laajemman pään omaava peruszuumi voisi olla aika nasta peli? Tarkoitan esimerkiksi 20-70mm kinovastaavaa objektiivia. 7 viestiä.
  • Nikkor Z 14-30mm f/4 (Optiikka). (Esituotantomallin jpg-kuvia. Vääristymät ainakin korjattu. Vaikea sanoa oikein mitään näiden kuvien perusteella. Kevyt. Paino 485g. Suodinkierre 82mm. Suomen hinta on 1500 euroa).
  • Olympus-kuvaajan arkea... (Olympus, Minolta).
  • Olympus OMD EM5 Näyttö pimeenä (Olympus, Minolta).
  • Laatuongelmia (Järjestelmädigit). Viimeksi tarkennuksesta, eye-af erityisesti. Useita viestejä.
  • Sony A6400 (Pallo hukassa?) (Järjestelmädigit). Uusi malli.
  • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
  • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hiutalekuvia.
  • The Arrival (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän erilainen lintukuva.
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Valovuoto.fi, JPEGmini – parempaa kuvanlaatua pienemmässä koossa. 14.1.2019. Jos se on kuva, se on todennäköisemmin .jpg-tiedosto. Tämä pakattu häviöllinen kuvaformaatti on käytössä kaikkialla, mutta onko pieni tiedostokoko ja virheetön kuvanlaatu mahdoton yhtälö? Apuun syöksyy ohjelma nimeltä JPEGmini, joka lupaa pienempää tiedostokokoa ilman kompromisseja tutussa .jpg-muodossa. Testieni mukaan JPEGmini on parhaimmillaan löytämään hyvän kompromissin kuvanlaadun ja tiedostokoon välillä.

  • Täysi versio ohjelmasta 52 euroa. Artikkelissa linkki ilmaisiin vaihtoehtoihin.

Kamerakoulu.fi, Miksi filmikuvaus on taas suosiossa? 14.1.2019. Sosiaalisen internetin puolella yksikään filmikuvaaja ei voi olla törmäämättä hashtagiin #filmisnotdead. Se on viimevuosina vakiintunut eräänlaiseksi filmimaailman iskulauseeksi. Vielä kymmenen vuotta sittenhän näytti siltä, että filmikuvaus oli kuollut ja kuopattu, kunnes sitten sen suosio rupesi taas nostamaan päätään.

Yle, Syrjäisen koulun ainut oppilas ja viikon muita uutiskuvia. 14.1.2019. Viime viikolla opettaja opetti ainoaa oppilastaan vuoristokylässä Koillis-Kiinassa, Donald Trumpin kaavaileman muurin esimerkkikappaleita nähtiin Meksikon vastaisella rajalla Kaliforniassa ja tulva lainehti Hampurissa. Katso viikon uutiskuvat. 15 kuvaa.

Sttinfo.fi, Valokuvataiteilija Heikki Willamo Pohjanmaan museossa 19.1. Pohjanmaan museossa pidetään lauantaina 19.1. klo 14 taiteilijatapaaminen Heikki Willamon kanssa. Tapaamisessa tutustutaan Willamon johdolla Myyttinen matka –luontovalokuvanäyttelyyn.

Sttinfo.fi, Kuka tahansa äiti -valokuvanäyttely kertoo synnytysmasennuksesta ja, että siitä toipuu. 9.1.2019. Voimauttavan valokuvauksen keinoja käyttäen otettu kuvia. Näyttely esillä Sanomatalossa, Helsingissä 14.1.2019 - 20.1.2019. Ma - pe klo 7 - 20. La - su klo 9 - 20.

Tivi.fi, Microsoft haluaa epätoivoisesti välttää Windows 7:n kanssa XP:n kohtalon. 14.1.2019. Vuosi jäljellä tukiaikaa.

Yle, Etujärjestö tympääntyi kiinalaisen verkkokaupan vapaamatkustukseen – ei maksa alvia, kierrätyksen kulut suomalaisille. 14.1.2019. Kiinasta saapuu yhä enemmän verkkokaupan paketteja Suomeen. Arvonlisävero tulee pienille ostoksille parin vuoden päästä. Postille tulee pienistä lähetyksistä miljoonien tappiot.

  • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testasi viime vuonna 32 tuotetta kiinalaisista halpaverkkokaupoista. Lähes kaikki lelut, sähkötarvikkeet, korut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

  • Nikon Z6 Review. 23.8.2018 julkistettu peilitön järjestelmäkamera. 24.5 miljoonan pikselin sensori, suodin sensorin edessä. ISO 100 - 51200 (laajennettu 50-204800). 273 automaattitarkennuspistettä, sarjakuvaus 12 kuvaa sekunnissa. 3.69 miljoonaa pistettä elektroninen OLED-etsin (ei aivan parhaiden kilpailijoiden luokkaa). 2.1 miljoonaan pisteen kääntyvä kosketusnäyttö. Paino 675g. Uusi Z-bajonetti (mount, kiinnike) on läpimitaltaan isompi kuin Nikonin perinteisissä järjestelmädigissä. Mahdollistaa esim. tulevan f/0.95 objektiivin. Runkovakaaja 5-akselinen. Akut kestävät 310 kuvaa (CIPA, oikeasti paljon pitempään). Pieni OLED-näyttö päällä. Yksi XQD-korttipaikka, kortit kalliita. UHD 4K, 30p. SnapBridge Wi-Fi, Bluetooth. Kuvat älypuhelimeen ja ensimmäistä kertaa suoraan tietokoneelle. Video erinomainen, runkovakaaja toimii hyvin. Nikon Z6 on suunnattu kroppikennoisista täyskennoisiin siirtyvälle tai edellisen sukupolven täyskennoisista päivittäville. Arvosana 88%. Suomen suositushinta on 2.399 euroa (hinnassa on mukana verot).
  • OPPO to announce 10x lossless smartphone zoom camera. 16.1.2019. Ei vielä tietoa, onko kyse prototyypistä vai jo valmistukseen menevästä.
  • SmugMug Films: An inspiring BTS look at photographing the autumn beauty of Slovenia. YouTube-videod, kesto 6:48. Yhteistyössä Fujifilm.
  • Timelapse+ VIEW Intervalometer now supports select Fujifilm, Panasonic cameras. $399.
  • 91 DPReview TV: The Yashica Y35 looks like a camera that would be fun to shoot.. until you try shooting with it. Ikoninen vanha kameramerkki (nimi ostettu) + joukkorahoituskampanja (runsas vuosi sitten). Melkein katastrofi. Kickstarter tuotti $1.28 miljoonaa. Indiegogo tuotti $1.52 miljoonaa. Ns. kaseteilla (asetukset) matkittiin digikamerassa filmiä. Myöhästyi yli puoli vuotta, asiakkaita ei paljoa informoitu. $142. Kaupoissa sitten $200.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

  • Nikon 500mm f/5.6E PF Lens Review. 13.1.2019. Julkistettu 14.6.2018. Pieni ja kevyt (!). Kestää hyvin lumisetkin olosuhteet. Sopi myös hyvin peilittömään Nikon Z7 -runkoon. Pituus 23.7cm. Paino 1.46kg. Kuvanvakaaja 4 stoppia. Säänkestävä. Suodinkierre 95mm. Nikonin MTF-kaaviot eivät ole mitattuja vaan tietokoneen tekemiä teoreettisia laskelmia (kuten muillakin valmistajilla). Voi kuvata ilman jalustaa. Voittaja, erittäin hyvä objektiivi. Jonotuslista on pitkä. Suomen hinta on 4.300 euroa.
  • Do You Buy DSLR Lenses Still? 12.1.2019. Ovatko Canon ja Nikon hylkäämässä perinteisten järjestelmäkameroiden objektiivit. No eivät ole.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 30 Beautiful Pictures of the Lofoten Islands, Norway.

The Online Photographer, Lowepro and the 'T' Bags. Mikella on haku päällä, kameralaukku. Lähinnä pieni olkalaukku.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Reput (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Edullinen näyttö (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Adobe Photoshop 14 (Kuvankäsittely). Photoshopin kuvan skaalaus. Kyseessä Photoshop Elements 14.
    • Ongelma on Adoben tuote tai tarkemmin heidän tapansa käyttää näytönohjainta grafiikan "kiihdytykseen". Kyseessä oleva kuvan skaalausongelma on ollut on/off Photoshopissa jo usean version ajan alkaen versiosta 11. Regressiolla se on tullut takaisin väliajoin kun testaus on jäänyt puolitiehen. ...
    • Joo, tämä ei tosiaankaan ole mikään uusi ongelma, mutta se voi ihan hyvin olla, ettei Adobe tuota edes korjaa Elementsiin. Lightroomin ja täyden Photoshopin saa kuukausimaksullisena jo n. 13e/kk ja ne pelaavat ainakin Macissa ok, Windowsista en osaa sanoa mitään.
  • Läppäri kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely).
  • Omat kokemukset Epson surecolor p600 (Printterit, skannerit).
  • Pohdintaa Fujin kameroista yökuvauksessa (Casio, Fuji).
  • Olympus-kuvaajan arkea... (Olympus, Minolta). ...Ristiäisreissussa yövyttiin Jyväskylän keskustassa, ja iltakävelyllä käytiin. Otin palttoon taskuun epl kutosen ja siihen olyn 17 millin primen, tässä linkki tuloksiin, jos ketä kiinnostaa:...
  • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
  • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
  • Laatuongelmia (Järjestelmädigit).
  • Kritisoin ihmiskuvasi !UUSI! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jaha. olli R vastasikin (tai kirjoitti kritiikin) nopeasti.
    • Jos haluaa näistä kriitikeistä saada kaiken hyödyn, niin voisi ihan rauhassa aluksi katsoa kuvaa. Miettiä mitä siitä tulee mieleen. Mitä hyvää, mikä voisi olla vielä paremmin. Mistä elementeistä kuva rakentuu. Ja vasta sitten lukea olli R:n tekstin.
  • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 lintukuvaa. Pikku-uikut ja karapönöt.
  • Vuoden valokuvasi 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tekstuurien käytöstä kuvissa ollaan ilmeisesti montaa mieltä, ja sehän on vain hyvä, erilaiset näkemykset laajentavat tajuntaa. Tässä muutamia kuviani, joihin virittelin netin syövereistä löytämiäni tekstuureja, joiden tekijät mainitaan kuvien yhteydessä Flickrissä. Kommentteja aiheesta otan avoimin mielin vastaan, kiitos. Kaikkiaan 8 kuvaa.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Liukulumikengillä Kolin vaaramaisemissa. 13.1.2019. Perinteinen vuodenvaihteen retki idän tai pohjoisen hangille viivästyi tänä vuonna muutamalla päivällä. Suurin osa joululomasta kului kotona keittiötä remontoidessa, ja ulkoiluun oli varattu vain neljä päivää. Niin lyhyeksi aikaa ei kannattanut Lappiin lähteä, joten matkakohteeksi valikoitui Pohjois-Karjala.

