Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Syyskuu 2002

  30.09.2002  

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (30.9.)

 • Canon G2, 1.100 e (!), Hki (30.9.)
 • Casio QV-3500EX, 8MB + 48MB, 520 e (!), Kajaani (30.9.)
 • Lomo L-CA, 150 e, Valkeakoski (30.9.)
 • Manfrotto 058B, kamera/video nestepää 501 Manfrotto, 390 e, Hki (29.9.)
 • Olympus mju-II, 65 e, Hki (28.9.)
 • Sony PC-9, 780 e, Espoo (28.9.)

Korkeasaaren ilmaispäivä on tuottanut toisenkin kuvan: viikon 40 kuva on nimeltään Meditaatio.

Olen saanut muutaman sähköpostiviestin, jossa ei varsinaisesti kehuttu NYC:n toimitusvarmuutta. Viesteissä kehotettiin soittamaan suoraan Grahamille (sukunimi MacLean ja suomenkielisten sivujen mukaan nimike on Tilanhoitaja, puhuu hyvää englantia) ja/tai lähettämään sähköpostia osoitteisiin international@ny-camera.net tai graham@ny-camera.net. Käsittääkseni NYC:ssa ei viikonloppuisin käsitellä tilauksia, tilausvarmistus tulee tänään (jos nyt tulee). Jakob Elektronik -nimisestä nettikaupasta oli onnistuneesti tilattu 1 GB:n microdrive postiennakolla Suomeen. Sivujen mukaan Suomeen toimitetaan vain ennakkomaksulla, kannattaa varmaankin varmistaa sähköpostilla tilausmahdollisuus. Usein NYC:sta tilaaminen sujuu ongelmitta ja nopeasti. Jos tilattua tavaraa ei löydy Saksankaan maahantuojalta, niin NYC:lla on tapana ilmoitella ylioptimistisia toimitusaikoja. Luvataan lähettää tilaus vaikka seuraavalla viikolla, vaikka tosiasiassa ei ole tietoa, saadaanko tavaraa ollenkaan. (Perussyy NYC:n tilauskaaokseen lienee puuttuva kunnollinen tilaustenhallintajärjestelmä).

Rob Galbraith, PhotoRescue-ohjelmaa on päivitetty, $29.
Card Wiper, betaversio, Windows, ilmainen, toimimattomat kortit voi saada tällä kuntoon, jos toimimattomuuden syy on kortin korruptoitunut levykirjanpito.

Dpreview, Panasonic DMC-FZ1, 2 megapikseliä, kuvanvakaaja, 12-kertainen zoom, 35 mm- 420 mm, 1.5 tuuman lcd-näyttö, ISO 50 - 400, elektroninen etsin, SD/MMC-kortit, omat litiumioni-akut (tästähän oli jo aiemmin juttua 25.9.).

 

  29.09.2002  

Alt.graphics.photoshop -ryhmästä löytyi linkki aivan uskomattomaan kuvaan. Kuva esittää mustavalkoista neliömäistä kappaletta, jossa on pituus- ja leveyssuunnassa viisi ruutua, shakkilaudan tapaan. Laudan päällä on sylinteri, josta lankeaa varjo ruutupinnalle. Ruudut A ja B ovat täsmälleen samaa väriä, vaikka tämä tuntuisi kuinka käsittämättömältä tahansa. Käytännössä jokaisen pitää kuvankäsittelyohjelmassaan itse verrata näitä ruutuja keskenään, ennen kuin uskoo, että kyseessä on optinen harha. Itse en vieläkään käsitä tätä illuusiota, mielestäni sen on pakko olla taikuutta. (Eniten vaikuttanee varjon näkemisen käsittely aivoissa).

Teknofokus.fi:n Hannu Määttänen on laittanut esille mielenkiintoisen kuvagallerian juuri päättyneestä Phohokinasta, yhdessä kuvassa mainostettiin 2.300 mAh:n AA-akkuja.

Luminous Landscape, Canon EOS 1Ds -kokemuksia, osa 3. Aiheina CMOS-kennolle kertyvä pöly, ihonväri, laajakulmalinssien käyttö, akkujen kesto, 1Ds:n optiikkavaatimukset, kohina vs. filmin rae. (Matti: Reichmannin testeistä löytyy aika usein huomauttamista, mutta käytännön kokemusta oikeissa tilanteissa tapahtuvasta kuvauksesta ei ole helppo sivuuttaa).

Tilasin eilen illalla New York Camerasta IBM:n 1 GB:n microdriven, 266.90 e. Suomen halvimmat hinnat näyttivät olevan vähän alle 400 e. Muistikorttien ja microdriven hintaero megatavua on pienentynyt, mutta edelleen muistikortit maksavat kaksinkertaisesti. Visa-maksusta olisi velotettu ylimääräiset 3%, joten tilasin tavalliseen tapaan postiennakkolla. NYC:n systeemit lienevät aika manuaalisella tasolla, sillä mitään automaattista tilausvahvistusta ei tullut. Samalla tilasin step-down ringin 49 mm - 46 mm, postikulut taisivat olla yhteensä 15 e, päälle vielä Suomen postin veloittama 6.70 e rahan toimittamisesta ulkomaille.

 

  28.09.2002  

Suomen Canonin sivuilla kerrotaan, että suomenkieliset manuaalit saa postikuluineen 25 eurolla, tilaus tehdään puhelimitse Huollon Asiakaspalvelusta. (Matti: käsittääkseni näitä manuaaleja on mahdollista tilata myös pdf-tiedostona cd:llä, hinta lienee tällöin 15 euroa).

shvfaq, ParhaatOhjelmat.

Ruotsalainen Foto 10/2002

 • Nikon D100, neljän sivun testi. Nikon D1 oli vallankumouksellinen malli 2.5 megapikseleineen tullessaan markkinoille v. 1999, Nikon D100 on eri asemassa. Listahinta on 30.000 kruunua eli markkinoiden halvin järjestelmädigi. Nikon D100 muistuttaa Nikonin F80 -mallia, Nikkorin D- ja G-objektiivit käyvät, vanhemmat manuaaliset linssit sopivat huonosti. Polttovälikerroin on 1.5. 50 mm muuttuu 75 mm:ksi, suljinajat 1/4.000 s - 30 s, bulb-moodissa pituutta ei ole rajoitettu. Etsin on vähän pienempi kuin F80:ssa ja Canon D60:ssä, paraslaatuinen jpg-kuva vie tilaa 2.5 megaa, raw-muotoinen pakkaamaton 9.5 megaa, mahdollista valita myös vähemmän tilaa vievä (mutta hitaampi) 4.4 megan raw-muotoinen kuvatiedosto. Photoshoppiin kuvat avautuvat 17.2 megaisiksi. Nikon D100 on jonkin verran nopeampi tarkentamaan kuin Canon D60, samoin autofokus on vähän parempi. Kumpikaan kamera ei ole tarkoitettu esim. ammattimaiseen urheilukuvaukseen, Canon EOS 1D ja Nikon D1x sopivat tähän paremmin (ja maksavat vähän yli kaksinkertaisesti). Canon D60 tarkentuu suunnilleen yhtä nopeasti kuin Canon EOS 300. Nikon D100 käynnistyy nopeasti, kuvausvalmiina kamera on 0.3 sekunnissa, valikoissa liikkuminen on nopeampaa kuin Canon D60:llä. Paraslaatuisimman jpg-kuvan tallennus kestää 3.8 s, raw-muotoisen kuvan tallennus vie 9.5 s. Canon D60 ottaa useamman kuvan peräkkäin ja nopeammin kuin Nikon D100. Nikon Capture 3.0 maksaa 2.000 kruunua, ehdottomasti hankinnan arvoinen ohjelma, kameran mukana tulevan Nikon View 5.0:n ominaisuudet ovat aika rajoitettuja. Nikon D100:n ISO-arvot alkavat ISO 200:sta (Canon D60 ISO 100). ISO 200:llakin Nikonin kuvissa on enemmän kohinaa, taivaan sinessä sitä ei huomaa, mutta tummissa varjoissa kohinan havaitsee. Yli puolen sekunnin valotusajoilla voi laittaa kohinanvaimennuksen päälle, mutta kuvien tallennus hidastuu aika paljon. Salamavalikoima on rajoitettu, jos haluaa D-TTL-ominaisuudet käyttöön, vain SB-50DX, SB-28DX, SB-80DX käyvät. Studiosalamalle ei ole synkkaliitäntää. Sisäisen salaman ohjeluku on 11. Akulla ottaa noin 400 kuvaa. Canoniin verrattuna Nikon D100 tekee kuvista pehmeämpiä, luultavasti kohinan takia kamerassa tapahtuva terävöinti on varovaisempaa
  • yhteenveto vs. Canon D60: monipuolisempi ja nopeampi autofokus. Kamerassa on enemmän säätömahdollisuuksia, käsittely nopeampaa, akut ovat ainakin yhtä hyvät kuin Canon D60:ssa. Kuvissa on jonkin verran enemmän kohinaa, kamerassa kuvia kannattaa terävöittää mahdollisimman vähän. Nikon D100:n hinta on muutama tuhat kruunua vähemmän kuin Canon D60:n

Dpreview, belgialainen FillFactory toimittaa Kodakin uuden DCS-14n:n järjestelmädigin täyden ruudun 13.8 megapikselin CMOS-sensorin.

 

  27.09.2002  

Työpaikallani järjestettiin henkilökunnalle valokuvauskilpailu. Aiheena oli väljästi kesä. Kuvien arvostelijana olivat täysin amatöörit valokuvauksen suhteen, mutta voittajakuva oli mielestäni oikea. Kuva oli otettu Canon G2:lla ja omasta itsestä. Kesäloman takia kasvoilla oli onnellinen virne ja laajakulman takia nenä ja huulet näyttivät normaalia suuremmilta. Teknisesti kuva ei ollut onnistunut, mutta sisältöä oli sitäkin enemmän...

Soitin UPS:ille tänään ja ihmettelin vähän, että toimitetaanko teillä aina asiakkaalle aukirevityt ja läpinäkyvällä teipillä korjatut lähetykset. Vastaus oli, että ei. Minun kohdallani oli sitten nähtävästi kyse poikkeuksesta. Kysyin, että voivatko tulla hakemaan tänään minulle toimittamansa sisällöltään väärän lähetyksen. Vastauksena oli, että minulle soitetaan vielä tänään, mitään soittoa ei tietenkään tullut.

Vähän ilmaista mainosta digicamera.netin www-hotellipalvelun tarjoajalle Nebula.fi:lle

 • liikennemäärissä ei ehdottomia rajoja (jos kyseessä normaalit www-sivut)
 • periaatteessa talletustilaa aina 1GB:een asti (jos kyseessä www-sivut)
 • statistiikka, Perl, CGI, PHP, SSI, omat postilaatikot, salasanasuojatut hakemistot jne. jne.
 • kaikista tärkein eli asiakaspalvelu toimii kiitettävän nopeasti
 • syyskuun loppuun vielä ilmainen verkkotunnus (jatkettu tarjousta)
 • hotellipalvelun siirto toiselta palveluntarjoajalta 0 e
 • luotettava, viimeisen parin kuukauden aikana digicamera.net on ollut poissa linjoilla vain yhden kerran ja silloin vajaan tunnin
 • itse arvostan jatkuvuutta, yritys on toiminut jo monta vuotta
 • usenetin viesteissä mainitaan melkein aina Nebula, kun kysytään jotain luotettavaa ja kohtuullisen hintaista www-hotellipalvelun tarjoajaa

Nokian 7650 -puhelin jaksaa hämmästyttää ominaisuuksillaan. Työkaveri oli Saksasta imuroinut Suomessa tehdyn ohjelman, jonka avulla kameralla pystyy tallentamaan videota! Maksimikesto lienee 15 sekuntia, ääntä ei ole, mutta muuten erittäin mielenkiintoinen ominaisuus. Tiedostopääte videoleikkeellä oli mp4, kestoa 11 sekuntia, koko 96kB. Itselläni ko. leikkeen katselu vaati QuickTime 6:n asennuksen. Pitänee kysyä lupa kuvaajalta ja toiselta kuvatulta, että saako videon laittaa julkiseen levitykseen...

