7D > D7100 vaihdon jälkeen, huomioita ...1v on kulunut

Canon EOS R, 1D, 5D, Nikon Z7/Z6,D500/D5/D7200/D750/D810/Df/D610, Fuji S2/S3 Pro/XT-n, Olympus Pen-F, M10, M5, Pentax K D ja ist D-sarja, Sony A7/A9 jne.
Vastaa Viestiin
Gamma
Viestit: 1786
Liittynyt: Tammi 13, 2004 14 : 14
Viesti:

7D > D7100 vaihdon jälkeen, huomioita ...1v on kulunut

Viesti Kirjoittaja Gamma »

Noin kuukausi sitten vaihdoin Canonin 7D:n ja 300mm L objektiivin Nikoniin D7100/ 80-400mm pakettiin. Vaihdon syynä oli 7D:n tarkennusmurheet ja ajoittaiset ongelmat kuvanlaadussa. Ja tietysti halu nähdä josko ruoho olisi vihreämpää toisella puolella.
Samalla kuin vaihdoin merkkiä vaihdoin myös kuvaustapaani. Siirsin tarkennuksen laukaisimelta takanapille ja samalla jouduin vaihtamaan tähtäyssilmää, nyt oikealla.

Muutamia huomioita jotka on kuukauden aikana eteen tulleet.

Ensimmäisenä kameroiden yleinen olemus: Canon vaikuttaa ulkoisesti laadukkaammalta, viimeistely on parempi, no olihan se uutena eri hintaluokassakin. Nikonissa esimerkiksi rungon säätimien merkkiviivat näyttävät kuin Taivanin poika olisi valkoiseen maaliin kastetulla pensselillä ne vapaalla kädellä maalannut, rungon nappien tekstit on sentään sabluunalla maalattu. Patterikotelon kansi on ämpärimuovinen lärpäke, ajanee kuitenkin asiansa.

Käytettävyydestä sitten: Nikonin eturulla on aika kehno, sormikkaat kädessä sen käyttö ei tahdo sujua ja virtakytkin on liian lähellä sitä. Pari kertaa onnistuin sammuttamaan kameran aukkoa säätäessäni, kunnes vaihdoin aukon säädön takarullalle. Takarulla ja tarkennusnappi ovat hyvät.
Valotuksen korjaus olisi mukavampi jos sen säätämiseen ei tarvitsisi painaa päällä olevaa nappia vaan pelkkä rulla riittäisi, saako sen jostain muutettua? Tästä päästäänkin Nikonin valikoihin, niiden logiikka ei ole minulle täysin auennut. Canonin valikot tuntuvat selväpiirteisemmiltä, tähän voi tietysti vaikuttaa vuosien kokemus niistä.
Kuvien katselu on Nikonissa aika outo, kuvien vaihto tapahtuu joystikillä pienikokoisena ja rullalla suurennettuna. Jos poistaa kuvan sen ollessa suurennettuna, pitää sen jälkeen seuraava kuva taas suurentaa napista. Tuota pitää valikoista tutkailla jos sen saisi jotenkin oman mielen mukaiseksi.
1,3x DX-rajaus on ihan kiva ominaisuus. Sen päälläolo voisi näkyä etsimessä selvemmin. Nyt ollut muutaman kerran huomaamatta päällä ja seuraavissa kuvissa oli sitten turhan tiukka rajaus.

Muita Nikon objektiiveja kuin tämä 80-400mm minulla ei ole mutta siinä on muutama seikka jotka pitää mainita. Jalustapanta on aika surkea. Toinen on se, että hanskat kädessä sormet eivät mahdu rungon sormituen ja objektiivin väliin. Tämä on aika erikoista koska minulla ei edes ole isot kädet. Objektiivin kytkimet on samanlaiset pienet liukukytkimet kuin Canonissakin, niitä ei talvihansikkailla käytetä. Tarkennusalueen valintakytkimen raja on Nikonissa 6m kun se Canonissa oli 3m. Kuusi metriä on aika kaukana.

