Rustinki kirjoitti:Voisko olla semmoinen, että ttl salaman esivälähdys sytyttää elincan ja studiotuikun palamisaika on pitempi kuin valotusaika. Onko lähelläkään?
No niin bingo! Juuri tästä on kysymys :)
Selittelen tässä nyt tätä asiaa kuten itse olen ymmärtänyt... eli normaalisti salamaa synkatessa tuo maksimi 1/250s (tai hitaampi) aika tulee siitä että vain tuolla tai hitaammilla ajoilla ensimmäinen verho ehtii perille ennen kuin toinen lähtee liikkeelle eli koko kennon valotus onnistuu kerralla salaman välähtäessä.
Tuota nopeammilla ajoilla toinen verho lähtee liikkeelle ennen kuin ensimmäinen on päässyt "perille". Salamahan laukaistaan normaalisti silloin kun tuo ensimmäinen verho on avautunut mutta jos toinen verho on tässä vaiheessa jo sulkenut osan valon reittiä kennolle niin saadaan niitä tummia reunoja kuvaan.
TTL -salama valottaa kuvan strobona kun käytetään ns. High Speed Sync tai vastaavaa kuvaustilaa nopeilla suljinajoilla. Tärkeä tieto tässä on se että tuo välähtely alkaa samaan aikaan kun ensimmäinen verho lähtee liikkeelle (ja jatkaa välähtelyään siihen asti kun toinen verho sulkeutuu jotta saadaan valoa koko ajalle), toisin kuin normaalisti kuten tuossa edellisessä kappaleessa tuli kerrottua jolloin salamaa väläytetään vasta ensimmäisen verhon avauduttua kokonaan.
Tässä kikassa onkin siis kysymys siitä että käsketään studiosalamaa välähtämään silloin kun ensimmäinen verho lähtee liikkeelle ja kun tosiaan välähdysaika kestää kauan niin valoa riittää koko ajalle kun verhot ovat liikkeellä.
D-Lite -salamat ovat melko hitaita välähtäjiä, jos olen oikein ymmärtänyt niin nelosen välähdysaika on 1/800 sec täydellä teholla. Ja tuo on siis ns. t 0.5 -aika eli tuon aikaa valoa on yli 50% käytetystä tehosta, t 0.1 aika D-Litellä taitaapi olla jotain 1/266 sec ajan ja tuohan on siis aika jolloin valoa on 10% käytetystä tehosta.
Eli normitapauksessa alle 1/250 sec ajoilla saadaan salaman koko teho about käyttöön mutta näillä nopeammilla ajoilla saadaan vain osa siitä, riippuen valotusajasta ja salaman välähdyksen kestosta. Näissä tapauksissa salamaa pitäisikin ajatella enemmän kuumavalona :)
Ok eli näillä tiedoilla edes tuo 1/8000 sec "synkkaus" (josta siis ei oikeastaan ole edes kysymys) ei olekaan enää niin ihmeellistä. Mikä tässä on hieman kummallista on se että vaikka suljinaikaa koko ajan nopeutettiin eli periaatteessa saatiin lyhyempi aika = pienempi määrä sitä salaman välähdystä talteen niin kuva ei näytä pahemmin tummenevan noissa esimerkkikuvissa, jos lainkaan? Luulisi että niin käy? Salamahan oli noissa testikuvissa koko ajan samalla teholla ja aika/aukkoarvoilla mentiin niin että valotus pysyi samana.
Kun kuvasin testeissä tasaista valkoista seinää niin ruutu oli toiselta puolelta hieman tummempi kuin toiselta, ei siis kuitenkaan mitään säkkipimeää raitaa kuten sulkimen näkyessä kuvassa vaan pientä tummenemista. Tuo johtuu varmaankin siitä että valonahan käytetään tuossa välähdyksen "häntää" jonka valon määrä laskee koko ajan suljinten ollessa liikkeellä.
Mutta jos ajatellaan tämän kuvion käyttökelpoisuutta siinä missä asiasta on eniten hyötyä eli henkilökuvauksessa ulkona vallitsevan valon "tappamisessa" nopealla suljinajalla niin tuo asia ei häiritse lainkaan niin paljoa, kohde on (yleensä) ruudun keskialueella eikä reunoilla eikä useissa tapauksissa salama muutenkaan valaisisi kuvan taustaa joka on usein kauempana kuin kohde.