Kamerakoulu.fi, Filmikuvauksen alkeet - miten aloittaa filmikuvaus? 13.1.2019. Filmikuvauksen aloittaminen on helppo juttu, vaikka se voikin digikuvaukseen tottuneelle vaikuttaa kovinkin eksoottiselta harppaukselta. Tarvitset käytännössä vain kameran, filmiä ja hieman taustatyötä

Iltalehti, Otoksissa piti olla Ruissalon kylpylä - ammattikuvaaja otti kymmenen ilmakuvaa Pansion sotasatamasta aluksineen ja sai tuomion. 12.1.2019. Teko sattui maaliskuussa 2017 Turussa. Turkulaisen valokuvaajan piti ottaa elämänkertateosta varten ilmakuvia. Kuvissa piti olla miehen itsensä mukaan Ruissalon kylpylä. Kuvissa oli kuitenkin myös jotakin muuta kuin saaristohotelli. Kymmenessä valokuvassa näkyi Pansion sotasatama sekä merivoimien aluksia. Pansion sotasatama sijaitsee linnuntietä runsaat kolme kilometriä itäkaakkoon Ruissalon kylpylästä.

  • Hovioikeudessa valokuvaaja selitti, ettei huomannut Ruissalon kylpylän taustalla ollutta sotilaskohdetta. Lentokoneesta käsin kuvaaminen on vaativaa, vahinkokohteen kuvaaminen on aina mahdollista.
  • Teko on kuitenkin sen verran lievä, ettei sitä hovioikeuden mukaan voi pitää erityisen moitittavana. Valokuvaaja selvisi sakoitta. 50 euron arvoisen korttinsa mies kuitenkin menetti vetoomuksestaan huolimatta. Samoin hänen pitää maksaa omat oikeudenkäyntikulunsa, ei valtion.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

  • Tips on How to Take Better Instagram Photos.
  • Fujifilm X-T3 versus Fujifilm X-H1: The Best Mirrorless Camera for You?
    • Fujifilm X-T3, julkistus syyskuu 2018. 26 megapikseliä, kroppikenno. 3.2 tuuman kääntyvä näyttö. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pikseliä. 20 kuvaa sekunnissa. Video 4096 x 2160. Langaton sisäänrakennettuna. Paino 539g. Sääsuojattu. Ei kuvanvakaaja rungossa. Suomen hinta runko alle ja päälle 1550 euroa (hinnassa on mukana verot).
    • Fujifilm X-H1, julkistus helmikuu 2018. 24 megapikseliä, kroppikenno. Runkovakaaja. 3 tuuman kääntyvä näyttö. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pikseliä. 14 kuvaa sekunnissa. Video 4096 x 2160. Langton sisäänrakennettuna. Paino 673g. Sääsuojattu. Suomen hinta runko alle ja päälle 1800 euroa (hinnassa on mukana verot).
    • Mitkä ominaisuudet ovat toisessa mallissa toista parempi, mitkä yhteisiä. Hinta.

Dpreview.com.

  • Video: Shooting landscapes on the Fujifilm GFX 50R with Nigel Danson. YouTube-video, kesto 13:51. Keskikoon peilitön järjestelmäkamera (suunniteltu aika lailla perinteisen kaavalla), mittaetsintyyppinen. 51 megapikseliä. Kääntyvä 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 2.36 miljoonaa pikseliä. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pikseliä. Sarjakuvaus 3 kuvaa sekunnissa. Paino 775g. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa. Suomen hinta runko n. 4.500 euroa (hinnassa on mukana verot). Usein kuitenkin myydään objektiivin kanssa (ei mikään kittilinssi), silloin hintaluokka on 6.500 euroa.
  • First samples: Nikon's new Z 14-30mm F4 is shaping up nicely. Paino 485g. Suodinkierre 82mm. Suomen hinta on 1500 euroa (hinnassa on mukana verot). Ei vielä kaupoissa.

Diyphotography.net, The Black and White portrait – The Lighting Series #10.

ePhotozine.com, Perfect Your Indoor Flower Photography Skills With These Top Tips.

Earthboundlight.com, New Year's Resolution (Here's to Many More Happy Pixels).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.01.2019   (linkki)

Digicamera.net c-kirjaimella. Se ainut oikea osoite.

  • (...varoiksi aikanaan rekisteröimme myös digikamera.net-domainin, ettei joku toinen sitä varaa... Älä käytä digikamera.net-nimeä... Https:n käyttöönoton jälkeen k-nimen käyttö voi aiheuttaa varoituksen...(kun sille ei ole hankittu erikseen sertifikaattia...)).

Digicamera.netin Foorumilta.

Markku Könkkölä, Mielikuva-blogi, Vuoden luontokuva -kilpailun sääntöjen kummallisuus. 13.1.2019. Vuoden luontokuva 2018 sääntöjen ensimmäisessä versiossa olivat kameralla tehdyt pinot sallittuja kaikissa sarjoissa. Sääntöjä päivitettiin kesken kilpailun ja ne kiellettiin kasvi ja muut eläimet sarjoissa, mutta edelleen pinot sallitaan maisemasarjassa – kukahan siinä sarjassa mahtaa pinota. Vuoden luontokuva 2019 säännöissä on edelleen tuo kummallisuus.

Timo Suvanto, Vanhat valokuvat kertovat. 8.12.2018. Vanhoihin valokuviin liittyy monenmoista tarinaa. Mutta kun asioista vielä muistavat poistuvat, tällaisten kuvien merkitys putoaa lähes nollaan. Siksi lehtikuvaajan kuvankerronnan perustiedot kuvan takana auttavat sijoittamaan kuvan historiaansa. Kuka teki mitä, milloin, missä ja miksi. Harvoin niitä vain kuvien takaa löytää. Tässä minusta löytyneitä valokuvia 50-luvun alussa.

Yle, Moni avioliitto alkaa huomenlahjaksi annettavilla boudoir-kuvilla – Elina Pynnönen meni kuvauksiin avioeron jälkeen ja ripusti lopputuloksen seinälleen. 13.1.2019.

Tivi.fi, Viikon Softa: Sweatcoins. 12.1.2019. Hikoilemalla saa hikistä rahaa – sovellus maksaa askeleistasi. Virtuaaliset kolikot käytössä. Gps-paikannus, vain ulkona tehdyt askeleet huomioidaan. Android, iOS.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

  • Man’s $1,998 Camera Fried by Self-Driving Car Laser. Sony a7r II. Kuvasi autoa (laserit LIDAR), kysyi luvan, ei varoitettu. Auto oli paikallaan. Kameroiden kennot ovat tuhat kertaa herkempiä kuin ihmissilmä. Erilaiset laser-näytökset konserteissa jne. ovat vaarallisia peilikameroillekin. Peilittömät taitavat olla näille vahingoille paljon herkempiä, kenno on koko ajan esillä (paitsi Canon EOS R -mallissa). Perinteisessä peilillisessä järjestelmäkamerassa peili nousee kennon edestä vasta kun suljinta painetaan.
  • Petapixel.com, Capturing the Milky Way Over Yosemite National Park.

ePhotozine.com, 10 Quick Tips On Photographing Garden Birds.

Diyphotography.net, Stylized portrait, right out of camera – The Lighting Series #9.

Dpreview.com, DPReview TV: Looking back at the Nikon D1H and Canon 1D. Suorat linkit sisällysluettelosta videoon. YouTube-video, kesto 10:35.

  • Canon EOS 1D, 4 megapikselin CCD-kenno, kroppikerroin 1.3x. Julkistettu 25.9.2001. Kahden tuuman lcd-näyttö, pikseleitä 120.000. 8 kuvaa sekunnissa. 60.000mk. $5.500 euroa (alkuaan piti olla $6.500).
  • Nikon D1H, 3 megapikselin CCD-kenno, kroppikerroin 1.5x. Julkistettu 5.2.2001. Kahden tuuman lcd-näyttö, pikseleitä 130.000. 5 kuvaa sekunnissa. $4.500.

Kamera & Bild, Kicki Lundgren: »Tog bilder hela tiden då vi träffades«. Kolmas kirja. 30 vuotta kuvaamista.

Kamera & Bild, Husvagnen blir osynlig – med hjälp av kameror. Ranskalainen yritys Valeo. Kaksi kameraa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • nd suodin videokuvauksessa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Filmikehitykset (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
  • Läppäri kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely).
  • Adobe Photoshop 14 (Kuvankäsittely). Avatessani kuvan adoben ruutuun(show full screen) kuva ei ole niin tarkka kuin pitäisi....
  • Piirtopöydät PSCC:ssä (Kuvankäsittely). XP-PEN. Artist Display 22HD. 22 tuumaa, 1920 x 1080. Ladattava piirtokynä varusteena. Kääntyy joka suuntaan. Miten toimii Photoshopin kanssa? (tässä mainittu malli on jo muutaman vuoden takaa, hintaluokka $500, 72% SRGB (?). Uudempi sitten $700 - $800.) Ei taida olla Suomessa myynnissä).
  • Olympus-kuvaajan arkea... (Olympus, Minolta). Histogrammista ja muustakin. Hämärää, kirkossa.
  • Laatuongelmia (Järjestelmädigit). Pari päivää vanha ketju, paljon viestejä. Välillä laatu vaihtelee, merkistä riippumatta.
  • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit). Jostain syystä tällä alueella tuodaan jatkuvasti esiin Sonya...
  • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
  • Räiskintää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Vuoden valokuvasi 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vuoden sykähdyttävin hetki oli kun ensimmäistä kertaa pääsin näkemään käen isäntäperheen ruokkimassa poikastaan. (tämä oli jo toissapäivänä). Uusin: Albanian reissusta jäi mahottomasti hyviä muistoja ja kuvia. Tähän reissuun päättyi myös yksi aikakausi, kun kameramerkki vaihtui.

Peter Forsgård, How To Use Negative Space In Photography? 11.1.2019. YouTube-video, kesto 6:50. In this video I go through what negative space means in photography and how to use negative space.

  • Negative space = white space (graafinen suunnittelu). Tyhjä tila. Silmälle tilaa levätä, kohde pääosaan. Toteutukseen voi käyttää vaikka syväterävyyttä, tausta pehmeä. Yleensä tyhjää tilaa tarvitaan 2/3 kuva-alasta. Kultainen leikkaus pääkohteelle. Usein käytetään laajakulmaobjektiivia. Mutta normaaliobjektiivi tai telekin käy.
  • Robert Capa: jos kuvasi eivät ole tarpeeksi hyviä, et ole tarpeeksi lähellä. Ihan hyvä ohje, jota voi soveltaa monella tapaa. Potrettikuvassa ollaan usein ihan lähellä. Mutta kuvan tunnelma muuttuu täysin, jos jätetään paljon tyhjää.
  • Tyhjän tilan käyttäminen hidastaa kuvaamista, panee miettimään enemmän. Näkemään kohteen uudella tavalla. Lopussa Forsgård pyytää lähettämään kuvia arviointia varten (kuvia joissa on käytetty tyhjää tilaa). Email-osoite on negativespace(at)peterforsgård.com. Aikaa on sunnuntaihin 20.1.2019. Ehtii silloin mukaan Forsgårdin tiistaivideoon. 2000 pikseliä riittää hyvin. Kameralla ei väliä, voi olla älypuhelimenkin kuva.
  • Instagram, jpeterf

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Vuoden ensimmäinen vauva, hyttitehdas ja historiallinen miekkailu. 11.1.2019. Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa. 17 kuvaa.

Yle, 15-vuotias lennätti joululahjaksi saamansa dronen vahingossa naapurin pihalle – siitä alkoi poliisitutkinta, joka selvisi Facebookin avulla. 11.1.2019. 15-vuotias nuorukainen sai joululahjaksi dronen eli kauko-ohjattavan lennokin. Virroilla asuva poika oli 28. joulukuuta lennättämässä uutta dronea, kun hän menetti sen hallinnan. Drone katosi lennättäjältä ja päätyi naapurin pihalle. Facebookissa alettiin kysellä, kenen drone on kadoksissa. Myös poliisi alkoi tutkia somekeskustelujen jälkeen tapausta ja epäillä ilmatilarikkomusta.