Sitten tarkennukseen ja kuvanlaatuun. Vaihdon seurauksena ei mitään hirveitä onnen tunteita ole tullut mutta ne kauheat epäonnistumisen tunteet on jääneet pois. Nikonin tarkennus on hyvä. Canon ehkä tarkensi huonossa valossa nopeammin mutta sen osumisprosentti oli surkea. Jopa 3-4 kuvaa kymmenestä oli väärin tarkentuneita, Jassin mukaan tämä on normaalia. 7D:n tarkennus oli kyllä hienosti säädettävissä ja monipuolinen mutta siitä ei kauheasti iloa ollut edellä mainitusta syystä.
Canonin kuvanlaatu oli yleensä hyvä ja samaa luokkaa kuin Nikonissakin mutta se oli kriittisempi oikeasta valotuksesta. Sillä saattoi yllättäen saada kuviin aivan kelvotonta mössöä.
Iso-herkkyyden ylärajaa olen nyt nostanut 3200:aan Canonissa yleensä 1600 oli omasta mielestä kohinoiden suhteen maksimi. Kyllä 7D:llä jopa herkkyydellä 6400 sai ihan kelpoja kuvia jos valotus vain osui nappiin. D7100 tuntuisi olevan anteeksiantavampi tässä suhteessa.

Sitten tärkein, kuvat ei kuvina parantuneet yhtään vaikka merkkiä vaihdoin. Samaa pa*kaa kovalevylle pukkaa.

Tuolla kuvia joita olen D7100:lla aikaan saanut: http://gamma.1g.fi/kuvat/D7100/
Mitään testikuvia en ole kuvannut.

Edit: otsikko elää
Viimeksi muokannut Gamma, Syys 12, 2014 23 : 43. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

Syy noihin rungon eroihin on aika selvä. Nikonilla, eikä myöskään canonilla ole uusia runkoja samassa sarjassa, missä olivat d300s ja 7d.

D7100 on luokkaa alempana, vaikka se uudempi onkin.

Edit: No kyllä tuo sinun runko versiosi taitaa olla parempi mitä spegellä. Sillä näyttää saavan selvästi parempia kuvia.

http://gamma.1g.fi/kuvat/D7100/DSC_2683.jpg
kribe
Viestit: 4537
Liittynyt: Loka 07, 2006 18 : 14
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kribe »

Valotuksenkorjauksen saat eturullalle niin, että valotuksenkorjausnappia ei tarvitse painaa. Ei tosin toimi M-tilassa.

Valikot ovat mielestäni selkeät, mutta olenkin kuvannut Nikonilla viimeiset 8 vuotta. Tottumuskysymys, niin kauan kun ei ole yhtä järkyttävät valikot kuin Olympuksella.

D7100 + 300/4 kombo toimii hyvin hanskat kädessä, mutta pari viikkoa viime talvena D7000 + Bigma komboa käyttäneenä tunnen tuskasi. Lähes mahdoton käyttää hanskat kädessä. Nikonin laseissa tuota ongelmaa en ole aikaisemmin huomannut, edes 300/2.8 VR:n kanssa. Tuota 80-400 en ole testannutkaan.

Kyllähän tuo D7100 aikamoinen muovirimpula on kun edelliseen D300-runkoon vertaa, mutta eipä se käytännössä missään juuri vaikuta. MB-D15 kanssa hyvä käyttää.

Tiedä sitten onko tuo eturullan käyttökin tottumuskysymys, koska itselläni ei ole sen kanssa ollut mitään ongelmaa, enkä ole koskaan vahingossa kameraa sammuttanut.

Kuvien selauksen saa kyllä toimimaan rullalla ilman että tarvitsee ensin zoomata.