 • travolta.mp4 (96kB, luvat kunnossa, vaimo oli sitä mieltä, että tämän takia ei olisi kannattanut QuickTime:ia imuroida, lisäksi olen kuulemma videon lopussa Manoliton näköinen....)
 • toivottavasti ymmärrätte, että kyseessä ei ole liikkuvan kuvan tallettamiseen tarkoitettu väline
 • ääni jää Travolta-videolta ikävä kyllä puuttumaan, mutta luultavasti seuraavassa Nokian julkistamassa mallissa sekin on mukana

Luminous Landscape, Canon EOS 1Ds, osa 2. (Filmin skannaukset oli tehty 3.200 dpi:llä, mutta käytetty skanneri ei ollut ihan halvimmasta päästä).

Sigma SD9 -järjestelmädigi, ensimmäiset arviot

Dcview, Imacon Ixpress Digital Back, 1.5 sekunnin välein 96MB:n kuva, mukana Ixpress Image Bank, johon mahtuu 1.000 kuvaa.

 

  26.09.2002  

MacoDigiSummer 2002 -kilpailu on ratkennut! Kts. kilpailun tulokset. (Matti: ei oikeastaan mitään huomauttamista, perustelut olisi ollut hyvä laittaa esille, ehkä sitten ensi vuonna?).

ColorVisionin Monitor Spyder UPS-kuljetuksena ei mennyt ihan putkeen. Vähän ihmetyttää Suomenkin UPS:in toiminta, kun kuljettavat perille auki revityn ja teipillä yhteen liimatun paketin. Spyderin paketti oli yhdeltä sivulta auki, repeytynyt (revitty?), päälle oli laitettu paksua läpinäkyvää teippiä. Sisältö oli vaihtunut sataan Meksikossa valmistettuun ns. lutikkaan eli releeseen, jotka olivat mustassa antistaattisessa muovissa, neljässä pienessä laatikossa. Tässä kuva koko komeudesta. Antistaattisen pakkauksen päällä oli tällaista tekstiä, kts. kuva.

Tekniikan Maailma 14/2002 (nykyisestä numerosta yksi taaksepäin)

 • Valokuva vai ei, kahden sivun testissä Epson Stylus Photo 950 -mustesuihkutulostin 639 e. Käytössä on kuusi musteväriä, jotka annostellaan seitsemästä säiliöstä. Rullatulostusta varten vakiovarusteena leikkuri, cd-levystä riippuen voi tulostaa kuvan suoraan rompun pinnalle. Tulostimen ajurin käyttöliittymä on englanninkielinen, selkeä, säätöjä riittää. Väriasetusten hienosäätö kuluttaa tarpeettoman paljon mustetta ja paperia. Epsonissa on edelleen käytössä vastaväripohjainen (CMY, cyan, magenta, yellow; sinivihreä, violetti, keltainen) värisäätö. Päävärien (punainen, vihreä, sininen) vastavärit on tiedettävä, jotta osaisi vähentää esim. punaista väriä. Löydetyt arvot voi tallettaa. Käyttöönotto sujui vauhdikkaasti, vaikka ohjeita ei liiemmälti pakkauksen mukana tullut. Kokeilussa Epsonin oma paperi tuotti selkeästi parhaimman tuloksen. Tekstintulostusnopeus on huippuluokkaa, mutta valokuvatulostus A4-koossa kesti yli viisitoista minuuttia parhaalla 2.880 dpi:n laadulla (Canonilla aikaa kuluu alle puolet). Lehdessä on kolme kasvokuvaa kuvattuna mikroskooppikameralla noin 7-kertainen suurennus, valokuva/Epson 890/Epson 950. Epson 950 edustaa tällä hetkellä värikuvatulostuksen ehdotonta huippua

Luminous Landscape, Canon EOS-1Ds, ensimmäiset käytännön kokemukset viiden päivän käytön jälkeen. Tuotantomalli tulee myyntiin marraskuussa, Kodakin Pro DCS-14n -järjestelmädigin $4.000:n hinta pakottanee Canonin alentamaan EOS-1Ds:n hintaa kaavaillusta $9.000:sta. Filmi lienee Reichmannin alustavien kokemusten mukaan historiaa... 8000 ppi:n rumpuskannauskin (yksi skannaus maksaa satoja dollareita) häviää laadussa (myös keskikoon kamera), rumpuskannauksen tuottamia 500 - 600 MB:n tiedostoja on hankala käyttää, filmin rakeet lisäävät kohinaa.

Ulead PhotoImpact8, IR. Kaikenlaisia ominaisuuksia parannettu, kuva-arkisto, digikuvien parantelu, webbigalleriat jne. Kuluttajatason ohjelma, heti myynnissä $80, trial imuroitavissa.

Sigma SD9 -näytekuvia, otettu Photokinassa, Dreview. Käytännössä sama kuin tuotantomalli.

 

  25.09.2002  

Päivällä soitettiin matkapuhelimeen ja kerrottiin, että täällä ollaan asuntoni ulkopuolella. Kyselin ihmeissäni, että mistä oikein on kyse. Sain kuulla, että kyse on UPS:ista, työpaikkani osoite ei kuulunut piiriin, mutta luvattiin seuraavana päivänä toimittaa lähetys työpaikalleni. Kyse on ColorVisionin Monitor Spyderista (OptiCal). Kotiin tultuani tarkistin Visa-tilin, jolta oli veloitettu 399 euroa. Suomessa ainut myyjä lienee PrePress Center, uuden MacMaailman välissä ollut broshyyri kertoi hinnaksi 790 e (ALV 0%). (Matti: vähän kaikkea tulee ostettua, kun halvalla saa...).

Panasonic Lumix DMC-FZ1, 2 megapikseliä, 12-kertainen zoom (kuvanvakaaja!), 35 mm - 420 mm, F2.8, 1.5 tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin, SD- tai MMC-kortit, litium-ioniakut, ISO 50 - 400, 8 s - 1/2.000 s.

Kamera-lehti 9/2002

 • Paras paperi printteriin, kuuden sivun testi, printtereinä Canonin, Epsonin ja HP:n uusimmat valokuvatulostimet. Papereille räätälöityjä icc-profiileita ei käytetty, kaikkiaan testatti 19 eri tulostusmateriaalia, kaikista kommentit
 • Kuvantarkkaa mustesuihkutulostusta, kolmen sivun testi, Canon S900 425 e, HP photosmart 7350 250 e, Epson 950 540 e. Suosisiksi nousi Canon kuvanlaadun ja muita nopeamman tulostuksen ansiosta
 • Canon D60, Fuji S2 Pro, Nikon D100, kolmen sivun vertailu
 • viiden sivun raportti Photokinasta (yllättävän tuoretta tietoa, kun ottaa huomioon lehden ilmestymisajankohdan!). Eiriltä on tulossa alkaen alle 400 euron hintainen matkakovalevy X's Drive -niminen laite. Siihen sopivat kaikki tavallisimmat muistikortit, kuvatiedostot puretaan paristo/akku-käyttöiseltä laitteelta Macille tai Pc:lle USB-väylän kautta, laitteen mitat ovat 13 x 7.5 x 2.5 cm, paino 288 g
 • seuraava numero 10/2002 18.10.2002, Photokinan huippu-uutuudet, digilabbis, video talteen cd/dvd-levylle

Kuluttaja-lehti 6/2002

 • parin sivun testi filmeistä yhteistyössä muiden eurooppalaisten kuluttajalehtien kanssa. Filmien (paperinegatiivifilmit ja diat) erot eivät olleet suuret. Viime vuonna myytiin yli kymmenen miljoonaa filmirullaa, myynti on laskenut pari prosenttia vuosittain, 92 prosenttia oli värinegatiivifilmejä, vajaat kuusi prosenttia diafilmejä. Mustavalkoista filmiä myytiin viime vuonna 141.000 rulla eli 1.4 prosenttia. Kertakäyttökameroita myytiin viime vuonna 161.000, edellisenä vuonna alle 130.000
 • kuluttajavalituslautakunta oli tehnyt päätöksen digikameroiden ostajaakin koskevassa aiheessa (soveltaen): Tietokoneen korjaus takuuajan jälkeen. Kuukauden kuluttua takuun päättymisestä rikkoutui kannettavan tietokoneen emolevy, v. 1999 kone oli maksanut 11.000 mk, emolevyn korjauskustannukset olivat yli 2.500 markkaa. Kuluttaja vaati kahta kolmasosaa korjauskuluista. Myyjäliikkeen mukaan emolevyssä ei voinut olla alkuperäistä vikaa, sillä vika olisi ilmennyt jo takuuaikana
  • Kuluttajalautakunta piti kuluttajan vaatimusta oikeutettuna. Mikään ei viitannut siihen, että emolevy olisi rikkoutunut ulkopuolisen tekijän vaikutuksesta tai käyttäjän huolimattomuudesta. Tietokone ei vastannut kestävyydeltään ostajan perusteltuja odotuksia, joten se oli virheellinen. Ostajalla oli oikeus vaatimaansa hyvitykseen
  • Matti: jos digikamera lakkaa toimimasta takuuajan jälkeen, niin korjauskulut jäävät aina omistajan maksettaviksi. Lukemani perusteella maahantuojat laskuttavat aina, vaikka kyseessä ei olisi käyttäjän aiheuttama vika (esimerkiksi kastuminen, isku jne.). (Itseaiheutettua vikaa ei tietenkään korjata maksutta koskaan). Tämän hintaisen elektronisen laitteen voi olettaa kestävän enemmänkin kuin yhden vuoden takuuajan. Kehotan tekemään kirjallisen valituksen kuluttajavalituslautakunnalle, jos muutama kuukausi takuuajan päättymisen jälkeen ilmennestä viasta yritetään teitä laskuttaa. Kuluttajavalituslautakunnan päätöksillä ei ole sitovuutta, mutta hyvämaineinen liike ei varmasti mielellään halua ns. mustalle listalle

LetsGoDigital, Contax Tvs Digital, 5 megapikseliä, 3-kertainen zoom, 35 mm - 105 mm, F2.8 - F4.8.

LetsGoDigital, Fuji Fujifilm FinePixM603, 3 megapikselin Super CCD, xD-kortti + IBM:n microdrive, 2-kertainen zoom, 38 mm - 76 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, poikkeukselliset videon kuvausmahdollisuudet, videossa zoom + jatkuva focus liikkuvaan kohteeseen. 640 x 480 -koossa 1GB:n microdrivelle mahtuu videota 15 minuuttia. Syksyllä myyntiin. Dpreview.

Canonilta löytyy kolme alkuperäistä näytekuvaa, Canon EOS-1Ds.

 

  24.09.2002  

Digitoday.fi uutisoi Canon EOS-1Ds:n julkistamisen. Suomessa myyntiin joulukuussa 2002, hinta on vielä avoin.

Huuto.netissä on myynnissä laajakulmalisäke Canon A20/A10 -kameroihin + linssiadapteri. Canon LA-DC52 0.7 x laajakulmalisäke + Canon LA-DC52 linssiadapteri, adapteriin käyvät kaikki 52 mm suotimet. Maahantuojana on kuulemma GNT Finland Oy, Hatanpään valtatie 48, 33990 Tampere, 03-213 6100.