  • Poliisi suoritti esitutkinnan asiasta, koska dronessa ei ollut siinä vaadittuja yhteystietoja. Selvisi, että lennokki oli 15-vuotiaan.
  • Dronejen määrä on kasvanut Suomessa voimakkaasti. Viime kesänä ammattikäytössä droneja oli jo lähes 2 700. Harrrastuskäytössä laitteita on arviolta ainakin kymmeniä kertoja enemmän.
  • Nämä pitää muistaa dronea lennättäessä: ... 13 kohtaa.
  • HS, 15-vuotiaan joululahjaksi saama lennokki harhautui naapurin pihalle Virroilla – poliisi tutkii ilmailurikkomuksena. 11.1.2019.
  • Droneinfo.fi Liikenne- ja viestintävirasto

Yle, Digitreenit: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen. Alkuaan julkaistu 23.3.2017. Päivitetty 26.10.2017. 1. Kuvan suoristaminen (straighten). 2. Kuvan rajaaminen (crop). 3. Kontrasti (contrast). 4. Värikylläisyys eli saturaatio (saturation). 5. Valotus (exposure).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, 19 Free Resources for Photographers.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR, How to Photograph Everything with ON1 and Tamara Lackey: Utilizing different lights in the studio. YouTube-video, kesto 8:50.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Jari Eklundin luento "Kurkistus kulissien taakse" keskiviikkona 16.1.2019. Luento on kaikille avoin ja maksuton. Paikka: Raahen vanha kampus, Rantakatu 7 E. Klo 18 - 20.

Luennolla kurkistetaan ammattivalokuvaajan ja valokuvataiteilijan työn kulisseihin. Mitä on kuvien ja kuvaamisen kääntöpuolella? Eklund kuvaa valokuvaamisesta kiinnostuneen kasvua harrastajasta ammattilaiseksi ja pohtii mm. valokuvauksen merkityksen muuttumista tämässä prosessissa sekä kuvaajan eteen erilaisissa kuvaustilanteissa nousevia eettisiä kysymyksiä.

Kimmo Rauatmaa, poimintoja.

  • Jalat maassa ilmassa, 10.8.2018. Hankin kohtuuhintaisen dronen ilmakuviin. Olen ollut vähän allerginen kuvauskoptereille, koska sitä ryöstöviljeltiin surutta kohtuuhintaisten koptereiden maihinnousun jälkeen.
  • Luovuus valokuvauksessa, 2.10.2018. Valokuvaus on suosittu harrastus. On laskettu, että ihmiset ottavat tänä vuonna 1,2 triljoonaa valokuvaa. Se on enemmän kuin ikinä ennen. Valokuvaus on kaikkien kännykän omistajien ulottuvilla, ja osaa puhelimista myydäänkin kameraominaisuudet edellä. (lat.huom. triljoona p.o. biljoona).
  • Pintaa syvemmältä, 26.11.2018. Ei, nyt ei ole kyse vedenalaisesta maailman valokuvauksesta tai kaivoskuvauksesta. Yritän hahmottaa tekstin kautta siitä, miten valokuvaus visuaalisena taiteena voi koskettaa sinua ja katsojaa.
  • Peilitön Nikon Z6 tositoimissa, 31.12.2018. Kun vanha sotaratsu D800E teki läheistä tuttavuutta asvaltin kanssa, ostoslistalle ilmestyi uusi runko. Kameralaukku sai muutama viikko sitten uuden Nikon Z6:sen, sen edullisimman uuden peilittömän. Suomessa Z7:skoja sai jo syksyllä, mutta tämän lehtityöhön paremmin sopivan Z6:sen jono taitaa olla vielä yhtä suuri kuin ämpäreitä himoitseva ihmismassa uuden marketin avajaisissa.

Petteri Hautamaa, Silikoni kamerarepun vetoketjuihin. 11.1.2019. Ison ja täyteen lastatun kamerarepun vetoketjut ovat kovalla koetuksella. Etenkin jos reppumallissa ei ole kiristyshihnoja avittamaan vetoketjuihin kohdistuvaa rasitusta. Vetoketjuja tulee availtua melkoiset määrät, ainakin jos aktiivisesti vaihtelee optiikkaa. Pienellä huoltopanostuksella niiden elinikää saa parannettua huomattavasti.

  • Suutari suositteli käyttämään kengänkiillotukseen tarkoitettua silikonisientä ajoittain. Sienellä silikonin saa tarkasti, nopeasti, sottaamatta ja näppärästi levitettyä, mutta myös silikonispraytä löytyy. Silikonisieni maksoi suutariliikkeessä 5 euroa, joten mistään kalliista investoinnista ei ole kyse.

Journalisti 15/2018. Ilmestynyt 21.12.2018. Seuraava nro 1/2019 ilmestyy 31.1.2019.

HS, Lukijoiden kuvissa sädehtii talvinen ihmemaa – Maisemat loi sääilmiö, jolla on ikävä kääntöpuoli. 10.1.2019.

Tivi.fi, Suosittu kuvapalvelu tuhoaa pian kuvasi – näin pelastat ne. 10.1.2019. Lokakuussa kuvapalvelu Flickr ilmoitti, että se aikoo lopettaa rajattoman kuvatallennuskapasiteetin tarjoamisen ilmaiskäyttäjille. Ilmaistilille mahtuu vastaisuudessa vain 1000 kuvaa. Aikaa on 5.2.2019 asti. Ensin kuvia ei näytetä katsojille, ne ovat edelleen tilillä, tätä kestää 2 viikkoa. Pro-tili maksaa $50 per vuosi.

  • Kuvat saa pelastettua kirjautumalla Flickriin ja menemällä asetuksiin eli Settings-sivulle. Sivun lopusta löytyy kohta ”Request my Flickr data”. Tämä lähettää käyttäjän sähköpostiin linkin, jonka takaa voi ladata tilin koko sisällön, mukaan lukien asetukset, profiilitiedot sekä kallisarvoiset videot ja valokuvat.
  • Palvelu pilkkoo tilin sisällön kätevän kokoisiin paketteihin, jotta ne olisi helpompi tallentaa hitaammillakin yhteyksillä.

Mobiili.fi, Vertailussa huipputabletit Apple iPad Pro ja Samsung Galaxy Tab S4. 10.1.2019. Tablettimarkkinat ovat laskeneet huipustaan eivätkä valmistajat ole enää panostaneet tabletteihin samaan tapaan kuin muutama vuosi sitten. Uusia tabletteja on nähty markkinoilla vähemmän – etenkin kalliimmissa hintaluokissa. Molemmat tabletit ovat huippuluokan tabletteja, mutta iPad Pro voittaa Galaxy Tab S4:n oikeastaan jokaisella osa-alueella. 909 euroa, Apple iPad Pro. 749 euroa, Samsung Galaxy Tab S4.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3 Oy, Espoo. Osa-aikainen valokuvaaja Espooseen asuntokuvaukseen. Still-valokuvaus järjestelmäkameralla, 3D-kuvaus ja ilmakuvaus nelikopterilla. 10 - 20 tuntia viikossa, klo 8 - 18 arkipäivisin. Ajokortti (B), oma auto.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Inside the Curious World of Reborn Baby Dolls.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

  • Imaging Resource Lens of the Year 2018: Best Prime Lenses.
    • Best Overall Prime Lens - Nikon 500mm f/5.6E PF ED VR.
    • Best Wide-Angle Prime - Sony FE 24mm f/1.4 GM.
    • Lens of Distinction: Nikon Z 35mm f/1.8 S.
    • Best Standard Prime - Canon RF 50mm f/1.2L USM.
    • Lens of Distinction: Nikon Z 50mm f/1.8 S.
    • Best Portrait Prime - Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art.
    • Best Macro Lens - Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art.
    • Best Sports Lens - Fuji XF 200mm f/2 R LM OIS WR.
    • Best Wildlife Lens - Nikon 500mm f/5.6E PF ED VR.
  • Imaging Resource Lens of the Year 2018: Best Zoom Lenses.
    • Best Overall Zoom Lens - Canon RF 28-70mm f/2L.
    • Best Ultra-Wide Zoom - Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art.
    • Best Standard Zoom - Canon RF 24-105mm f/4L IS USM.
    • Lens of Distinction: Nikon Z 24-70mm f/4 S.
    • Best Telephoto Zoom - Panasonic 50-200mm f/2.8-4.0.
    • Best Value Lens - Tamron 28-75mm F2.8 Di III RXD.
    • Most Unique - Canon RF 28-70mm f/2L.
  • Lexar beats all competitors to market with highest capacity SD ever: 1TB. Nopeus ei ole ihan parasta luokkaa. Ei sovi kaikkeen 4K-videoon. Myynnissä. $400 (ennakkotilaushinta).

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, Winter Photography Tips for Landscape Photographers.

The Online Photographer, Warren Buffet's Principle (The Little Game, Part 3 of 3). Kolmas valokuvaukseen liittyvä osa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Canon EF-M 11-22mm REVIEW -The BEST wide for M. 8.1.2019. Kesto 8:46. In this video I'm going to review the Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM wide angle zoom lens, which I think is the best super wide for the M.

  • Runkona Canon EOS M50 (peilitön 24 megapikselin järjestelmäkamera, kroppikerroin 1.6x). Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM. Julkistettiin 6.6.2013. Kuvanvakaaja teho 3 stoppia. Lähin tarkennus 14cm. Suodinkierre 55mm. Paras superlaajakulma Canon M-sarjaan. Paino 215g. Runko + objektiivi mahtuu takin taskuun. Ei sääsuojattu (harmi, sillä huono sää tarjoaa usein valokuvaajalle mahdollisuuden ottaa hyviä kuvia).
  • Ulkokuori muovia, tuntuma on silti laadukas. 18-35mm polttovälivastaavuus. Vaikka valovoima ei ole paras mahdollinen, niin kuvanvakaajan avulla voi ottaa kuvia pitemmillä suljinajoilla. Teho ainakin 3 stoppia, vanhemmiten kuvaajat joutuvat usein siirtymään lyhyempiin suljinaikoihin. Osa onnistuu ottamaan tärähtämättömiä kuvia yllättävän pitkilläkin suljiajoilla.
  • Automaattitarkennus on äänetön ja nopea. Manuaalitarkennukselle ei ole paljoa käyttöä. Kulmat ovat tietenkin vähän pehmeitä, mutta eipä se haittaa. Heijastumat pysyvät kurissa, kontrastikin säilyy vastavaloon kuvattaessa. Laajakulmapäässä tynnyrivääristymää, ei kuitenkaan kovin häiritsevästi. Sen huomaa, jos ihan reunassa on suoria linjoja. Vinjetoi aika paljon laajakulmalla ja täydellä aukolla. Objektiivin profiilia käytettäessä (Lightroom) vinjetointi katoaa ja kuvasta tulee paljon kirkkaampi.
  • Hinta on 400 euroa. Vaatimattoman maksimiaukon takia ei sovi tähtikuvaukseen tai hämäräkuvaukseen, jossa liike pitää pysäyttää. Sopii oikein hyvin vaikkapa videobloggaajalle.
  • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Is Your Camera Gear Holding You Back? 8.1.2019. Kesto 9:22. Do you think its your camera gear that is holding you back? In this video I will tell what to do about that and how to get rid of thoughts that its your gear thats holding you back. Tekstitys juoksee puheen rinnalla, in English.

