Värikuvasta -> mustavalkoiseksi opas

Kuvankäsittelyä, mitä vain
Vastaa Viestiin
Yksipuoli
Viestit: 10
Liittynyt: Syys 20, 2004 11 : 11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Värikuvasta -> mustavalkoiseksi opas

Viesti Kirjoittaja Yksipuoli »

Kirjoittelin aikani kuluksi tälläisen. Jos kiinnostusta riittää ja koneelta löytyy Photoshop tai vastaava niin lueskele läpi ja kommentoi oliko tästä hyötyä. Tutoriaalissa lienee noin tsiljoona kirjoitusvirhettä, lisäksi käännökset voisivat olla parempia. Ennen kaikkea kaipaisin kommentteja siitä oliko tämä kirjoitettu tarpeeksi (tai jopa liian) rautalangasta vääntämällä, eli pystyykö normaali ihminen näitä ohjeita seuraamalla saamaan jotain aikaiseksi.

http://www.yksipuolinen.net/tutorial01/sivu01.html
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
mvuori
Viestit: 2725
Liittynyt: Marras 29, 2003 13 : 50

Re: Värikuvasta -> mustavalkoiseksi opas

Viesti Kirjoittaja mvuori »

Yksipuoli kirjoitti:Kirjoittelin aikani kuluksi tälläisen. Jos kiinnostusta riittää ja koneelta löytyy Photoshop tai vastaava niin lueskele läpi ja kommentoi oliko tästä hyötyä. Tutoriaalissa lienee noin tsiljoona kirjoitusvirhettä, lisäksi käännökset voisivat olla parempia. Ennen kaikkea kaipaisin kommentteja siitä oliko tämä kirjoitettu tarpeeksi (tai jopa liian) rautalangasta vääntämällä, eli pystyykö normaali ihminen näitä ohjeita seuraamalla saamaan jotain aikaiseksi.

http://www.yksipuolinen.net/tutorial01/sivu01.html
Rautalangasta ei ole hyötyä, jos se on huonoa. Hyvät ohjeet perustuvat ihmisten ajattelumalleihin: jos halutaan muuttaa kuva harmaasävyiksi, miksi ei käytetä valmista samannimistä komentoa, vaan ehdotetaan epäloogisempaa ja huonompaa desaturate-komentoa?

Channel mixer ei tosiaankaan ole mikään hienosäädön väline, vaan tarpeen mukaan ja useimmiten lähinnä kirves.

Loppu meneekin jo tahattoman huumorin puolelle: "Parhaimman näköiset mustavalkovedokset ovat usein sävytettyjä."

Ohje on esimerkki siitä ilmiöstä, että nykyään "jokainen ja jokaisen veli" kokee velvollisuudekseen tehdä kuvankäsittelyohjeita, mutta tulos on yleensä täysin tarpeeton: miksi ihmeessä pitää tehdä huonoja ja virheellisiä ohjeita aiheesta, josta on jo olemassa valtava määrä hyviä ja oikeita ohjeita?
Matti Vuori
teemupii
Viestit: 680
Liittynyt: Syys 25, 2003 9 : 47
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Värikuvasta -> mustavalkoiseksi opas

Viesti Kirjoittaja teemupii »

mvuori kirjoitti:Channel mixer ei tosiaankaan ole mikään hienosäädön väline, vaan tarpeen mukaan ja useimmiten lähinnä kirves.

... miksi ihmeessä pitää tehdä huonoja ja virheellisiä ohjeita aiheesta, josta on jo olemassa valtava määrä hyviä ja oikeita ohjeita?
Kerroppas nytten samalla että miten sinun mielestä mustavalkokuvat pitäisi oikeasti tehdä, niin että ne saadaan hienosäädettyä?
Yksipuoli
Viestit: 10
Liittynyt: Syys 20, 2004 11 : 11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yksipuoli »

Minuakin kiinnostaisi. Vaikka on oikeasti todella mukavaa saada noinkin tyrmäävää kritiikkiä, on se aina parempaa kuin "ihan kiva" kommentit joista ei ole iloa kellekään. Kuvasta voi toki tehdä mustavalkoisen monin eri keinoin ja jokainen työkalu vaatii opettelua. Channel mixerilläkin saa aikaan järkyttävän näköisiä kuvia, mutta niin saa millä tahansa muullakin keinolla jos ei tiedä mitä tekee. Opas on myös luonnollisesti minun näköiseni ja täysin subjektiivinen. Minun mielestäni sävytys tekee mustavalkoisista kuvista paremman näköisiä, tuskin tätä tarvitsee erikseen oppaassa mainita?
Digit
Viestit: 29
Liittynyt: Maalis 24, 2003 13 : 15

Viesti Kirjoittaja Digit »

Yksi hyvä ja toimiva ohje, mikä on ollut aiemminkin täällä esillä, löytyy osoitteestahttp://www.digidaan.nl/indexframedigida ... index.html
Gillis
Viestit: 699
Liittynyt: Tammi 09, 2003 22 : 38

Viesti Kirjoittaja Gillis »

Niin mvuori... kuvankäsittelyt sinun kotisivulla eivät ainakaan minua ällistytä teknillisellä mestarillisuudella.

