Ensimmäinen harmaakortti

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
Vastaa Viestiin
jaava
Viestit: 2058
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Ensimmäinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja jaava »

Sain juuri uuden ja ensimmäisen harmaakortin halvalla (WHITE BALANCE GREY CARD FOR DIGITAL PHOTOGRAPHY, www.micnova.com , kiinalainen).
Otin siitä tietysti ensimmäiseksi kuvan ja ihmettelin mitä sillä voi tehdä. Jäi kummastuttamaan tuon harmaan pinnan epätasaisuus (pölyn saa pois pyyhkimällä, mutta entäs nuo eriväriset pikselit - kortista vai kuvausprosessista). Onko tuon kanssa nyt niin kovin tarkkaa vai meneekö roskiin heti. Tuo erivärisyys näkyy myös RAW-kuvassa, eikä johdu jpg:n 8-bittisyydestä per kanava. Tiedä sitten jos Canonin EOS 30D:n dynamiikka ei vaan riitä. Eikös siinä ole luokkaa 11-12 bittiä.

Kuva otettu RAW-muodossa ja ladattu Lightroom 3.3:een.
Tämän jälkeen käsitelty LightRoom:ssa harmaapipetillä tökkäämällä harmaakorttiin ja tone balansssi käsitelty automaatilla ja exportattu jpg:ksi (5MB):
http://img841.imageshack.us/img841/5223/mg4320.jpg

Käsittelemätön kuva exportattu jpg:ksi (5MB):
http://img809.imageshack.us/img809/72/mg43202.jpg

Eli tuloksesta näkee alkuperäisen kattolampun valon vaikutuksen muuttuneen ja käsitellyn kuvan värilämpötilan normalisoituneen päivänvaloa vastaavaksi. Tuo harmaakortti näyttää kuitenkin kattolampun alla katsottuna samalta kuin käsitellyssä kuvassa. Onko ihmisen silmissä vahvaa vajavuutta digiaikaan?

Miten noita mukana tulleita valkoista ja mustaa korttia voi muuten käyttää hyväkseen? Vai onko ne vaan kuriositeetteja.

Millä mä saan säilytettyä kuvassa kattolampun lämpimän valon mutta valkotasapainon kohdalleen? Tietysti ruuvaamalla LR:n säätöjä ja käyttämällä omaa silmää. Ehkä myös kuvaamalla värikortin, jolla saan myös kamerasta johtuvat värivirheet pois?

Mukana tuli myös asiallinen kaulapanta, johon saa ripustettua linssinsuojusta varten jonkinlaisen pussin. Esimerkiksi sukkahousun jalkateräosasta palanen. Jos säilys linssinsuojukset häviämättä.
Viimeksi muokannut jaava, Joulu 20, 2010 17 : 09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
mtala
Viestit: 680
Liittynyt: Maalis 27, 2003 16 : 33
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ensimmäinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja mtala »

jaava kirjoitti: Millä mä saan säilytettyä kuvassa kattolampun lämpimän valon mutta valkotasapainon kohdalleen?
Valkotasapaino ei ole aina absoluuttinen asia. Jos valkoisen pitää näkyä valkoisena, tehdään juuri niin kuin teit: säädetään värit niin, että neutraali harmaa tai valkoinen on neutraalia. Jos taas pitää säilyttää lämmin sävy, on tingittävä neutraalisuudesta. Näköaisti on sikäli epäluotettava valkotasapainon arvioija, että se tavallaan suorittaa aivoissa automaattikorjauksen. Koska "tiedät" kokemuksesta, että valkoinen kortti on valkoinen, se näyttää hehkulampun valossakin valkoiselta eikä esim. lämpimään oranssiin vivahtavalta.

Jos taas jonkin valkoisen pitää olla valkoista ja muun osan kuvasta sävyiltään lämmin, niin kuvankäsittelyn keinoin sekin onnistuu.