Ei muuta kun enemmän käyttöä vaan ja manuaali käteen.
"All I can do is be me, whoever that is." -Bob Dylan
määvaan
Viestit: 5898
Liittynyt: Syys 06, 2010 11 : 32
Paikkakunta: Tervakoski, $ydän-$awon pakolainen ja suvun paluumuuttaja Suomen teollisen vallankumouksen ytimeen!

Re: 7D > D7100 vaihdon jälkeen, kokemuksia

Viesti Kirjoittaja määvaan »

Gamma kirjoitti:Sitten tärkein, kuvat ei kuvina parantuneet yhtään vaikka merkkiä vaihdoin. Samaa pa*kaa kovalevylle pukkaa.
No, tää on sitä samaa kalustovehtaus ske**aa mitä täällä on nähty iät ajat kun ei ole uskallettu ottaa sitä oikeaa värikuvaukseen siirtymisaskelta alkuaankaan vaan on krapulapaskan värimaailmaa vaihdeltu kusenkeltaiseen autuuteen. No, tuosta päästään vielä pidemmälle siitä mitä olemassa on, mutta kunhan vuosi vaihtuu niin tirppakuviinkin löytyy budjettivehkeet jopa MF-laseilla joissa kennon siirtelyllä saadaan uniikki kuvat jopa lentävistä linnuista joista paremmasta ei väliä. :-) Paljonko painaa APS-C kenno verrattuna vaikkapa 400mm:n teleputken lasielementteihin joita siirrellään, siinä se juju mistä hyvät kuvat tehdään? :-D
*Fotoingenjöröverstelöjtnant, Suur-Sawon valtakunnan valokuvamarsalkan armollisella ylennyksellä*
Avokid
Viestit: 5514
Liittynyt: Elo 14, 2006 14 : 56
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Avokid »

Tajusiko kukaan mitä toi määvaan tuossa selitti? Koska minä en.

Gammalle tosiaan. Hienoa että tarkennus ny toimii kuten pitääkin. Eiköhän ne kuvatkin ala parantua kunnolla kun saat vaikka vuoden käyttöä pohjalle ;)
You miss 100% of shots you never make
nikon1stories.blogspot.fi
kribe
Viestit: 4537
Liittynyt: Loka 07, 2006 18 : 14
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kribe »

Avokid kirjoitti:Tajusiko kukaan mitä toi määvaan tuossa selitti? Koska minä en.
Nope. Ilmeisesti yrittää kertoa, että kenno painaa vähemmän kuin 400mm telen linssit. Tiedä sitten miten tuo liittyy 7D vs. D7100 käyttökokemuksiin.
"All I can do is be me, whoever that is." -Bob Dylan
Gamma
Viestit: 1786
Liittynyt: Tammi 13, 2004 14 : 14
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gamma »

Pitäis varmaan hankkia tuohon Nikoniin myös joku vähän laajakulmaisempi objektiivi, jotain 24...35mm kiinteäpolttovälistä pienikokoista ajattelin. Noista Nikonin objektiivien merkinnöistä ei ota selvää erkkikään, on AF-s, AF-D, DX, ED, VR, VR II,D, G, ym. Ja on tarkennusmoottorilla tai sitten ei. Nyt pitäisi saada lyhyt oppimäärä Nikonin objektiivien merkinnöistä.
Kameran pikselimäärä asettanee vielä lisävaatimuksia optiikalle, jos olen oikein ymmärtänyt. Mikä kohtuuhintainen olisi hyvä? Voi olla muun merkkinenkin.
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

