|
Tammikuu 2004 |
31.01.2004 |
Rajala Pro Shopin etusivulla ovat jo tiedot ylihuomisen maanantaishokista.
USA:n Nikonin sivuilla on Nikon D70 -järjestelmädigillä otettuja näytekuvia.
Chuck Westfallin mukaan Canon 1D Mark II ja uudet EF-objektiivit tulisivat myyntiin vasta huhtikuun loppupuolella. Ensimmäiset ns. arvostelijakappaleet (ei vielä tuotantomallia) jaetaan 23. helmikuuta. Kamera on kuitenkin esillä jo tänä viikonloppuna. Uutta mallia valmistetaan 4.000 kpl kuukaudessa.
MSN Valokuvat, paljon ja ihan hyviäkin artikkeleita valokuvauksen alueelta. Teksti on käännetty englannista. (10 x 15 cm:n Fuji-kuvat maksoivat alle 10 kpl:een erissä 0.65 euroa, mutta 10 kpl:een tilauksesta eteenpäin sentään 0.35 euroa).
Digitalkamera.de, Olympus C-5060 Wide Zoom. Suomen keskihinta on 762 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
IR, Canon EOS-1D Mark II. Vertailumalleina Canon 1D ja Nikon D2H.
Dpreview.com, CNET:in jutun mukaan viikon päästä julkistetaan jälleen uusi muistityyppi, UTMA. Muistikortti on vielä SD-korttiakin pienempi, aluksi isoin koko on 1 GB.
Dpreview.com, Pentax laskee *ist D:n hintaa $300. Jos ostaa samalla 16-45 mm:n DA -objektiivin, niin saa vielä lisäalennusta $200. Rungon hinnaksi jää näin $1.399 ja objektiivin hinnaksi $229.
Dpreview.com, Olympus tarjoaa E-1:n ostajille $300:n alennuksen, jos vie vaihdossa minkä tahansa SLR:n. Olympus E-1 -kitin hinta laskee näin alle $2.000:n.
USA:n Canon, Canon EOS-1D Mark II.
|
30.01.2004 |
IT Pressiltä on ilmestynyt suomeksi käännetty alan klassikko eli Värinhallinta. Varsinainen järkäle kirjaksi, sivuja on puolisen tuhatta ja täyttä asiaa. Monella ulkomaisella foorumilla on tätä kirjaa kehuttu, enää en ihmettele miksi. Laitan muutaman päivän päästä digicamera.nettiin enemmän tästä kirjasta, kunhan olen itse siihen vähän tutustunut. Muutaman hetken selailun jälkeen kirja vaikuttaa huomattavan kiinnostavalta.
- tämä kirja on pakkohankinta, jos mitenkään on kiinnostunut värienhallinnasta
Minulla ei ole tapana lähetellä sähköposteja tuntemattomille ihmisille. Vaikka sähköpostin From: -kentässä olisi lähettäjänimenä Matti Harju, niin virus on voinut sen sinne laittaa. Tällä hetkellä viimeisin ja yleisin virus on MyDoom (ks. esim. ITviikko.fi). MyDoom laittaa lähettäjäksi satunnaisen saastuneen koneen selaimen cachesta löytyneen sähköpostiosoitteen From:-kenttään.
- olen itse saanut viime päivinä useita kymmeniä viestejä, jotka ovat olleet MyDoom-madon lähettämiä. Niiden koko on ollut 31 kB - 33 kB, lähettäjänä on usein ollut (muka) suomalainen henkilö.
- viestien otsikot vaihtelevat: Undelivered Mail Returned to Sender, Hi, Error, TEST, HELLO jne. jne. (ÄLÄ AVAA NÄITÄ VIESTEJÄ!)
- älkää avatko sellaisia sähköpostiviestejä, joita ette odota (vaikka lähettäjänä olisikin muka muuten tuttu nimi)
- älkää missään tapauksessa ikinä klikatko liitetiedostoa, jollette ehdottoman varmasti tiedä, mitä olette tekemässä
- hoitakaa virusten torjuntaohjelmat kuntoon, päivitysten on oltava automaattista
- usealta internet-yhteyden tarjoajalta voi ostaa sähköpostiin virussuodatuksen
- hankkikaa kotiin palomuuri
- (Juha lähetti viestiä, että Mac-koneet ovat säästyneet viime vuosien virushyökkäyksiltä. Jos olet mac-käyttäjä, niin voit siis nukkua yösi suhteellisen rauhassa...).
Viime
viikonlopun studiokurssilla katselin tarkasti osallistujien kolmijalkoja. Muutamalla
muullakin osallistujalla oli sama Manfrotto 390B -malli kuin minulla. Viime aikoina
tämän mallin puutteet ovat tulleet erittäin selvästi esille.
Armi on valitellut, että makrokuvauksista ei tahdo tulla mitään,
kun tripodi heiluu. 390B on Manfroton halvimpia malleja eikä se ole kovin
tukeva.
Yhdellä kurssiin osallistujalla oli Slik Pro 400DX, täysin musta malli. Siinä on vielä jalkojen ympärillä mustat vaahtomuovit, jotka helpottavat jalustan käsittelyä pakkasessa. Jalka tuntui monta kertaa tukevammalta kuin 390B. Lisäksi jalustaan oli hankittu kuulapää Slik Ball Head 800 ja kuljetukseen Slikin oma musta pehmustettu kassi. Tripodi oli ostettu Helsingin Rajala Pro Shopista muutama vuosi sitten.
Kävin eilen ostamassa samat tavarat. Yllätys oli melkoinen, kun Rajala Pro Shopin hinta olikin monta kymmentä prosenttia listahintaa alempi. Syy selvisi, kun kävi ilmi, että Rajalan ensi maanantain shokkitarjous on sattumalta juuri Slik Pro 400DX! Ovat ostaneet maahantuojalta loppuerän ja myyvät sitä ensi maanantaina _huomattavan_ halvalla (niin kauan kuin riittää...).
