Manuaalinen salamointi

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
Vastaa Viestiin
juhakosk
Viestit: 68
Liittynyt: Kesä 17, 2003 0 : 43
Paikkakunta: Salo

Manuaalinen salamointi

Viesti Kirjoittaja juhakosk »

Tavoitteena olisi hieman opetella parin manuaali salaman käyttöä ja niiden kanssa kuvaamista. Kuvaus kohteesta ei vielä mitään hajua, todennäköisesti aloitan ihan vähemmän elävistä kohteista kun niillä on paljon parempi kärsivällisyys kun elävillä :) Kunhan nyt saa alkuun jotain hajua koko touhusta.

Kamerana on Olympus OM-D E-M1 ja salamat ovat vielä kaupan hyllyllä.
Mitään TTL juttuja en varmaankaan tarvitse vähäisen ymmärrykseni perusteella (en aio käyttää laitteita kamerassa kiinni vaan irtonaisina), ja tietty suht halvalla hommasta olisi kiva selvitä vielä kun kyseessä on koko homman yleinen ihmettely ja harjoittelu. Kuitenkaan en ihan sitä halvinta mahdollista halua etteivät ne jää heti turhiksi ostoksiksi. Mieluusti maksan vähän enemmän jos saan vastineeksi selkeästi paremman laitteen.

Näitä malleja olen miettinyt :
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... 0II-salama
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... astaanotin

Merkki tietty vähän hirvittää mutta kiinassa ne "premium" merkitkin varmaan tehdään joten varmaankin ihan toimivaa kamaa noi hintaansa nähden?

Mutta sitten se itse kysely osuus.
Eli aloitetaan setupista. Ymmärtääkseni kamerassani on jo itsessään jonkin sortin radio laukaisin systeemi sisäänrakennettuna, mutta oletan että se toimii vain ja ainoastaan paljon kalliimpien Olympuksen omien salamalaitteiden kanssa, ja turha toivoa että toimisi noiden YongNuo laitteiden kanssa? Tiedän että ainakin osa laitteista toimii myös kameran oman salaman triggeroimana, mutta en haluaisi käyttää niin vaan ihan radioteitse. Luulen sen olevan järkevämpi ratkaisu, ja antaa varmaan enempi mahdollisuuksia luovaan hulluuteen. ( Mietin vieläkin pitäisikö tuo koko sana "luovaan" poistaa tuosta :) )

Ellei tuo radiointi toimi kameran (mahdollisesti) sisäänrakennetun systeemin kanssa, niin mikä olisi järkevä radiolaukaisin? Paljon on youtubessa tullut vastaan nimi PocketWizard, kaupoissa sitten ennemminkin Hähnel. Vastaanottimia (lähettimiä? no kuitenkin se mikä sinne salaman alle tulee) tietty pitää voida ostaa erikseen lisää koska aion aloittaa kahdella salamalla jo alkuun, ja oletan noiden radio pakettien mukana tulevan vaan yhden.
Verkkiksessä näkyy olevan myös tuota YongNuota, esim:
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... -salamalle

Tästä päästään samalla toiseen aiheeseen eli itse kameran etälaukaisuun. Jos jollain laitteella, vaikkapa esimerkiksi jokin noista PocketWizard malleista, onnistuisi molemmat jutut kerralla eli kameran ja samalla salamalaitteiden etälaukaisu, ja jos tämä vielä olisi merkki riippumaton eli toimisi muidenkin valmistajien kameroissa niin voisin sitten tähän sijoittaa vähän enemmänkin kun kuitenkaan se ei sitten jää turhaksi jos vaikka sattuisikin runko vaihtumaan.
Vaikkakaan rungon vaihto ei ole näkyvissä ihan lähitulevaisuudessa, ellei sitten tule jokin ihan järjetön teknologinen mullistus joka muuttaa valokuvauksen kokonaan..