Jos tarkka värintoisto ei ole välttämätön vaatimus, niin värit voi säätää oman silmän mukaan oikeiksi. Makuasioista on kuitenkin kyse. Harmaakortti on harkiten käytettynä hyvä apu tietyissä tilanteissa.

Mtala
jaava
Viestit: 2058
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja jaava »

Hieman kokeilin erilaisia harmaakorttikorvikkeita.

Kuva
Alkuperäinen RAW kuva, jossa:
- mikrokuituliina, jonka myyjä mainosti käyvän harmaakortista
- kirjan sivun valkoinen osa
- valkea kortti
- musta kortti
- harmaakortti

Tein Lightroomin valkotasapainopipetillä RAW-kuvalle kullakin yllä luetellulla objektilla valkotasapainosäädön ja venytin exposure-säädöllä histogarmmia oikealle, lähes laitaan. Sain tuloksena seuraavat tiedostot exportattua:

Pipetti mikrokuituliinaan, jonka myyjä mainosti käyvän harmaakortista
Kuva

Pipetti kirjan sivun valkoiseen osaan
Kuva

Pipetti valkeaan korttiin
Kuva

Pipetti Mustaan korttiin
Kuva

Pipetti Harmaakorttiin
Kuva

Mielenkiintoinen kokeilu, joka osoitti eroja kyllä syntyvän, mutta en voi sanoa noiden oikeellisuudesta juuri mitään, kun mun monitori on kalibroitu vaan omilla silmillä.
JkH
Viestit: 41
Liittynyt: Tammi 10, 2003 8 : 33
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja JkH »

Eikö harmaakorttia käytetty valotuksen määrittelyyn muinoin, ammattihenkilöillä oli sitten värilämpömittarit erikseen?
Danny-boy
Viestit: 60
Liittynyt: Kesä 03, 2009 18 : 45

Viesti Kirjoittaja Danny-boy »

Moi!

Valkoista ja mustaa korttia voi käyttää, kun korjataan kuvankäsittelyssä kameran aiheuttamaa värisiirtymää.

Käytettäessä curves (käyrät) -toimintoa osoitetaan pipetti-työkalulla kuvasta tummat, vaaleat ja keskisävyiset alueet. Jotta kuvasta ei tarvitsisi erikseen alkaa etsimään näitä alueita, voi käyttää juuri tuollaista mustaa, valkoista ja harmaata korttia, joista värit osoittaa. Tämän jälkeen on helppo tehdä säädöt muihin samoissa olosuhteissa otettuihin kuviin, joissa harmaakorttia ei ole näkyvillä.

- Danny
macke
Viestit: 16
Liittynyt: Kesä 13, 2004 20 : 50
Paikkakunta: Suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja macke »

JkH kirjoitti: Eikö harmaakorttia käytetty valotuksen määrittelyyn muinoin, ammattihenkilöillä oli sitten värilämpömittarit erikseen?
Digikameran kennot haluavat muistaakseni valottaa ruudun ns. 18% harmaaksi, mihin ymmärtääkseni tuo harmaakorttikin on suunniteltu.

Itse tuli tuossa männä viikolla hommattua X-Riten ColorChecker Passport joka toimii myös harmaakorttina, mutta varsinainen käyttötarkoitus ja hyöty tulee kamera/kuvauskohdekohtaisten DNG-kameraprofiilien luomisessa joita voidaan hyödyntää mm. Lightroomissa ja Photoshopissa. Näillä saadaan ei vain valkotasapaino kohdilleen, mutta myös yksittäiset värit kohdilleen.

http://www.xrite.com/product_overview.aspx?ID=1257

Eipä ole hirveemmin tullut tuota kokeiltua mutta jopa lyhyellä testillä näkee että väreistä tulee "oikeamman näköisiä". Alla oleva kuvasarja on kuvattu salamavaloilla ja verrattu kameran eri WB asetuksia ColorChecker profiililla korjattuun kuvaan. Etenkin tuossa pullojen vihreässä ja etiketin kultaisessa värissä näkyy muutosta.