(sori jos oli vhän suora kommentti, mutta aika suoraan sinä haukuit tämän viestin kirjoittajan, minun mielestäni turhaan eteenkän kun et antanut mitään parempaa niksiä itse. Itse kyllä tiesin kirjoituksen vinkit jo ennestään mutta oli niistä varmaan monille hyötyäkin.)
Viimeksi muokannut Gillis, Loka 18, 2004 18 : 59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Yksipuoli
Viestit: 10
Liittynyt: Syys 20, 2004 11 : 11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yksipuoli »

Noniin tuo ylempänä oleva linkki osui jo lähemmäksi maalia. Itsekin olen käyttänyt, mutta unohtanut vuosien saatossa. Channel Mixer on "tuhoavampi" tapa, mutta tulokset ovat erilaisia verrattuna tähän toiseen tekniikkaan. Molemmissa omat hyvät puolensa. Itseäni ärsyttää kun ystävät kyselevät näitä asioita (suomeksi kun eivät lontoon murretta puhu!). Minulla oli ammoisina aikoina tutoriaaleja kirjoitettuna enemmänkin, mutta sivut ovat kadonneet historian hämärään aikoja sitten. Sisältö ja muoto. Muodon hallitset, nykyinen ärsyttää, pitäisi suunnitella tutoriaali paremmin. Sisältö on vaikea, paitsi jos sen kirjoittaa englanniksi. Mutta mitäpä tästä, digitaalisen formaatin etuja on että kaikki on helposti korjattavissa jos yhtään tietää mitä tekee. Joten kunhan saan lopputuloksen enemmän itseänikin miellyttävään muotoon palanen asiaan uudestaan.
kelaaj
Viestit: 43
Liittynyt: Joulu 14, 2003 11 : 18
Paikkakunta: Helsinki

Mielestäni parempi tapa

Viesti Kirjoittaja kelaaj »

Itse tekisin mv-kuvan Photoshopilla näin.
Ensin kuva LAB muotoon ja sitten Channels valikosta Lightness.
Terävöitys Lightness kanavaan Unsharppiin. Arvot kuvan koon mukaan testaamalla.
Image valikon modesta grayscale muotoon.
Näin saan mielestäni huomattavasti sävykkäämmän lopputuloksen.
Yksipuolinen- kokeilepa omalla "lettipää" kuvallasi.

Keke
luola
Viestit: 947
Liittynyt: Helmi 01, 2003 1 : 36

Viesti Kirjoittaja luola »

Olisikohan nyt kuitenkin niin, että hän joka (vaikkapa esim minä) noita b&w -neuvoja yleensä kaipaa, käyttää ps elementsiä, mistä EI löydy channelmixeriä, lab-modea yms.
-Tuskinpa se, jolla on 5000 vanhanmarkan PS niitä niksejä enää tarvitsee.
lm
Yksipuoli
Viestit: 10
Liittynyt: Syys 20, 2004 11 : 11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yksipuoli »

Useimmilta niksejä tarvitsevilta todennäköisesti löytyykin huomattavasti halvempi student lisenssin alla oleva versio fotarista. Mutta ei siitä sen enempää.

Itse en LAB modea kovin usein tähän tarkoitukseen käytä. Varmasti makuasia, fotarilla kaikki asiat voi kuitenkin tehdä niin monella eri tavalla ettei mitään yhtä ja parasta voi sanoa olevan olemassa.
oneironaut
Viestit: 1237
Liittynyt: Touko 10, 2004 14 : 26

Viesti Kirjoittaja oneironaut »

Sitä paitsi Photari cs:n saa ihan laillisesti alle 300 euron.
Lisäksi ainakin 50% suomalaisten koneilla olevista Photareista on laittomia
AA
Viestit: 15
Liittynyt: Joulu 03, 2003 21 : 36
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja AA »