Sitä vaan mietin että jos käyttäisi todella nopeasti, jopa alle 1/10000 sec nopeudella välähtävää salamaa niin saataisiinko sen koko teho talteen kun välähdys alkaisi samalla hetkellä kuin ensimmäinen verho aloittaa avautumisensa? Mutta jos välähdys loppuu jo ennen kuin kakkosverho pääsee perille niin saadaanko taas tumma reuna? :D
Kun nämä tietyt salamakuvauksen lainalaisuudet tässä nyt heittävät päälaelleen niin tässä ei enää oikein osaa ajatella sitä mitä tapahtuisi eri salamilla ja eri tehoilla (=eri välähdysaika), tiedän nyt vaan sen että D-Lite näyttää pelittävän ok tällä tavalla.
Toki pitää tehdä vielä semmoinen testi että vie salamat pihalle aurinkoisella kelillä ja katsotaan että paljonko sitä tehoa oikeasti putoaa tällä tavalla, tuossa testikuvasarjassa ei näytä pahalta tuo tehonmenetys valon suhteen ainakaan tässä minun tapauksessani.
Testasin myös vanhaa manuaalista pikkusalamaa (Sunpak 383) tällä systeemillä. Ja homma toimi ihan ok kun vaan piti tuota salamaa täysillä jolloin välähdysaika oli tarpeeksi pitkä. Mikä muu vain teho tuotti vain osaksi valottuneen tai mustan ruudun.
------------
Mutta paras(?) asia on vielä kertomatta... eli tosiaan tuon studiosalaman voi laukaista orjana niin että kamerassa kiinni oleva TTL -salama laukaisee sen sillä hi speed -strobonsa ensimmäisellä välähdyksellä.
No käytännössähän varsinkin ulkohommissa tuo on aika toivoton juttu varsinkin kun tämä koko juttu on käyttökelpoisin silloin kun kuvataan aurinkoisella kelillä. Lisäksi minkä itsekin havaitsin niin heti kun mentiin 1/250 sec nopeammille suljinajoille eli tuo strobo kytkeytyi päälle niin TTL -salaman yksittäisten välähdysten teho heikkenee huomattavasti ja samalla niiden (sen ensimmäisen välähdyksen) kyky laukaista studiosalama orjana. Eli ei varmastikaan toimi ulkona, lisäksi olisi rajoitusta sijoittelussa jne.
Mutta nyt päästään siihen hienoon juttuun että jos kytketään PC -synkkapiuha kameran ja salaman välille niin TTL -salaman ollessa paikallaan kamerassa ja hi speed -tila käytössä myös synkkapiuhaa pitkin lähtee salamalle käsky välähtää samaan aikaan kuin kameran oman salaman stroboista välähtää se ensimmäinen :)
Eli itse asiassa kameran omaa ulkoista TTL -salamaa ei tarvita koko juttuun lainkaan muuta kuin huijaamaan kamerarunkoa lähettämään synkkapiuhaa pitkin käsky välähtää samalla kuin eka verho aloittaa matkansa. Homma ei siis onnistu mitenkään(?) ilman että salamakengässä on tuo salama kiinni, sen voi sitten laittaa minimiteholle ja poispäin kohteesta eikä varmasti vaikuta mitenkään valotukseen.
Ja kun kuviota jatketaan vielä tästä eteenpäin niin synkkapiuhaanhan voi kiinnittää normiradiolähettimen ja vastaanottimet flässeihin jolloin päästään taas täysin vapaaseen liikkuvuuteen mutta saadaan tuo nopea suljinaika salamilla käyttöön ilman spesiaaleja radioita tms.
Tässä törmätään sitten vaan siihen että halvat radiot eivät pysy perässä kun ajat lyhenevät. Itsellä Aputuren vanhat Trigmasterit ja taisin päästä 1/2000 sec asti, tuota nopeammalla ajalla alkoi tulla jotain ihme raitaa reunaan :D mutta paremmilla radioilla tuokin toimii paremmin ja varmaan jollain vanhemmillakin Pocket Wizardeilla pääsee taas maksimi (=minimi)aikaan asti.
----
No niin eli tämmöistä havaintoa meikäläisellä, toivottavasti tästä oli jotain hyötyä jollekin. Ei muuta kuin testaamaan :)
Itse siis olen testannut vielä tosi vähän eli voihan tässä systeemissä jotain puutteitakin vielä ilmetä, muita kuin jo tässä mainittuja eli ruutu ei valotu ihan tasaisesti laidasta laitaan.
Testatkaapa tekin eri kameramerkeillä / TTL -salamilla / studiosalamilla miten pelittää. Tosiaan tuo D800 / SB-800 / D-Lite 4 -kombo tuntuu ainakin pelaavan hienosti!
- Hans