Macoline.fi:n kesäkuvakilpailun tulosten julkistus siirtyy muutamalla päivällä (alkuaan piti olla tänään). Raadin jäsenet (Olympuksen, SanDiskin ja HP:n edustajat) ovat pyytäneet lisäaikaa.

Photokina-julkistukset ovat päässeet täyteen vauhtiin

 • Olympus ja Kodak ovat kehitelleet yhteisen uuden standardin digitaalisille järjestelmäkameroille, nimi on 4/3, Fujikin lienee mukana. Pitäisi olla yhteinen standardi vaihdettavalle optiikalle. Ideana lienee perinteistä filmipuolta pienemmät linssit, jolloin voitaisiin valmistaa 300 mm:n tele, joka perinteisellä puolella vastaisi 600 mm:ä. Olympus esittelee lasin takana prototyyppiä. Kts. Dpreview, Dp-now, LetsGoDigital
 • Canon EOS-1DS (11 megapikselin CMOS, täysi ruutu, $7.663), ensiarvioita löytyy jo, kts. IR, Dpreview, Steve Sanders, Rob Galbraith
 • Olympus C-50 Zoom, 5 megapikseliä, 3-kertainen zoom, litium-ioniakut + laturi, marraskuussa myyntiin, 549 puntaa, Dpreview, Dp-now
 • Kodak DCS Pro Back 645H, Hasselblad H1 -kameroille, 16 megapikseliä, $11.995 (kyseessä siis digiperä), Dpreview
 • Sigma SD9 (Foveon) esittelyssä, myyntiin lokakuun 21., kts. dcviews, Chasseur d'Images löytyy sivun alalaidasta testikuviakin (kieli ranska)

Tekniikan Maailma 15/2002, 18.9.2002, Pitkät putket, parivertailussa Fujifilm FinePix S602Zoom 35 mm - 210 mm 1.200 e ja Nikon Coolpix 5700 35 mm - 280 mm 1.800 e.

 • kumpikin malli sopii hyvin käteen, Fuji on vähän isompi, Nikon sirompi. Nikonin CCD-kenno on 5 megapikseliä, Fujin SuperCCD on vähän yli kolme miljoonaa pikseliä, Fujin kuvat ovat kuitenkin teknisesti hieman terävämpiä ja laadukkaampia, Fujin parhaalla laadulla kuvattu interpoloitu tiedosto on vähän yli kuusi megapikseliä
 • kummassakin kamerassa on kaikenlaisia säätöjä huomattava määrä, Fujissa on valmiita kuvausohjelmia ja päällekkäisvalotusmahdollisuus, Nikonissa asetukset voi muokata mieleisekseen ja tallettaa. On valotuksen haarukointia, valkotasapainon käsisäätöä, eri valonmittaustapoja jne
 • Nikonin muistikortit ovat Compact Flashia, Fujiin käyvät SmartMedia-kortit ja IBM:n microdrivet (tavallisten cf-korttien yhteensopivuutta Fuji ei takaa)
 • Fujissa on neljä AA-kokoista akkua, Nikonissa oma litium-ioniakku
 • molempien valovoima alkaa F2.8:sta, Fujin telepään f-arvo on F3.1, Nikonin isommasta telestä johtuen F4.2. Molemmilla kameroilla pääsee muutaman senttimetrin päähän kuvauskohteesta
 • molemmissa etsimenä on videokameroista tuttu pienikokoinen värillinen nestekideruutu. Pienoisnestekideruutu ei ole ihanteellinen etsin, tarkkuus on väistämättä vaatimaton, valovastakohdat ja sävyntoiston ongelmat tulevat korostuneesti esille, kuvan rajautumisen nestekide-etsin näyttää kohtalaisen tarkasti. Joissakin tilanteissa suurikokoista kameran takana sijaitsevaa nestekideruutua voi käyttää etsimenä. Nikonin kahteen suuntaan nivelöity ruutu on kätevä
 • kokonaisvaikutelma laitteista on positiivinen, mutta muutama seikka synkentää: kunnolliseen etsimeen tottunutta pieni nestekide-etsin ei tyydytä. Kuvanlaatu on molemmissa kameroissa hyvä, Fujissa peräti erinomainen, vaikkakin parhaaseen laatuun päästään vain suurikokoisten kuvatiedostojen kautta. Kameroiden hinta on aika korkea, ostajat lienevät yrityksiä tai vakavammin kuvausharrastukseen suhtautuvia. Ostopäätöksen teko ei ole helppoa, vähän isommalla rahalla saa jo selvästi ammattimaisempia ja laadukkaampia laitteita
 • kokonaisuutena Fuji on niukemmista ominaisuuksistaan huolimatta tasapainoisempi, Nikonin kuvanlaatu ei aivan yllä odotetulle tasolle. Nikonin etsin on selvästi huonompi kuin Fujin, hintakin on isompi kuin Fujilla
 • (Matti: puolella sanalla olisi voitu arvostelussa mainita filttereiden eli suotimien käyttömahdollisuus, mutta ei... Nähtävästi suomalaiset eivät käytä polarisaatiofiltteriä koskaan eivätkä myöskään suojaa linssiä mitenkään... Ulkoinen salama lienee samoin aivan tuntematon suure...)
 • seuraava numero 2.10.2002 16/2002, Asialliset digikamerat: tuhannen euron digit, seitsemän laatuluokan digikameran testi

Journalisti 16/2002, Saksalaisten oikeus omaan kuvaan. Saksassa on lainsäädännön tasolla turvattu ihmisen (ja kiinteistön) oikeus omaan kuvaansa (lukuunottamatta julkisuuden henkilöitä silloin, kun he toimittavat julkisia tehtäviään). Talon omistaja voi kieltää kiinteistönsä kuvaamisen paitsi sisältä, myös ulkoa päin. Kuoleman jälkeen oikeus omiin kuviin siirtyy omaisille kymmeneksi vuodeksi.

Suomen Canonin mukaan Canon G3 tulisi Suomessa myyntiin vasta marras/joulukuun vaihteessa. Kerrankos nämä ennakkoarviot heittäisivät (lokakuu on mainittu esim. Saksassa myyntiintuloajankohdaksi).

 

  23.09.2002  

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (27.9.)

 • Canon A40, 8MB + 64MB, LA-DC52B linssisovitin, 360 e, Kirkkonummi (25.9.)
 • Canon A100, 8MB + 32MB, akut + laturi, 160 e, Kemijärvi (25.9., 26.9.)
 • Canon Ixus, 350 e, Hki (24.9.)
 • Canon Ixus V2, 449 e, Tampere (25.9.)
 • Canon S30, 640 e, Hämeenlinna (21.9.)
 • Canon S40, 780 e, Hki (27.9.)
 • Diaskanneri Nikon Coolscan II (LS-20), 350 e, Espoo (24.9.)
 • Fuji Finepix 4700, 699 e, Järvenpää (23.9.)
 • Hp 612 Photosmart, 200 e, Vantaa (27.9.)
 • kuulanivel Magic Ball, MB 50 Universal kuulanivel, 230 e, Seinäjoki (21.9.)
 • Manfrotto 058B, kamera/video nestepää 501 Manfrotto 400 e, Hki (22.9.)
 • Memory Stick adapteri, levykeasemaan,59 e, Hki (27.9.)
 • Nikon D1, IBM 1 GB muistikortti, 2 kpl Nikonin akkuja, salama 80 DX, AF Nikkor 18 - 35 3.5-4.5 ED, 50 mm 1:1.4, 80 - 200 1:2.8 ED, 5.200 e, Kirkkonummi (22.9.)
 • Olympus C-990 Zoom, 8MB + 32MB, 475 e, Hki (23.9.)
 • Olympus Mju-II, 65 e, Hki (23.9.)
 • salama Nikon SB-22S, 130 e, Hki (24.9.)
 • salamasetti Elinchrom el 500 x 3, jalustat + tarvikkeita, kantolaukku 2.000 e Jyväskylä (22.9.)
 • Samsung Digimax 210SE, 200 e, Pirkkala (21.9.)
 • Sony DSC-P30, usb-kortinlukija, 400 e, Hki (26.9.)

Partco.fi:n (Tuotteet, Laturit) myymästä GP Smart PowerBank -pikalaturista + GP:n akuista on mainittu diginewseissä monasti, kts. vaikka 27.02.2002. Hinnat ilmoitetaan ALV 0% (tuotteet suunnattu lähinnä firmoille), 1.800mAh:n AA-akut maksavat 3.10 euroa. Uuutuutena ovat myynnissä 2.000mAh:n AA-akut, 4.50 euroa. Muistin virkistykseksi kuva viime helmikuulta GP Smart PowerBankista.

Kodakilta ammattidigi, Kodak DCS Pro 14n DSLR, 13.8 megapikseliä, CMOS, $4.000. Sinarilta tulee Photokinassa julkistus 20 megapikselin kennosta, joka on valmistettu yhteistyössä Kodakin kanssa. Kts. tarkemmin DemocratandChronicle.com. (Eastman Kodakin kotikaupunki Rochester, lehdessä ollut kuva muistutti Kodak DCS760 -järjestelmädigiä).

Photokina-julkistukset ovat täydessä vauhdissa, viimeisin on Minolta Dimage Xi, 3 megapikselin versio. Sivustoilta löytyvät omat messuihin keskittyneet sivunsa.

Viikon kuva -sarjan toinen kuva, Kohtaamisia Kiasmassa.

 

  22.09.2002  

Kokeilin äsken Friedemann Schmidtin Exifer for Window -ohjelmaa, freewarea (jos lähettää tekijälle postikortin). Tärkein ominaisuus on kerralla ottaa talteen hakemiston kaikkien jpg-tiedostojen exif-tiedot. Nämä tiedot voi sitten palauttaa myöhemmin, kun mahdollinen editointi jossain kuvankäsittelyohjelmassa on hävittänyt exif-tiedot. Ohjelma näyttää pikkukuvat hakemistosta, samoin isona, exif/iptc -tiedot voi tallentaa myös tekstitiedostoon esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmaa varten. Jos välttämättä haluaa kuviin päälle vaikka copyright-merkinnän, niin sekin onnistuu erätoimintona. Asetuksiin voi syöttää arvot polttoväleihin, jolloin ohjelma näyttää polttovälin 50 mm:iin suhteutettuna. Aika karu ohjelma, varsinaista help-tiedostoa en löytänyt.

Canon EOS 1Ds, epäviralliset sivut.

DCRP, Fuji FinePix F401 -arvio. Ensimmäinen vähän halvempi Fuji, jossa SuperCCD (3. polvi) käytössä. 2 megapikseliä, 3-kertainen zoom, SmartMedia (missä xdPictureCard?), Litiumioni-akut mukana, hinta $499.

 

  21.09.2002  

Eilisissä uutisissa kerroin Cosmopolitan Virtual Makeover-ohjelmasta. Tänään Armi kokeili hillittyjä muodonmuutoksia sukulaistytön kuvaan. Ohjelmaa on helppo käyttää ja yhden kuvan tekemiseen ei paljoa aikaa tuhraannu. Tulokset näette tässä. Jos alkuperäinen kuva (kuva1) olisi ollut suurempi ja laadultaan parempi, olisi muodonmuutoksia kannattanut vielä viimeistellä Photoshopissa. (24.9.: emailissa ihmeteltiin, kun ohjelman tiedoissa ei mainita XP-yhteensopivuutta. Meillä ei ollut mitään ongelmia Windows XP:n kanssa. Maininnan puuttumisen syynä lienee ollut se, että v. 2001 ohjelman tämän version ilmestyessä ei vielä markkinoilla ollut Windows XP:ä. Tämän maininnan puuttuminen lienee melkoisen yleistä...).

