Verhosulkimen toiminta.

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
Vastaa Viestiin
Ville^K
Viestit: 2366
Liittynyt: Syys 14, 2009 16 : 05
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Verhosulkimen toiminta.

Viesti Kirjoittaja Ville^K »

Noniin. Tässä on yksi asia joka on kummastuttanut jo jonkin aikaa.

Eli kameran verhosuljin toimii siis siten, että kennon edessä on kaksi verhoa (levyä) joista toinen on ensin kennon päällä ja toinen ei. Kun valotus alkaa niin ensimmäinen verho liikkuu ja paljastaa kennon. Toinen suljin lähtee perään valitun valotusajan kuluttua jolloin jokainen pikselirivi saa valoa valatusajan verran.

Nämä verhot liikkuvat sellaisella nopeudella, että kaikki valotusajat jotka ovat lyhyempiä kuin synkka-aika ovat sellaisia, että kenno ei ole koskaan kokonaisuudessaan esillä vaan verhot ovat aina jonkin verran tiellä. Tästä syystä salamalaitteita käytettäessä pitää käyttää synkka-aikaa tai sitä pidempää suljinaikaa jotta koko kenno on näkyvissä kun valoja väläytetään. Eli verhon etenemisnopeus määrää käytettävissäolevan synkka-ajan.

Sitten tullaankin ongelmakohtaan. Edellisestä seuraa se, että verholla kestää aina synkka-ajan verran liikkua kennon ohi. Tästä puolestaan seuraa se, että ensimmäisen pikselirivin ja viimeisen pikselirivin valotukset alkavat synkka-ajan aikaerolla toisistaan. Eli riippumatta siitä mikä on valittu valotusaika, pikselirivien valotusta ei aloiteta samaan aikaan.

Kysymys kuuluukin, että miksi mekaanisella sulkimella ei esiinny rolling shutterin kaltaista venymisefektiä jos kuvataan nopeaa liikettä? On luultavasti niin että en ole ymmärtänyt miten tuo suljin pelittää ja aiempi selostukseni on väärä. Tähän tulisi selkoa niin olisi mahtavaa :)
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
JKyytinen
Viestit: 1584
Liittynyt: Joulu 21, 2013 19 : 03
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JKyytinen »

Sen mitä itse olen ymmärtänyt, niin mekaanisellakin tulee Rolling shutteria, synkka-aika on lyhyin aika jolloin verhojen lähdön välissä on niin pitkä aika, että hetkeksi koko kenno on paljas.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com
Samyang, Zeiss, ja Canon FDL -manuaalilaseja 5D3:n nokalla
Force75
Viestit: 343
Liittynyt: Tammi 19, 2011 20 : 48
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Force75 »

Tähän aiheeseen liittyen kannattaa kattoa tämä video. Sulkimen liike kuvattuna 10000fps nopeudella... Siinä näkyy hyvin ensimmäinen ja toinen verho yms. vekkulit jutut...

https://www.youtube.com/watch?v=CmjeCchGRQo
D810 & D5300
(ex. 450D,600D,7D,5D2,5D3,M)
Nefertiti
Viestit: 325
Liittynyt: Huhti 18, 2012 11 : 45

Viesti Kirjoittaja Nefertiti »

Havainnollinen video. Videosta käy hyvin selväksi, että salamaa ei voi käyttää mitenkään yli 1/250 suljinnopeudella, koska verhosulkimien etäisyys on liian kapea ja koko kuva ei valotu millään synkalla. Sulkimen nopeuden ollessa 1/4000 verhojen välinen rako on enää muutama milli.
'Nalle Puh tiesi mitä tarkoitti, mutta ei osannut sanoa sitä, koska hän on niin pieniaivoinen karhu'
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Re: Verhosulkimen toiminta.

Viesti Kirjoittaja OskuK »

Ville^K kirjoitti:Noniin.


Kysymys kuuluukin, että miksi mekaanisella sulkimella ei esiinny rolling shutterin kaltaista venymisefektiä jos kuvataan nopeaa liikettä?
Kyllä niitä tulee. Kyse on vain siitä että nopea liike on itse asiassa aika harvinaista. Niin hölmöltä kuin se kuulostaakaan. Mutta täytyy kuvata kohdetta jossa on liikettä isolla osalla kuva-alaa, ja siinäpitää olla vauhtia. Jos pääsky painaa menemään, sitä seurataan, ja se on usein vain pieni osa kuva-alasta. Kuvaa lentokoneen potkuria niin kas-sehän ei ole myöskään kovin nopea -mutta kyllä sillakin onnistuu ;-)

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Ja toinen selitys pienempään efektiin on siinä, että elektronisessa rolling shutterissa ensimmäisen ja viimeisen rivin välinen aikaero on n. 1/10 sek, kun taas mekaanisella sulkimella se on puolet synkronointiajasta, eli ihan tyypillisesti noin 1/500 sek.

Synkronointiajassa suljin ehtii olla hetken kokonaan auki - siis aika jossa toinen verho liikkuu auki ja sen jälkeen toinen kiinni. Jos kyseessä on rako, niin molemmat liikkuvat yhtäaikaa ja aika on puolet tuosta.

Tarpeeksi nopeassa liikkeessä tuo näkyy. Perinteinen on ohi menevän kilpa-auton renkaan kuvaaminen. Rengas kuvautuu hiukan soikeana.
Ville^K
Viestit: 2366
Liittynyt: Syys 14, 2009 16 : 05
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ville^K »

Kiitos vastauksista!
olli R kirjoitti:Ja toinen selitys pienempään efektiin on siinä, että elektronisessa rolling shutterissa ensimmäisen ja viimeisen rivin välinen aikaero on n. 1/10 sek, kun taas mekaanisella sulkimella se on puolet synkronointiajasta, eli ihan tyypillisesti noin 1/500 sek.
Osaisitko kertoa miksi tämä on juuri puolet synkronointiajasta? Tietysti jos toi on lyhyempi kuin synkronointiaika niin pienet muutokset verhojen liikkumisessa eivät haittaa valotusta. Mutta onko erityistä syytä siihen miksi tuo olisi juuri tasan puolet?
surnu
Viestit: 154
Liittynyt: Maalis 04, 2011 14 : 54

Viesti Kirjoittaja surnu »

salamaa käytettäessä pitää verhosulkimen olla kokonaan auki salaman koko välähdysajan täydellä teholla, jotta kuva valottuu tasaisesti. Pienen salaman välähdysaika on suuruusluokkaa 1/200s. Tuosta noi verhojen liikenopeudet johtuvat salaman synkrönointiajan suhteen.
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

surnu kirjoitti: Pienen salaman välähdysaika on suuruusluokkaa 1/200s.
Salaman välähdysajat on kyllä nopeampia, mutta se välähdys pitää ajoittaa oikein ja siinä on hiukan pelivaraa. Täydellä teholla välähdysaika on pisimmillään luokkaa 1/800 - 1/1000 sekuntia ja osatehoilla välähdysaika lyhenee, eli se liike pysähtyy paremmin. Mitä isompi salama, sitä lyhyempi välähdysaika samaan valotukseen pääsemiseksi.

..
ChiKung
Viestit: 149
Liittynyt: Marras 18, 2008 19 : 55

Viesti Kirjoittaja ChiKung »

Onnistuuhan se nopeammallakin. High speed sync perustuu siihen, että välähdys kestää koko valotuksen ajan.

http://www.exposureguide.com/high-speed-sync-flash.htm

-> kohta 3, How High Speed Sync Works

Kuva

Sinänsä saattaa olla hieman harhaanjohtavaa, sillä helposti voisi kuvitella välähdyksen normaalia lyhyemmäksi. Todellisuudessa välähdys onkin pidempi.
You Can't
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

Juu, tuo stroboileva hih-speed syö tehoakin sikana. Osatehoilla salama saattaa olla aika nopea, mutta silloin myöskin tehovaade täytyy olla pieni, koska salaman kesto on niin lyhyt, muistaakseni jollain 1/128 -osatehoilla flässi voi lämähtää sadasosasekunnissa.