Slik Pro 400DX:n mukana tulee vakiovarusteena kohtalaisen hyvä kinopää. Pikalevy näytti menevän paikoilleen vähän hankalahkosti, mutta tämä taitaa olla tottumattomuutta. Manfroton pikalevyyn nähden etuna on kiinnittyminen 90 asteen kulmissa jalkaan, siis neljällä tavalla käännettynä. Manfroton pikalevy kiinnittyi aina vain yhdellä tavalla käännettynä.
- jalat menevät alas spagaatiin, keskiputken saa ruuvattua kahtia ja käännettyä ylösalaisin. Hinnasta en kerro tässä enempää kuin sen, että se on selvästi vähemmän kuin Manfrotto 390B:n hinta. Normaalipakettiin ei kuulu laukkua eikä kallista kuulapäätä. Ks. pdf ja amerikkalaisen kaupan tiedot mallista.
- skannasin käyttöohjesivut, Slik Pro 400DX sivu 1, sivu 2, sivu 3, sivu 4.
Slik Ball Head sivu 1, sivu2.
LetsGoDigital.com, Nikon D70 -ensiarvio. (Toivottavasti Nikon saa mallin mahdollisimman pian markkinoille, hintaluokassaan se on muutamaa tahallaan poisjätettyä ominaisuutta lukuunottamatta aivan ylivoimainen. Tähänastiset kokemukset eivät vain lupaa hyvää: voi mennä pitkällekin kevääseen, ennenkuin malli tulee myyntiin...).
Jonkinlainen Nikonin järjestelmädigien FAQ on syntynyt. Sivut sisältävät kysymyksiä ja vastauksia, vastaukset ovat linkkeinä toisille sivuille.
Ensi viikolla on Jyväskylässä SähköTeleValoAV2004-messut, 4.-6.2.2004, Jyväskylä Paviljongissa. Esillä on av-alankin tavaraa, esim. data-projektoreita. Suljin.netin Joukokin on esillä messuilla (pieni kioski F-215). Jouko oli ajatellut näyttää projektorilla muutaman dian ja kysynyt Kuvapulssista/Kuvapussista mahdollisuudesta tehdä tiedostosta dia. Jouko oli saanut erittäin asiallisen vastauksen:
- Dia tiedostosta -töiden normaali toimitusaika on noin 3 työpäivää, minimitoimitusaika on 1 työpäivä (kiirelisä tällöin 50% normaalihinnasta).
-
Diat valmistetaan tätä tarkoitusta varten kehitetyllä koneella digitaalisesti valottamalla aidolle diafilmille,
joka kehitetään sen jälkeen normaalisti valvotussa E-6 prosessissa. Laatu on siis aina yhtä hyvä ja tarkka
kuin toimitettu tiedosto - kuvaaminen ei tapahdu näytöltä, valkokankaalta tms.
Optimaalinen tulostuslaatu ja täysi tulostusala saadaan, kun tiedostot ovat kooltaan 267x178mm ja
resoluutioltaan 200-300dpi.
-
Tulostushinta on 10.00 euroa (sis.alv.) ensimmäiseltä kappaleelta ja 2.00 euroa
kopioilta samasta tiedostosta. Yli 10 kappaletta samasta tiedostosta ovat hinnaltaan 1.20 euroa.
-
Diat toimitetaan kehystämättöminä, kehystys pyynnöstä lasilliseen kehykseen 1.00 euroa,
lasittomaan 0.90 euroa kappaleelta. Lasilliseen kehykseen ei kuitenkaan suositella
kehystettävän vastavalmistuneita diafilmejä.
-
Kannattaako diat kuvata suoraan näytöltä? Voi vain todeta, että mikäli laatuvaatimukset
dioille eivät ole suuria - esim. heijastuskäyttö messuilla yms. - säästää itse kuvaamalla varmasti pitkän pennin.
Tosin oikean valotuksen haarukointiin joutunee mitä todennäköisemmin käyttämään muutaman lisäruudun.
Lisäksi näytöltä kuvattaessa (ellei TFT) vaikuttaa diakuvan laatuun heikentävästi myös ruudun kuperuus,
ympäristön mahdolliset heijastumat sekä luonnollisesti kameran optiikan piirron tarkkuus.
- (Kuvapulssi taitaa yrityksenä olla suuntautunut isompien firmojen palveluun, joten ihan pienien erien vuoksi ei ehkä kannattane ottaa yhteyttä?)
- Kuva-Paijula.fi kertoo sivuillaan tulostavansa eri tiedostomuodoista dioja. Kehystys kuuluu hintaan, 1 dia-tulostus maksaa 16 euroa, 10 tai enemmän maksaa sitten jo kohtuulliset 4.20 euroa kappaleelta. Samasta alkuperäisestä seuraavat maksavatkin sitten enää 2 euroa kappaleelta. Kuva-Paijulan liike on Turussa.
- Kamera-lehden numeross 9/2003 oli enemmänkin asiaa diojen tulostamisesta, Digitiedostot dioiksi, viisi sivua.
(T.M. email) USA:n Canon, 12-sivuinen pdf, Canon EOS-1D Mark II.
DxO-analyzer, väline, jolla voi mitata digikuvista tynnyri/tyynyvääristymän, purppureunaisuuden (CA), vinjetoinnin jne.
Dphoto.us, ensikokemukset Canon 1D MarkII.
c|net, Nikon Coolpix 8700.
Photoxels.com, Minolta Dimage Z1 -arvio.
Dpreview.com, PMA 2004 -sivut.
Photo.net, Nikon D70.