ColorCheckerissä on myös harmaakortti ja erikseen jälkikäsittelyä varten harmaakorttisäädöt (kylmempi/lämpimämpi kuva), mutta tuolla valkotasapainoitettua kuvaa ei tähän hätään ole käsillä.

Kuva
ColorCheckerPassportTest by maxkaar, on Flickr
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

macke kirjoitti: Näillä saadaan ei vain valkotasapaino kohdilleen, mutta myös yksittäiset värit kohdilleen.
Ei, vaan "kohdilleen" -tuo on siis säätöä, ei korjausta.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
Ende
Viestit: 57
Liittynyt: Kesä 24, 2008 9 : 30

Viesti Kirjoittaja Ende »

macke kirjoitti:
JkH kirjoitti: Eikö harmaakorttia käytetty valotuksen määrittelyyn muinoin, ammattihenkilöillä oli sitten värilämpömittarit erikseen?
Digikameran kennot haluavat muistaakseni valottaa ruudun ns. 18% harmaaksi, mihin ymmärtääkseni tuo harmaakorttikin on suunniteltu.
Mustaakseni digikameran valotusmittari ei ole ohjelmoitu mittaamaan tuota 18% harmaata johtuen poikkeavasta kennon dynamiikkaalueesta verrattuna filmiin. Filmikameroissa oli valotusmittarilla tuo 18% harmaa. Tämän takia usein hieman alivalotettu kuva näyttää ns.normaalimmalta digikameralla. En muista tarkalleen mitä harmaata tuo digikameran valotusmittari mittaa, mutta löytynee googlettamalla.

En tiedä tuliko esiin mutta valkeasta ja mustasta kortista on hyötyä esim. Photoshopin levels ikkunassa kun mustalla ja valkealla pipetillä saa tumman ja vaalean pään nopeasti kuvasta kohdalleen.
kurg
Viestit: 422
Liittynyt: Touko 30, 2007 19 : 14

Viesti Kirjoittaja kurg »

Tässä on aiheesta juttua:
http://www.digicamera.net/keskus/viewto ... highlight=

Lyhennettynä:
-Omat kokemukseni kahdesta Kiina-kortista on -> roskiin ja nopeesti, ettei tartte hiuksia repiä päästä niinkuin itselleni kävi, kun en suostunut uskomaan, että niissä korteissa voisi niin paljon eroa olla. Tässä kyseisessä tapauksessa on helppo todeta, että vaalea- ja harmaakortti antavat eri sävyt, joten ainakin jompikumpi on väärin. Kuvien perusteella sanoisin, että mikään noista kolmesta ei ole neutraali.
-Värilämpötilan säätöön harmaakortin on parempi olla vaaleampi kuin 18% harmaa, koska tällöin vältetään kohinaa.

Tästä on hyvä alottaa (vaikka onkin suurimmaks osaks tietty mainospuhetta):
http://www.whibalhost.com/_Tutorials/WhiBal/01/

Itselläni on moinen WhiBal ja olen tyytyväinen.
jaava
Viestit: 2058
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja jaava »

Non nii, olen sen verran utelias, että pistin tilaukseen tuon WhiBal kortin (WhiBal G7 Gray Card Pocket KIT, Certified for White Balance - Pocket KIT (2 1/8x3 3/8 in)) (€25.71 EUR). Täytyy ottaa vertauskuvia kiinalaisiin nähden.

Saas nähdä onko tässä vielä hommattava tuollainen ColorChecker Passport myös jossain vaiheessa.
oh6jih
Viestit: 905
Liittynyt: Joulu 01, 2005 14 : 13
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja oh6jih »

Danny-boy kirjoitti:Moi!

Valkoista ja mustaa korttia voi käyttää, kun korjataan kuvankäsittelyssä kameran aiheuttamaa värisiirtymää.

- Danny
Valkoista käytettäessä täytyy sitten huolehtia siitä ettei mikään värikanava ole palanut puhki, ja mustaa vastaavasta ettei sieltä mikään kanava mene ihan tukkoon. Muuten antaa aika mielenkiintoisia tuloksia.
H4ksi
Viestit: 7
Liittynyt: Elo 12, 2010 13 : 49
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja H4ksi »

Non nii, olen sen verran utelias, että pistin tilaukseen tuon WhiBal kortin (WhiBal G7 Gray Card Pocket KIT, Certified for White Balance - Pocket KIT (2 1/8x3 3/8 in)) (€25.71 EUR). Täytyy ottaa vertauskuvia kiinalaisiin nähden.
Voiko kysyä, että mistä laitoit tilaukseen tuon kortin?
Jare
Viestit: 474
Liittynyt: Tammi 11, 2003 17 : 15

Viesti Kirjoittaja Jare »

kurg kirjoitti:Lyhennettynä:
-Omat kokemukseni kahdesta Kiina-kortista on -> roskiin ja nopeesti, ettei tartte hiuksia repiä päästä niinkuin itselleni kävi, kun en suostunut uskomaan, että niissä korteissa voisi niin paljon eroa olla. Tässä kyseisessä tapauksessa on helppo todeta, että vaalea- ja harmaakortti antavat eri sävyt, joten ainakin jompikumpi on väärin. Kuvien perusteella sanoisin, että mikään noista kolmesta ei ole neutraali.
Niinpä, harmaakortteja on monenlaisia ja monenhintaisia. Jotkut niistä on tarkoitettu vain valotuksen mittaukseen ja joidenkin mainostetaan olevan sopivia valkotasapainon määritykseen sitä kuitenkaan olematta. Jos aikoo harmaakortista valkotasapainoa määrittää, niin tulisi varmistua, että kortti on spektrineutraali (spectrally neutral) eli harmaa toistuu samanlaisena riippumatta valaistuksesta. Esim. halvemmat kortit, mikrokuituliinat ja väriprofiloidut tulosteet eivät tätä määritelmää kovin hyvin täytä ja siten harmaa saattaa ottaa itseensä valosta riippuen värihuntua.

Kalliimpien korttien hinnalle on ihan syynsä: laatu ja laadunvalvonta. Ne täyttävät tietyt toleranssit ja ovat luotettavia. Mitä järkeä on käyttää mittalaitetta, jonka mittaustarkkuus ja luotettavuus ei ole kaikissa olosuhteissa riittävä?

Tässä pdf:ssä on ihan hyvin vertailtu eri harmaakorttimateriaalien ominaisuuksia: http://www.betterlight.com/downloads/wh ... _cards.pdf.
kurg kirjoitti:-Värilämpötilan säätöön harmaakortin on parempi olla vaaleampi kuin 18% harmaa, koska tällöin vältetään kohinaa.
Kohina 18% harmaassa pinnassa tuskin on nykypäivän digikameroilla ongelma. Tästä vaaleamman harmaakortin käyttö on sitä paitsi hieman kaksiteräinen miekka. Toisaalta saat kohinaa marginaalisesti vähemmän, mutta samalla vaaleampaan harmaaseen mennessä on vaikeampaa säilyttää neutraaliutta koko spektrin alueella. Edes Colorcheckerin vaalein kenttä ei ole täydellisesti neutraali, joten vielä vähemmän sitä on kiinalainen valkoinen kortti. Musta kortti voi olla neutraali, mutta siinä kohinalla on ehdottomasti roolinsa ja muun muassa siksi sitä ei ole suotavaa käyttää valkotasapainon määrityksessä.
EOS 5DmkII, 24-70 F/2.8L II, 35 F/2, 50 F/1.4 USM, 50 F/1.4 SMC Takumar, 100 F/2.8 Macro USM, 70-200 F/2.8L IS II
alsalus
Viestit: 1421
Liittynyt: Elo 17, 2009 13 : 50

Viesti Kirjoittaja alsalus »

Loistava ketju. Kiitos tiedonjakajille, tää saattaa jopa vähentää kantapäänkautta oppimista:)
ossipena
Viestit: 4834
Liittynyt: Helmi 27, 2009 13 : 21
Paikkakunta: Jkl

Viesti Kirjoittaja ossipena »

alsalus kirjoitti:Loistava ketju. Kiitos tiedonjakajille, tää saattaa jopa vähentää kantapäänkautta oppimista:)
huono ketju, en nimittäin tiennytkään että värien kanssa hifistely on suhteellisen halpaa ja houkutus olisi ostaa colorchecker ja antaa pikkusormi paholaiselle...
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Näyttää olevan enemmänkin keskustelua (taas) valkotasapainosta, joten omakin korsi kekoon.