Edith: Nikonin SB800: "1/41600 sec. at M1/128 output"

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Ville^K kirjoitti:Osaisitko kertoa miksi tämä on juuri puolet synkronointiajasta?
Eli siis kameran verhosulkimen synkronointiaika on sellainen aika, jolla verhosuljin on hetken kokonaan auki. Ensimmäinen verho on kokonaan auki ja toinen ei ole vielä lähtenyt liikkeelle.

Oletetaan että tämä aika on 1/250 sek (0.004 sek).

Ensiksi pitää tietysti olettaa, että verhot kulkevat aina samalla maksiminopeudellaan.

Kun mietitään sulkimen toimintaa, niin aluksi lähtee ensimmäinen verho aukeamaan ja avautuu kokonaan ajassa A. Sitten suljin on hyvin lyhyen aikaa auki ja salama välähtää. Tämän jälkeen kakkosverho sulkeutuu oletuksen mukaisesti samassa ajassa A. Jos salaman välähdyksen aikaa ei huomioida, kestää tämä valotus siis 2 x A. Jos kokonaisvalotus on 1/250, on A:n kesto 1/500. Eli siis synkronointiajasta voi päätellä, että yksittäinen verho sulkeutuu tai avautuu puolessa synkronointiajasta.

Salaman välähdyksellä jätetään kyllä vähän aikaa, joten todennäköisesti verho liikkuu hiukan nopeammin. Mutta puolet on ihan hyvä arvio.

Jos suljin liikkuu rakona, niin tällöin molemmat verhot liikkuvat yhtäaikaa, peräkkäin jättäen vain pienen raon väliinsä. Tarpeeksi ohuella raolla voi ajatella, että se rako kulkee kennon yli sillä sulkimien nopeudella, eli koko kennon yli 1/500 sekunnissa. Ja tästä tulee se ensimmäisen ja viimeisen rivin valottumisen aikaero.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Oikeastaan tuo high-speed -salaman tehovähennys johtuu siitä, että se salaman valo paukkuu "turhaan" niihin osittain kiinni oleviin verhoihin. Salama ei ole varsinaisesti "syyllinen".

Pikkusalamoissa tuo tehdään lyhyillä valopulsseilla. Studiosalamoiden salamapulssi on taas pidempi luonnostaan, se kestää helposti tuon koko synkronointiajan. Tuota voidaan käyttää hyväksi ja kuvata lyhyilläkin suljinajoilla.

Ongelma on siinä, että jos studiosalama on johdolla kiinni, kamera väläyttää normaalisti salamaa vasta, kun 1. verho on kokonaan auki. Lyhyillä ajoilla 2. verho on jo tuolloin liikkeellä ja osa kuvasta jää pimeäksi.

Kiertoreittejä on kaksi. Yksi näppärä tapa on laittaa kameran päälle High Speed -salama ja studiovalot optisiksi orjiksi. Tällöin ne aloittavat välähdyksen samalla kun pikkusalama antaa ensimmäisen pulssin. Koko kuva valottuu nätisiti.

Toinen tapa on käyttää sellaisia kameramerkin High speediä -ymmärtäviä radiolaukaisimia, jotka voi käskeä liipaisemaan studiosalama kun 1. verho lähtee liikkeelle. Tähän perustuu usean kolmannen osapuolen High Speed -radiot (Pocket wizard, Yong Nuo, Phottix ym).
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

...ja saldoksi saamme oudon jutun: verhosuljinkameran todelinen suljinaika on maks synkka-aika, ollaan sitten salamakuvaamassa tai ulkona auringossa ;-)

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
surnu
Viestit: 154
Liittynyt: Maalis 04, 2011 14 : 54

Viesti Kirjoittaja surnu »

OskuK kirjoitti:...ja saldoksi saamme oudon jutun: verhosuljinkameran todelinen suljinaika on maks synkka-aika, ollaan sitten salamakuvaamassa tai ulkona auringossa ;-)
Häh?
Maks synkka-aika voi olla monta tuntia patterikestosta riippuen ja mekaanisella jopa vuosia.
Vastaa Viestiin