Dennis P. Curtin (Short Courses -kirjojen tekijä), Digital Photography, The Textbook.

Harri Vennolan laadukkaita Canon G2 -kuvia.

Sigmalta tulleessa sähköpostissa, jossa kerrottiin Sigma SD-9:n myyntiintulosta, mainittiin Sigman kaksi uutta salamaa. Nämä salamat on suunniteltu käytettäviksi Sigma SD-9:n, Canonin, Nikonin ja Minoltan digikameroiden kanssa. Lue Dpreview:n foorumin viesti.

Thordur Arnason on koonnut samaan taulukkoon Minolta Dimage D7:n, D7UG:n, D7i:n ja D7Hi:n ominaisuudet.

Dpreview, Foveon/Sigma SD-9 digitaalinen järjestelmäkamera tulee myyntiin lokakuun 25. päivä, $1.800 ja 1.299 puntaa. Hinta lienee vähän halvempi kuin etukäteen arvioitiin.

Japanin Canonin Ixus V3:n sivuilla on kolme näytekuvaa, alin on makrokuva neljästä perhosta kartan päällä. Kartta on Suomesta, vähän Kuopiosta pohjoiseen.

 

  20.09.2002  

Ostin ohjelman, jolla voi kokeilla uutta ulkonäköä. Tukan väriä ja mallia, silmälaseja, partoja, meikkiä, korvakoruja jne. voi kätevästi kokeilla mikron ruudulla. Ohjelmasta riittää ihan oikeasti hupia muutamaksi illaksi itselle ja myöhemmin voi hauskuuttaa muita. Sukulaiset ja ystävät voi yllättää, jos vain löytyy tarkoitukseen sopiva, riittävän iso kasvokuva.

Kävin keskustassa etsimässä tätä ohjelmaa parista paikasta, jossa tämän tyyppisiä oli ollut aiemmin myynnissä. Ei ollut enää. Oli pakko suunnata Englannin Amazoniin.

Sieltä löytyi heti Cosmopolitan Virtual Makeover 3 ja pari muutakin tukanvaihto-ohjelmaa. Yhtä olisi joutunut odottamaan useamman viikon, joten peruin sen tilauksen.

Cosmopolitan Virtual Makeover 3 oli alennusmyynnissä spuoleen hintaan. Schwarzkopf Hair Stylistin sai yhden punnan normaalia halvemmalla. Kun kerran olin näitä muitakin tilaamassa, niin ajattelin samalla hankkia Martin Eveningin Adobe Photoshop 7.0 for Photographers -kirjan. Tänään oli sitten tullut paketti postiin.

Eveningin kirja ei ollut halpa, se maksoi 30 puntaa. Amazonista ostaminen on hankalaa, kun lopullinen hinta näkyy vasta, kun ruvetaan tositarkoituksella ostamaan. Kirjaan tuli 8% lisää ALV:tä, cd-rom -levyihin 22%, sitten päälle vielä postikulut. Nämä kaksi ohjelmaa ja kirja maksoivat postikuluineen yhteensä 94.34 euroa.

Helsingin Sanomatalon Rajala Pro Shopista saatavana Minolta Dimage 7 upgrade cd, 99 euroa. Muista Rajala Pro Shopeista tilauksesta.

Rajala Pro Shopin hurja tarjous, Casio QV-3500 -digitaalikamerat hintaan 380 euroa, normaalihinta 760 euroa eli alennus -50%. Tarjous voimassa niin kauan kuin kameroita riittää. Toimitukset alkavat 23.9., mutta tilauksia otetaan jo vastaan. Kamerat ovat uusia, normaalitakuut. (Pro Shop myymälät siis Sanomatalo, Lauttasaari ja Tampere). (Matti: erittäin suositeltava ostos tähän hintaan...).

Luminous Landscape, koottu julkistetut tiedot Canon 1Ds -järjestelmädigistä.

MikroPC 11/2002 19.9.2002

 • uudet tuotteet, muutama rivi, Pretecin cf-väylään kämmenmikroon asennettava digikamera (Pretec CompactCamera), 300 kilopikselin malli 150 euroa ja 1.3 megapikselin malli 200 euroa. Wintel.fi
 • neljän sivun vertailu ilmaisista tai puoli-ilmaisista pikkupiirto-ohjelmista. ArtGem $50, käyttöliittymä tyylikäs, mutta omintakeinen. Layereiden käyttö vähän hankalaa, efektimaalaaminen, omia siveltimen asetuksia ei voi tallettaa, kokonaisvaikutelma viilattu, omintakeinen piirto-ohjelma, ei suuria puutteita. Pixia ilmainen, testin miellyttävimpiä, helpoimmin opittavissa, siveltimen jälki voisi hieman enemmän muistuttaa aitoa. Pienen mutta innostuneen käyttäjäkunnan lempilapsi. OpenCanvas 50 euroa, pieni suuri ohjelma Japanista, megatavun kokoinen, paljon näppäriä pikku ominaisuuksia. Selkein käyttöliittymä testatuista, piirtäminen hauskaa ja mutkatonta, siveltimiä saisi olla enemmän. Project Dogwaffle ilmainen, omintakeinen, sivellintyökalut testin monipuolisimmat. Plugineja ja suotimia yli 90, ei piirtoalustan paineentunnistusta, vaihtelua samankaltaisiin piirto-ohjelmiin, 3d-kappaleiden tekstuurien maalaamiseen ohjelma on omiaan
 • seuraava numero 12/2002 10.10.2002, uutta tekniikkaa ammattilaisille Digitaaliset järjestelmäkamerat

FotoAlbum 3.2 Fototimelta, lähinnä tarkoitettu kuvien säilytykseen ja printtaukseen FotoTimen kautta, mutta voidaan käyttää myös itsenäisesti ilmaisena kuva-albumi -ohjelmana.

Polaroid, ilmainen Dust & Scratch Removal Utility, 1.57MB, Windows 98/2000/Me/XP.

Digital Photo Outback, Epson 2200 (Euroopassa 2100) -kokemusten kirjaaminen aloitettu. Käytössä ColorByten ImagePrint RIP.

 

  19.09.2002  

Elektroninen filmi eli SiliconFilm.com on jälleen herännyt henkiin! Kolmen vuoden lupausten jälkeenhän ei saatu mitään konkreettista aikaan ja viime syksynä hanke haudattiin. Nyt ovat uudet yrittäjät asialla, tällä kertaa luvataan myyntiin 4.2 megapikselin ja 10 megapikselin versiota vuoden 2003 ensimmäisellä puoliskolla. Hinnaksi luvataan $599, kortteina voidaan käyttää kuulemma Compact Flash I/II -kortteja. Ko. laite laitettaisiin siis järjestelmäkameraan filmin paikalle. Lue dpreview-foorumin viesti. Katso Dpreview. Katso IR:n uutisointi. (Matti: Foveon-Sigma -akselilta ei muuten ole kuulunut oikein yhtään mitään...).

Nikon Coolpix 3500, 3.2 megapikseliä, 3-kertainen zoom, 37 mm - 111 mm, lokakuussa myyntiin, $399.

Digital Photo Outback, Epson 9600 -mustesuihkun käyttökokemuksia kertyy edelleen. Nyt ovat vuorossa firmware update ja toisen käyttäjän kokemukset (720 dpi:n ja 1440 dpi:n jäljessä ei näkyvää eroa).

Preistrend.de, saksalainen selkeä hintavertailu, aika kattavakin.

Mikael Rantalainen on selvitellyt perusteellisesti Canon G2:n soveltuvuutta digiscopingiin. Ongelmat aiheutunevat siitä, että G2:n suljin on kaukana etulinssistä, okulaarin eye relief on siis oltava riittävän suuri. Testikuviakin löytyy. Kowa 823, Kowa 663 ja Kamakura SP80ED kokeiltu LER okulaaria (Long Eye Relief) käyttäen, Swarovski ATS 65 ilman LER:iä. Kts. M.R.:n sivut G2:lle Sopivat Kaukoputket.

 

  18.09.2002  

Ranskaa taitavat voivat lukea ns. huhuja Chasseur d'Images -lehden www-sivuilta. Tiedot ovat välillä pitäneet paikkansa, välillä taas eivät, mitään erityisiä lähteitä ko. lehdellä ei liene käytettävissä... Suomessa en ole nähnyt missään irtonumeromyynnissä, paljon sivuja ja paljon asiaa digikameroistakin.

Sain viestin, jonka mukaan tänään ilmestyneessä Tekniikan Maailmassa 15/02 on parivertailussa Fujifilm FinePix S602 Zoom ja Nikon Coolpix 5700.

Soitin päivällä Helsingin Sanomatalon Rajala Pro Shoppiin ja kyselin Minolta Dimage 7:n upgradesta. Minolta edustaja oli juuri lähtenyt ja lupaillut ko. upgradea liikkeeseen ehkä muutaman päivän päästä.

Agfanet, lyhyt arvio Novamatic freeware-ohjelmasta, jolla voi tehdä tähtiä, galakseja, säteitä jne.

Dpreview, Casio QV-5700, uutta ISO 50 ja 800.

DCRP, Minolta Dimage F100 -näytekuvia (Matti: työkaveri ei ollut huomannut, että Luxemburgista tulleesta paketista puuttuivat akut ja laturi. Aika monestahan nämä puuttuvat. Jollei spekseissä nimenomaan lue, että laturi ja akut, niin niitä ei tule. Maakohtaisesti voidaan lisätä puuttuvat akut + laturit.)

Canonilta kolme uutta printteriä, ainakin USA:ssa jo myynnissä

 • Canon i850, 4.800 x 1.200 dpi, viiden ja kahden pikolitran pisarat, printeissä ei reunoja, 25 vuoden kesto, neljä erillistä mustekasettia, USB 2.0 ja Firewire, $199
 • Canon i550, 4.800 x 1.200 dpi, $149
 • Canon i320, 2.400 x 1.200 dpi, $79

 

  17.09.2002  

Matkakuvia.com, satoja ja taas satoja Canon G2 -kuvia.

PC Magazinen testi, 23 digikameraa. Editor's Choice alle $300 Nikon Coolpix 2500, alle $500 Fuji F601 Zoom. (Matti: henkilökohtaisesti suhtaudun hyvin epäluuloisesti tämän lehden arvioihin...).

PC Magazine, Archos Jukebox Multimedia (kts. esim. Teledesk.fi tai TopShot.fi)

Viikon kuva -sarja on alkanut. Ensimmäinen kuva esittää käsittääkseni varaania (miten oikein on J. Karjalainen?) (I.P. lähetti palautelomakkeen kautta viestin, jossa kertoo kyseessä olevan iguaani eli vihreä leguaani...).

Lisäsin vinkkeihin lyhennelmän Popular Photographyn syyskuun numerossa 2002 ilmestyneestä polarisaatiofilttereitä käsittelevästä kahdeksan sivun mittaisesta artikkelista. Lopussa on muutama linkki ja joitain omia kokemuksiani. Tarkoitus on näitä vinkkejä silloin tällöin täydentää, otan mielelläni vastaan ehdotuksia uusista aiheista tai mahdollisten virheiden korjauksia.

4.9.2002 kerroin työkaverin tilaamasta Minolta Dimage F100 -digikamerasta. Kamerahan oli tilattu postiennakolla Luxemburgista, eilen oli tullut lähetys.