  • GAS = Gear Acquisition Syndrome, vekotinhulluus. Joka vuosi uusia kameroita, joka vuosi uusia objektiiveja. Järkevämpää olisi intohimo itse valokuvaukseen, ei laitteisiin. Vanha kamera ei muutu miksikään, vaikka toisia ja parempia malleja tulee.
  • Sulanto näytti YouTube-videollaan 10 vuotta vanhoja kuvia, osa oli ällistyttävän hyviä. Samoilla vanhoilla laitteilla voisi kuka tahansa ottaa vastaavia kuvia, jos vain kyvyt riittäisivät.
  • Facebook-ryhmässä keskusteltiin jääkiekon kuvaamisesta. Väitettiin, että ei voi ottaa jääkiekosta kuvia jos ei ole kunnon teleä. Tässä oli kyse tilaavan asiakkaan ennalta asettamista vaatimuksista. Mutta itselleen kuvaavalla ei ole tällaisia rajoituksia. Ei tarvitse ottaa samanlaisia kuvia kuin ammattilaiset. Miksei voisi käyttää vaikka valovoimaista laajakulmaa. Harrastaja tekee asiat ihan omalla tavallaan.
  • On vähän surullista jos ensimmäisena asiana valokuvaajalla on harmitus puuttuvasta kalustosta. Tärkein tekijä valokuvauksessa on kameran takana. Upeat kuvat syntyvät näkemisestä ja ajatuksista.
  • Hyvä kuva saa alkunsa valokuvaajan mielessä, valokuvaaja rupeaa ajattelemaan parempia kuvia, valokuvaaja rupeaa ottamaan kalustollaan parempia kuvia. Uusi kalusto voi tehdä näistä kuvista vielä vähän parempia.
  • Potrettikuvaus ei ala siitä, että mennään kameraliikkeeseen ostamaan nimenomaan tähän kuvaukseen sopiva kalusto. Potrettikuvaus alkaa siten, että valokuvaaja ottaa kuvia kalustollaan. Kyse on henkilöstä kameran edessä ja henkilöstä kameran takana. Kun kuvittelee hallitsevansa vuorovaikutuksen mallin kanssa ja kun kuvittelee osaavansa ottaa potrettikuvia, silloin voi mennä kamerakauppaan.
  • 1. Keskity käytössä olevaan kalustoon. 2. Opettele tuntemaan kalustosi perin pohjin. 3. Ota valokuvia.
    • (Kirjoituskone vs. kamera -vertaus olisi saanut jäädä pois... Onhan siinä vähän tottakin, mutta... Kameralla on _vähän_ isompi osuus valokuvaan kuin kirjoituskoneella on tekstiin.)
  • Instagram, jpeterf

Yle, Ville Heikkinen pelasti nälkiintyneen pöllön hiihtoreissulla ja sai kuvata sitä kuukausia – koskettavan luontokuvan takana on usein tuuria. 9.1.2019. Kuhmon Iivantiirassa asuvan luontokuvaaja Ville Heikkisen ei tarvitse mennä kauas kotipihastaan kuvatakseen luontoa. Heikkinen voitti vuonna 2017 Vuoden luontokuva-kilpailun kotipihassaan kuvaamallaan kärppäkuvalla. Viime vuonna hän sai kilpailussa kaksi yleisöpalkintoa "Revontulikarhu"-kuvallaan. Luontokuvaaminen on muuttunut harrastuksesta kokopäiväkuvaamiseksi.

HS, Helsinki sai satumaisen lumiharson – Kuvat ja hidastevideot esittelevät valkoisiin pukeutunutta kaupunkia. 9.1.2019.

HS, Arvida Byström haluaa sinun kysyvän itseltäsi, miksi hänen kuvansa saavat sinut ajattelemaan seksiä. 27-vuotiaan taiteilijan näyttely Tukholman Fotografiskassa näyttää sen, millaista on olla nuori nainen juuri nyt. Osa valokuvateoksista riippuu katosta pleksille tulostettuna, osa on saanut veistosmuodon. Huone tuntuu kolmiulotteiselta Instagram-tililtä. On vaikea kuvitella teoksia, jotka olisivat tiukemmin kiinni tämän hetken visuaalisessa kulttuurissa.

  • Byström aloitti selfieiden ottamisen ja internetiin postaamisen esiteininä. 16-vuotiaana hän kuvasi jo kanadalais-amerikkalaiseen Vice-lehteen ja 17-vuotiaana keskusteli Ruotsin televisiossa selfiekulttuurista.
  • Arvida Byström: Inflated Fiction Tukholman Fotografiskassa 3.2. saakka.
  • Instagram, arvidabystrom. 238.000 seuraajaa.

Etelä-Saimaa, Kaakkois-Suomen valokuvakeskus lähtee Pihatosta — Kaupunki ryhtyy etsimään gallerialle uutta vetäjää, ja esimerkiksi Saimaan kameraseurassa asiaa harkitaan. 9.1.2019. Valokuvakeskus toimi Lappeenrannassa Pihatossa neljän vuoden ajan. Galleriatoimintaa hankaloittivat ainakin alituinen rahapula ja pienen porukan harteille kaatunut työmäärä.

Klo 11:09. Vuodenvaihteessa siirryttiin Digicamera.netissä https:// -aikaan. Eli liikenne kävijän selaimen ja Digicamera.netin välillä on salattua. Testasin heti Nebulan muutosten jälkeen Kortit-sivun korttien lähettäminen toimisen. Toimi silloin. Tein itse sitten vielä muutoksia htaccess-tiedostoon. Sen jälkeen en muistanut kokeilla Kortit-sivun toimivuutta. Ei toiminutkaan. Nyt toimii.

Alypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

  • The Need for DSLR Clarity. 9.1.2019. Joulukuu 2017 - Marraskuu 2018: 3.99 miljoonaa peilitöntä (37%), 6.8 miljoonaa perinteistä peilikameraa (58.6%). Yksikköinä laskettuna vuonna 2020 tai 2021 saavutetaan 50-50 -tilanne. Perinteiset eivät todellakaan katoa mihinkään. Mutta missä on Nikonin ja Canonin (reilusti yli 90% osuus) roadmapit tällä sektorilla? Mitä he ovat kertoneet tulevista peilimalleista?
  • Nikon News from CES. 8.1.2019. Laajakulmazoomi. Filmmaker's Kit. Videon tallennus ProRes Raw Nikon Z6 ja Nikon Z7, Atomos Ninja V ulkoinen tallennin. CFexpress-korteille tulossa tuki, samoin Eye AF. Lyhyt artikkeli.
  • Panasonic News From CES. 7.1.2019. Panasonicin S -sarja myyntiin maaliskuun lopulla 2019. Lyhyt artikkeli.

IR, Setting up a simple high key portrait with only a single light. YouTube-video, kesto 6:49.

Fotosidan.se, Fotograf då och nu - gäst Micke Berg. Poddradio 75. Kesto 50:22.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle Areena, Dronet tänään ja huomenna. 7.1.2019. Juuso Pekkinen. Kuuntele. Kesto 58 min. uuso Pekkinen selvittää jaksossa drone-maailman ajankohtaisia ja miehittämättömien ilma-alusten sovelluskohteita. Studiossa haastateltavina ovat Liikenne- ja viestintäviraston johtava asiantuntija Jukka Hannola, sekä RPAS Finlandin puheenjohtajana toimiva ja Robots Expert Finlandissa vaikuttava Jonas Stjernberg. Poliisin RPAS-toiminnasta kertoo poliisin miehittämättömän ilmailun kokonaisuudesta vastaava ylikomisario Sami Hätönen.

Uusimaa, Toni Härkösen kuvia Laterna Magicassa. 8.1.2019.

Hämeen Sanomat, Terho Aalto on koukussa ihmisiin – Hämeen Sanomien kuvaajana hän sai tyydytettyä tämän tarpeensa kolmen vuosikymmenen ajan. 8.1.2019.

Yle, Luonto-Suomen luontokuvausillassa valitaan paras luontokuva – Äänestä omaa suosikkiasi. 8.1.2019. Kuvaehdokkaat valittu Yle Luonnon Instagram-tililtä. 5 kuvaa ehdokkaana. Tuloksia voi seurata reaaliajassa, aamulla äänestäneitä oli vähän yli 800.

Yle Areena, Luonto-Suomen luontokuvausilta, 9.1.2018. Alkaa kello 18.02. Kesto 48 min. Luonto-Suomen luontokuvausillassa annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä vinkkejä. Miten pääsee alkuun, miten voi saada erilaisia kuvia kuin muut, kannattaako olla rohkea? Studiossa kysymyksiin ovat vastaamassa luontokuvaajat Paavo Hamunen ja Seppo Pöllänen. Toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Juha Blombe.

Museokortti.fi, Museokortti-järjestelmän vaikutukset museoalaan: pääsylipputulot kasvaneet 56%, kävijämäärät 35%. 220.000 korttia, voimassa 160.000. Museokorttia käytettäessä aikuisen lipun hinnasta tilitetään museolle 90%. Lisäksi museokortin myynnistä provisio.

Suomen Nikon, Erittäin laajakulmainen NIKKOR Z ‑zoomobjektiivi. NIKKOR Z 14-30mm f/4 S. Paino 485g. Huhtikuussa myyntiin, sh. 1499 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, Nikon Z7 Review | A Portable Landscape Photography Workhorse. Ja nyt keskitytään hää- ja potrettikuvauksiin. Joissa Nikon Z7:n pitäisi olla vahvoilla. Nikkor Z 24-70mm f/4 S objektiivina. Aika uskottava käyttäjäarvio, ei mitenkään pelkkää ylistystä. Ihan oikeaa kenttäkuvausta. Vertailut kilpailijoihin.

  • (4K timelapse-videon jälkeen esimerkkikuva 100%. Nikon Z7, Nikkor 24mm f/1.8 G | 15 sec, f/2, ISO 3200, 100%, luulisi että kohinaa saisi enemmänkin pois... ).