Photo.net, Canon EOS-1D Mark II.
|
29.01.2004 |
Muistutus: digikuvaus-lehti Pikselin tarjoushinnat ovat voimassa 31.1.2004 saakka. Kestotilaus on tarjousaikana 15 euroa halvempi ja 4 kk kestotilaus on 6 euroa halvempi. (Pitää muistaa tilata työpaikan valokuvauskerholle, kaipa tämä summa hyväksyttiin lopulliseen budjettiin...).
Helsingin Sanomat C7, Josef Koudelkan kuuluisat mustalaiskuvat esillä Salossa. Ks. Salon taidemuseo, näyttely on esillä 29.2.2004 saakka.
- Kameraseura järjestää helmikuun 1. päivä sunnuntaina retken Karjaalle, Fiskarsiin ja Saloon. Salon ohjelmaan kuuluu tutustuminen Koudelkan näyttelyyn. Ks. tarkemmat tiedot.
- samalla HS:n sivulla on selostus Chister Strömholmin klassikkoteosten näyttelystä Valokuvataiteen museossa 18.4.2004 saakka
MikroPC, nro 1, 22.1.2004
- 500 euron tft-näytöt, Puolella kilolla silmänruokaa, kahdeksan sivun testi. Valtaosa 15-tuumaisista lcd-paneelinäytöistä on samanhintaisia kuin iso osa 17-tuumaisista. Fyysiset mitat eivät paljoa eroa toisistaan, mutta toisessa tarkkuus on 1024 x 768 ja toisessa 1280 x 1024. Vuodessa puolessatoissa nestekidenäyttöjen tekniikka on kehittynyt huimasti. Katselusuunnan mukaan kuvan kontrasti- ja sävy muuttuu, mutta parhaimmillaan kuva on lähes virheetön mistä suunnasta tahansa. Nestekidenäytöissä taustavalo vuotaa aina vähän läpi, tämän vuoksi ei saavuteta täysin mustaa. 250 kandelan kirkkautta ja 400:1
- kontrastisuhdetta ei lupauksista huolimatta saavuteta todellisessa maailmassa. Oikeasti kirkkaus jää puoleen luvastusta ja kontrasti heikoimmillaan kahdeksasosaan. Nämäkin arvot riittäävät hyvin ihmissilmälle, kuva on edelleen erinomainen. Paneelien vasteajatkin ovat laskeneet alle 25 mllisekunnin, joten niitä ei voi enää syyttää hitaudestakaan.
- nestekidepaneeleissa voi olla kahdenlaisia vikoja: joko kuumia tai kuolleita pikseleitä. Kuumat pikselit ovat osaväripikseleitä, jotka ovat oikosulussa. Niitä ei voida sammuttaa, siksi ne näkyvät erityisesti tummilla tai yksivärisillä alueilla. Kuolleet pisteet ovat osaväripikseleitä, jotka jonkin kontaktihäiriön vuoksi pysyvät pimeinä. Kuolleet pikselit häiritsevät vähemmän. Useimmat littunäytöt lienevät myytäessä virheettömiä.
- laadultaan erihintaiset 17-tuumaiset eivät keskimäärin paljon eroa. Halvimpia malleja ei voi kallistella eikä kääntää pystyasentoon, niissä on vain analoginen vga-liitäntä, niissä ei ole audio- eikä usb-liitäntöjä jne. Vasta kaikkein kalleimmissa malleissa itse kuvanlaatu on parempi
- Acer AL 1731m 620 euroa, 52 p. Monipuolinen, sopivilla liitännöillä varustettu asiallinen näyttö. Säätövalikot ovat hankalia.
- CTX S700B 470 euroa, 53 p. Testin kontrastikkain ja toiseksi kirkkain. Sopii hyvin pelaamiseen, alemmat resoluutiot skaalautuvat hyvin. Sävyasteikko on hiukan tummasta päästään jyrkkä.
- E-yama 17NE1 495 euroa, 54 p, MikroPC Valinta. Esituotantoversio (helmikuussa myyntiin), hyvä, neutraali värintoisto, asiallinen kontrasti, laaja sävyala, erinomainen valon- ja värintasaisuus. Testiyksilössä oli yksi muita himmeämpi väripiste. Alempi 1152 x 864 jätti oikeaan reunaan 1.5 cm surureunan.
- LG Flatron 1715D 499 euroa, 51 p. Tasapainoinen, mutta myös tavanomainen kokonaisuus. Hyvä, mutta monen muun tapaan viileähkö värintoisto. Testin suppeimmat katselukulmat, jotka kuitenkin riittävät hyvin tavanomaiseen käyttöön. Alemmat tarkkuudet ovat vähän suttuisia.
- Sony SDM-S73 559 euroa, 53 p, MikroPc Valinta. Erittäin hyvä neutraali värintoisto, sävyala on laaja eikä leikkautumista tapahdu. Kontrasti saisi olla vähän isompi. Värintasaisuuden osalta Sony on testin paras, valontasaisuus ei ole aivan niin hyvä. Katselukulmat ovat laajat, vaikka kuva alakulmilla tummenee ja muissa suunnissa vaalenee. Säädöt toimivat erinomaisesti, kuvaputkinäyttöjen tapaan.
- ViewSonic VG710s 575 euroa, 55 p, MikroPc Voittaja. Tasainen varma suoritus toi testin parhaat pisteet. Värintoisto on asiallinen, vähän viieä. Kontrasti on loivahko. Laaja sävyala ei leikkaa äärisävyjä, kuva on selvästi testin kirkkain. Alemmat resoluutiot skaalautuvat hyvin. Takaseinässä on sekä vga- että dvi-liitin ja sisäänmeno kauittimia varten.