Olen tästä(kin) keskustelusta melko pihalla. Omistan kyllä "laillisen" kameran mukana tulleen PS Element 2:n, kameran mukana tulleen.
En tee mv-kuvaa hävittämällä värejä, mutta en silti oikein bonjannut edellisiä ohjeita.
Mv-kuvan teen yleensä kopioimalla värikuvan muutamaksi uudeksi layeriksi, heittämällä esim. levelseistä kullekin tasolle vihreää, punaista tahi sinistä lisää tai vähentämällä ja sen jälkeen vetämällä simppelisti värit pois. Lopullinen kuva syntyy sitten näitten jyrkkien tai loivien mustavalkoaihio-layereiden näkyvyyttä ja näkyvyyden "tyyppiä" säätämällä, normal, hard light, tai mikä nyt milloinkin tuo sopivaa sävyä eri kohtiin.
Tietenkin yksi lisä on leikellä layereiltä kuva-alasta taivaita ja alaosia tarpeen mukaan, jos esim. tarvetta taivaan tummennukselle tms. perinteisille mv-labrassakin käyttämilleni kuvakikoille on.
Usein säädän mv-kuvan terävyyden ja kontrastit lievästi eri tavalla kuin jos tekisin värikuvaa - omaan makuun iskee monesti hiukan jyrkempi mustavalkokuva kuin mitä kuva värillisenä oli.
Mitä teen pieleen, vai kaikenko?
akrs
Viestit: 51
Liittynyt: Tammi 16, 2003 14 : 32

Mikä ero?

Viesti Kirjoittaja akrs »

Voisiko joku mestari vaivautua laittamaan näytille tälläisen "oikealla" tavalla tehdyn mustavalkokuvan ja sitten helposti nappia painamalla tehdyn version samasta kuvasta. Niin näkisi millainen ero tuossa tulee.
Kysymys siksi että koneelta ei löydy toistaiseksi kunnon softaa tuohon säätöön.
kohan
Viestit: 12556
Liittynyt: Helmi 21, 2004 15 : 02
Paikkakunta: Keuruu

Re: Mikä ero?

Viesti Kirjoittaja kohan »

akrs kirjoitti:Voisiko joku mestari vaivautua laittamaan näytille tälläisen "oikealla" tavalla tehdyn mustavalkokuvan ja sitten helposti nappia painamalla tehdyn version samasta kuvasta. Niin näkisi millainen ero tuossa tulee.
Kysymys siksi että koneelta ei löydy toistaiseksi kunnon softaa tuohon säätöön.
Jos on C1 käytössä niin tässä ohjeet:
http://www.outbackphoto.com/artofraw/ra ... .html#sean
fleck
Viestit: 33
Liittynyt: Tammi 01, 2005 18 : 11

Viesti Kirjoittaja fleck »

Onko muuten mitään järkeä kuvata digikameralla suoraan mustavalkotilassa? Tuleeko jotenkin parempia kuvia kuin muuttamalla värillinen mustavalkoiseksi?
arn
Viestit: 3945
Liittynyt: Huhti 25, 2003 21 : 45
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Värikuvasta -> mustavalkoiseksi opas

Viesti Kirjoittaja arn »

Yksipuoli kirjoitti:Kirjoittelin aikani kuluksi tälläisen.
Hermostuiko Yksipuoli niin pahasti tuosta mvuoren (mielestäni tarpeettoman suorasukaisesta) kritiikistä, että veti tutoriaalinsa pois? Linkki ei tunnu toimivan.
armih
Site Admin
Viestit: 699
Liittynyt: Joulu 08, 2002 20 : 46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja armih »

fleck kirjoitti:Onko muuten mitään järkeä kuvata digikameralla suoraan mustavalkotilassa? Tuleeko jotenkin parempia kuvia kuin muuttamalla värillinen mustavalkoiseksi?
Ei ole järkeä kuvata kameralla mustavalkokuviksi. Rajallisemmat mahdollisuudet sävyjen suhteen.
Armi Hölttö
www.digicamera.net
Tipe
Viestit: 8018
Liittynyt: Huhti 20, 2004 1 : 07
Paikkakunta: Jämsänkoski
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tipe »

Mun mielestä ei ole 100% oikeellista arvostella mv-kuvia ruudun kautta. Näissä kuitenkin sävyt on se merkittävä juttu ja kuten kaikkien luulis tietävän, jää tää ruutu vähän latteaksi tuolla osastolla.

Esim. paria alla olevaa kuvaa on sävyiltään jotkut kehuneet jossain, mutta todellisuudessa ne on aika varjoja vedosten rinnalla.
Aivan niin, nythän te voitte tietenkin haukkua näiden sävyt ;-)

Kuva

Kuva


Niin muuten nuo ylläolevat on filkasta käännettyjä ja alla on 10D:n kuvasta tehty.

Kuva
Vastaa Viestiin