Gamma kirjoitti:Pitäis varmaan hankkia tuohon Nikoniin myös joku vähän laajakulmaisempi objektiivi, jotain 24...35mm kiinteäpolttovälistä pienikokoista ajattelin. Noista Nikonin objektiivien merkinnöistä ei ota selvää erkkikään, on AF-s, AF-D, DX, ED, VR, VR II,D, G, ym. Ja on tarkennusmoottorilla tai sitten ei. Nyt pitäisi saada lyhyt oppimäärä Nikonin objektiivien merkinnöistä.
Kameran pikselimäärä asettanee vielä lisävaatimuksia optiikalle, jos olen oikein ymmärtänyt. Mikä kohtuuhintainen olisi hyvä? Voi olla muun merkkinenkin.
Jos pitää olla pieni, niin eipä tuossa paljon ole vaihtoehtoja. Nikonin oma ja halpa AF-S DX 35mm f/1.8G, af-s on ilman ruuvitarkennusta toimiva ja dx on yllättäen dx kennolle tarkoitettu. Sigman uusi 30/1.4 voisi olla toinen vaihtoehto, mutta se on selvästi isompi, eikä siitä taida olla vielä kovin monella komemusta.
jmjh
Viestit: 1055
Liittynyt: Helmi 27, 2009 1 : 00

Viesti Kirjoittaja jmjh »

Gamma kirjoitti:Noista Nikonin objektiivien merkinnöistä ei ota selvää erkkikään, on AF-s, AF-D, DX, ED, VR, VR II,D, G, ym. Ja on tarkennusmoottorilla tai sitten ei. Nyt pitäisi saada lyhyt oppimäärä Nikonin objektiivien merkinnöistä.
Tässä nyt on aika pitkä lista kaikesta mahdollisesta:
http://www.kenrockwell.com/nikon/nikortek.htm
On tosin Kenin sivut, mutta ihan ok tässä tapauksessa.

Lyhyt yhteenveto vähän oikoen:
AF-S = tarkennusmoottori
AF-D tai AF = ei tarkennusmoottoria
DX = kroppikennolle suunnattu
VR = vakaaja
VR II = parempi vakaaja
D = tuo D kirjain AF-D yhdistelmässä :) (katso Kenin selitys)
G = objektiivissa ei ole aukkorengasta
ED = Extra-low Dispersion linssit
Gamma
Viestit: 1786
Liittynyt: Tammi 13, 2004 14 : 14
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gamma »

Kaivetaas tämä vanha ketju esille.
Vuosi on nyt tullut tuota Nikonia käytettyä. Pääosin ihan tyytyväinen olen kameraan ollut. Muutamia lisähuomioita on vuoden varrella kertynyt.

Laukaisunappi on kamerassa omille pikku kätösille väärässä paikassa. Kun käsi ja sormi pitelee kameraa luonnollisessa asennossa ei nappi osu sormeen oikein vaan menee yli lähes nivelen kohtaan. Muutama äkkinäinen tilanne on tämän takia jäänyt kuvaamatta. Eikä minulla todellakaan ole mitkään pianistin sormet.

Sarjakuvausnopeus tippuu muutaman kuvan jälkeen jonnekin 1/s, tämä voi tietenkin johtua hitaasta 45Mb/s muistikortistakin.

Kohinat voisi olla maltillisempiakin 1600 tai yli herkkyyksillä.

Kenno on likaantunut aivan tautisesti vaikka en ole vuoden aikana objektiivia kertaakaan irrottanut.
http://gamma.1g.fi/kuvat/testikuvat/1-DSC_0998.jpg
Canoneissa en ole kuin muutaman kerran puhaltanut pari pölyhiukkasta pois kennolta, vaikka niissä sentään on tullut objektiivejakin vaihdeltua ja vuosien käyttö. Tämä Nikonin lika ei puhaltamalla irronnut, lienee jotain rasvaa tms.

Tästä päästäänkin objektiivin irrotusnappiin. Mikä järki on sijoittaa se objektiivin vasemmalle puolelle? On kyllä hankala käyttää, en onneksi sitä tarvitse kun ei ole kuin tuo yksi tötterö.
Nyt piti editoida: Vasemmallahan se nappi on Canonissakin, tyhmä paikka silti.