- artikkelissa annetaan puolen sivun verran ohjeita paneelinäytön säätöön. Esimerkkinä säätöön sopivasta harmaapalkistosta esitetään aim-dtp.net-sivuistolta löytyvät kuvat, Windowsin gammalle 2.20 ja pc:n perusgammalle 2.50. Väritasapainon säätöön tarvitsee koko ruudun kokoisen puhtaanvalkoisen testikuvan ja puhtaanvalkoisen paperiarkin. Mustapiste, kirkkaus ja kontrasti säädetään harmaapalkistoa käyttäen näytön kirkkautta ja kontrastia muuttamalla, kunnen 1%:n palkki hädin tuskin erottuu ja 100%:n palkki näyttää mahdollisimman kirkkaan valkoiselta. 100%:n palkin on kuitenkin erotuttava sävyltään 99%:n ja 98%:n palkeista. Palkiston sävyjen tulisi jakautua mahdollisimman tasaisesti 50%:n molemmin puolin. Väritasapaino säädetään joko 6500 K:n mukaan tai sitten työolosuhteiden mukaan. Vaihdetaan valkoinen testikuva ja näytön säätimistä valitaan käyttäjän asetukset (user). Normaalissa työvalaistuksessa tuijotetaan valkoista paperiarkkia pari minuuttia. Punaista ja sinistä (ja ehkä myös vihreää) säädintä käyttämällä näyttökuva yritetään saada mahdollisimman valkoiseksi. Silmä sopeutuu nopeasti, joten säätöä voi joutua toistamaan. Päivänvalosäätö tehdään kirkkaana päivänä, silloin käytetään verrokkina ikkunaa. Värisäätöjen jälkeen pitää vielä tarkistaa kirkkaus ja kontrasti.
- Adoben joidenkin ohjelmien tai näytönohjaimien mukana toimitetaan gammasäätöohjelma. Näytölle avataan haluttua gamma-arvoa vastaava testikuva, apuohjelman säätimen avulla etsitään kohta, jossa testikuvan jokainen viivoitettu ruutu on tummuudeltaan sama kuin vieressä oleva harmaasävyruutu
- pikatestissä HP Psc 2510 monitoimilaite, 470 euroa, jossa mahdollisuus langattomaan liitäntään. Laite skannaa, tulostaa, kopioi, faksaa ja lukee digikameroiden muistikortteja suoraan. Asennus aiheutti pieniä ongelmia. "Psc 2510 on oiva ratkaisu täyttämään vaativan kotikäyttäjän tarpeet niin tulostuksen, kopioinnin, skannauksen kuin faksinkin osalta, erityisesti lähiverkossa". 4*/5*.
- pikatestissä Lexmark C752dn Jyhkeä väritulostin, 2.735 euroa (lähtöhinta), 3.250 euroa (dn-testilaite). A4-värilaseri, tarkoitettu verkkokäyttöön, yhden pyyhkäisyn laite, tulostaa 19 sivua minuutissa. "Lexmark C752 on isohkon työryhmän kaikkeen A4-kokoluokan tulostukseen soveltuva tehokas värilaser, jonka laajennustarjonta avaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia tulostusjärjestelmän kehittämiseksi.
Dpreview.com, Canon EOS-1D Mark II (ensiarviokin on jo valmiiina). 8 megan CMOS, kuvausvauhti 8 kuvaa sekunnissa, 40 jpg-kuvan puskurimuisti, 20 raw-kuvan puskurimuisti. Hinta on $4.499 (!), 4.600 euroa.
- Canon 1D:n seuraajalla on kaksinkertaistunut pikselimäärä. Puskurimuistin kokokin on kaksinkertaistunut ja kuvausnopeus on hiukan kasvanut. Canon EOS-1D Mark II on Canonin vastaus Nikon D2H -malliin (kaksinkertainen pikselimäärä).
- Japanin Canonin sivut, Canon EOS1D Mark II
Dpreview.com, Canon Data Verification Kit DVK-E2. Toimii Canon 1Ds:n ja Canon 1D II:n kanssa, voidaan varmistaa, että kuvaa ei ole mitenkään muutettu. Tarkoitettu esim. viranomaiskäyttöön.
Dpreview.com, Canon EF 28-300 mm F3.5-F5.6 L IS USM. Hinta on $2.499, 2.499 euroa.
Dpreview.com, Canon EF 70-300 mm DO IS USM. Hinta on $1.299, 1.299 euroa. DO = Diffractive Optical, tämän ansiosta objektiivi on saatu pienempikokoiseksi.
Luminous Landscape, PMA 2004 -sivut.
PhotographyBlog.com, Ricoh Caplio G4 -arvio. Kolme megapikseliä, käynnistys 1.9 sekunnissa, suljinviive vain 0.14 sekuntia. Muuten aika tavanomainen pokkari, joka toimii automaattiasetuksilla kohtuullisen hyvin. 3.5*/5*.
Digitalreview.ca, Nikonin uusista malleista paljon tietoa. Esim. Nikon D70 vs. Nion D100 vs. Canon 300D -taulukko.
Dpreview.com, Nikon Coolpix 4500 firmware v1.3, Euroopan Nikon.
Rob Galbraith, Nikon D70.
Rob Galbraith, Nikon Speedlight SB-600.
|
28.01.2004 |
Nikon otti varaslähdön ja julkisti monta uutta tuotetta.
- Nikon D70, 6.1 megan CCD-kenno (parempi dynamiikka ja terävyys kuin D100:ssa), ISO 200 -1.600, 30 s - 1/8.000 s (myös bulb), salama-synkka (salamatäsmäys) aina 1/500 sekuntiin, Compact Flash -kortit. Kamera heti käynnistyksestä valmis kuvanottoon, jpg-kuvia voi ottaa kolmen kuvan sekuntivauhtia 14 kpl peräkkäin. Suljinviiveen ja raw-kuvien tallennuksen pitäisi olla parempia kuin Nikon D100:lla. Kamerassa on valmiina monta kuvausohjelmaa. Omia asetuksia voi tallettaa kameran muistiin eri variaatioina 22 erilaista. Kuhunkin mukautettuun asetukseen liittyy kameran oma helppi, joka kertoo selkeästi, millaiseen käyttöön ko. asetus on tarkoitettu. Kamera voi langattomasti ohjata kahta uusinta Speedlight-salamaa. Rungon hinta on $999, pakettiobjektiivin (Nikkor AF-S DX 18-70MM f/3.5-4.5G IF-ED) kanssa hinta on $1.299. Pakettiobjektiivi lienee selkeästi parempi kuin Canon 300D:n mukana tuleva. Nikon D70 on monelta ominaisuudelta parempi kuin Nikon D100. D100:n eduksi voi enää laskea vain pystyakkukahvan, mahdollisuuden kaapelikaukolaukaisimeen ja AA-akkujen käytön akkukahvassa. Myyntinituloajankohdaksi Nikon on ilmoittanut olevan kevät 2004. Tämä tarkoittanee huhtikuun loppua. Ks. IR, Dpreview (ensiarvio).