Letsgodigital.nl, Casio QV-5700, viiden megapikselin seuraaja Casion QV-4000 -mallille, lokakuun lopussa myyntiin, mukana 1 GB:n microdrive, hinta 999 euroa. 3-kertainen zoom, 34 mm - 102 mm, f2.0 - f8.0, 60 s - 1/1.000 s, makro 6 cm, ulkoinen salama, filttereitä varten ostettava adapteri, histogrammi, AA-akut, mukana laturi. (Matti: Casio on tehnyt hyviä kameroita, tässäkään ei ole mitään vikaa).

Luminous Landscape, YarcPlus vs. BreezeBrowser, vertaillaan kahta Canonin raw-muotoisten tiedostojen muunto-ohjelmaa.

Steve Sanders, Canonilta kolme uutta skanneria, kaikissa USB 2.0 + pölyn/naarmujen poisto

 • CanoScan LiDE 50, tasoskanneri, 1.200 x 2.400, automaattinen pölyn ja naarmujen poisto, myyntiin marraskuussa, $149
 • CanoScan 5000F, CanoScan 8000F, molemmissa 2.400 dpi, sekä taso- että filmiskannereita, automaattinen pölyn ja naarmujen poisto, molemmat myyntiin marraskuussa, hinnat $199 ja $299

 

  16.09.2002  

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (20.9.)

 • Canon Digital Ixus V2, vyölaukku, 490 e, Rauma (18.9.)
 • Canon Digital Ixus, 8MB + 16MB, 350 e, Tampere (14.9.)
 • Canon D30, 2.100 e, Espoo (16.9.)
 • Canon G2, 900 e, Espoo (16.9.)
 • Canon Powershot S100 (Digital Ixus) 8MB + 32MB, 390 e, Heinola (17.9.)
 • Canon S30, 600 e, Joroinen (16.9.)
 • Canon A40, 8MB + 64MB, LA-DC52B linssisovitin, 425 e, Kirkkonummi (16.9.)
 • Olympus C-220, 8MB + 32MB, laukku, 380 e, Turku (17.9.)
 • HP Photosmart 318, 64MB + laukku, akut + laturi, 270 e, Korpilahti (17.9.)
 • Kodak DC280, 32MB, kortinlukija, laukku, 270 e, Espoo (15.9.)
 • Kodak DC3200, kortinlukija, 240 e, Luumäki (15.9.)
 • Kodak DC3700, 8MB + 4 kpl 32MB MMC, 500 e, Espoo (17.9.)
 • Manfrotto 055B jalusta, 95 e, Jyväskylä (17.9.)
 • Nikon D1, 2 akkua + laturi, 128MB, 2.500 e, Kangasala (20.9.)
 • Nikon SB-28 salama, 350 e, Tuusula (19.9.)
 • Sony DSC-P2, 280 e, Hki (17.9.)
 • Sony DSC-P5, 730 e, Hki (16.9.)
 • Sony DSC-F505, 2 akkua, 750 e, Halikko (14.9.)
 • Sony DSC-F707, 999 e, Kempele (17.9.)
 • Sony DSC-S75, yht. 72MB, USB-lukija, laukku, 1.400 e, Hki (19.9.)

Digital Photo Outback, Contax 645 + Kodak Proback 645c, dataperä maksaa $12.000, 16 mepapikseliä

Canonin julkistukset ovat edenneet muillekin sivustoille, joista löytyy jo arvioita esituotantomalleista (paitsi Dpreview...)

Armi lisäsi viikonloppuna joitain uusia kuvia Gallerian Kuvakoosteet / Kuva- manipulaatiot / yms. -osastoon: 4 x perhonen; 9 variaatiota yhdestä figuurista (nuo variaatiot taitavat olla kokonaan Photosopissa syntyneitä tai ehkä niissä on joku digikuva ollut lähtökohtana).

Digitalkamera.de

Viikonlopun kirpputoriostokset

 • Canonin laajakulma 0.7 x 46mm
 • 8 kpl 1.000 mAh:n NiCd-akkuja
 • pikalaturi AccuCell ACL 65, 3 kpl 1.800 mAh:n akkuja + 1 kpl 1.200 mAh
  15.09.2002  

Ari Laakso, kuvagalleria, Minolta Dimage 7, Canon Digital Ixus (+ muutama Nokia 7650 -kuva). Monta kymmentä kuvaa, ovat aika pienikokoisia (= kameroiden väliset erot eivät niin näy). Hienoja pilvikuvia, kaikkiin kuviin liittyy pieni tarina. Yhdessä kuvassa kerrotaan syy Minolta Dimage 7:n ostoon...

Shvd, myynti-ilmoituksia

 

  14.09.2002  

Timo Autiokari www.aim-dtp.net lähetti Adobe Photoshop 7:n lisenssiehdoista tarkennuksen. PS 7:n asennusohjelmassa esitetään tällaista, kohta 2.4

 • "Portable Computer Use. The primary user of the Computer on which the Software is installed may also make a second copy for his or her exclusive use on a portable Computer provided the Software on the portable Computer is not being used at the same time the Software on the primary computer is being used."
 • (Matti) Adoben sivuilta löytyy kuitenkin dokumentti (Using Adobe Products at Work and Home), jossa asia esitetään näin:
  "If you own, or are the primary user of an Adobe product that is installed on a computer at work, you can also install and use the software on one secondary computer at home or on a portable computer. However, the software may not be used on the secondary computer by another person at the same time the software on the primary computer is being used."

Letsgodigital.nl, Olympus Camedia C-50, 5 megapikseliä, 3-kertainen zoom, 38 mm - 114 mm, f2.8 - f4.8, xD-picture card.

Tilasin äsken ColorVisionin Monitor Spyderin ja OptiCAL:in, loppusumma liikevaihtoveroineen 399 e, reilusti alle puolet Suomen hinnasta. Oletuskieli oli saksa, maksoin Visalla, vahvistus sähköpostilla tuli saman tien. Luultavasti aistinvarainenkin monitorin kalibrointi riittäisi... Tämä uusin versiohan tukee myös paneelinäyttöjä, vaatii USB-liitännän. Töihin on hankittu kaikille 17 tuuman paneelinäytöt, yhteenkään näyttöön ei ole tehty minkäänlaista kalibraatiota. Tehdasasetuksissa brightness-säädöt ovat olleet aivan liian kirkkaita, olen muutamia näyttöjä testikuvan perusteella säätänyt vähän lähemmäksi oikeita tasoja. Pitäisiköhän nyt ruveta hämähäkin avulla tehdyistä kalibroinneista velottamaan vaikka 100 euroa... (Sen verran oli harkintaa, että kysyin ennen ostoa XP-yhteensopivuutta, vastaus tuli saman tien, ei ole kuulemma ehditty päivittää webbisivuja).

DCRP, Nikon D100-arvio.

IR, Minoxilta Leica M3:n näköispainos 1.3 megapikselin digikamerana, CMOS, alkuperäistä pienempi, painoakin vain yksi viidesosa. Leicahan osti 1996 Minoxin.

Steve Sanders, Kodak 8500 -printteri arvio, $1.000.

 

  13.09.2002  

Tietokone 9/2002

 • Filmit biteiksi, kolme sivua filmiskannereista. Canon Canoscan FS4000US 1.119 e usb ei toiminut, helppokäyttöinen skannausohjelma, ei filmiprofiileita, terävyys keskitasoa, arvosana keskitasoa. Minolta Dimage Scan Elite II 895 e, skannausohjelmaa + esim. Photoshoppia voi käyttää samanaikaisesti. Liuskat helppo asetella tarkasti paikalleen, värikuvat ongelmallisia, m/v-kuvissa testin paras, yhtä lukuunottamatta testin osa-alueissa viimeinen. Microtek Artixscan 4000tf 1.490 e, Silver Fast Ai 5.5 -skannausohjelma toimii hyvin. Dian ja filmiliuskojen kiinnitys ongelmallista, paljon filmiprofiileita. Terävyys testi paras, mutta kohinaa paljon. Liian tummat kuvat, histogrammit yläpäästä tyhjiä. Microtek tekee parhaimmillaan näyttävää jälkeä. Kalibrointi ohjelma jumitti koko skannerin. Nikon Coolscan IV ED 1.090 e, diojen skannauksessa hajavalo voi vaikuttaa skannaukseen. Paras tulos tummien äärisävyjen erottelussa, nimellisesti heikoimmasta erottelukyvystä huolimatta kuvat erittäin teräviä ja kohinattomia. Kokonaisuutena testin paras, kohtuuhintainen
 • Pikakokeessa Leica Digilux 1, retrohenkinen laatukamera, 1.350 e. Muuten Panasonicia, mutta runko ja objektiivi Leicaa. 33 mm - 100 mm, multimedia card, 64MB:n kortti, 2.5 tuuman lcd-näyttö
 • Pikakokeessa Epson Stylus Photo 950, 639 e, 2.880 x 1.440 dpi, seitsemän värisäiliötä, A4-koko parhaalla laadulla kaksi ja puoli minuuttia. Suoran paperiradan ansiosta voi tulostaa paksujakin papereita. Rullapaperissa näkyi häiritsevää raidotusta, paperi lisäksi käpristyivät. Hiljainen ja nopea tulostin kotiin
 • 10.10.2002 seuraava numero, ammattilaisen laatuprintterit: vertailussa markkinoiden parhaat A4-tulostimet

Nelosen Fourtalkin kautta oli kätevä tarkistaa töissä selaimen kautta uusimmat shv:n viestit (Googlessahan on monen tunnin viive). Ikävä vain, että ko. palvelu lopetettiin eilen...

(M.T. email) Photoshoppincenter.de, Sony DSC-85 559 euroa, melkein pari sataa euroa halvemmalla kuin tähän astiset noteeraukset. Erittäin kannattava ostos, jos tähän hintaan saa...

Virtual-gfx.net -sivustolla (Juha Olkkonen) on alkanut kuvankäsittelykilpailu, joka päättyy 5.10.2002. Teema ja toteutustapa on vapaa, toivomuksena on, että työskentelyprosessiin kuuluisi 2D-kuvankäsittelyä. Lähetetyt työt pyritään laittamaan esille mahdollisimman nopeasti.

Dpreview:n kautta ColorVision Spyder syyskuun loppuun 20%:n alennuksella, sekä PhotoCal että OptiCal. Molempien osalta on kyse uudemmasta versiosta, joka tukee myös paneelinäyttöjä. ColorVisionin sivuilla on vastaava tarjous, mutta alennus on 10%. MacMaailma-lehden mukaan kyseessä on kelpo tuote, Suomessa Spyderia edustaa värinhallintaan keskittynyt PrePress Center (Hki Itäkeskus). (Matti: erittäin suositeltava tuote, jos vähääkään kiinnostaa tarkat värit. Aistinvarainen ruudun kalibrointi ei koskaan voi olla yhtä tarkka kuin laitteen tekemä, Spyder pitäisi olla erittäin helppokäyttöinen. Kuvaputkinäyttö pitäisi kalibroida vähintään kahden kuukauden välein, paneelinäytölle riittää teoriassa yksi ainoa kalibrointis).

Canoniltakin suurkuvatulostimia, mustesuihkuja, lue lehdistötiedote

 • Canon imagePROGRAF W2200, 13'' x 19'', neljän pikolitran pisarat, kuusi väriä, $1.995
 • imagePROGRAF W7200/7250 Large Format Printers , kahdeksan pikolitran pisarat, 600 x 1.200 dpi, leveys 36'' tai 24'', $5.495 ja $3.495

 

  12.09.2002  

Euroopan Canonin sivuilla oli vahingossa puoli tuntia lehdistötiedote uusista Photokinassa julkistettavista kameramalleista (PC Magazinen uutisoinnissa luullaan EOS 300V -mallia digiksi!). EOS 1Ds, täyden ruudun CMOS, 11.1 megapikseliä (Steve Sandersin mielestä news 11.9.2002 hintaluokka voisi olla vaikka $6.000). Digital IXUS v3, 3.2 megapikseliä. PC Magazinen uutinen.

Olympus C-730 Ultra Zoom, vain neljä kuukautta sitten julkistetun C-720:n seuraaja (joka taisi tulla Suomessa myyntiin vasta tällä viikolla). Uutta 10-kertainen zoom, ulkoisen salaman liitin, parempi elektroninen etsin, histogrammi, SmartMedian lisäksi xD-Picture Card. Edelleen 3.2 megapikseliä. Dpreview:n uutinen, Dpreview:n ensiarvio.

Päivän Minolta-uutiset

(email) IBM:n HotMedia on jo jonkin aikaa ollut maksullinen, ilmaista versiota ei enää saa. Aiemmin imuroitua ilmaista versiota saanee edelleen käyttää, mutta nykyään HotMedia on sulautettu osaksi IBM:n WebSphereä (eilen olin sattumalta katsomassa töissä demoa, jossa oli käytetty WebSphereä alustana Java-koodin tekoon). Diginewseissä on HotMedian ilmaisversiosta ollut juttua aiemmin esim. 7.10.2000.

Luxemburgilaisen TopVisionin toimitusajat Suomeen ovat joskus hämmästyttävän lyhyitä. Ripeyttä edesauttaa, jos tilaa heti saatavaa tavaraa ja maksaa postiennakon sijaan luottokortilla (toimitus nopeutunee päivän kaksi). SHVD:n viestien mukaan lyhimmät toimitusajat ovat olleet 3 - 4 päivää.

 

  11.09.2002  

Kertauksen vuoksi Adoben ohjelmien (esim. Photoshop) lisenssiehdot, 2.4 MB pdf. (14.9.: nämä ehdot koskevat oikeastaan versiota 6, kts. diginews 14.9.)

 • 2.4. Käyttö kotona. Jos olet sen tietokoneen, johon Ohjelmisto on asennettu, ensijainen käyttäjä, voit asentaa Ohjelmiston myös yhteen kotonasi olevaan tietokoneeseen. Ohjelmistoa ei kuitenkaan saa käyttää kotonasi olevalla tietokoneella samaan aikaan, kun ensisijaisella tietokoneella olevaa Ohjelmistoa käytetään.

Suomenkielisiä mielenkiintoisia digikamerasivuja, joilta löytyy sisältöäkin: www.malmilandia.net, Arvo Malmin Olympus E-20 -sivut. Suunnitelmissa on kuulemma linkkisivut suomalaisista gallerioista sekä mahdollisuus lisätä kommentteja kamerasta.

Kuten joku on voinut huomata, niin ulkoasu on kolmen vuoden jälkeen uudistunut.

 • vanhat kameraesittelyt on jätetty pois, uutta on sähköisten postikorttien lähetysmahdollisuus (Nortonin internet-security estää korttien lähetyksen, luultavasti myös joukko muita ohjelmia...)
 • sivujen fyysistä hakemistorakennetta joutui muuttamaan, mutta kuluvan kuukauden uutissivun osoite säilyi entisellään. Muutosten vuoksi hakukoneet löytävät vanhojen sivujen olemattomia url-osoitteita, kunnes hakukoneiden indeksit päivittyvät
 • palautettakin voi lähettää lomakkeella
 • uusia kuvia lisätty muutama sata, lisää tulee jälleen lähiaikoina
 • kuluvan vuoden kävijätilastot on lisätty
 • vinkit-osioon on tulossa materiaalia
 • resursseja ei ole ollut kovin monella vanhalla selaimella testaamiseen, toimimattomuudet ja virheet pyritään korjaamaan
 • ulkoasun muuttaminen on jatkossa helppoa, hakemistorakenteeseenkaan ei tarvinne enää puuttua
  10.09.2002  

Kodak DC5000-kamerat pyydetään lähettämään Kodakin huoltoon tarkistusta varten, voivat aiheuttaa sähköiskun. Lue digitoday.fi.

Sony DSC-F717, dpreview:n näytekuvia (edelleen kuulemma punainen on liian punaista).

Minolta Dimage 7Hi, virallinen julkistus.

 • Dpreview, alustava ensiarvio, uutinen (Matti: kohinasta pääsee, jos laittaa kontrastia pienemmälle, samoin kannattaa vähentää kamerassa tapahtuvaa terävöintiä. Minolta sopii paremmin sellaiselle käyttäjälle, joka viitsii vähän jälkikäsitellä kuvia. Monissa muissa malleissa terävöitetään kuvaa ja vähennetään kohinaa aika aggressiivisesti jo kamerassa)
 • IR

Minoltan skannereille uusi driver, ilmainen download, kts. IR.

Huomenna keskiviikkoiltana lienee jälleen odotettavissa revontulia...

ljud & bild, 9/2002

 • iso testi, digitaalikuvat paperikuviksi. Sivulauseessa mainitaan, että Fotolabo.net (jonkinlainen Ruotsin IFI nähtävästi) tarjoaa mahdollisuuden käyttää kuvissa icc-profiilia. Tätä profiilia ei kuitenkaan käytetä ja kuvia moititaan vähän latteiksi (!). Tämän testin parhaat kuvat, Ruotsin Fujifilm. Testin nopein oli Extrafilm. Halvin oli Colormailer. Lähes yhtä edullinen oli Västsvenska Fotolaboratoriet. Pariin paikkaan lähetettiin tiedostot sähköpostitse: Mattssonsfoto ja Väla Foto (kallein postiennakon takia). Muita testattuja: Agfanet (kuten IFI), Print@Kodak ja MSN Foto. Testattu lähetys muodostui kymmenestä 10 x 15 cm ja kahdesta 20 x 30 cm, hintahaitari oli 106 kr - 248 kr
 • Nikon D100, 30.000 kr, luokassaan markkinoiden halvin, Nikon D1x:n kuvanlaatu edelleen parempi, mutta hintakin reilusti kaksinkertainen (erot kuitenkin pieniä). Canon D60:n kuva tarkempi ja värikylläisempi
 • Epson 2100, 11.000 kr, laatu erinomainen, arkistoitava, cd:lle printtaus, kallis, isompi musteenkulutus kuin Epson 950:llä, USB 2.0 ja Firewire
 • Minolta Dimage 7i, lyhyt esittely

Nikon Coolpix 2000 -kuvia, J.J. Kameran hintaluokka alle ja päälle 300 euron.

 

  09.09.2002  

Lisää uutuushuhuja, Canon D-120, kaksi 6 megapikselin CMOS-kennoa, yhteensä 12 megapikseliä, lue dpreview-viesti.

KotiPC syyskuu 7/2002

 • Nokia 7650, 740 euroa, kännypuhelin, kuvien tarkkuus 640 x 480, testikäytössä akku kului loppuun kolmessa päivässä
 • Adobe Photoshop Elements 2.0, 99 euroa, Adobe.fi Merkittävin uutuus Quick Fix, kuvaan liittyvät korjailut yhdessä ikkunassa samalla kertaa, esikatseluikkuna turhan pieni. Kuvien selailu helpottunut, Auto color correction uutta, löytyy myös Auto Levels. Reseptit neuvovat kohta kohdalta toimenpiteitä. Ohjelmaa ei ole suomennettu, ruotsinkielellä Elements löytyy ja tietenkin englanniksi. Vanhemmissa koneissa käynnistys on hyvin hidas
 • Wacon Graphire 2, piirtopöytä, pericad.fi, 127 euroa. 12.7 cm x 9.3 cm, kaltevat reunat, eivät paina rannetta. Langaton kynä ja hiiri, piirtojälki myös painallusvoimakkuuden mukaan, kohdistustarkkuus vain puoli mm, tämän vuoksi ajoittaista epätarkkuutta. Alustan pinnalla on muovinen kalvo, jonka alle voi laittaa jäljennettävän kuvan. Mukana tulevien ohjelmien hinta jo enemmän kuin itse laite, Photoshop Elements, Corel Painter Classic -piirto-ohjelma, Nik PenPalette digikuvien muokkaukseen
 • neljä sivua kuvien hakupalveluista, tehty koehakuja. Alta Vista, Lycos Multimedia, Google Kuvahaku, Fagan Finder, Image Search, Photo Seek, Webseek, Pixel Find, Yahoo Picture Gallery, Ditto, Pic Search, Pictures Now, Webshots
 • Omat kuvat julisteeksi, sivun mittaisessa artikkelissa annetaan vinkiksi tulostaa iso kuva monessa osassa taulukkolaskentaohjelmasta (Excel), joka osaa jakaa kuvan monelle arkille
 • seuraavassa numerossa lokakuu 8/2002, vertailu: mihin riittää edullinen skanneri

Saksalaisen nettikaupan listoilla on jo Canon G3, 4 megapikseliä, 997 e, 35 mm - 140 mm, lokakuussa myyntiin. Kts. foto-lambetin.de, dpreview-viesti, pitempi dpreview-viestiketju.

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (13.9.)

 • Bembo Trekker jalusta, 200 e, Järvenpää (11.9.)
 • Canon Ixus 330, 8MB + 64MB, 730 e, Hki (10.9.)
 • Canon Canoscan FS2710 filmiskanneri, SCSI, aps-adapteri, 340 e, Espoo (11.9.)
 • Canon Digital Ixus 330, 480 e, Hki (11.9.)
 • Canon Digital Ixus 300, 500e, Joensuu (11.9.)
 • Canon Ixus 330, 8MB + 64MB, 800 e, Hki (7.9.)
 • Canon S40, 16MB + 128MB, 680 e, Vantaa (12.9.)
 • Epson PC800, 290 e, Hki (11.9.)
 • Epson 850Z, 96MB, lisäsalama, telejatkeet 0.65x ja 1.5x, kantopussi, 750 e, Tyrnävä (8.9.)
 • Fuji Finepix 2600Z, 500 e, Nokia (11.9.)
 • Fuji Finepix S1, akkusarja, laturi, verkkolaite, 2.200 e, Turku (10.9.)
 • Gitzo monopodi G 1563, pelkkä jalka, 150 e, Hki (12.9.)
 • HP Photosmart C200, 120 e, Vantaa (8.9.)
 • HP Photosmart 612, 270 e, Kotka (8.9.)
 • Konica Revio KD-200Z, 440 e, Sysmä (10.9.)
 • Minolta Dimage S404, 128MB, 520 e, Espoo (11.9.)
 • Nikon 4500, 850 e, Espoo (11.9.)
 • Nikon SB-28 salama, 400 e, Tuusula (8.9.)
 • Olympus C-720UZ, 8MB + 64MB, akut, 545 e, Hki (12.9.)
 • Olympus C-220, 8MB + 32MB, 380 e, Turku (11.9.)
 • Olympus C-840L, 140 e, Nurmijärvi (12.9.)
 • Olympus E-10, akut + laturi, 1.050 e, Hki (11.9.)
 • Olympu(o)s Mju-II, 70 e, Hki (13.9.)
 • Sony DSC-F707, 1.149 e, Kempele (9.9.)
 • Sony DSC-F707, 128MB + 16MB, 1.600 e, Hki (9.9.)
 • Sony Mavica MVC-FD7, 250 e, Turku (13.9.)
 • Sony PC-9, 810 e, Espoo (11.9.)
 • Sony Memory Stick 128MB, 100 e, Kemi (10.9.)

Sunnuntain eli eilisen päivän kirpputoriostokset:

 • Kaiserin Blitzneiger eli Flash head, pieni musta mötikkä. Yhdistää salaman/kameran salamakengän tai synkkaliittimen
 • Hoyan 49 mm:n +3 sekä +2 lähilinssit, lisäksi Kenkon 49 mm:n P x 1 lähilinssi (joka lienee +2), näissähän on kierteet molemmin puolin eli niitä voi yhdistää
 • 9 kpl Uusi Foto -lehteä, Apulehden kustantama, ilmestyi 8 kertaa vuodessa. Ensimmäinen numero taisi ilmestyä lokakuussa 1977 ja viimeinen numero 2/1979. Lehti yhdistettiin Tekniikan Maailmaan, viimeisen numeron mukaan levikki ylitti 14.000 kappaleen rajan. Mielenkiintoista luettavaa, aiheet käytännönläheisiä, esim. artikkeli kuvan valmistuksesta laboratoriossa, testeissä usein loppukaneettina käyttäjien kokemuksia, Foto Vastaa -palsta jne.

 

  08.09.2002  

Eilen illalla oli jälleen Etelä-Suomessakin paljon revontulia, kts. Riku Järvisen Olympus C-4040Z -revontulikuvat. Eo. kuvien kontrastia yms. on lisätty Photoshopissa, alkuperäiset paljon vaatimattomamman näköiset kuvat löytyvät www.physics.helsinki.fi/~rhjarvin/original_images_7_9_2002/
-hakemistosta.

Canon on laskenut Suomessa pienimpien digipokkareidensa hintaa 100 e - 200 e (esim. Veikon kone on ilmoitellut lehdissä hinnanalennuksista). Eilen kävin Stockmannilla, siellä Canon S30 maksoi 967 euroa! Topvision.lu:n hintahan on 599 euroa, päälle 16 euron postikulut + 6.70 euroa, joka on Suomen Postin maksu rahan siirtämisestä ulkomaille. Sitten vielä 25 euron kulut, jos haluaa Suomen Canonilta suomenkielisen paperimanuaalin. Topvisionin toimitusaika pari viikkoa sitten tilauksille oli vähän yli viikko (jos tavaraa on vuorostaan heidän toimittajallaan). Yleensä olen suositellut Suomesta ostoa ihan oikeasta liikkeestä (vaivattomuus, takuuasioissa voi jättää suoraan liikkeeseen, pääsee itse tutustumaan tavaraan, ostoksen saa heti mukaansa jne.). 967 e vs. 646.70 e on jo lähes naurettavaa...

IR, Sony DSC-F717 tuotantomallilla otettuja kuvia, punainen ja vihreä väri toistuvat nyt luonnollisemmin (verrattuna F707:ään).

 

  07.09.2002  

Fotoring 1 -ketjulla on ollut tällä viikolla Helsingin Sanomissa pari kertaa mainos (viimeksi 6.9.2002, sivu B 11). Kolmen megapikselin Samsung Digimax 350 SE -digikameraan (589 e) liitetään määre TESTIMENESTYS What Digital Camera 7/2002.

 • Samsung on varsinainen jätti toimituksissaan muille valmistajille, mutta omia malleja ei ole ollut niin paljon
 • aikaisemmat mallit ovat parhaimmillaankin olleet vain keskinkertaisia (esim. Samsung Digimax 210SE sai What Digital Cameran testissä 6/10)
 • testimenestys on mielestäni liian voimakas sana, WDC:n testin arvosana oli 8/10. Lähinnä menestys viittaa siihen, että ensimmäisen kerran Samsung on saanut aikaan suhteellisen hyvän kameran ja että hinta on kohtuullinen. Compact Flash, 3 megapikseliä, 3 x zoom, 34 mm - 102 mm, F2.6, ei manuaalisäätöjä. Muuten ei isompaa vikaa, mutta lienee luokassaan hitain (käynnistys, kuvan otto jne.)

Dpreview, Sinar 22 megapikselin digiperä keskikoon kameroille. Kodakin CCD 4.080 x 5.440, 38.8 mmx 50.0 mm.

 

  06.09.2002  

Minolta Dimage 7Hi, täydelliset speksit, lue Dpreview:n foorumin viesti.

Steve Sanders, Epson Stylus Photo 2200 (Euroopassa 2100), arvio. Oikein perusteellinen ja uskottava, A3+ -koko, erinomainen printteri. Suomen hinta 900 e, kts. Suomen Epsonin tiedot.

Digitalkamera.de, DSC-F717, Babel Fishin käännös englanniksi, lokakuussa myyntiin Euroopassa, 1.300 euroa (300 euroa vähemmän kuin DSC-707:n ensihinta).

DCRP, Sony DSC-F717, tuotantomallilla otettuja kuvia.

John Cowley (Lonestardigital) esittää kuvan kera havainnollisesti, mitä etua on kuvata järjestelmädigeillä raw-muodossa. Kyseessä Nikon D100, ikkunasta tuleva valo aiheutti alivalotusta, Nikonin raw-muotoinen talletus (NEF) taltioi aina kahden pykälän verran valotusvaraa kumpaankin suuntaan. Nikonin softan avulla kuvalle kerrotaan, että EV onkin nyt +1.75, tämä riittää...

 

  05.09.2002  

Digitoday.fi uutisoi lyhyesti HP:n massiivisesta tuotelanseerauksesta, lueteltu tulostimia, digikameroita, skannereita. Jutun mukaan digitaalisella julkaisemisella on 27 miljardin euron maailmanlaajuiset markkinat, digitaalisella kuvankäsittelyllä 18 miljardin euron markkinat.

Australialaisella sivustolla on mielenkiintoinen amatöörin arvio Canon D60 -järjestelmädigistä. Kirjoittajan edellinen kamera on ollut Olympus C-2500L, dollarit ovat enimmäkseen Australian dollareita.

Monet uudet pienet digikamerat käyttävät SD-kortteja, samoin PDA-laitteet. Työkaveri oli tilannut Cruzerin (yhdistetty erittäin pieni USB-kortinlukija + 128MB:n SD-kortti) Multitronic.fi:stä, 130 euroa + postikulut 14.13 euroa. Tilaus oli tehty sunnuntai-iltana, perillä tiistaiaamuna. Cruzeria löytyy myös 256MB:n koossa (ja pienempänäkin). Hinnanero tavalliseen SD-korttiin on 10 euron verran, käytännössä kortinlukijan osuudeksi ei paljoa jää... Kts. Dpreview.

Kävin taas hammasklinikalla, hoitava HLT kysäisi, mikä voisi olla hyvä digikamera suun ja hampaiden kuvaamiseen. Suosittelin Nikonin uudempia tai vanhempia mallia hyvien makro-ominaisuuksien vuoksi ja erityisesti uuden rengassalaman takia. Lupasin lähettää myöhemmin sähköpostia, kun pääsen koneen luokse. Viestissäni suosittelin Nikon Coolpix 4500 -digikameraa ja Nikon SL-1 rengassalamaa, joka ei ole ihan tavallinen salama. Siinä on 8 led-lamppua ympyrässä, antavat koko ajan valoa. NYC:ssä Nikon 4500 -hinta on 777 euroa, SL-1 -rengassalama maksaa siellä 149 euroa.

Huomenna 6.9.2002 on viimeinen jättöpäivä Macolinen kesäkuvakilpailuun, aihehan oli Kesän kulkijoita, 2 kilpailutyötä / osallistuja. Aamulla kuvia oli kertynyt yhteensä 146 kpl.

 

  04.09.2002  

22.8.2002 kerroin diginewseissä edellisenä päivänä tilatusta Canon S30 -digikamerasta, tilauspaikka oli Topvision.lu. Postiin oli tullut lähetyksen saapumisilmoitus eilen eli siis 3.9.2002. Toinen kollega töistä oli myös tilannut Canon S30:n, ei muistikorttia. Kortin puuttuminen lienee ollut syy siihen, että vaikka kamera oli tilattu 23.8.2002, niin postiin oli tullut saapumisilmoitus toissapäivänä eli siis 2.9.2002. Kolmas kollega töistä tilasi tänään edelleen Topvision.lu:sta Minolta Dimage F100:n (hinta on laskenut siellä viime päivinä 50 euroa). (Matti: pitäisiköhän jo pyytää provisiota? Kaikkia olen varoittanut mahdollisista ongelmista ulkomailta tilatessa, mutta se rahan ahneus...).

Agfanet.com, freeware Mosanick 1.2, 51.7 kB, mosaiikkikuvien tekoon. Lyhyt arvio ohjelmasta.

Olen saanut Klez-viruksen sisältäviä viestejä viime viikkoina lähes päivittäin. Ko. riiviö oli väärentänyt From: -riville lähettäjän nimen (tässä tapauksessa siis minun), oli ottanut nimeni osoitekirjasta tai vaikkapa uhrin lataamilta webbisivuilta. Eilen tuli sitten Norton AntiViruksen ilmoitus, jonka mukaan olisi puhdistettu (muka) minulta lähtenyt Klez:in sisältämä liitetiedosto. Henkilö oli täysin tuntematon minulle. En käytä MS:n postiohjelmaa, en ikinä kaksoisklikkaa liitetiedostoja, käytän virusohjelmaa, joka päivittää itsensä aina käynnistäessäni koneen. Klezistä voi lukea vaikka F-Securen sivuilta, teksti alkaa

 • "Klez.E-madon lähettämissä sähköposteissa on usein väärennetty lähettäjäkenttä. Mato nappaa nämä osoitteet satunnaisilta www-sivuilta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että jos saat Klezin sähköpostissa, todennäköisesti sitä EI lähettänyt sinulle taho joka näkyy 'From'-kentässä"

Luminous Landscape, Sigma 14mm vs. Canon 16mm. Michael Reichmann käytti Sigmaa Canon D30:n kanssa, todellinen polttoväli oli siis 22mm. Kamera jätti siis huomiotta reunat, ei ongelmia. Sitten Sigmaa käytettiin filmikamerassa ja Canon 1D:ssä, reunan huono piirto tuli selvästi näkyviin.

Marko Björkroth, shvd, lue viesti.

 • Minolta Dimage 7i -mallille löytyy firmware-päivitys
 • Minolta Dimage 7HI -mallista on jo tihkunut tietoja
 • TopShot.fi myy Li-ion -akkupakettia, joka sopii esim. Minolta Dimageen
 • viestin lukemisen jälkeen voi käydä katsomassa Markon Minolta Dimage 7(i) -kuvia, mukana myös testikuvia linssivääristymästä, eri filttereiden aiheuttamasta vinjetoinnista, Divun/ColorFixin/ICC:n käytöstä värien konvertointiin jne.

 

  03.09.2002  

Rajala Pro Shop Tampere, 2.-3.9.2002 syyssiivous, alennukset jopa 70%, jälkimmäinen päivä jo menossa...

Ruotsalainen Foto 9/2002, kuuden sivun hyvä testi (omakohtaisia havaintoja).

 • Sony Cybershot DSC-P9 9.500 kr, tarkka, pieni koko, akut hyviä, salama laitettava joka kerta erikseen päälle. Kuvissa voisi olla enemmän kontrastia, kaikissa kuvissa virheellisyyksiä puutteellisen signaalinkäsittelyn vuoksi
 • Minolta Dimage F100 8.500 kr, 38 mm - 114 mm, monipuolinen, hyvä kuvanlaatu, myyntipakkaukseen ei sisälly ladattavia akkuja, ei tarkennuksen apuvaloa, hidas zoom
 • Canon Powershot S40 9.000 kr, erittäin hyvä kuvanlaatu, monipuolinen. Hämärässä tarkennus vähän hankala, automaattiasetuksilla salamakuvat ylivalottuvat helposti. Testivoittaja, seuraajaa odotetaan Photokinassa
 • seuraava numero 24.9., testissä Nikon D100, Konica Digital Revio KD-400Z, Kyocera Finecam S4

Steve Sanders news 2.9.2002, Sony DSC-F77 4 megapikseliä, taskumalli, FX77-mallissa Bluetooth. Kaksi sublimaatiotulostinta, DPP-EX5 $200, DDP-EX7 $450 (lcd-näyttö).

Sony DSC-F717, F707-mallia paranneltu, mikä tahansa salama käy, värit ei ole enää niin voimakkaat, tarkennussysteemiä muutettu, nopeampi, USB 2.0 (ei paljoa nopeampi, sillä Memory Stickin rajoittaa), tosiaikainen histogrammi, akkujen kestoa parannettu, ISO 800, manuaalitarkennus renkaan avulla. Lokakuussa myyntiin, $1.000.

  02.09.2002  

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (6.9.)

 • Canon A40, 393 e, Rovaniemen mlk. (3.9.)
 • Canon A100, 275 e, Rovaniemen mlk. (3.9.)
 • Canon Digital Ixus, 8MB + 64MB, kortinlukija, 336 e, Kitee (3.9.)
 • Canon Digital Ixus, 2 akkua, 48MB, 350 e, Espoo (2.9.)
 • Canon Ixus, 256MB, kortinlukija, 450 e, Hki (31.8.)
 • Canon Digital Ixus V, 410 e, Tampere (4.9.)
 • Canon Ixus V2, 510 e, Rauma (26.8.)
 • Canon S10, 8MB + 64MB, 3 akkua, 380 e, Vantaa (4.9.)
 • Canon S40, 780 e, Hki (3.9.)
 • Canon Powershot Pro70, 470 e, Hki (26.8.)
 • Casio QV-7000SX, 120 e, Vantaa (25.8.)
 • Cokin-suodattimia, 10 kpl + 2 pidikettä, Start 16, polarisaatio, sunset, 4 x gradual yms. Hki (3.9.)
 • Compact Flash -kortti, 256MB, 120 e, Hki (31.8.)
 • Epson PC800, 290 e, Hki (31.8.)
 • Epson 850Z, 700 e, Tyrnävä (28.8., 3.9.)
 • Fuji Finepix F601, 740 e, Hki (2.9.)
 • Fuji Finepix F601, 900 e, Lempäälä (5.9.)
 • Fuji 4700, 690 e, Espoo (26.8., 28.8.)
 • Fuji Finepix A201, 260 e, Hki (26.8., 2.9.)
 • HP 812, 580 e, Lahti (6.9.)
 • IBM microdrive 1GB, 300 e, Kirkkonummi (3.9.)
 • Kodak DC210 Plus, 80 e, Nurmijärvi (31.8.)
 • Manfrotto M132 jalusta, M116 videopää, M114 jalustavaunu, 350 e, Kemi (27.8.)
 • Minolta 2330, 335 e, Hki (3.9.)
 • Nikon D1, 2 kpl akkuja, laturi, 96MB, 2.750 e, Hki (26.8.)
 • Olympus C-3030, 64MB + 16MB, 610 e, Salo (28.8., 2.9.)
 • Olympus C-3030, 600 e, Hki (27.8.)
 • Olympus C-2100UZ, 8MB + 64MB, 630 e, Isokyrö (29.8.)
 • Olympus C-840L, 160 e, Nurmijärvi (27.8.)
 • Olympus E-10, 128MB + 64MB + 2x32MB, 2 kpl AA-akkupitimet, pikalaturi + muut tarvikkeet, 900 e, Joutseno (2.9.)
 • Olympus Mju-II (ei siis digi!), 70 e, Hki (27.8.)
 • Olympus tulostin Camedia P-400, 2.250 e, Parkano (6.9.) (Matti: ei se ole tyhmä, joka pyytää...)
 • Ricoh RDC-I700, 1.050 e, Espoo (26.8.)
 • salamat 2 kpl Hensel mono flah 800 voimaosaa, Sekonit digit. valotusm., jalustat, heijastimet, 2 kpl sateenv. laukut, 1.500 e, Vantaa (5.9.)
 • Sony Memory Stickejä uusia, 32MB, 40 e, Hki (30.8.)
 • Sony DSC-P5, 800 e, Hki (6.9.)
 • Sony DSC-P30, 550 e, Hki (28.8.)
 • Sony DSC-P20, 280 e, Hki (26.8.)
 • studiosalamat Sola 2, jalat mukaan (3 kpl), 200 e, Perniö (3.9.)

MikroBitti syyskuu 9/2002

 • Epson Stylus Photo 950, puoli sivua, 693 euroa, kts. Epson.fi. Tummanpuhuva ja kookas valokuvatulostin, 2.880 x 1.440 dpi, automaattinen leikkuri, seitsemän eri mustekasettia. Suora paperirata mahdollistaa tulostamisen paksullekin materiaalille, cd:llekin voi printata. Tulostuskustannukset alle 40 senttiä kymppikuvaa kohti. Hiljainen, helppokäyttöinen, laadukas valokuvatulostin, joka ei jätä paljon toivomisvaraa (Matti: viime viikolla ilmestyneessä Tekniikan Maailmassa oli myös testattu Epsonia, TM:ssä oli vähän krittiisempi linja, vaikka tulostinta kehuttiinkin. TM:ssä oli otettu mikroskoopilla 8-kertainen suurennus valokuvan ja tulostimen jäljestä. Minulle oli yllätys, että Epsonin jälki oli edelleen huonompaa kuin valokuvan, ainahan näitä mustesuihkuista kerrotaan, että tekevät tarkempaa jälkeä kuin paperivalokuvat)
 • Nokia 7650 -kamerakännykkä, pari sivua kokemuksia
 • seuraavassa numerossa Valokuvat video-cd:lle, kuvia voidaan tallentaa cd:lle niin, että niitä voidaan katsella tv:stä useimmilla dvd-soittimilla

Enpä ehtinyt tilata Washingtonista HP:n Fotonetti.com:ista 0.15 euron hintaisia 10 x 13 cm paperikuvia. Lienee ollut kyseessä virheellinen hinnoittelu, nyt oli nostettu hintaa 0.21 euroon, edelleen halvin online-kuvista. Kiinteät postikulut 2 euroa. Sivuthan ovat suomenkieliset. Kuvat maksettava etukäteen online-maksuna (toisin kuin esim. IFI:llä, jonka kuvien mukana tulee normaali lasku normaaline maksuaikoineen).

Digitaalikamera ja looppi, kokemuksia yhdistelmästä Canon S-10 ja 5/8-kertainen looppi.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, myynnissä Casio QV-3500EX, toissa keväänä ostettu, hp. 475 euroa, pääkaupunkiseutu, lue viesti. 3.9.: hp. nyt 425 euroa. 5.9.: kamera myyty.

Syyskuun megapixel.net:

 • Nikon D100. Järjestelmädigi, perustuu Nikonin F80/N80:n runkoon, paljon mukailtu. 6.1 megapikseliä, ISO 200, ISO 1600 -kuvat kohinattomia, liitäntä vain USB 1, lisäakkusarja kannattaa ostaa, polttovälikerroin 1.5, 30 s (ylärajaa ei ole) - 1/4.000 s. Käytettävyys 9.2, kuvanlaatu 9.75. Suomen hinta noin 3.100 e
 • Sony Mavica MVC-CD400. 4 megapikseliä, 2.5 tuuman lcd, ei optista etsintä ollenkaan (vain lcd), 8 cm:n cd:t (156MB), 3 x zoom, 34 mm - 102 mm, f2, 8s - 1/1.000s, ISO 100 - 400. Kohinanpoisto, käynnistys yli 5 sekuntia, kuvien ottoväli 3/4 s (hidas), isokokoinen. Käytettävyys 7, kuvanlaatu 9. Suomen hinta 1.400 e
 • Konica Revio KD-400Z. 4 megapikseliä, ISO 100, 3 x zoom, 39 mm - 117 mm, F2.8 (F4.7) - F4.9 (F8.3). 1 s - 1/2.000 s, 2 megan sisäinen muisti, SD/MMC ja Sony Memory Stick, Käytettävyys 7.8, kuvanlaatu 7.6. Suomen hinta 700 e
 • Nikon Coolpix 5700. 5 megapikseliä, 8 x zoom, 35 mm - 280 mm, ISO 100 - 800, F2.8 - F4.5, 5 min - 1.4000 s, Compact Flash I/II. Elektroninen etsin (kuten Fuji S602), lcd-näyttö kääntyy, 1.5 tuumaa. Käytettävyys 8.4, kuvanlaatu 9. Suomen hinta 1.600 e
 • Sony DSC-U10, lyhyt esittely, syyskuun puolivälissä myyntiin, 1.3 megapikseliä, pikkuruinen, lcd-näyttö 1 tuuma
 • Epson Stylus Photo 2200 (Suomessa 2100), hiljainen, kuvanlaatu erinomainen, yksittäiset mustesäiliöt edullisiä, hidas, vaatii puhdistamista usein
 • makrokuvia, Suomestakin yksi, Canon G2, Jarkko Järvinen

Dpreview, HP Photosmart 850, ensiarvio (ei näytekuvia), 4 megapikseliä, 8 x zoom, F2.8 - F3.1, 37 mm - 300 mm, 2 tuuman lcd, elektroninen etsin, 699 e.

Fotovideoplus.ch, vain kuva Sony DSC-F717.

 

  01.09.2002  

Photokina-huhuja tanskaksi (Canonilta? lienee oikeasti tulossa julkistus, kts. DCRP, "Big news coming later tonight at 9 pm Pacific time"). 2.9.: Iso uutinen oli Sony DSC-F717...

DigiCamHistory.com, Rodger Carter on koonnyt valokuvauksen ja kameroiden historiaa, pääpaino kuluttajatason digikameroissa.

Macmaailma elokuu 6/2002

 • vertailu: Isot ja kalliit paneelinäytöt. Kuusi sivua täyttä asiaa, käsitellään myös näyttöjen profilointia. Koot 20.1 tuumaa - 23.1 tuumaa, hinnat 3.199 e - 5.450 e. Kuvasuhde on 4:3, yleensä 1.600 x 1.200, 1.600 kuvapistettä leveä paneelinäyttö vastaa 2.000 pistettä leveää kuvaputkinäyttöä. Edellisen kerran oli testissä paneelinäyttöjä 8/2001, silloin profilointi ei onnistunut. Nyt onnistui, PrePress:istä oli Spyderin colorimetrin betaversio, 695 e. Profilointi avasi tummaa päätä ja tasoitti vaaleaa päätä. Paneelinäytön värilämpötila on 6.500 K, kaksi kertaa kuvaputkea kirkkaampana ympäröivää valaistusta ei tarvitse niin paljoa hämärtää. Putkinäyttö on profiloitava vähintään parin kuukauden välein, paneelinäytöille riittää yksi kerta. Paneeleihin tottuneet kertovat, että kuva vastaa paremmin paperille vedostettua kuvaa. Valokuvien tummat voivat näyttää paneelilla huonommilta, kuvaputki ei ole näyttänyt tummaa päätä ja sen virheitä. Toimituksen Valinta osui kahteen paneeliin, Apple Cinema Display HD 1.920 x 1.200 23 tuumaa 5.450 e, ViewSonic VP201m 1.600 x 1.200 20.1 tuumaa 3.400 e
 • pikakoe, KnockOut2, 475 e, Procereate.com, plugin syväykseen eli maskaukseen. Piirretään kohteen ääriviivat, ohjelma hoitaa kohtuullisen automaattisesti loput, helpottaa tuntuvasti työn sujumista

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset