Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info

 

jarit: Viidenkympin kuula eli Arca-kopio kaukoidästä

Varsin pitkä ihmettelyni ja projektini "vaellus-metsässä_rämpimis_koirankusetus_reissu"- jalustan hankkimiseksi on lopulta edennyt reippain askelin eteenpäin kun Posti toi hiilari Gitzo GT2541L:n viikko sitten:-)

Tälläisen jalustan kuulaksi valinta on varsin selkeä, sillä vaihtoehtoja ei ole minun listallani montaa: RRS-40, Markins M10 tai FLM 38FT... ja vieläpä mainitussa järkestyksessä.
Kuitenkin tässä kohden tiedemiehen luonne ja uteliaisuus ohittivat rationaalisen päättelyn ja itsestään selvän valinnan, joten ensimmäinen (korostan sanaa ensimmäinen, ei lopullinen) hankinta oli kiinalainen Arca-kopio joka löytyy Gadget Infinitystä:
http://www.gadgetinfinity.com/product.php?productid=16898&cat=260&page=1

Kuulapään nimeksi mainitaan "OEM-Benro KS-1" ja se vaikuttaa olevan kuten vastaava Benro, mutta tässä Gadgetin tuotteessa ei ole mitään valmistajan nimeä. Kuulapään on paino noin 500g, kuulan halkaisija on 44mm ja kantavudeksi ilmoitetaan 12kg. Hinta Suomeen posteineen, sis. pikalevyalustan ja yhden levyn, on jotain 46 euroa.

Minkälaisen arca-kuulan voi siis saada viidellä kympillä? Kuinka sen käytettävyys ja kantavuus suhtautuu Manfrotton keskikokoisiin kuuliin ? Mikä on kiinan poikien työn jälki ja millaisia materiaaleja on käytetty ? Tilaus sisään, Visa soimaan ja odottamaan....ja paketti saapui 10 vrk kuluttua ja se oli noudettava tullista. Turuun tullin liberaali linja pakettien tullauksessa jatkui tämänkin kohdalla: "Juu ei tarvitse avata pakettia...jos sen hinta on reilu viiskymppiä niin voimme tulkita sen vähäarvoiseksi joten tullia ja alvia ei peritä...mutta kannattaako toisiaan tuollaista tilata HongKongista asti....?"

Uteliaisuus purkautui paketin aukaisuna jo tullin pihalla....pahvilaatikossa oli oikea tavara, työn jälki vaikutti ensi silmäyksellä olevan ihan ok, mutta koko kuula oli pölyinen, ehkä jopa likainen. Kuulan jäykkyyden säätö ja kiristys toimivat oikein kivasti, pannauksen kiristysruuvi sen sijaan luistaa.
Kotona ensimmäinen asia oli noutaa ruuvari autotallista ja purkaa kuula osiksi ja katsoa tuon laitteen sisuksiin. Rasvaa ja vahaa on käytetty reilulla kädellä valmistajan toimesta. Valmistaja, joka ei kuitenkaan ole uskaltanut laittaa nimeään tuotteeseensa. Itse kuula oli kuitenkin pölyisen kuiva.

Kuulan mekanismi on yksinkertainen: rungon yläosassa on muovinen rengas/kaulus, jota vasten kuula kiristetään alapinnalta puristavalla kupilla. Kuppi koostuu kolmesta osata: lähinnä kuulaa on muovinen puolipyöreä kuppi, joka tekee kitkan kuulalla. Seuraavana on litistetty väliregas, joka toimii prikkana tuon ylimmän kupin ja alimman alumiinisen kuppirungon (=keksiköön joku paremman nimen tuolle alumiinikikkulalle) välillä. Kuulan kiristysruuvit vaikuttavat suoraan kuppirunkoon ja nostavat sitä ylöspäin ja kuula kiristyy puolipyöreän kupin ja muovisen kauluksen väliin. Kuppirunko on alumiinia, joka on mielestäni liian pehmeää ainetta tähän tarkoitukseen.

Kuvassa yllä: Alarivin osat ovat pannausmekanismin levyt.
Ylärivissä olevat osat ovat kuulan lukitusmekanismi, vasemmalta oikealla: kuppi joka painaa kuulaa, alumiininen kuppirunko ja niiden välinen prikka.

 

Kuvassa yllä: Kuulan lukitusmekanismi on paikallaan. Kuulan kiristyruuvien kärjet koskettavat alumiinisen kuppirunkoon.

Tarvitaan siis puhdistus ja voitelu: Voitelin muoviset osat (ylärengas ja kuppi) silikonisprayllä, kuivasin ylimääräiset....kokosin kuulan ja totesin, että tuli liian liukas. Pesin kaikki pois ja voitelin uudestaan mutta maltillisemmin. Minulle on opetettu, että muoviholkkeihin ei koskaan laiteta mitään öljy-pohjaista voiteluainetta, koska muovilla on taipumus turvota ja menettää suunniteltu välyksensä.
Säätöruuvit tuossa oli tiivistetty vahalla. Todellakin tiivistetty, sillä ruuvin kierteen ja sen holkin väli ei ole ihan normaalin länsimaisen välyksen mukainen....suuri maa, suuret toleranssit pitää siis paikkansa tässäkin. Poistin osan ruuvien vahasta ja lisäilin hieman Motul Chain Lubea, mallia "Road" eli suomeksi prätkän ketjuvahaa.