- Nikon Coopix 8700, kahdeksan megan "digipokkari". Kahdeksankertainen zoom (35 mm - 280 mm), Compact Flash, macro 3 cm, 235.000 pikselin elektroninen etsin, 1.8 tuuman kääntyvä lcd-näyttö ja salamakenkä. Myyntiin maaliskuussa v. 2004, hinta on $1.000. Ks. IR, Dpreview, Steve Sanders (ensiarvio).
- Nikkor AF-S DX 18-70 mm F/3.5-4.5G IF-ED. Nikon D70:n rajauskertoimen jälkeen polttovälialue on siis 27 mm - 105 mm. Myyntiin maaliskuussa. Ks. IR, Dpreview.
- Nikon SB-600 Speedlight. Salama toimii langattomasti Nikon D2H:n ja Nikon D70:n kanssa, samoin kuin aiemmin julkistetun Nikon SB-800:n kanssa. Myyntiin salama tulee keväällä v. 2004, hinta ilmoitetaan 30 päivää ennen varsinaista kauppoihin tuloa. Ks. IR, Dpreview.
- Nikon CoolWalker MSV-01. 2.5 tuuman lcd-näyttö, Compact Flash -korteille paikat (adapterien avulla toiset korttimallit), 30 GB kovalevy, USB 2.0, audio/video-out, kaukosäädin ja litiumioni-akut. Painoa tällä kuvapankilla on 350 grammaa. Vehje näyttää jpg:t, tiffit ja Nikonin raw-kuvat. Lisäksi laitteella voi kuunnella musiikkia ja katsella videokuvaa (Motion JPEG). Ks. Dpreview.
- Nikon PictureProject. Korvaa vanhan NikonView -ohjelman. Ks. Dpreview.
NIKON D70 (Interfoto.fi) ominaisuudet on nyt virallisesti julkistettu (suomeksi).
Top Shotin valikoimiin on tullut uutuutena Elinchrom-studiosalamalaitteet (300 Ws ja 600 Ws, ks. Salamalaitteet).
- Ianiron kuumavalot (3 kpl sarja), kohta Valaisimet
- Manfroton hiilikuitujalusta magnesium-kinopäällä on tarjouksessa 399 e, siis Manfrotto 442/460 Kit
- Manfrotto 055AB/460Kit maksaa 145 e
Hans Lehtinen (panoraamat) on kuvannut eri kameroilla samoja kohteita samoin rajauksin. Kameroina ovat olleet Sony F828, Sony F717 ja Minolta A1. Ks. tarkemmin. Zoomify-softan avulla kahta kuvaa on kätevä vertailla toisiinsa, mutta ikkuna saisi olla ehkä vähän isompi.
Digit.no, SanDiskiltä tulee myyntiin tällä viikolla 1 GB:n SD-kortti. Listahinta on $500.
Reindeer Graphics, ilmaisia Photohop plug-inejä.
Tamracilta uusi Digital Computer Backpack 5259, USA:n hinta on $280.
Breeze Systems, Breeze DSLR Remote Pro, mahdollistaa kuvien oton kameraa mikrolta ohjaten. Kuvat siirtyvät piuhan välityksellä suoraan mikroon ja näkyvät heti ruudulla + kaikkea muuta. 15 päivän kokeiluversio, 129 euroa.
Dcviews.com, Canon A80 -arvio. Suomen keskihinta on 434 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
Dcviews.com, Philipsillä on valmiudet siirtää massatuotantoon ohuet ns. paperinäytöt.
Foorumilla kirjoiteltiin, että Euroopan Canon olisi vihdoinkin ryhtymässä tositoimiin hintojen yhtenäistämiseksi. Toivottavasti hinnoittelu saadaan samaksi EU:n sisällä, nythän suomalaisten kauppiaiden tukkuhinta voi joidenkin mallien osalta olla korkeampi kuin kuluttajan maksama postimyyntihinta Saksasta.
Digitalkamera.de, Canon EOS-1D II (lienee peräisin Ranskan Canonin pdf-tiedostoista).
|
27.01.2004 |
Parin päivän kuluttua Canonilta tullee virallinenkin tiedote Canon 1D:n seuraajasta ja parista uudesta objektiivista. Sillä aikaa tässä vähän epävirallisempaa tietoa. Canon 1D II:
- huhtikuussa myyntiin
- 8 megapikseliä
- 1/250 s flash sync (salamatäsmäys)
- kuvausvauhti 3 / 8.5 kuvaa sekunnissa
- puskuri 40 jpg-kuvaa tai 20 raw-kuvaa
- ISO 100 ( 50) - 1.600 (3.200)
- lyhin suljinaika 1/8.000 s
- Compact Flash - tai SD-kortit
- Firewire/USB 1.1
- rajauskerroin 1.3
- sulkimen kesto 200.000 laukaisua
- RGB histogrammi
- E-TTL II
- Digic II
- valkotasapainoa parannettu
- akkujen kestoa parannettu
- uusi L-sarjan objektiivi 28-300 f/3.5-5.6 IS L USM
- uusi 70-300/4.5-5.6 DO IS USM
- ks. Dpreview.comin foorumin viestiketju
Top Shotin (Malminkartano, Hki) sivuille on jo listattu Nikon D70 (vasta siis tulossa).
