Jaakko T. kirjoitti:kapama-7 kirjoitti:Niin, nuohan taitaa olla Photarissa väännettyjä. Tilt=kallistus, shift=siirto.
Tuossa eka kuvassa olisi tuota shifiä voinut käyttääkin, että olisi sommittelu enemmän keskittynyt. En ole ihan pysynyt nykymaailman metkujen perässä, kun puhutaan tilt/shiftistä ja kuitenkin näyttäisi ainoastaan tuo tilt, tai pseudo-sellainen, olevan kyseessä. Monesti tuntuu, että otetaan nettilästä jokin hieno (tietenkin englanninkielinen) termi sen enempää asiaan perehtymättä ja käytetään sitä, tai väännetään siitä trendikäs uudissana, esimerkkinä vaikka tripodi.
kapa
Mulle tilt/shift ei kerro muuta kuin että optista tasoa veivaamalla saadaan vino kohde terävänä kennolle/filmille? Mutta mikä oikeestaan on tilt ja mikä shift? Google varmaan kertois mutta tähänkin asti olen ilman pärjännyt pelkällä himmentimellä että kaikki on terävää minkä pitääkin, onko näille oikeasti jotain käyttöä, kannattaako edes ottaa selvää?
On niillä oikeasti käyttöä. Esimerkiksi palkkikameralla kuvaaville on arkipäivää. Eikä nykyisissä digikameroitten tilt/shift-objektiiveissakaan noita ominaisuuksia ole turhaan rakennettu.
Yksinkertaisesti:
Kallistuksella hallitaan sitä tasoa, mille terävyysalue halutaan. Esimerkkinä vaikka ruokakuvaus. Katso esim. Wikipediasta "Scheimpflug principle".
Siirrolla sadaan kenno/filmi ojektiivin piirtoympyrällä haluttuun kohtaan.
Tätä ominaisuutta käyttävät mm. arkkitehtuurikuvaajat hyväkseen. Kamera suoraan, jolloin kohde kuvautuu myös suoraan. Sitten objektiivia tai filmi/kennotasoa siirtämällä saadaan kohde halutunlaisena kuvaan. Esim. korkea rakennus ei näin kapene ylöspäin.
Sivuttaissiirrosta klassinen esimerkki on seinäpeili, joka pitää kuvata kohtisuoraan. Kamera viedään peilistä sen verran sivulle, että kuvaaja ei näy peilikuvassa kameroineen. Sitten tehdään siirto siten, että peili tulee keskelle kuvaa.
kapa