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, The Little Game (Part 2 of 3). Liittyy valokuvaukseen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa). Uutinen, Lontoo.
  • X-t20 vs 6300 vs joku muu? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). nikon d7500 tai olympus?.. mutta jos joku on räplännyt otsikon molempia niin kokemuksia? onko linssit halvempia kuin sonyyn? ym.ym. tarkennusnopeus..
  • Minijärkkärin valinnanvaikeus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 9 viestiä.
  • Edullinen näyttö (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 21-24" ja hinnat alkaa noin 100€ ylöspäin, mikäli päätyy noin 300-350€ näyttöön niin onko tuossa hintaluokassa vielä mikään parempaa kuin halvimmissa, värit yms.? Kaarevasta näytöstä hyötyä/haittaa?
  • LR ja kokoelmat (Kuvankäsittely). Olen uusvanha LR 3 käyttäjä, eli vuosiin en ole sitä käyttänyt ja nyt sitten taas. Mahtaako täällä olijat tuota LR3:ta edes muistaa. Olen nyt luonut useita kokoelmia ihan onnistuneesti, mutta eräs asia ei onnistu. Kun olen importannut kuvat ja luonut sille oman katalogin ja tarkoituksena on siirtää kuvat tuohon katalogiin tein sen pari kertaa väärin.
  • Lowepro kamerareput Kiinasta??? (Ulkomailta ostaminen). Normaalia halvemmat reput on kopioita. Ainakin Flipside 400 AW reppu jonka tilasin oli fake. Ei mikään resu mutta vetoketjut olivat heikompitasoisia. Menee jos ei joudu kovaan käyttöön.
  • FotoTip ja kuitin puuttuminen (Ulkomailta ostaminen). Joillain myyjillä näyttää olevan tapana, että ostoksesta ei anneta kuittia. Esim. puolalainen FotoTip ei laita jalustasta ja objektiivista kuittia vaikka olen niitä pari kertaa pyytänyt.
  • Epsonin lataukset alhaalla, taas (Printterit, skannerit). Nyt toimii.
  • Laajakulmazoomia Nikonin D800:n nokalle (Optiikka). 6 uutta viestiä.
  • Nikon 500mm f/5.6E VR PF (Optiikka). Vähän yli 2 kuukautta käyttänyt ja tykkään ominaisuuksista ja toimivuudesta. Hyvin skulaa Z7:n nokalla, Tarkennus toimii.
  • Sony RX10 Mark IV vs ca 70d+Tamron SP 150-600mm (Optiikka).
  • HD Pentax-D FA 150-450mm f/4.5-5.6 kokemuksia ? (Optiikka).
  • Pohdintaa Fujin kameroista yökuvauksessa (Casio, Fuji). Uusi ketju. 19 viestiä.
  • Akut (Minolta, Olympus).
  • a6300/X-t20/d7500/olympus? (Nikon, Sony).
  • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit). Nikon to add Eye AF, Raw video and CFexpress support to Z-series ...ja vähän muutakin uutuutta tulossa 2019.
  • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jossain Tromssan pohjoispuolella.
  • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Torstaina lähettiin parin välikylän jepen kanssa Päihänniemeen tekemään vähän lumitöitä. Umpihankeen lapioitiin, kolattiin ja ajettiin tämmönen palju/telttasauna kylä. Palju on kaverin tekele, samaten sauna. 5 kuvaa.

HS, Leo Montosen kuva-aarre. 7.1.2019. Mikkelin valokuvakeskukseen tuotiin vanhassa pärekorissa satoja negatiiveja. Valokuvaaja Leo Montosen upea elämäntyö oli löytynyt. Kuvia oli paljon, noin 800, ja ne olivat peräisin 1920- ja 1930-luvulta. Ne olivat teknisesti taitavia ja aiheiltaan monipuolisia. Ilmaisu oli persoonallisempaa kuin tuon ajan kankeissa potreteissa yleensä. Niissä oli luontoa, ihmisiä, arkea ja juhlaa, yksityiskohtia, surua ja huumoria.

Rajala Blogi, Yksilöllinen sisustaminen on nousussa. 7.1.2019. Valokuvilla sisustamisesta.

HS, ”Tämä riistäytyi ihan hallinnasta” – Helsinkiläinen Aapo Puskala hankki neljä valvontakameraa: Videot näyttävät Helsingin, joka jää tavallisesti huomaamatta. 7.1.2019. Helsinkiläinen Aapo Puskala tallensi Kaisaniemen vuodenkierron 65 sekuntiin. Timelapse-tekniikalla toteutettu upea video on nopeutettu noin 440 000-kertaiseksi.

  • (Sellainenkin versio olisi voinut olla, jossa valo ei olisi niin paljon vaihdellut eri päivinä ja päivän aikana. Olisi vaikka jätetty päiviä ja hetkiä välistä pois. Nyt vähän haittaa kun video koko ajan välkkyy.)

Markku Könkkölä, Mielikuvia. Jyväskylän kameraseuran tammikuun ohjelmaa. 5.1.2019.

HS, Kriitikko arvioi Lux Helsinki -kohteet – Kiinnostavimmaksi nousee interaktiivinen teos. 7.1.2019. Tänään tiistaina klo 17-22. Ja sitten vielä keskiviikkoaamuna 9.1.2019 klo 7-9.

-HS, Lux Helsinki -tapahtuma keräsi jättiyleisön heti ensimmäisenä iltana – katso tästä reitti ja kuvat kaamosta kaatavista valoteoksista. 6.1.2019.

-Ilta-Sanomat, Lux Helsinki valaisee kaupungin laajempana kuin koskaan ennen – lumoavat teokset ovat vastavoima pimeydelle. 4.1.2019. 5.–9. tammikuuta pyörivä valofestivaali järjestetään Etu-Töölössä, jossa reitti kulkee noin 2,5 kilometrin matkan Kansalaistorilta Finlandia-talolle ja sieltä Kiasman ja Taidehallin kautta Kansallismuseolle. Teokset ovat avoinna klo 17–22 välisenä aikana.

- Luxhelsinki.fi/info. Yhdestoista Lux Helsinki järjestetään 5.–9.1.2019, klo 17-22. Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valofestivaali, joka levittäytyy Helsingin keskustaan aina tammikuun alussa loppiaisen tienoilla. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla, muutaman kilometrin pituisella reitillä. Helsingin tunnetuimpien rakennusten lisäksi reitille valikoituu aina myös vähemmän tuttuja sisäpihoja tai julkisivuja.

Yle Areena, Elokuvia ikuistamassa. Jakso 2: Patrick Zachmann. 7.1.2019. Kesto 6 min. Patrick Zachmann. Valokuvaajat kertaavat intiimejä muistojaan tunnettujen elokuvien kulisseissa ottamistaan otoksistaan.

Mynewsdesk.com, Esittelyssä Canonin pienin viiden erillisvärisäiliön PIXMA TS705 -mustesuihkutulostin. 7.1.2019. 350 arkin syöttölaite, automaattinen kaksipuolinen tulostusmahdollisuus, ääniohjaus (!). Viisi erillisvärisäiliötä. XL- ja XXL-värikasetit. Langaton yhteys. Helmikuussa myyntiin, 85 euroa (valmistaja hakee tuotot sitten musteista...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

  • Know Thy Camera. 7.1.2019. Loman aikana Hogan vastasi lukuisiin lukijakysymyksiin. Hyvin monessa tuli ilmi, että kysyjä ei oikein osannut käyttää kameraansa eikä ollut perehtynyt ominaisuuksiin.
  • The Sound of Silence. 1.1.2019. Äänettömien peilittömien järjestelmädigien yleistymisen myötä on ruvettu vaatimaan esim. lehdistö- ym. -tilaisuuksissa peilillisten järjestelmäkameroiden kieltämistä. Kolikon toisella puolella on sitten se, että kuvattava ei saa mitään tietoa kuvattavana olemista, kun peilien läiskettä ei enää kuulu.
  • What Nikon's Lens Choices Say About Mirrorless DX (APS-C). 1.1.2019.
  • A Style Note. 1.1.2019. Nikon Z6 ja Z7. Nikon Z 6 ja Z 7.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

  • Camera Review: Leica M10-P/D. Mittaetsin tyyppinen peilitön järjestelmäkamera. 24 megapikseliä, täyskennoinen. ISO 100-50000. Wi-Fi. Erikseen elektroninen etsin (GPS mukana), $575. Kolmen tuuman kosketusnäyttö, uusi sähköinen vesivaaka. $7995.
  • PDN Photo of the Day, Visual Literacy. 4 kuvaa ja teksti.

Thephotoargus.com, 40 Beautiful Examples of Abstract Photography. (Tietyllä tapaa näitä on helppo tehdä ja varioida, aika loputtomastikin. Ihan hyvältä kuitenkin näyttävät.)

The Online Photographer.

Earthboundlight.com, The RAW Truth. 6.1.2019.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Kuuhulluutta. 3.1.2019. Täydenkuun kuvaaminen linnun taustalle onnistuneesti, ei ole ihan helppo juttu. Yksi parhaimpia aiheesta näkemiäni suomalaisia kuvia on Arto Juvosen komea täydenkuun siluettihuuhkaja, jota on käytetty muistaakseni ainakin Suomen luonnon artikkelissa isona. Moisen kuvan onnistumiseen liittyy monta hankalaa muuttujaa.

Miikka Pulliainen, Vuoden 2018 luontokuva? 2.1.2019. Yksi luontokuvaajan kalenterivuosi on taas saatu päätökseensä ja on tullut aika tutkia vuoden aikana tehtyä jälkeä. Kuvia läpikäydessä huomasin, että vuoden kuvailut painottuivat selkeästi lintukuviin. Vuoden aikana tuli opittua myös yhtä jos toista, kuten esimerkiksi se, miten luontokuvaaminen "vaikeutuu" sitä mukaa kun kokemusta kertyy.

HS, Lux Helsinki -tapahtuma keräsi jättiyleisön heti ensimmäisenä iltana – katso tästä reitti ja kuvat kaamosta kaatavista valoteoksista. 6.1.2019. Tänään ja huomenna klo 17-22. Ja sitten vielä keskiviikkoaamuna 9.1.2019 klo 7-9.

Yle, Jäisiä linnoja, uudenvuoden juhlintaa ja viikon muita uutiskuvia. 7.1.2019. Viime viikolla juhlittiin vuoden vaihtumista, kalastettiin paljain käsin Etelä-Koreassa ja ihasteltiin jäälinnoja Kiinassa. Katso viikon uutiskuvat. 12 kuvaa.

Tivi.fi, Viikon Softa: Iina1.0. 5.1.2019. Kohtaako paras mediasoitin voittajansa? Mac-käyttäjien kannattaa testata tämä haastaja. Macin mukana tulee edelleen Applen QuickTime Player videoiden toistoon, mutta se ei osaa toistaa kuin vain harvoja videotiedostomuotoja. VLC on suosittu valinta myös Maciin, mutta sitä ei ole varsinaisesti suunniteltu Macille. Iina on suunniteltu täysin Macille, ja se vieläpä toistaa lähes videon kuin videon. Open Source eli ilmainen.

Tivi.fi, Huikean tarkka kuva: 195 000 megapikseliä paljastaa valtavasti yksityiskohtia. 6.1.2019. Ja vielä kerran. Zoomaus nopea.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, Simple Tips for Shooting in the Rain.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, Multiple lights, Multiple colors setup – The Lighting Series #8.

IR, How to add sun rays to your landscape images using Skylum’s Luminar 3. 69 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Flickr (Sana on melkein vapaa). Eipä tarvitse pro-jäsenyydestä maksaa, vaikka lasku tulikin. Ilmaisjäsenillä kuvien raja 1000 kuvaa. Muutaman päivän päästä vanhimmista kuvista alkaen ruvetaan poistamaan yli 1000 kuvan.
  • Suosituksia seuraavaksi Nikoniksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
  • Minijärkkärin valinnanvaikeus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Olen aloittamassa valokuvausharrastusta, aiemmin kännykkäkameralla kuvaillut aktiivisesti. Budjettina 500 euroa. Olen netistä selvitellyt erilaisia vaihtoehtoja ja olen löytänyt kitti-tarjoukset seuraavista minijärkkäreistä hintaan noin 500 euroa: Fujifilm X-T100, Olympus OM-D E10 Mark II sekä Sony A6000. Canon M50 on myös ollut tutkinnan alla, mutta ylittää hieman budjettini. Liikkeeessä myyjä torppasi Sonyn sen huonon linssivalikoiman vuoksi....
  • Sony A7 III kielivalinnat (Ulkomailta ostaminen). Ei onnistu virallisesti. Mutta. OpenMemories: Tweak. Ja omalla vastuulla. (Tweak on ollut olemassa jo vuosia, Google-haulla tulee paljon osumia. Osalla asennuksessa ongelmia, osalla ei.)
  • Black & White Magazine (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV). Ulkomailta lehden tilaamisesta.
  • Epsonin lataukset alhaalla, taas (Printterit, skannerit). Euroopan Epson-sivut olleet usean päivän ajan toimimattomia.
  • Sony RX10 Mark IV vs ca 70d+Tamron SP 150-600mm (Optiikka).
  • Akut (Minolta, Olympus).
  • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus).
  • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
  • Teema : Metsä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Talvi tuli.