24.1.2004 diginewseissä oli maininta viime lauantain Helsingin Sanomien uutisoimasta suomalaisen luontokuvaajan voittamasta pääpalkinnosta International Wildbird Photographer of the Year -kilpailussa (alan suurin Euroopassa). HS: ...Varesvuon huikea digitaalikuva tilhestä lennossa oli tuomariston mukaan "dramaattinen". Ks. voittajakuvat.
- Varesvuo on yksi neljästä kuvaajasta, joiden kuvia on esillä osoitteessa www.lintukuva.fi. Suomen linnut kuvissa on sivuston nimi
- lintukuva.fi:n ideana on olla lintukuvia tarvitsevan toimittajan ja suunnittelijan apuväline. Tilaukset ja tiedustelut kuvien käytöstä ja ostamisesta voi tehdä sivujen kautta. Vastaukset hinnoista ja käyttöehdoista luvataan muutaman tunnin kuluessa.
- lintulajit löytyvät hyvin selkeän luokittelun perusteella. Kuvia on paljon. Yhdestä ainoasta lajista - merikotka - on nelisenkymmentä kuvaa.
Petteri Sulonen on jälleen ollut ahkerana: Is Slide Really Better ja Kwik'n' Dirty Color Management.
IR, Zenon MagneFlash 57Plus -arvio. Viisi kertaa seitsemän tuumaa kokoinen levy, jonka kautta orjasalama välähtää ja levittää valoa tasaisesti makrokuvaukseen ja hartiat/kasvo -kuviin. Pakettiin kuuluvasta kahdesta IR-suotimesta valitaan sopiva, jolla peitetään kameran oma pikkusalama (ettei sen valo pilaa kuvaa: pikkusalaman infrapunakalvon kautta suodattuva ei-näkyvä valo riittää laukaisemaan orjasalaman). Yhdellä latauksella voi ottaa 250 kuvaa. Hinta vaihtelee mallista riippuen $102:n ja $198:n välillä
Luminous Landscapes, Telling The Story, Being in The Moment.
Dpreview.com, (marraskuussa tehty arvio) vuonna 2003 myytiin 50 miljoonaa digikameraa, kasvua edellisestä vuodesta oli 64%. Eurooppa ohitti Amerikan markkina-alueena, Euroopan osuus on nyt 36% kappalemääristä.
Graphicssoft.about.com, CorelDraw Graphics Suite 12 tulee myyntiin helmikuussa 2004.
Digit.no, Casio Exilim EX-Z4 -arvio.
(via PhotographyBlog.com) LTL Imagery, värinhallintaan liittyviä artikkeleita.
Rajala Pro Shop, Tapahtumia, Koulutus. KUVA 2004 -messujen/tapahtuman yhteydessä (Wanha Satama, Hki) Rajala järjestää kaksi tunnin pituista kurssia asiakkailleen.
- Pe 16.4.2004 klo 16.00 - 16.50 ja 17.00 - 18.00
- La 17.4.2004 klo 10.00 - 10.50 ja 11.00 - 12.00
- 1. Canon EOS 10D/300D digitaalikamerakurssi - Canon "Guru" kertoo kameran salat
- 2. Canon RAW kurssi - ota kaikki irti kamerastasi
- tarkempi kurssiohjelma myöhemmin
- vapaa pääsy, paikkoja rajoitetusti, ennakkoilmoittatumiset Rajala Pro Shoppiin vaikkapa sähköpostitse. Viestissä yhteystiedot ja mille kurssille/kursseille haluaa osallistua
|
26.01.2004 |
Viikon 5 kuva: Tavallinen talvipäivä. Kuten kuvasta voi huomata, niin objektiivi on ollut laajakulma-asennossa, tarkemmin 17 mm (x rajauskerroin 1.6). Se objektiivihan on Tamron AF 17-35/2.8-4.0.
Viikon 5 manipuloitu kuva: Neitoperho
Keltainen
pörssi tuoreimmat ilmoitukset (30.1.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Canon A40, 128 MB, Peräseinäjoki (29.1.)
- Canon EF 20 mm f2.8, 495 e, Kuopio (26.1., 29.1.)
- Canon EF 24/2.8, 290 e, Kempele (29.1.)
- Canon EF 75-300mm / f/4-5.6 II, 150 e, Espoo (30.1.)
- Canon Ixus, 230 e, Hki (26.1.)
- Canon Powershot A40, 200 e, Tampere (29.1.)
- Canon Powershot A40, 40 MB, Canonin telelinssi + sovitin, 370 e, Vantaa (25.1.)
- Canon Powershot A60, 200 e, Hki (30.1.)
- Canon Powershot G2, lisäoptiikka (1.5x) ja adapteri, 420 e, Espoo (26.1.)
- Canon Powershot G3, 590 e, Vantaa (27.1.)
- Canon Powershot G5, Raynox laajakulmalisäke HD-7000Pro, sovitin, 256 MB, 600 e, Hki (28.1.)
- Casio QV7000SX, 340 e (!), Kirkkonummi (24.1.)
- Dia/negaskanneri Microtek ScanMaker 35t Plus, SCSI-liitäntäkortti, 185 e, Oulu (27.1.)
- Epson Stylus Photo 950, 300 e, Tampere (27.1.)
- Fuji Finepix 6900, 340 e, Kuopio (26.1., 29.1.)
- Fujifilm Finepix 6900, 128 MB + 64 Mb, 450 e, Vantaa (29.1.)
- Fujifilm Finepix A310, 180 e, Tampere (27.1., 30.1.)
- HP Photosmart 120, 100 e, Loppi (28.1.)
