Mac/OS X ja Wide Gamut näytöt

Kuvankäsittelyä, mitä vain
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Mac/OS X ja Wide Gamut näytöt

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Koska OS X ei edelleenkään tue 10-bittistä väriavaruutta, ei sisäisesti eikä outputeissa, niin täyttä 10-bittistä kuvienhallintaprosessia ei siis saa. Prosessini on tällä hetkellä Macbook Air (2013), Adobe CC Ps+Lr, wanha aidosti 8-bittinen 24" Huyndai W240D, kalibroitu Spyder Elite 4:lla (99% sRGB, 76% AdobeRGB, kalibroitu gamma 2,18)

Olen kuitenkin ymmärtänyt, että 10-bittinen wide gamut näyttö, jossa on 10/12/14-bittinen LUT olisi silti hyödyllinen, koska se parantaa kanavakohtaista gammaa, vähentää bandingiä jne. LUT:n lisäksi monitorin sisäisen laskennan tarkkuuskin näyttää merkitykselliseltä.

Huolimatta OS X:n bittivammasta (vain 8-bit/kanava), wide gamut näyttö jossa on 10/12/14 bittinen LUT ja vähintään yhtä tarkka, mieluummin vielä korkeampi, sisäinen laskenta olisi siten järkevä hankinta?

Tätä Eizon dokumenttia yritin pureksia auki.
http://www.eizo.com/global/library/basi ... ay_colors/

Lopuksi olisi tietenkin kiva kuulla näissä parametreissa monitorisuosituksia 24" tuuman kokoluokassa, mutta ne voi toki viedä tuonne monitoriketjuun.
Sapere aude.
---
flickr
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
kurg
Viestit: 422
Liittynyt: Touko 30, 2007 19 : 14

Viesti Kirjoittaja kurg »

Puhdas teoriavastaus, taustalla ei käytännön kokemusta:
Jos näytön LUT:lla voidaan välttää näytönohjaimen LUT:n (8-bit) käyttö (jolla normaalisti tehdään värikanavakohtainen gamma-säätö ennen väriarvon lähettämistä näytölle, joka prosessoi sen sisäisesti vielä uudestaan ennen lopullista piirtämistä, eli huonolla säkällä 2kpl 8-bitin muunnoksia), niin näytön suuremmasta bittimäärästä on hyötyä.
Sitä en kylläkään tiedä, kuinka näytölle saadaan tämä LUT aikaiseksi, noin niinkun käytännössä. Fiksuintahan olisi, että näyttö keskustelisi kalibraattorin kanssa säätäen itse gammansa tismalleen kohdilleen. Käsittääkseni paremmanluokan näytöt näin tekevätkin.
mremonen
Viestit: 9478
Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
Paikkakunta: itähelsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mremonen »

kurg kirjoitti:Sitä en kylläkään tiedä, kuinka näytölle saadaan tämä LUT aikaiseksi, noin niinkun käytännössä. Fiksuintahan olisi, että näyttö keskustelisi kalibraattorin kanssa säätäen itse gammansa tismalleen kohdilleen. Käsittääkseni paremmanluokan näytöt näin tekevätkin.
Mun mielestä Eizon näyttö ja Eizon kalibrointiohjelma nimenomaan keskustelevat keskenään. Itse kolorimetri on Spyderin tekosia Eizon logolla. En sitten tiedä, onko siinä firmistä puukotettu sen verran, ettei normaali SpyderPro toimi softan kanssa yhteen.
Innovoija (innovator) – 2–3% väestöstä: uskalias, koulutettu, omaa useita informaation lähteitä;
---
blogi
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Kiitos kommenteista. Tässä päästäänkin villakoiran ytimeen. LUT:illa ja LUT:illa on eroa.

Spyder 4 Eliteni kyllä kalibroi näytön, mutta tosiaankin kirjoittaa LUT:in koneen omalle GPU:lle, joka on 8-bittinen. Se ei ilmeisesti/todennäköisesti pysty kirjoittamaan kalibroitua LUT:ia monitoriin, joka olisi esim. yhtenä vaihtoehtona harkitsemassani Dell U 2713H:ssa 14-bittinen.

Näin tosiaan näyttäisi olevan, kun tässä kirjoittaessani asiaa taas googlasin. Dell U2713H tarvitsee oman X-rite i1 Display Pro kolorimetrin jos haluaa kirjoittaa LUT:in monitoriin. Lisäksi X-riten/Dellin kalibrointisofta pyörii vain Windowsissa. Noh, ei ongelmaa siinä, sillä WoW-nörtillä on PC pelaamista varten, vaikka muuten mäkkimiehen kuuluu kai karttaa moisia. Fanipojat kertovat.

Ohessa linkki: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/con ... alibration

Pitäisiköhän kuitenkin katsoa Eizon malleja.

Pari aika kattavaa arviointia tuosta Dell U2713H:sta
https://pcmonitors.info/reviews/dell-u2713h/
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/con ... u2713h.htm
Sapere aude.
---
flickr
kurg
Viestit: 422
Liittynyt: Touko 30, 2007 19 : 14

Viesti Kirjoittaja kurg »

Netti sanoo, että NVidia 200:sta asti NVidian GPU:t on tukenu 10-bit outputtia. Ilmeisesti myös on olemassa näyttöjä/siirtotie, jotka tukevat 10-bit signaalia. Tällöin yhtenä teoreettisena välimuotona voisi näytönohjain tehdä gamman osalta tuon LUT:n 10-bitin tarkkuudella (kalibraattorin softan pitäisi osata keskustella näytönohjaimen kanssa 10-bittisesti). Lopputuloksena saavutettaisiin gamman osalta sama hyöty kuin näytön 10-bit LUT:lla, vaikka itse käyttöjärjestelmä olisi edelleen autuaan tietämätön muista kuin 8-bit väreistä.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Macbook Airissa tämä skenaario ei valitettavasti toteudu. 10 bittinen näyttö 10/12/14 bittisellä Lookup Tablella ja vastaavalla tai korkeammalla sisäisellä laskentatarkkuudella näyttää olevan ainoa vaihtoehto.

Esim. Eizo ColoerEdge CX270-BK, jos haluaisin 27" näytön. 24" kyllä riittäisi.

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... LCD-naytto
Sapere aude.
---
flickr
Vastaa Viestiin