Peter Forsgård, Olympus 12-100mm f4 Review. 4.1.2019. YouTube-video, kesto 5:54. Olympus M.Zuiko 12-100mm f4 IS Pro lens is a very versatile zoom lens. In this review I will see how it performs.

  • Polttovälivastaavuus 24-200mm. Ei kovin valovoimainen (f4), mutta riittävästi valovoimaa. Sääsuojattu, vastavalosuoja. Kuvanvakaajat toimivat yhteistyössä (Olympus-runko + objektiivi). Paino 561g, pituus 11.65cm, suodinkierre 72mm. Hinta 1300 euroa.
  • Videokuvauksessa paljon käytetty. Tarkennus äänetön. Kuvanvakaajat (runko 5.5 stoppia, objektiivi 1 stoppi = yhteensä 6.5 stoppia). Manuaalitarkennukseen siirtyminen on vaivatonta. Objektiivissa kytkin, jonka voi kustomoida haluamalleen toiminnolle (kymmeniä vaihtoehtoja). Lähin tarkennus 12mm: 15cm ja 100mm: 45cm.
    • (Videolla kohdassa 4:54 melkein sanotaan v-alkuinen sana...).

Yle Areena, Fotarit. Esittely, kesto 35s. Tulossa valokuvausohjelma, joka innostaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella. Ensimmäinen jakso 20.1.2019. Sunnuntaisin klo 9:23. Kaikkiaan 10 jaksoa. Kunkin jakson lopussa katsojatehtävä. Neljää nuorta opastaa tuttu naisvalokuvaaja.

Yle, Kuluttajariitalautakunta: Microsoftin korvattava Windows 10 -järjestelmän "pakkoasennuksesta" kuluttajalle aiheutuneita vahinkoja. 5.1.2019. Windows 10 -käyttöjärjestelmä alkoi latautua miehen kannettavalle tietokoneelle yllättäen, kesken koneen käytön maaliskuussa 2016. Asennukselle ei pyydetty lupaa. Miehen mukaan hän ei ollut Windows 8 -käyttäjäehdoissa antanut Microsoftille oikeutta asentaa koneelleen täysin uutta käyttöjärjestelmää.

  • Mies käytti kannettavaa konetta toisella paikkakunnalla olevan kiinteistönsä kameravalvontaan. Koneella olleet valvontaohjelmat eivät enää toimineet.
  • Lautakunta suosittaa, että Microsoft maksaa miehelle korvauksia runsaat 1 100 euroa miehen vaatiman 3 000 euron sijasta. Yritykset yleensä noudattavat lautakunnan päätöksiä.

Etelä-Saimaa, Mies ja kamera ovat aina paikalla — luumäkeläinen Soini Hatinen ottaa vuodessa tuhansia valokuvia, ja jakaa osuvimmat kaikille luumäkeläisille sosiaalisessa mediassa. 5.1.2018. Valokuvausta Hatinen on harrastanut aina. Ensimmäisen kameransa hän sai kymmenvuotiaana poikana. Hatinen käytti aiemmin myös järjestelmäkameraa, mutta nykyään käyttöö vain puhelimensa kameraa. — Se on niin kätevä, kulkee taskussa mukana minne vain. Vuodessa Hatinen ottaa noin 3 000—4 000 kuvaa. Niistä osuvimmat hän haluaa jakaa sosiaalisessa mediassa myös muiden iloksi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR, Advanced color toning made simple. YouTube-video, kesto 15:38.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Basic Tips On Photographing Early Morning Landscapes Successfully.

Dpreview.com, DPReview TV: Sigma 70mm F2.8 Macro Art lens review. YouTube-video, kesto 7:56. Art-sarjan ensimmäinen makro. Ei kuvanvakaajaa. Eikä arviossa yhtään makrokuvaa. Paino 515g. Suodinkierre 49mm. Lähin tarkennusetäisyys 25.8cm. Canon, Nikon, Sigma, Sony FE. Vastavalosuoja mukana. Suomen hinta on alle ja päälle 550 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Test: NIKON Z7. Kamera on ollut jo pitempään toiimtuksen käytössä, kokemusta ja käyttöä kertynyt. Nikon on onnistunut välttämään ensimmäisessä peilittömässä järjestelmäkamerassaan lastentaudit. Monet asiat ovat kuitenkin Nikon-kuvaajalle tuttua. Kuvausote muistuttaa Nikon D750, mutta ei ulotu yhtä alas. Kaikki kytkimet ja napit ovat oikeilla paikoilla. Ja niitä voi tietenkin kustomoida. Kalliimmassa luokassa testatuista peilittömistä tähän mennessä paras ergonomia. Objektiivissa on säädettävä toimintorengas, voi valita vaikka valotuksen kompensaation. Elektoninen etsin on erinomainen. 3.69 miljoonaa pistettä. Automaattitarkennus toimii yleisesti ottaen hyvin. Ei kuitenkaan peilittömien parasta. FTZ-adapterin avulla on käytettävissä kaikki Nikonin vanhatkin F-objektiivit (vuodesta 1959). Rungon kuvanvakaaja toimii jossain määrin yhteistyössä myös objektiivin vakaajan kanssa. Videon kuvaaminen sujuu myös. 4K UHD 30p, full-HD 1080/120p (hidastuskuvat). Yksi muistikorttipaikka, uudet XQD-kortit. Nikon D850 -testin kuvanlaatu sai täydet pisteet. Sama myös Nikon Z7, kuvanlaatu 100. Kokonaisarvosana 85.

  • (Isolla ruudulla lehden artikkelin kuvat näyttävät oikein hyvältä, ainakin kuvankäsittely on onnistunut, kai kamerallakin on joku osuus...).

- Julkistus 23.8.2018. 45.7 megapikselin peilitön täyskennoinen. Paljon kevyempi ja kompaktimpi kuin 45.7 megapikselin Nikon D850. Ei optista suodinta sensorin edessä. 3.2 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, ylös alas. 493 vaihetarkennuspistettä. ISO 64 - 25.600 (102.400 laajennettu). CIPA:n mukainen akkujen kesto 330 kuvaa (15 vuotta vanha standardi, ei oikein enää vastaa nykypäivää). Rungon sisäinen vakaaja, 5 pykälää. Sarjakuvaus 9 kuvaa sekunnissa. 4K video ei kroppausta, 30p. 4K timelapsen teko kamerassa, 8K timelapsen teko softalla. Ei kuitenkaan täydellinen, esim. vähässä valossa tarkennus ei aina toimi odotetusta. XQD-korttipaikka. Isotkaan ISO:t eivät ole ongelma. Luonnon värit näyttivät hyviltä. AF-pisteet täyttävät 90% kuva-alasta. Hyvässä valossa tarkennus ei eroa Nikon D850:sta, vähässä eroaa huonompaan suuntaan. Natiiveilla objektiiveilla ei tarvittu minkäänlaista tarkennuksen hienosäätöä. Nikon D850 -kameralla piti käytännössä tehdä hienosäätö kaikille objektiiveillä. Liikkuvan kohteen 3D-seuranta jää paljon jälkeen Nikonin markkinoiden parhaasta seurannasta, selvästi myös kilpailijoiden (esim. Sony) AF-seurannasta. Säänkestävä. Suomen hinta on alle 4.000 euroa, runko (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamerakoulu.fi, Valokuvaus vuonna 2020 – Tekoälyä ja pienrautaa. 4.1.2019. Valokuvauskenttä elää jälleen kerran suurta myllerrystä. Vain viisitoista vuotta sitten koko ala teki siirtymän digikuviin ja kaikki muuttui viiden vuoden sisällä. Tuolloin voittajina myllerryksestä selvisivät kameravalmistajat, jotka yhtäkkiä saivat myytyä ensiksi hyväkatteisen digipokkarin jokaiseen talouteen ja myöhemmin yllättävän isoon osaan talouksista vielä digijärkkärinkin.

  • Viimeiset kolme vuotta ovat kuitenkin olleet selkeästi hiljaisempia kameravalmistajilla. Harva päivittää kuluttaja-järkkäriään uuteen vuosittain, tai edes kolmen vuoden välein. Puhelinten kuvanlaatu on ohittanut halpispokkareiden vastaavan ja pokkarimarkkinaa ei käytännössä enää ole. Samalla ammattitason kameroiden kehitys- ja tuotantokustannukset tekevät niistä melkein katteettomia tuotteita.
  • Kaikki artikkelin kuvat on kuvattu Huawein P20 pro puhelimella. Samalla kerron vähän kokemuksia puhelimesta kamerana puolen vuoden kokemuksella.
  • pitkä artikkeli

Yle, 15 upeaa kuvaa jäästä: Kuvaaja tallensi, millaista taidetta myrsky teki rantaan. 4.1.2019. Näsijärven rannassa Tampereella näkyi vaikuttava kerros ahtojäätä. Yle Tampereen mediatoimittaja Antti Eintola kuvasi torstaina Näsijärven rannassa miten uskomattoman hienolta jäätyminen näyttää luonnossa.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Jalat alta, kolme Pasia ja ennustus kahvikupin alta. 4.1.2019. Kuvatekstit ja 17 kuvaa.

Ilta-Sanomat, Lux Helsinki valaisee kaupungin laajempana kuin koskaan ennen – lumoavat teokset ovat vastavoima pimeydelle. 4.1.2019. 5.–9. tammikuuta pyörivä valofestivaali järjestetään Etu-Töölössä, jossa reitti kulkee noin 2,5 kilometrin matkan Kansalaistorilta Finlandia-talolle ja sieltä Kiasman ja Taidehallin kautta Kansallismuseolle. Teokset ovat avoinna klo 17–22 välisenä aikana.

Museovirasto.fi, Kamera-lehdessä julkaistut Mennyttä valoa -sarjan artikkelit luettavissa verkkosivuilla. 4.1.2019. Museoviraston Kuvakokoelmat on kirjoittanut Kamera-lehteen sarjan artikkeleita vuodesta 2014 alkaen. Nyt myös vuoden 2018 artikkelit on julkaistu Kuvakokoelmien verkkosivuilla. Artikkelit käsittelevät tietenkin kuvia, mm. Suomen sisällissodasta 1918, Vienan-Karjalan runokylistä 1942–1943 ja Yhdysvaltain presidentinvaaleista 1964.

Yle, Kuvauskopteri laskeutui Tyksin katolle luvatta – poliisi pyytää havaintoja ensihoitolennot vaarantaneesta dronesta. 4.1.2019. Poliisi muistuttaa, että helikopterikenttien ympärillä saa lentää vain lentopaikan pitäjän luvalla 600 metrin säteellä.