- HP Photosmart 435, 140 e, Naantali (24.1.)
- HP Photosmart 620, 64 MB, 180 e, Nokia (27.1.)
- Konica Digital Revio KD-400Z, 329 e, Vantaa (27.1.)
- Konica KD220Z, 64 MB, 210 e, Lohja (29.1.)
- Manfrotto 058B, 180 e, Joutseno (23.1.)
- Manfrotto 352 kuulapää, 55 e, Hki (29.1.)
- Memory Stick Sony 256 MB, 115 e, Hki (27.1.)
- Memory Stick Lexar 256 MB, 80 e, Turku (26.1.)
- Microtek 4000 Dia skanneri, ArtixScan 4000t, 270 e, Hki (29.1.)
- Minolta Autometer III valotusmittari, kohdistuvan valon kupu puuttuu, 170 e, Lohja (28.1.)
- Nikon Coolpix 2000, 200 e, Kuopio (27.1.)
- Nikon Coolpix 2500, 180 e, Hki (30.1.)
- Nikon D1, 2 akkua, Heinola (28.1.)
- Nikon SB-80DX salama, 380 e, Mikkeli (29.1.)
- Nikon objektiivi Macro 60/2.8, 450 e, Hki (24.1.)
- Olympus C-750, 520 e, Lahti (29.1.)
- Olympus C-860L, 150 e, Nurmijärvi (26.1.)
- Olympus CL1000, 125 e, Espoo (26.1.)
- Pentax Digitalspot valotusmittari, 400 e, Hki (24.1.)
- SD-muistikortti 64 MB, 22 e, Kuusankoski (29.1.)
- Sigma 15mm, 1:2.8 EX Fisheye 180ast, Canon, 350 e, Valkeakoski (26.1.)
- Sony DSC-F707, 64 MB, 550 e, Hki (29.1.)
- Sony DSC-P5, 220 e, Hyvinkää (24.1.)
- Sony DSC-P9, 128 MB, 430 e, Isokyrö (27.1.)
- Sony DSC-P50, 250 e, Hämeenlinna (26.1., 29.1.)
Viikonloppu eli lauantai ja sunnuntai kuluivat Kameraseuran järjestämällä Studiokurssilla. Lauantaina oli pääosin teoriaa, vaikka päivän lopuksi kävimme katsomassa Kameraseuran omaa studiota (pari 800 ws / yksi 1500 ws studiovalo, tasovaloja, sateenvarjoja, heijastimia, valotusmittari, taustat jne.).
- Jussi Aaltoa on kehuttu hyväksi kouluttajaksi, nyt tuli sekin asia todettua omin silmin ja korvin. Lauantailta minulla on vihossa kahdeksan A4-sivua muistiinpanoja. Opetus myötäili löyhästi Jussi Aallon klassikoksi muodostunutta muotokuvauksen opasta Kohteena Ihminen (28.70 euroa). Kooltaan kirja on A4 ja sivuja siinä on 175. Kirjassa on monta sataa kuvaa, joista värikuvia on kuutisenkymmentä.
- Kertaakaan tarkkaavaisuus ei herpautunut, sen verran mielenkiintoista kuultavaa luento oli. Vankkaa asiaa Aalto kevensi kertomalla kuvattavista hauskoja tarinoita. Kuuluisienkin kuvattavien kanssa vuorovaikutus on ollut mutkatonta.
- Kasvojen varjopuolelle syntyvää muotokuvavalaistuksen peruskolmion tärkeyttä korostettiin ja sen tekemistä yritettiin harjoitella.
- Toinen päivä oli sitten vapaamuotoista kuvaamista. Jussi Aalto toi pari portfolio-kansioita, joiden kuvia selailimme.
- City-lehden Peilikuva.netin suosioon erityisesti nuorten naisten keskuudessa kuulin mielenkiintoisen teorian. Monet kuvat on otettu kännykkäkameralla itse. Kyseessä on laajakulma, jolloin nenä on isompi, mutta muuten kasvot näyttävät kapeammilta ja kuvattava on siis laihemman näköinen. Telepäässä ilmiö toimii toisin päin (tätä en ollut aiemmin tullut ajatelleeksi); 200 millisellä otetussa kuvassa posket ovat selvästi pyöreämmät kuin laajakulmalla otetussa.
Miltä kuulostaa 4 GB:n microdrive hintaan 300 euroa? Ks. Muropaketti.com, lauantaina 24.1.2004. Varsinaiset vinkit asiaan on saatu Dpreview.comin Storage and Media Forumilta, lue viestiketju.
- MBnetin Hintaseurannassa Creative Nomad Muvo2 4 Gt oli myynnissä kahdeksalla myyjällä, hintahaitari oli 351 euroa - 387 euroa.
Digital Outback Photo, Olympus E-1 -kokemuksia, osa 2.
Digital Outback Photo, kameran jalustoista.
Photo.net, Canon EFS 18-55/3.5-5.6 vs. EF24-70/2.8L shootout! Halpa pakettiobjektiivi vs. hinnaltaan 12-kertainen L-lasi. Tuliko eroa?
Rajala Pro Shop (Sanomatalo), maanantaishokki Tamrac 4373 -kamerareppu 20 euroa (1 kpl / asiakas, norm. 99 euroa, niin kauan kuin tavaraa riittää).
|
25.01.2004 |
Timo Autiokari, www.aim-dtp.net, on tarkalla tasolla testannut online-tulostajien tuottamaa jälkeä. Lue viesti1 ja viesti2.
Finclockers.com, Canon Powershot A80 -arvio.