En kysele enempää vielä tässä kohtaa, ja tulihan tuossa jo suurimmat murheet esille. (softboxit, sateenvarjot, jne. sitten joskus myöhemmin)
Voi tietty olla että on asioita joita en edes tiedä kysyä tässä vaiheessa..

Kiitos kuitenkin jos jaksoit lukea koko jutun :)
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
whisperd
Viestit: 326
Liittynyt: Tammi 31, 2007 12 : 18

Viesti Kirjoittaja whisperd »

Tässä yksi halpa setti jossa mukana radiotriggerit ja langaton salaman tehonsäätö: http://www.digitarvike.fi/2kpl_godox_vi ... _triggerit
Plussana nuo akut eli ei tarvitse pelata pattereiden kanssa.

Yleisesti hyvää asiaa valaisusta manuaalityyliin: 101 ja 102
jiihaa2
Viestit: 909
Liittynyt: Marras 22, 2011 11 : 25

Viesti Kirjoittaja jiihaa2 »

Melko runsaasti on noita tapoja trigata salamat. Kokemukseni mukaan helpoin on käyttää irrallaan olevia orjina. Eli laitat sen OMD:n pikkusalaman kiinni, säädät tehot ulkoisiin manuaalisesti / asetat ne orjiksi ja ne välähtävät kun kameran oma salama välähtää. Esisalamat jne voi sotkea joskus tilannetta, en tiedä kuinka noita voi OMD:ssä- muutella. Jos haluat ettei omasta salamasta mene valoa sceneen niin siihen voi laittaa jonkun lapun eteen ja orjat toimii silti jolleivat ole kovin kaukana.

Seuraavaksi helpoin lienee laukaista yksi ulkoinen salama synkkapiuhalla ja pitää loput orjina.

Wireless trigger toimii esim Nikonilla niin, että yhteensopiva salama asetetaan vastaanotin tilaan ja kamera kertoo integroidun salaman valopulsseilla remotelle tehoarvot, näin saadaan TTL toimimaan. Epäilen että OMD:ssä sama juttu käyttäen sitä pientä lisäsalamaa, joku joka tietää paremmin voinee kertoa. Mutta anyway mulla on Nikoniin Nissinin di866mk2 salama joka suht ok toimii remotena tällä systeemillä (ainoa puute on että kun salamaan laittaa virrat päälle niin tarvii valita remote mode uudestaan että pelaa).

Sitten on IR pohjaiset systeemit, mutta niistä en tiedä juurikaan.

Radiot on kivoja mutta niitä on miljoonaa eri sorttia, ja kuulemma osa toimii paremmin kuin toiset. Itsellä on kokemusta kahdesta systeemistä, Elinchromen D-lite IT:stä ja nyttemmin Godox / Genesis / Quantuum / Cheetah / nnn (myydään vaikka kuinka monella brandilla), eli tämä: http://www.digitarvike.fi/godox_cf-16_w ... tehonsaato

Tuo Godoxin tehonsäätö on todella hyvä ominaisuus ja toistaiseksi tuo triggeri on pelannut erittäin varmasti. Mulla tosin on olleet nuo (Witsrot Genesis merkkisenä) vasta muutaman viikon. Tuo kikkare ei vastaa sun tarpeita nyt aivan suoraan, mutta kirjoitan asiasta koska tuosta saattaa tulla kiinalaisten standarditriggeri. Salamassa on USB reikä tuon systeemin vastaanotinta varten, ja se mikä tekee tästä hommasta mielenkiintoisen on, että USB näitä reikiä on todistettavasti alkanut ilmestyä muuallekin. Esim puolalaisen foto-tipin myymät uudemmat Quantuum studiovärkit sisältää juurikin saman systeemin kuin nämä Witstrot (ja muut samat / eri nimellä myytävät). Jos joku tietää missä se sylttytehdas on josta näitä tulee, niin kertokaa :)

...ja sillä välin kun tätä kirjoitin näkyy whisperd linkanneen noilla laukaisimilla toimivat Godoxit digitarvikkeesta ylle :)
EDIT: eipä näytä kuvien mukaan noissa olevan tuo sama USB tökkeli vastaanotin, mutta lähetin näyttää samalta. Anyways hyvä systeemi, ja _arvaan_ että noita voi käyttää samassa systeemissä Witstrojen jne kanssa yhdellä lähettimellä.

Pocket wizardeja kaikki kehuuu ja ammattilaiset käyttää. Joku jolla on niistä kokemusta voimnee kertoa lisää.
Mikael K.
Viestit: 2567
Liittynyt: Helmi 23, 2005 16 : 25
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael K. »

juhakosk, linkkaamasi Yongnuon RF-setit ovat toimivia, kun vain varmistat, että mallit sopivat Olympukseen. Yhdellä RF-602:lla voit laukoa niin montaa RF-salamaa kuin vain haluat. Hintakaan ei ole paha ja oman kokemukseni mukaan noissa radiolaukaisun toimintavarmuus on hyvä.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Sen verran tietoa, että kamerarungossasi ei ole radiolähetintä eikä tietääkseni muutakaan suoraa tapaa etäohjata salamoita. Se Wi-Fi on tarkoitettu kuvien siirtoon tai kameran etäohjaukseen mobiililaitteesta.

Toinen tieto. Eri merkkiset radiotriggerit harvoin ohjaavat toisiaan, joskus eivät edes saman merkin eri mallit. Tuolle ei ole siis mitään standardia. Joudut todennäköisesti ostamaan saman merkkiset lähettimet ja vastaanottimet.

Toisessa noista mainitsemistasi salamoista on sisäänrakennetut vastaanottimet, jotka toimivat yhteensopivien Yong Nuon lähettimien kanssa. Saattaa olla hyväkin vaihtoehto.

Itse pidän radioita parempana ratkaisuna kuin optista orjaa. Aika paljon tulee hankaluuksia silloin, kun salaman edessa on joku isohko valonhajoitin, boxi tai läpiampuva varjo. Optinen triggeri ei välttämättä näe kunnolla laukaisevaa salamanvälähdystä. Radio on varsin varmatoiminen ja toimii kauempaakin.

PocketWizardit ovat ammattilaitteet parhaasta päästä. Erinomaiset laitteet, mutta varsin hinnakkaat. Esimerkiksi Yong Nuo:lta löytyy kyllä harrastajalle riittävät huomattavasti edullisemminkin.

Pikkusalamat ja radiot ovat kehittyneet melkoisesti viime vuosina ja kiinatuonnin ansiosta rahalla saa aika paljon enemmän. Canonille ja Nikonille on nykyään järjestelmiä, jossa salamoita voi säätää suoraan kamerasta ja silti hinta on luokkaa neljäsosa merkkituotteista (Olympus on vähän hankalampi tapaus). Ja digin ansiosta tulosta voi katsoa heti, ja harjoittelua pystyy tekemään nopeammalla loopilla, jos kuvaus muuten vaan sen sallii.

Pikkusalamoilla kuvaamista on alettu kutsua "strobismiksi", pääasiassa tämän sivuston takia:

http://strobist.blogspot.fi/

Ohjeita ja laitetietoa on tuolla todella paljon, joskin laitteet ovat vähän jenkkipainotteisia. Katso erityisesti Lighting 101 -ohjeet.