Ilta-Sanomat, Kaikkien tuntemaan usb-porttiin tulee näkymätön, mutta tärkeä muutos. 4.1.2019. Usb-liitäntä saa turvallisuutta parantavan muutoksen. Sen on määrä suojella turvattomilta sähkölaitteilta sekä muistitikuilla tehtäviltä hyökkäyksiltä. Vain turvalliseksi sertifioiduille usb-lisälaitteille annettaisiin lupa sähkön- tai tiedonsiirtoon. Suunnitteilla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR, Nikon D3500 Field Test: Another solid entry-level DSLR from Nikon, but has enough changed? Julkistettu 30.8.2018. Nikonin pienin perinteinen järjestelmäkamera, paino 365g. 24 megapikseliä, kroppikenno, kroppikerroin 1.5x. Kiinteä 3 tuuman lcd-näyttö, 921.000 pistettä. Optinen etsin 95%. Sisäänrakennettu salama. Automaattitarkennuspisteitä 11. Sarjakuvaus 5 kuvaa sekunnissa. Video Full HD. ISO 100 - 25600. Snapbridge-yhteys mobiililaitteeseen (Bluetooth). Yhdellä latauksella ottaa 1550 kuvaa. Kuvausote erinomainen. Suomen hinnat 400 euroa - 450 euroa, runko + halpa kittizoomi. Kalliimpi ja parempi objektiivi + runko, 800 euroa (hinnoissa on mukana verot).

ePhotozine.com, Improve Your Black & White Landscapes Instantly By Following One Simple Rule.

The Online Photographer, The Little Game (Part 1 of 3). Kyse on omien kuvien arkistosta.

Thephotoargus.com, 7 Cool Ideas for Crystal Ball Photography.

Kamera & Bild, Bilister som fotograferade tågolyckan bötfälls. Tanska. 8 ihmistä menetti henkensä junaonnettomuudessa. Poliisi kielsi ottamasta kuvia. Ohikulkevat autoilijat kuitenkin kuvasit. Sakot taisivat tulla siitä, että samanaikaisesti ei saa ottaa kuvia ja ajaa autoa.

Kamera & Bild, Hemligt fotojobb i Vidsel. Reportaasi. Ruotsi. Euroopan isoin armeijan harjoitus- ja koealue. Kaksi valokuvaajaa, ulkopuolisilla ei ilman lupaa asiaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kuvajournalismikilpailu.fi. Finnish Press Photos 2018. Suomen kuvajournalistit ry:n järjestämä, merkittävin vuotuinen suomalaista kuvajournalismia palkitseva Kuvajournalismikilpailu järjestetään tammikuussa 2019. Osallistuminen on avoinna 2.-14.1. ja voittajat julkistetaan 18.3. Tänä vuonna kilpailussa palkitaan yhteensä kymmenessä sarjassa. Osallistuminen on avoinna yhdistyksen jäsenille. Uusi kuvajournalisti -sarja avoinna myös yhdistyksen ulkopuolisille.

  • Säännöt (pdf). Osallistumismaksu: Suomen Kuvajournalistit ry:n jäseniltä 55 euroa (sis. ALV 24%). Maksu sisältää osallistumisen kaikkiin kilpailun sarjoihin (myös Uusi kuvajournalisti). Uusi kuvajournalisti 2018 -sarjaan voivat osallistua myös yhdistyksen ulkopuoliset henkilöt hintaan 50 euroa (sis. ALV 24%).
  • Kuvajournalismi 2018 -osallistumisohjeet (pdf)
  • Kuvajournalismi 2017 tulokset, 10 sarjavoittajaa

Kamera-lehti. Uusimmat.

Espoo.fi, Suunnista kaupungin tiloihin 360-ilmakuvan avulla. 3.1.2019. Ilmakuvat Espoon keskuksen ja Otaniemen alueelta näyttävät Espoon kaupungin toiminnot rakennuskohtaisesti. Kuvaa voi pyörittää hiirellä/sormella haluamaansa suuntaan.

Ilta-Sanomat, Essin kuvat Suomen Lapista lumoavat – näiden maisemien kauneuteen hän ei koskaan kyllästy. 3.1.2018. Essi Trautwein. Viimeiset neljä vuotta hän on asunut Saksassa, mutta muutti viime kesänä takaisin Rovaniemelle. Kaksi vuotta kuvannut.

Tivi.fi, Tuhositko Facebook-tilisi? Tietojasi käytetään silti hyödyksi, ja muut pelurit jatkavat samaan malliin. 3.1.2018. Moni myös lähtee Facebookista tiedostamatta, että Messenger, Instagram ja WhatsApp ovat kaikki Facebookin palveluita, ja datan keruu jatkuu sitä kautta.

Maaseudun Tulevaisuus, Pandat yllättivät Ähtärin eläinpuiston: Tulosta tehtiin viime vuonna 1,5 miljoonaa euroa. 3.1.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com, The Absolute Beginner Guide To Camera Preset Shooting Modes.

Lensrentals.com, blog, The Great 400mm Teardown Comparison. Part II – The Sony 400mm f2.8 G. Suomen hinta on 12.500 euroa (hinnassa on mukana verot). Tässä luokassa kevein, 2.85kg. Hinta samaa luokkaa kuin Canonin vastaavalla (tähän mennessä Sony on ollut ainakin kymmeneksen kalliimpi kuin Canon). Aivan samaa luokkaa kuin Canonin vastaava, siis aivan erinomainen. Nyt ei testattu optisia ominaisuuksia. Canonin objektiivi oli 8. sukupolvi, Sonylla ensimmäinen. Siis aivan hämmästyttävä suoritus Sonylta.

Fotosidan.se, Snart kommer nytt från Olympus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Suosikkitapahtuma Lux Helsinki valaisee lauantaista lähtien Töölön kadut – Ainakin nämä kuusi teosta kannattaa bongata reitin varrelta. 3.1.2019. Pääkaupunkiseudulla monelle perinteeksi muodostunut valotaidetapahtuma järjestetään jo 11. kerran, ja tänä vuonna se kurottautuu Kansalaistorilta Etu-Töölön kortteleihin.

- Luxhelsinki.fi/info. Yhdestoista Lux Helsinki järjestetään 5.–9.1.2019, klo 17-22. Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valofestivaali, joka levittäytyy Helsingin keskustaan aina tammikuun alussa loppiaisen tienoilla. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla, muutaman kilometrin pituisella reitillä. Helsingin tunnetuimpien rakennusten lisäksi reitille valikoituu aina myös vähemmän tuttuja sisäpihoja tai julkisivuja.

Ilta-Sanomat, Terroristin hymy ja natsilippuja Helsingin kaduilla – IS:n kuvaajat valitsivat vuoden otokset. 31.12.2018. Sähköposti IS:n valokuvaaja Seppo Solmela valitsi juttusarjassa omista kuvistaan kiinnostavimmat vuodelta 2018.

Iltalehti, Äiti, lataatko lapsestasi kuvia someen? Mieti, kannattaako sittenkään - ”Lasten kuvilla saisi tietenkin paljon lisää huomiota, mutta...”. 2.1.2019

Tekniikan Maailma, Hämmästyttävä 195 gigapikselin kuva Shanghaista levisi viraalisti. 2.1.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Fotohantverk från förr – på Tekniska museet. Reportaasi. 3000 valokuvausesinettä, 800.000 valokuvaa. Tekniikan museo.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, LOW budget gear makes sense. 1.1.2018. YouTube-video, kesto 8:03. In this video I'm going to explain why used gear makes a lot of sense especially if you are a beginner.
- tekstitys in English kulkee nyt videon alalaidassa puheen mukana -
Aiheena käytetyt kamerat ja miksi voisi olla järkevää hankkia sellainen. Kuvia vanhoilla kameroilla otetuista kuvista (Canon 5D + EF 24-70mm f/2.8L, Nikon D700 + 24-70mm f/2.8 jne). Käytetty on aina halvempi kuin uusi. Erityisesti Micro 4/3 -systeemin kameroita voi saada käytettynä hyvin halvalla, samoin objektiiveja.

  • Jos täyskennoinen kiinnostaa, niin Canon 5D tai Nikon 700D ei maksa paljoa. Nikon 700D, melkein kaikki Nikon F -objektiivit käyvät, myös vanhat manuaaliobjektiivit.
  • Runsaat kymmenen vuotta sitten piti päivittää kamerarunkoa tiuhaan, sillä sensori- ja kamerateknologia eteni kovaa vauhtia. Mutta sitten tahti hiljeni. 10 vuotta vanhalla kameralla saa vieläkin oikein hyviä kuvia. Joissain tilanteissa uusimmista rungoista voi olla hyötyä, mutta kymmenisen vuotta vanhan kameran kuvat riittävät useimpiin tarpeisiin.
  • Aivan valtaosa kuvista katsotaan online, 10 megapikseliä riittää tähän hyvin. Samoin A2-printteihin. Jos on tarvetta usein kropata kuvia, niin silloin tekee jotain väärin.
  • Tarinan kertomiseen ei tarvita uusinta laitteistoa. Osalle kuvaajista laitteisto on kuitenkin isossa roolissa. Sulanto ei ole melkein 40 vuotta kestäneellä valokuvaajan urallaan vielä nähnyt, että jostakin olisi tullut parempi valokuvaaja pelkästään uusimman kameran tai objektiivin hankkimalla.
  • Miksei sitten tyydytä vanhaan kameraan. Monia kiehtoo uusi kalusto. Markkinointi on tehokasta ja älykästä. Kameratkin kuluvat, erityisesti ammattilaisilla jotka kuvaavat jo työnsä puolesta paljon. Kalustoon ei kuitenkaan kannata rakastua. Valokuvaamiseen ei tarvita paljoa rahaa. Jo älypuhelimenkin kamera voi riittää.

Peter Forsgård, Welcome To My Channel! 1.1.2019. YouTube-video, kesto 2:56. Forsgård kiittää menneestä vuodesta. Videot aina tiistaisin ja perjantaisin.

Tuomas Heinonen, Valokuvausvuoteni 2018. 1.1.2019. Viime vuoden tapahtumat koottuna, kuukausi kuukaudelta ja kuvat.

HS, Joulun säihkettä ja kaamoksen pimeyttä – kuvakoosteessa Helsingin Sanomien joulukuun hienoimmat otokset. 1.1.2018. Joulukuun kuvissa muun muassa Bangladeshin värejä, Nuorgamin pimeyttä ja joulupukin näköinen sähköliikkeen pitäjä Punavuoresta. 45 kuvaa.

Yle, Hyinen uinti, Pakkasukon partaa vetävä potilas ja viikon muita uutiskuvia. 31.12.2018. Viime viikolla Lontoossa järjestettiin uintikilpailu viisiasteisessa vedessä, maailmalla nähtiin jouluista tunnelmaa ja tsunami aiheutti tuhoa Indonesiassa. Katso viikon uutiskuvat. 17 kuvaa.

Yle Areena, Historia: Vietnamin sota valokuvissa. Kesto 50 min. Katseluaikaa jäljellä 5 päivää, päättyy 7.1.2019. Philip Jones Griffithsin valokuvat Vietnamin sodasta toivat maailman tietoisuuteen sodan inhimilliset kärsimykset. Hänen teoksensa Vietnam Inc on kuvajournalismin malliesimerkki, joka tekee yhä valtavan vaikutuksen. Uusinta.

Iltalehti, Lappi-kuvia julkaissut italialaiskaunotar jäi kiinni nolosta tempusta – kopioi oululaisen Lindan kuvan Instagramista. 2.1.2019. Italialainen malli ja koripalloilija nousi otsikoihin julkaistuaan upeita kuvia Lapin-lomaltaan. Pian useampi maisemakuvista paljastui muilta käyttäjiltä kopioiduiksi. Suosittu = 2 miljoonaa seuraajaa.

  • Ilta-Sanomat, Suomalaiset huippukuvaajat järkyttyivät nähdessään italialaismallin Lapin-kuvat – kun hämärä vyyhti alkoi selvitä, sometähti turvautui hätäratkaisuun. 1.1.2018. Vaikuttaa siltä, että italialainen Instagram-tähti varasti suomalaisten ammattikuvaajien valokuvia ja julkaisi niitä kahdelle miljoonalle seuraajalleen ominaan.
    • IS sai uudenvuoden aaton ja uudenvuoden päivän aikana useampia yhteydenottoja, joissa kerrottiin, että Vignalin maisemakuvat Lapista on varastettu muilta Instagram-tileiltä. Vignalin julkaisemista maisemakuvista saattoi arvata, että ne ovat ammattilaisen ottamia. Siksi kuvat keräsivätkin Instagramissa paljon tykkäyksiä ja huomiota, koska ne olivat todella upeita sarjassaan.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

  • Everything Canikon DSLR in 2018. Mitä tapahtuu perinteisille järjestelmäkameroille. Viime vuonna Canonilta ja Nikonilta edullisia runkoja ja pro-objektiiveja.
  • Where Mirrorless is Headed in 2019. Canon. Fujifilm. Nikon. Olympus. Panasonic. Pentax. Sony. Ja lopuksi yhteenveto (Canon ja Nikon eivät ainakaan kiirehdi. Sony hidastaa tahtia jonkin verran. Panasonic yrittää ottaa täyskennoisissa etumatkaa kiinni. Olympus oli ensimmäisiä peilittömissä, mutta kilpailijat ohittivat ja näyttävät menevän menojaan. Fuji on täysillä mukana peilittömien junassa, myös keskiko.)
  • The 2019 Mirrorless To Do List. Canon. Fujifilm. Nikon. Olympus. Panasonic. Pentax. Sony.

Earthboundlight.com, 2018: A Look Back in the Mirror - Or Mirrorless Now (if You Prefer). 30.12.2018. Top Ten 2018.

The Online Photographer, In 2018, SONY Moved the Cheese. TOP Camera of the Year 2018: SONY a7 III.

Thephotoargus.com, This New Year, Become a Better Photographer by Doing Less. Vähemmän voikin olla enemmän.

ePhotozine.com, New Year's Resolutions For Photographers. Neljä tavoitetta vuodelle 2019.

Dpreview.com, Review: Peak Design Travel Backpack 45L and 'Packing Tools' are pricey but versatil. Heinäkuussa Kickstarter-kampanja, yli 10-kertaisesti ylitettiin tavoite. Jos kaikki lisäosat mukaan, niin reppusysteemi maksaa $545. Pelkkä reppu $300.

Digital Photography School, Gear Review: Lensbaby Sol 45 Field Test. Valmistajan halvin tässä luokassa, $200. Sitä saa mistä maksaa (tai ei edes sitäkään kun kyse on Lensbabysta). Voi päästä taivutella, mielenkiintoisia bokeh-efektejä. Manuaalitarkennus (kuten aina Lensbabylla). (luulisi että saman voi tehdä helposti kuvankäsittelyä, silloin voisi kuvanlaatukin olla ihan toinen).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.01.2019   (linkki)

Eilen Digicamera.net siirtyi https-aikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki käyttäjän selaimen ja Digicamera.net-sivuston välinen liikenne kulkee salattuna. Selaimen puolella (eli käyttäjän) ei tarvitse tehdä mitään, osoite muuttuu automaattisesti http:// -> https://.

  • Avoimessa verkossa Foorumille kirjautuessa käyttäjätunnuksella myös salasana kryptataan. Kuten kaikki selaimen ja sivuston välinen liikenne.
  • Digicamera.net on viralliselta nimeltään Digicamera.net, ei digikamera.net (niinkuin jotkut edelleen luulevat tai ainakin kirjoittavat osoitteeksi).
  • Tämän vuoksi monta vuotta sitten rekisteröitiin myös k-kirjaimella varustettu versio (ja myös siksi, ettei joku toinen ota digikamera.net-domainia itselleen). Versioitu nimi digikamera.net unohtui ottaa mukaan ssl-salaukseen, lisäys on työn alla (katsotaan muutetaanko ollenkaan). Sen aikaa tuo nimi ei toimi, voi olla ettei jatkossa ollenkaan. Vielä kerran, se ainut _oikea_ nimi on Digicamera.net.
  • (pitäisiköhän rekisteröidä myös Tikikamera.net, Tigicamera.net, Tigikamera.net... Hm.)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Mitä kuvaat ensi vuonna? (Sana on melkein vapaa). 22 viestiä.
  • Suosituksia seuraavaksi Nikoniksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 10 viestiä.
  • Facebook (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Mistä johtuu kun Fb ryhmään laittaa esim 2-3 kuvaa, samalla latauskerralla. Kuvat ovat ipadilla katsottuna ”suttuisia”, mutta samoilla kuva kuvan säädöillä, yksitelleen lähetettynä normaalin teräviä.
  • Nikon D5100. / D3100 (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Tämä homma on edennyt sen verran, että tuli hommattua käytetty D5500. Objektiivinä tällä hetkellä Nikonin 35mm 1.8 ja Tamronin 18-200mm. Enimmäkseen maisemakuvausta mutta välillä myös macrokuvaus olisi mukavaa.
  • Luontoputket ja m43 (Minolta, Sony). ...Vaihtoehtona olen katsellut, siis kuvia ja tietoja, panan 50-200 paremmasta mallista, vähän kalliimpi vähän ulottuvampi, vähän ulkomitaltaan lyhyempi laajispäässä, vähän pimeämpi pidempänä. Samalle tontille pääsee olylla jatkeen kanssa, valovoima putoaa samaksi. Tuosta Pana-Leica 50-200:sesta on näkynyt niukasti juttua, onkohan kellään foorumilaisella siitä kokemukseen perustuvaa kommentoitavaa, vielä parempi jos on päässyt noita kahta vertaamaan?
  • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mikä sirkku?? Kuvattu 16.5.2017 Kuopiossa. (ja linkin takana täysikokoiset kuvat).
  • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ois ollu hondalle käyttöä taas kun vieraspaikalla oli joku kirsikan kokone ja värinen pikkukökkö poikittain ruudussa. Murr. 2 uutta kuvaa.
  • Räiskintää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvia tältä vuodelta. Kaikilta vuodenajoilta ja kaikista aiheista joita kuvaan(20 kuvaa).
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 lintukuvaa.
  • Vuoden valokuvasi 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 12 viestiä.
  • Valtakunnan Tila 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. 7 kuvaa, erilaisia.

Luontohavaintoja kuvina, jarkko.1g.fi, 2018. Kuvia tältä vuodelta. Kaikilta vuodenajoilta ja kaikista aiheista joita kuvaan.

Mikael Rantalainen, Maiseman Lumo, Hyvää uutta vuotta 2019! 1.1.2019. Helsingin kaupunki järjesti perinteisen uudenvuoden vastaanoton taas vaihteeksi Senaatintorilla. Nyt ehkä viimeistä kertaa (vastaisuudessa ne järjestetään Kansalaistorilla), joten pitihän siellä käydä kuvaamassa ilotulitusta Tuomiokirkon yllä. Tällä kertaa olosuhteet olivat varsin hankalat, kuvaamista haittasi kovassa tuulessa ”pyörivä” räntä. Objektiivin etulinssiä saikin putsata jatkuvasti…

Kuvakoosteita.

Rajala Blogi, Rajala - Kuvaajien takana vuodesta 1919. 1.1.2019. Rajalan juhlavuosi on täällä. 100-vuotias Rajala on kulkenut pitkän matkan, muuttanut muotoaan aikojen saatossa ja kuitenkin pysynyt arvoilleen uskollisena. Mitä kaikkea Rajalan pitkään historiaan on sisältynyt? Historiaa.

Ilta-Sanomat, Guru lyttää yleisen wifi-myytin: ”Ei voisi olla kauempana totuudesta”. 1.1.2019. Hakkerin on helppo vakoilla sinua julkisessa wifi-verkossa, tietoturvaaja varoittaa. Esimerkiksi kahviloissa tai lentokentillä yleiset ilmaiset ja julkiset wifi-verkot eivät takaa tietoturvaa, vaikka verkkoon pääsisi vain salasanalla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, The dPS Top Street Photography Tips of 2018. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

  • How to Shoot Portraits in Dappled Light. Valoläikkiä siellä täällä. Ulkona kuvataan, häät. (jostain syystä ennen-kuvat näyttivät mielestäni paremmillta...).
  • 5 New Year’s Resolutions a Portrait Photographer Can Actually Keep.
    • #1. My Resolution: Take a Retouching Class
    • #2. Shoot a Single Street Portrait
    • #3. Photograph a Family Member Whom You Have Never Photographed Before
    • #4. Make a Cold Call to Promote Your Photo Business
    • #5. Add 3 New Images to Your Portfolio
  • A Brief History of B&H, The Largest Non-Chain Camera Store in the US. USA:n suurin kamerakauppa, joka ei kuulu mihinkään ketjuun. Mahdollisesti maailmankin suurin. B&H teki videon historiastaan, kesto 1:31. Syntyi vuonna 1973, aviopari Blimie ja Herman (B&H), lisäksi yksi työntekijä. Nyt yli tuhat työntekijää, 3-kerroksinen megakauppa NYC.
  • Ep. 308: Predictions for 2019…and 2018’s Hits and Misses – and more. Podcast kesto 43:24. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
    • Predictions for 2019, and 2018’s hits and misses
    • A defunct lens maker returns. (#)
    • Yet another camera store gets hit…in under a minute. (#)
    • A photographer is surprised when his photo actually sells. (#)
    • Sony urges users to update their camera’s firmware or potentially lose data. (#)
    • Loupedeck adds support for Photoshop, but is a dedicated keyboard the answer? (#)
    • Nikon drops two popular DSLRs. (#)

Diyphotography.net.

Photorumors.com, Capturing the Northern Lights – a photography tutorial.

Fotosidan.se, Länkar - här är 2018 i bilder. CNN. Reuters. National Geographic. BBC. ESPN. The Guardian. The Seattle Times. Magnum Photos. The Washington Post. Aftonbladet.

Fotosidan.se, Bättre fyrverkeribilder - 8 tips. Vuoden päästä taas tarpeen.

Kamera & Bild, Lars Tunbjörk – arvet efter en mästare. 1956 - 2015. Äkkikuolema. Reportaasi. Artikkeli lokakuun lehdessä. Viime syksynä kirja ja iso retrospektiivinen näyttely Fotografiskassa. Puoli miljoonaa negatiivia.

Kamera & Bild, Darktable 2.6 – kostnadsfri Lightroomkonkurrent uppdateras.

  • Darktable suomennos (Digicamera.netin Foorumi (Kuvankäsittely)). Darktablen version 2.6 julkaisu lähestyy ja siitä on nyt saatavissa esiversio. Siihen on sisällytetty suomeksi käännetty käyttöliittymä. Version 2.6 tuomat muutokset on käännetty testaamatta niitä käytännössä, joten siinä on varmasti useita virheitä. ...
    • lisätietoja esiversiosta, darktable 2.6.0rc2 released. Kannattaa huomioida, että versiolla 2.4 tehdyt muutokset siirtyvät uuteen versioon, mutta palaaminen aiempaan versioon ei ole päivityksen jälkeen mahdollista.
    • Skrolli.fi, 2017.2. Lehti, 76-sivuinen pdf. Sivut 20 - 24. Kuvat kuntoon. Paremmaksi valokuvaajaksi ohjelmistolla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Joulukuun 2018 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset