Jpegin suurentamisen parantava voima
-
- Viestit: 53
- Liittynyt: Heinä 01, 2012 20 : 08
Jpegin suurentamisen parantava voima
Pidempään olen ihmetellyt sitä, että kun RAWista konvertoidun jpeg-kuvan avaa Windowsin kuvakatseluohjelmassa, kuva on aika epäterävä ja suttuinen. Mutta kun suurentaa (zoom in) kuvaa terävyys palaa. Miksi näin? Pitää Lightroomin exportissa huomioida jotain tämän välttämiseksi? Tiedoston koko, sharpening (yleensä asetuksena screen+high), ...? Vai onko tämä puhtaasti Windows Liven ominaisuus?
-
- Viestit: 4808
- Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
- Viesti:
Re: Jpegin suurentamisen parantava voima
Ongelma on toki se, että se Windowsin kuvankäsittelyohjelma näyttää sen kuvan pienennettynä. Vasta zoomaus alkaa näyttää sitä täydellä pikselitarkkuudella.Tatule kirjoitti:Pidempään olen ihmetellyt sitä, että kun RAWista konvertoidun jpeg-kuvan avaa Windowsin kuvakatseluohjelmassa, kuva on aika epäterävä ja suttuinen.
Pienentäminen pääsääntöisesti sumentaa kuvaa ja se kaipaa yleensä uuden terävöityksen sen jälkeen. Lisäksi kuvan pienennystapoja on useanlaisia, osa on nopeita, mutta kuvanlaatu kärsii, osa taas hitaampia mutta parempaa jälkeä tekeviä. Enpä osaa sanoa sen tarkemmin, mitä wintöötin kuvankatselu käyttää.
Eli et todennäköisesti pysty siinä Lightroomin exportissa tekemään asialle mitään, muuta kuin tekemään sillä suoraan ruudulle paremmin sopivan pienennöksen.
olli Rinne http://www.digifaq.info/
-
- Viestit: 6280
- Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
- Paikkakunta: Helsinki
No sehän riippuu näytöstä. Parasta laatua saat exportaamalla kuvat näytön natiivi tarkkuudella. Mitään hyötyähän ei liiasta resoluutiosta ole, koska se pitää skaalata kuitenkin näytön resoluutioon ennen katselua.Tatule kirjoitti:Mikähän olisi sitten hyvä kuvan koko? Tämän asti olen exportannut pienentämättä mitä 7D tuottaa.
Yllättävän moni ohjelma tekee näitä skaalauksia väärin. Esimerkiksi flickr_n nykyinen kuvankatselu osaa suurentaa kuvan keskeltä klikkaamalla, mutta se muuttaa kuvan puuroksi.
Sen windowsin oletus katselusoftan voi kyllä muistaakseni vaihtaa parempaan. Hyviä ehdotuksia ei kyllä ole, koska olen käyttänyt ligtroomia jo kauan. Muistaakseni faststone niminen softa oli toimiva.
-
- Viestit: 282
- Liittynyt: Loka 18, 2009 2 : 34
IrfanView on ollut käytössä "aikojen alusta" asti ja sillä olen korvannut Windowsin oletuksen. Bonuksena sillä pystyy tekemään kaikenlaista kuvatiedostojen käsittelyä karvalakkimallin kuvasäätöjen lisäksi ("varsinaisina" kuvankäpistelyohjelmina wanha Lightroom ja wanha Photoshop Elements).paaton kirjoitti:No sehän riippuu näytöstä. Parasta laatua saat exportaamalla kuvat näytön natiivi tarkkuudella. Mitään hyötyähän ei liiasta resoluutiosta ole, koska se pitää skaalata kuitenkin näytön resoluutioon ennen katselua.Tatule kirjoitti:Mikähän olisi sitten hyvä kuvan koko? Tämän asti olen exportannut pienentämättä mitä 7D tuottaa.
Yllättävän moni ohjelma tekee näitä skaalauksia väärin. Esimerkiksi flickr_n nykyinen kuvankatselu osaa suurentaa kuvan keskeltä klikkaamalla, mutta se muuttaa kuvan puuroksi.
Sen windowsin oletus katselusoftan voi kyllä muistaakseni vaihtaa parempaan. Hyviä ehdotuksia ei kyllä ole, koska olen käyttänyt ligtroomia jo kauan. Muistaakseni faststone niminen softa oli toimiva.
Kuten edellä on todettu, paras kuvan laatu (koko)näytössä saavutetaan, kun kuvan koko pikkelseinä on sellainen, että se "natsaa" näytön natiivin (luonnollisen) tarkkuuden kanssa. Miten tarkkuus "natsaa" riippuu tietenkin kuvasuhteesta.
Esimerkkinä 1920*1080 -näyttö:
- pystykuvassa maksimi korkeus = 1080 pikseliä (ja leveys tietysti enintään samoin 1080)
- vaakakuvassa maksimi leveys = 1920 pikseliä (korkeus enintään 1080)
- esim. kuvasuhteella 3:2 vaakakuva enintään 1620*1080 pikseliä ja pystykuva 720*1080
Katselua varten on muunkokoiset kuvat "vauhdissa runtattava" näytön pikseleihin sopiviksi. IrfanView'ssa ikkuna- ja kokoruutunäyttöasetuksia on valittavissa runsaasti, esimerkkinä ikkuna-asetukset (vastaavat asetukset löytyvät myös kokoruutunäyttöön):
- sovita (fit) ikkuna(n koko) kuvaan (=kuvan kokoon) (1:1)
- sovita kuvat ikkunaan
- sovita vain isot kuvat ikkunaan
- sovita kuvat ikkunan leveyteen
- sovita kuvat ikkunan korkeuteen
- sovita pienen kuvan sivu ikkunaan
- sovita kuvat työpöytään
- sovita vain isot kuvat työpöytään
- sovita kuvat työpydän leveyteen
- sovita kuvat työpöydän korkeuteen
- sovita pienen kuvan sivu työpöytään
- älä sovitä mitään
Sovittamiseen (fitting) on seuraavia lisäasetuksia:
- käytä uudelleennäytteistystä (resample) (parempi laatu)
- käytä uudelleennäytteistystä zoomauksessa
- terävöitä uudelleennäytteistyksen jälkeen
Nämä vaativat lisävääntöä koneelta esim. diashow'ssa, jolloin wanhempi kone saattaa näyttää useamman sekunnin ajan tiimalasia, kun katsotaan vaikkapa n. 5400*3600 pikselin jpg-kuvia.
-
- Viestit: 1466
- Liittynyt: Tammi 13, 2011 0 : 00