Rungon pohjan ja jalustapannan maalipinta näyttää olevan aika herkkä naarmuuntumaan. Kamera näyttää vuoden käytön jälkeen kuluneemmalta kuin edelliset Canonini neljässä- viidessä vuodessa.

http://gamma.1g.fi/kuvat/D7100/
Viimeksi muokannut Gamma, Syys 13, 2014 19 : 48. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

Tuo seiskatonninenhan onkin pikkurunkoinen harrastelija malli. Siksi siinä ei ole napit kohdillaan, eikä laatu vastaa kalliimpia. Minusta aika suotta nillittää noista.

Objektiivin irrotusnappiakin moitit, vaikka käytät sitä kerran vuodessa :)
Eikös sitä vasemmalla etusormella paineta, samalla kun käännetään oikealla kädellä objektiivi irti. Miten tuo voisi olla toisella puolella?
tjs68
Viestit: 223
Liittynyt: Touko 06, 2009 16 : 09

Viesti Kirjoittaja tjs68 »

Muun merkkiset ravistelee roskat kennolta mutta Nikonit taitaa ravistella roskat kennolle?
Gamma
Viestit: 1786
Liittynyt: Tammi 13, 2004 14 : 14
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gamma »

paaton kirjoitti:Tuo seiskatonninenhan onkin pikkurunkoinen harrastelija malli. Siksi siinä ei ole napit kohdillaan, eikä laatu vastaa kalliimpia. Minusta aika suotta nillittää noista.

Objektiivin irrotusnappiakin moitit, vaikka käytät sitä kerran vuodessa :)
Eikös sitä vasemmalla etusormella paineta, samalla kun käännetään oikealla kädellä objektiivi irti. Miten tuo voisi olla toisella puolella?
Laukaisunapin parempi paikka tuskin olisi hintaa pahemmin nostanut. Nikonin ergonomiaa muistan kehutun.

Edit: Perun puheeni irrotusnapista, vaikka oikealla puolella se olisikin kätevämpi.
Viimeksi muokannut Gamma, Syys 13, 2014 19 : 55. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

Mitäs ostit liian pienen harrastelija rungon laatu canonin jälkeen. Kyllä isommat nikonit pysyy kädessä, kun vaihdat objektiivia. Samoin laukaisunappi on ihan oikeassa kohdassa. Kai käytät sitä oikealla sormella, etkä niinkuin canonissa nimettömällä? Vai olikos se eturulla jota canonistit käyttävät etusormella... Jotain hämärää siinä oli.
Avokid
Viestit: 5514
Liittynyt: Elo 14, 2006 14 : 56
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Avokid »

Mitä sää paaton nyt trollailet? Hus!
Kyllä tuokin kamera ihan kunnollinen on.

Kortti kannattaa päivittää 60MB/s Sandiskiin.

Minun mielestä tuo ei ole tautista likaantumista, jos f22lla vasta näkyy tuon verran likaa 😉
You miss 100% of shots you never make
nikon1stories.blogspot.fi
heikkipekk
Viestit: 49
Liittynyt: Huhti 08, 2008 16 : 42
Viesti:

Viesti Kirjoittaja heikkipekk »

Gamma kirjoitti:Laukaisunappi on kamerassa omille pikku kätösille väärässä paikassa. Kun käsi ja sormi pitelee kameraa luonnollisessa asennossa ei nappi osu sormeen oikein vaan menee yli lähes nivelen kohtaan. Muutama äkkinäinen tilanne on tämän takia jäänyt kuvaamatta. Eikä minulla todellakaan ole mitkään pianistin sormet.
Jos ymmärsin kuvauksen oikein niin sulla voi olla kuvaustekniikassa virhetulkinta - laukaisunappia tulee todellakin puristaa, ei painaa sormen päällä. Eli sormen pään kuuluukin mennä napin yli.

Tämä kameran tärähtämisen estämiseksi. Painaessa kamera pääsee hiuksen hienosti enemmän tärähtämään kuin puristaessa. Todella lyhyillä suljinajoilla tällä ei tietysti ole periaatteessa merkitystä, mutta kuvaustekniikka kannattaa silti opetella puristavalle tavalle niin ettei sitä erikseen tarvitse alkaa miettiä haastavemmissakaan olosuhteissa.

Tsemppiä!
Gamma
Viestit: 1786
Liittynyt: Tammi 13, 2004 14 : 14
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gamma »

heikkipekk kirjoitti:
Gamma kirjoitti:Laukaisunappi on kamerassa omille pikku kätösille väärässä paikassa. Kun käsi ja sormi pitelee kameraa luonnollisessa asennossa ei nappi osu sormeen oikein vaan menee yli lähes nivelen kohtaan. Muutama äkkinäinen tilanne on tämän takia jäänyt kuvaamatta. Eikä minulla todellakaan ole mitkään pianistin sormet.
Jos ymmärsin kuvauksen oikein niin sulla voi olla kuvaustekniikassa virhetulkinta - laukaisunappia tulee todellakin puristaa, ei painaa sormen päällä. Eli sormen pään kuuluukin mennä napin yli.

Tämä kameran tärähtämisen estämiseksi. Painaessa kamera pääsee hiuksen hienosti enemmän tärähtämään kuin puristaessa. Todella lyhyillä suljinajoilla tällä ei tietysti ole periaatteessa merkitystä, mutta kuvaustekniikka kannattaa silti opetella puristavalle tavalle niin ettei sitä erikseen tarvitse alkaa miettiä haastavemmissakaan olosuhteissa.

Tsemppiä!
Joo mutta ei noin paljon yli, siis siihen ensimmäisen nivelen kohdille. Kuvaustekniikka on kyllä hallussa.
Tein viikonloppuna Sugrusta nappiin pienen "korotuksen", katsotaan hakeutuuko nappi nyt paremmin oikeaan kohtaan.
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

Kuva
heikkipekk
Viestit: 49
Liittynyt: Huhti 08, 2008 16 : 42
Viesti:

Viesti Kirjoittaja heikkipekk »

Gamma kirjoitti:
heikkipekk kirjoitti:
Gamma kirjoitti:Laukaisunappi on kamerassa omille pikku kätösille väärässä paikassa. Kun käsi ja sormi pitelee kameraa luonnollisessa asennossa ei nappi osu sormeen oikein vaan menee yli lähes nivelen kohtaan. Muutama äkkinäinen tilanne on tämän takia jäänyt kuvaamatta. Eikä minulla todellakaan ole mitkään pianistin sormet.
Jos ymmärsin kuvauksen oikein niin sulla voi olla kuvaustekniikassa virhetulkinta - laukaisunappia tulee todellakin puristaa, ei painaa sormen päällä. Eli sormen pään kuuluukin mennä napin yli.

Tämä kameran tärähtämisen estämiseksi. Painaessa kamera pääsee hiuksen hienosti enemmän tärähtämään kuin puristaessa. Todella lyhyillä suljinajoilla tällä ei tietysti ole periaatteessa merkitystä, mutta kuvaustekniikka kannattaa silti opetella puristavalle tavalle niin ettei sitä erikseen tarvitse alkaa miettiä haastavemmissakaan olosuhteissa.

Tsemppiä!
Joo mutta ei noin paljon yli, siis siihen ensimmäisen nivelen kohdille. Kuvaustekniikka on kyllä hallussa.
Tein viikonloppuna Sugrusta nappiin pienen "korotuksen", katsotaan hakeutuuko nappi nyt paremmin oikeaan kohtaan.
Alright, hyvä juttu!
Gamma
Viestit: 1786
Liittynyt: Tammi 13, 2004 14 : 14
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gamma »

paaton kirjoitti:Kuva
Kokeilin tuota jo vuosia sitten. Häslätessä meni väärän käden sormi ;-)
Vastaa Viestiin