Suomenkielisenä on julkaistu ainakin: "Välähdyksiä - parhaat vinkit salamakuvaukseen" -kirja, josta kyllä taitaa olla painos loppu. Voisi löytyä kirjastosta. Ulkomaan kielillä sitten enemmänkin.
Mikael K.
Viestit: 2567
Liittynyt: Helmi 23, 2005 16 : 25
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael K. »

olli R kirjoitti:
Suomenkielisenä on julkaistu ainakin: "Välähdyksiä - parhaat vinkit salamakuvaukseen" -kirja, josta kyllä taitaa olla painos loppu. Voisi löytyä kirjastosta. Ulkomaan kielillä sitten enemmänkin.
Ostin joskus kyseisen kirjan. Se on ihan hyvä lukea mutta samat tiedot löytyvät myös linkkaamastasi Strobist-saitista. Kirjaa ei kannata ostaa, kun se on vähän hutaisemalla tehty. Jos etsii kirjoja niin paras tähän mennessä lukemani suomenkielinen on Tiina Pututtin kirjoittama Valo ja valaisu, henkilökuvaus studiossa ja miljöössä. Ennen ostamista kannattaa sekin lukea kirjaston kirjana niin näkee mistä on kyse. Suosittelen kuitenkin ostamista, kun kirjan teemoja on mukava pureskella takkatulen ääressä.
juhakosk
Viestit: 68
Liittynyt: Kesä 17, 2003 0 : 43
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja juhakosk »

Kiitoksia vastauksista.

On tuossa kamerassa jotain salama ohjauksen tapaista, ainakin löytyi valikosta 'RC flash' ja sitten sai jotain grouppeja määritellä jne, mutta liittyvätkö sitten jotenkin tuohon optiseen ohjaukseen radion sijasta. WiFi onkin selvästi ihan eri asiaa sitten jo. Mutta taitaapa olla järkevintä unohtaa tämä osuus ja hommata suosista se radio erikseen.

Tuo Godox setti näyttäisi aika lupaavalta näin alkuun, toisaalta sitten taas YongNuossa tuo vastaanotin olisi sisäänrakennettuna tuossa toisessa mallissa mikä sekään ei varmasti ole huono juttu. Ilmeisesti on myös tulossa / tullut uusi lähetin jolla saisi tuonkin tehoa säätää lähettimestä suoraan, tuli tämmöisessä jutussa vastaan:
http://flashhavoc.com/yongnuo-yn-560-iii-review/
Godox setti näytti olevan loppu tuolta Digitarvikkeelta tällä hetkellä.

Vaihtoehtoja varmasti on enempi kuin tarpeeksi, eikä kumpikaan näistä vaihtoehdoista varmaankaan huono ole näin alkuun. Toki olisi varmasti paikallaan lukea tuota strobistia ennen kun tilailee mitään jos sieltä sitten tulee vastaan jotain oleellista minkä haluan systeemistä löytyvän.
Luettavaa tuolla näyttää riittävän, tarvinnee ottaa tabletti käteen ja ottaa hyvä asento sohvalla ja alkaa lukemaan.

Mielelläni kyllä rakentaisin sellaisen yhdistelmän missä radiosysteemi ei ole sidottuna saman valmistajan salama laitteisiin, eli sen puolesta sitten taas vaikkapa tuo halvempi YongNuo salama olisi paikallaan. Toki tässä sitten häviän sen tehonsäädön lähettimestä päin, mutta eiköhän sitä sen verran jaksa että kävelee salamalle ja säätää sieltä.

Mutta tarvitsee tosiaan lukaista tuo strobisti läpi ensin.
whisperd
Viestit: 326
Liittynyt: Tammi 31, 2007 12 : 18

Viesti Kirjoittaja whisperd »

juhakosk kirjoitti:On tuossa kamerassa jotain salama ohjauksen tapaista, ainakin löytyi valikosta 'RC flash' ja sitten sai jotain grouppeja määritellä jne, mutta liittyvätkö sitten jotenkin tuohon optiseen ohjaukseen radion sijasta.
Käsittääkseni kamerassasi ei ole sisäänrakennettua salamaa? Tuo RC tarkoittaa langatonta salaman ohjausta, joka tapahtuu optisesti infrapunan avulla. Kamera osaa laskea valotukset oikein (niin no,..) eikä salaman tehoa tarvitse säätää manuaalisesti. Eli käytännössä saat salaman toimimaan etänä täysin samoin kuin se toimisi kiinni kamerassa.

Tässä on etuja ja haittoja:
Manuaalisysteemin etuja ovat edullisuus, toistettavuus (valotus ei muutu kameran aivojen mukaan), luotettavuus (jos synkka johdoilla/radiolla), johdonmukaisuus jne.
TTLn etuja ovat automaattisuus, nopea säätö suoraan kamerasta, mahdollisuus manuaaliin niin haluttaessa. Vallitsevan valon jatkuvasti muuttuessa voi olla erittäin hyvä tai täysi susi, planeettojen asennosta riippuen.

TTL-ohjaus vaatii että kameran päällä oleva salama näkee ohjattavan salaman, tai että ostat törkyhintaisen TTL-synkkajohdon. TTL-salamat ovat noin 2-4x kalliimpia kuin manuaalisalamat, jos kamerassasi ei ole sisäänrakennettua salamaa joudut ostamaan niitä KAKSI, toisen kiinni kameraan ohjaamaan ja toisen etäksi. Manuaalisalamoilla riittää että ostaa salamakenkään pikkuisen ohjainpalan ja täsmäät ulkoisen salaman vaikka alkuun johdolla, tai ostat suoraan radiot.

Jos TTL kiinnostaa nii joe mcnally on kirjoittanut aiheesta paljon.
Mikael K.
Viestit: 2567
Liittynyt: Helmi 23, 2005 16 : 25
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael K. »

juhakosk kirjoitti:
Mielelläni kyllä rakentaisin sellaisen yhdistelmän missä radiosysteemi ei ole sidottuna saman valmistajan salama laitteisiin, eli sen puolesta sitten taas vaikkapa tuo halvempi YongNuo salama olisi paikallaan. Toki tässä sitten häviän sen tehonsäädön lähettimestä päin, mutta eiköhän sitä sen verran jaksa että kävelee salamalle ja säätää sieltä.
Ei se kovin ihmeitä vaadi. Aiheesta tehdään turhan mystinen ja vaativa. Setin säädöt ovat melko muuttumattomat. Päävalo puoliteholle ja muiden tehoa sitten joutuu hieman säätämään sen mukaan miten haluaa niiden valaisevan. Muutaman käyttökerran jälkeen tehot, aukot, ISO:t yms. ovat nopeasti hallussa. Aluksi karkea säätö ja tovi hienosäätöä. Aikaa menee muutama minuutti eikä kyse ole rakettitieteestä. Toki kaiken voi tehdä monimutkaiseksi mutta perusjutut oppii nopeasti.

Ai niin vielä. Se helpottaa elämää jos kytkettäviä palikoita ei ole kovin montaa kappaletta. Jokainen liitos pitää aina varmistaa ja mukana pitää olla aina tuoreet paristot tai juuri ladatut akut. Samoin jos käytössä on johtoja niin niiden kunto pitää aina tarkistaa ja olla varajohdot mukana. Siinä mielessä nuo Yongnuot olisivat kätevät, kun muistettavia asioita ja vikaherkkiä liitäntöjä olisi vähemmän. Ne korostuvat kiireessä.
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

Joo, manuaalissa on minustakin hyviä puolia; se, että tietää mitä on tapahtunut. Automaatilla kamera käskytti, ja jotain tapahtui, eikä tulos ole välttämättä ollenkaan toistettavissa. Olennaista ei minusta ole langaton säätäminen, vaan helppo käyttöliittymä. Kun niitä välkkyjä asettelee ja pohtii valaisua, niin samallahan ne säätääkin, se kuuluu hommaan. Liika "helppous" voi olla näennäistä -ainakaan siinä ei opi mitään.

Itse asiassa välitön palautekaan ei ole optimaalista oppmisen kannalta, haarukointiin kyllä ok. Kertaus, aiheeseen palaaminen, pohdinta, ideointi ja etäisyyden saaminen kuvin -niissä on opin siemeniä hyvälle kasvulle.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

juhakosk kirjoitti: On tuossa kamerassa jotain salama ohjauksen tapaista, ainakin löytyi valikosta 'RC flash' ja sitten sai jotain grouppeja määritellä jne, mutta liittyvätkö sitten jotenkin tuohon optiseen ohjaukseen radion sijasta.
Seison korjattuna, on tuossa tosiaan mahdollisuus tuohon. Onnistuu RC-yhteensopivilla Olympuksen salamoilla. Eli siis kamerasi päällä pitää olla salama, joka pystyy toimimaan "commanderina" ja sitten etäällä sopivia salamalaitteita. Tällöin tuo M5 pystyy säätämään näitä etäältä. Perustuu sen kameran päällä olevan salaman lähettämiin valosignaaleihin. Samanlainen systeemi kuin Nikonilla ja Canonilla.

Jotenkin tämä oii mennyt ohi. Lienee myös muissa uudemmissa Olympuksen m4/3-rungoissa.
Guzmo
Viestit: 2055
Liittynyt: Joulu 14, 2005 20 : 25
Paikkakunta: Narnia

Viesti Kirjoittaja Guzmo »

PocketWizardit on suunnittelultaan ja toimintavarmuudeltaan ollut niin hyvät ettei koskaan ole harmittanut niihin sijoitettu raha. Pocketwizardissa on erityisen hyvää että laitteet ovat taaksepäin yhteensopivia. PlusII perustriggerit toimii edelleen uudempien plus III mallien kanssa. Toinen etu on että yksiköt toimivat sekä lähettiminä että vastaanottimina. Taskuwelhot käyttävät myös samoja sormipattereita kuin pikkusalamat.

Radiolähettimiä ei tarvitse ostaa jokaiseen valoon jos niissä on hyvät orjakennot.

strobismi on myös välillä synonyymi yli- tai tökerösti valaistuille kuville :)
Viimeksi muokannut Guzmo, Tammi 25, 2014 0 : 01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

Guzmo kirjoitti: strobismi on myös välillä synonyymi yli- tai tökerösti valaistuile kuville :)
;-D

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
juhakosk
Viestit: 68
Liittynyt: Kesä 17, 2003 0 : 43
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja juhakosk »

Päivitystä aiheeseen jos vaikka joku muukin ihmettelee asiaa:
Digitarvike sai vihdoin noita Godox settejä lisää hyllyyn ja tilasin sitten semmoisen.

Hyvin toimii OM-D E-M1 kanssa tuo radio systeemi, ja salamalaitteissa tuntuu piisaavan tehoakin mukavasti. Ja onhan tuo tehonsäätö kameran takaa kuitenkin melkoisen mukava ominaisuus.
Ainakin näin huimalla yhden päivän kokemuksella voin suositella samaa settiä :)
Rockford
Viestit: 7317
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rockford »

OskuK kirjoitti:Olennaista ei minusta ole langaton säätäminen, vaan helppo käyttöliittymä.
Tosi vähän vasta kokemusta tästä, mutta silti pakko sanoa että minusta helppo käyttöliittymä on sitä, että näkee yhdellä silmäyksellä eri salamojen tehot ja voi säätää niitä kävelemättä mihinkään eikä tartte mahdollisia salamajalustoja laskea alaspäin että näkee painaa jotain salaman tehonsäätönappia.
Guzmo kirjoitti:Toinen etu on että yksiköt toimivat sekä lähettiminä että vastaanottimina. Taskuwelhot käyttävät myös samoja sormipattereita kuin pikkusalamat.
Nämä edut löytyy toki myös joistain Yongnuo:n triggereistä.
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
Vastaa Viestiin