Valkotasapainon säätämisessä on mielestäni kaksi eri tapausta:

Tuotekuvaus (ehkä myös lajikuvat luonnosta):
Kun asiakkaan pitäisi kuvasta nähdä tuotteen ominaisuudet, olisi värien oltava painotuotteessa niin kuin oikeassakin tuotteessa. Totta kai tämä riippuu siitä missä valossa tuotetta katsotaan ja jopa siitä, missä valossa kuvaa katsotaan. Mutta ihmisnäkö tosiaan tekee automaattikorjausta tuntemiensa asioiden perusteella ja tuolloin neutraalin harmaan kuvaamisesta on apua. Kuitenkin kaiken muunkin pitää olla kunnossa: valaisun, värinhallinnan ja lopullisen painotuotteen paperin värin tunteminen.

Kaikki muu kuvaus:
Omasta mielestäni kaikessa muussa kuvauksessa on kyse kuvaajan oman näkemyksen välittämisestä, eikä todellisilla väreillä ole niin paljon merkitystä. Harmaakorttia enemmän korostuu:
- mahdollisuus säätää värejä kunnolla jälkikäteen (=Raw)
- profiloitu näyttö sekä värihallittu ohjelmisto ja tulostus
- kuvaajan osaaminen, esimerkiksi kuvaan tulevan valon "näkeminen"
- järjestetyssä kuvauksessa järkevät valojärjestelyt

Toki sen jälkeen, kun yleensä tajuaa jotain valkotasapainon asettamisesta, saa kuviinsa hallitumpaa värimaailmaa. Mutta pelkkään harmaakorttiin luottaminen ei paljon riitä ja sen käyttö hidastaa sitä tavallista kuvausta paljon.

Melkein mistä tahansa neutraalin "näköisestä" pinnasta saa lähtökohdan valkotasapainon säätöön. Tarkempaa hiomista usein kuitenkin vaatii esimerkiksi iho, joka ei ole "spektrineutraali", siis sen sävy voi riippua valon laadusta ja suunnasta, mutta jonka virheet ihmisnäkö havaitsee paljon pahempina kuin harmaan virheet.
jaava
Viestit: 2058
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja jaava »

Voiko kysyä, että mistä laitoit tilaukseen tuon kortin?
Tilasin suoraan tuolta Michael Tapes:lta:
http://mtapesdesign.com/whibal/
Ilmoittamaani hintaan ei kuulunut mahdolliset tulli, ALV yms kulut Suomessa.
Erityisesti tässä kortissa viehätti sen kestävyys. Se on samaa väriä koko kortti, eikä pinnoitettu.
Tuotekuvaus (ehkä myös lajikuvat luonnosta):
Kun asiakkaan pitäisi kuvasta nähdä tuotteen ominaisuudet, olisi värien oltava painotuotteessa niin kuin oikeassakin tuotteessa.
Eikö tähän kuulu myös kameran värien balansointi (kameraprofiili) - ymmärsin että eri kennomerkeissä on melko suuria (silmin havaittavia) eroja.

Sitten tulee vielä tuo kennojen mahdollinen epälineaarisuus, jolloin valon eri voimakkuuksilla, vaikka spektri säilyisi suhteellisesti samana (samanmuotoisena) kaikilla kanavilla, kamera antaa eri suhteissa eri värejä, riippuen valon voimakkuudesta.
Onko tämä silmin huomattava ominaisuus?
Vastaa Viestiin