Pannauksen luistavan lukituksen syyksi selvisi ylemääräinen rasvan käyttö...Rasvaa oli laitettu tännekin liian reilusti, siten että se poisti kuulan pohjalevyn ja rungon välisen välyksen. Koneistustoleranssien näkökulmasta tuo oli mielestäni ainoa virhe tässä laitteessa. Löysäämällä pannausruuvi, kuulan rungon ja pohjaleveyn välissä on noin 0.1-0.15mm välys, joka tuntuu. Pannausruuvin kiristys postaa tuon välyksen.

Kiristysruuvien kumit ovat varsin pitävän tuntuiset ja niistä saa hyvän otteen hanskat kädessä, mutta valmistajan jäljiltä ne pyörivät nupeissaan=> Kontaktiliimaa väliin ja homma korjaantui.

Pikalevyalusta tuntuu varsin pätevän oloiselta. Kiristysliike on asiallinen, levy lukittuu hyvin paikalleen. Alustassa on oma lukituksensa levyjen luistamiselle ja vastaavasti levyissä on "hakaset"pohjassa, johon tuo alustan mekanismi ottaa kiinni. Poistin lukitusmekanismin alustasta tarpeettomana, sillä se ei toimi normaalien Arca-levyjen kanssa. Näiden tuunausten jälkeen, joihin aikaa meni pari tuntia, kuula on varsin käyttökelpoinen.

Pikalevyaukaisu on rajoitettu joten vahinkoa ei pääse tapahtumaan sillä, että ruuvaisi sitä liikaa auki ja käsissä olisi nippu osia. Pikalevyalustan kiinnitys kuulaan on mallia el-cheapo: Normaalisti kuulassa on holkki ylöspäin, jossa on uroskierre pikalevylle tai ne ovat koneistettu yhdestä kappaleesta. Tämän kuulan toteutus vaikuttaa olevan pultilla läpi holkista ja pikalevystä. Toteutus on ruma, mutta luja.

Luvattu kantavuus 12kg...en osaa ottaa tähän kantaa, mutta D700 kahvalla + 70-200/VR => reilu 3kg se kestää varmasti. Varmaan 300/2.8 samassa tilanteessa menettelee, mutta vika on oma vain luotttamuspulani tuotteeseen.

Plussat
-Vakuuttava ulkoasu
-Hyvä pikalevy alusta
-Edullinen hinta

Miinukset
-Pannaus mekanismissa liian suuret välykset
-Kiristysruuvien välykset holkeissaan, (sivuttaisvälystä kun ruuvia avaa noin 1-2 kierrosta)
-Kiristysruuvien kumit pyörivät ja tarvitsee liimata kontaktiliimallla.

Summary: Testin perusteella tästä kuulasta jää tunne että kaikki sen osat toteutettu ihan asiallisesti. Se on huolimattomasti viimeistelty tuote, joka kuitenkin toimii kuten pitääkin. Viidenkympin kuulaksi tämä on loistava laite. Se peittoaa Manfrotton keskikoon kuulat tukevuutensa, herkkyytensä ja lukitusmekanisminsa osalta. Kuitenkaan tätä ei voi verrata tunnettujen valmistajien tuoteisiin juuri tuon viimeistelynsä ja edulliseen valmistuskustannukseen tähtäävän suunnittelunsa vuoksi. Nuo muutamat puhdistus- & voitelujutut ovat versin helppo tehdä vajaassa parissa tunnissa, mutta on kuitenkin muistettava, etta Ladasta saa Mersun vain vaihtamalla KAIKKI osat....

Katsotaan miten tämä kuulapää kestää sekalaista reissukäyttöä. Tarkoitus on ulkoiluttaa sitä ahkerasti D700+kahva+17-35 :n kanssa rantoja kierrellen tulevana kesänä. Se ei tule näkemään minun käytössäni raskaiden tele-optiikoiden painoa, joten uskon sen selviävän tehtävästään ihan kohtuullisesti.

 

(kirjoittajan luvalla kopioitu teksti Digicamera.netin foorumilta)

Ketjun ensimmäinen viesti: Digicamera.netin Foorumi, alue DIY eli Tee-Se-Itse, jarit: Viidenkympin kuula eli Arca-kopio kaukoidästä (lukeminen vaatii rekisteröitymisen).

Tällainen kommentti keskustelusta, uphouse5:

"mulla on pari benroa ja yllämainittu kuvaus kyllä vastaa - eli jos haluaa niiden toimivan jouhevasti, niin vaatii varmaan purkamisen osiin

ja jos yrittää kantaa jalustaa kameroineen olkapäällä, niin näppivoimat ei riitä kuulan kiristämiseen, vaikkei oo parin kilon putkea painavampaa

elikkä saattaa niistä joku saada rakentamalla toimivatkin, mutta kun on tullut kokeiltua parempaa, eikä halua kuluttaa aikaansa kuulapäitä virittämällä, niin ei kiitos enää

viimeistelystä ja rakenteesta vielä sen verran, että isomman pään clampin kiristysruuvin "pölykapseli" on irronnut liimauksistaan ja hävinnyt jonnekin - no eipä se käyttöä haittaa, mutta kuvastaa laatua"