ITviikko, paperilehti, 22.1.2004, Kuolleet kuvapisteet vaivaavat paneelinäyttöjä. Kuollut kuvapiste näkyy näytöllä pysyvästi mustana, valkoisena tai värillisenä. Näitä kuolleita pisteitä voi esiintyä uusissakin näytöissä, mutta vaihto ei onnistukaan niin helposti. ISO-standardissa on näille virheille määritelty neljä tasoa. Ensimmäinen taso ei salli yhtään virhettä. Toinen taso sallii kaksi mustaa pikseliä tai viisi värillistä pikseliä. Useimmat valmistajat käyttävät standardin toista tasoa. Verkkokauppa.com vaihtaa paneelinäytön, jos siinä on yksikin virheellinen pikseli. Suuri osa myyjistä ei toimi näin, esimerkkinä jutussa on Datainfo-ketju, jonka kehitysjohtajan mukaan laitevalmistajien ohjeiden mukaan ostaja saa kärsiä litteän näytön virheet nahoissaan. Datainfosta ostaessa kannattaa siis tarkistaa ennalta littunäytön (paneelinäytön) kuolleitten pikselien määrä.
(linkki löytyi digicamera.netin Foorumilta) Dpreview.com, Canon EOS-300D -alue, viesti, jossa linkki hyvälaatuisiin skannattuihin Canon Speedlite 550EX -salaman manuaalin sivuihin.
- se viime kuussa kerrottu linkki Canon Speedlite 420EX:n manuaaliin muuten toimii edelleen...
(linkin löysin digivideo.fi:n forumilta) Maksun suoritus internetissä (ks. PayPal-osuus).
Luminous Landscape, sunnuntaikolumnin otsikko on Talking Photography. Frank Van Riperin kirjoitukset (98 kpl) valokuvauksesta Washington Post -lehdessä on koottu yhteen kirjaan.
NAPP, Photoshop CS resource center.
ePhotozine.com, Guide to using a hand-held light meter. (Valotusmittari näyttää olevan sama kuin eilen Kameraseuran Studiokurssilla näkemäni Sekonic L-308 BII -malli. NYC:in hinta on 273.90 euroa).
Canonin Speedlite-salamien ominaisuudet kätevässä taulukossa.
Creativepro.com, Painting with Light. 11-sivuinen pdf, jossa selostetaan tekniikkaa usean kuvan ja valotuksen käyttämisestä dynamiikan parantamiseksi.
|
24.01.2004 |
(Hannu
Eskelinen välitti ikävän uutisen) Erityisesti isoille kansainvälisille
muotilehtille (Vogue, Elle) ottamistaan naiskuvista tunnettu 83-vuotias Helmut
Newton kuoli eilen auto-onnettomuudessa Hollywoodissa. Newton oli menettänyt
Cadillacinsa hallinnan ja törmännyt seinään. Ks. The
New York Times, CNN,
Yahoo
ja BBC.
Kotisivut (auf deutsch).
(Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen sairaskohtaus...).
- ks. Helmut Newton diginews 15.1.2004
- Prahankin näyttelyssä oli myynnissä tämä kirja (Amazonin hinta on $3.000)
HS: Markus Varesvuon digitaalikuva tilhestä voitti pääpalkinnon Wildbird Phothographer of the Year -kilpailussa, joka on alan suurin kilpailu Euroopassa. Dramaattisessa kuvassa tilhen lento levitettyine siipineen on pysäytetty 1/5300 sekunnin valotusajalla. Kuvia voi katsoa osoitteessa www.iwpawards.co.uk/.
Fotonetissä ovat nähtävästi joulukiireet ohi. Torstaiaamuna lähetin työkaverin kuvia (muutama oma mukana), perjantaiaamuna klo 10 ne odottivat minua työpaikan postilokerikossa. Omat kaksi kuvaa olisin halunnut kiiltäväpintaisena, mutta saman lähetyksen kuvien piti kaikkien olla joka puolimattaa tai kiiltävää. Koot sai tietenkin valita vapaasti. Torniosta Helsinkiin etanapostilla kunnnioitettava saavutus. Vaikka kuvat eivät omia olleetkaan, niin selasin ne äkkiä läpi. Kamera oli Canon A70, enkä 10 x 13 -koossa löytänyt niistä mitään huomautettavaa. Työpaikan näyttöä ei ole kunnolla kalibroidu, joten värien ruutuvastaavuudesta on vaikea sanoa mitään. Mitään isompia väripoikkeamia monitorissa näkyvään kuvaan en huomannut, mutta kuvat olikin otettu auringonpaisteessa.
Vuonna 2003 Suomessa myytiin digitaalisia stillkameroita yhteensä 200.000 kappaletta, kasvua 170%. Kameroiden kokonaismarkkinoiden arvio oli 71 miljoona euroa, digikameroiden osuus tästä summasta oli 60 miljoonaa euroa eli 85%. Suomalaisten suosituin digikameraluokka oli viime vuonna 3 - 4 megapikselin luokka.
- Canon hallitsi markkinoita, viime vuonna myydyistä digitaalisista järjestelmäkameroista Canonin osuus oli 75%
- kaikista Suomessa myydyistä digikameroista Canonin osuus oli kappaleina 40% ja arvona 45%
- tämän vuoden myyntiarvio Suomessa on Canonin osalta 100.000 digikameraa (taitaa JAS Tekniikka joutua melkoisen koville!)
- (näistä luvuista käsittääkseni puuttuvat Valokuvausalan tuonti- ja tukkukauppiaiden "ohi" tapahtunut myynti, siis ulkomailta ostamiset...)
IR, Reeinder Graphics Focus Extender 1.0. Photoshop plug-in, tässä vaiheessa vain Mac-versio, myöhemmin myös Windows-versio. Useammasta kuvasta yhdistetään yksi tarkempi kuva, hinta on vaatimattomasti $500.
Luminous Landscape, Contax N Digital -arvio. Ensimmäinen täyden ruudun järjestelmädigi oli Contax N Digital. Kodak ja Canon julkistivat mallinsa melkein vuotta myöhemmin. Contax veti N Digitalin kokonaan markkinoilta ja yritti estää arvioiden julkistamisen. Arvion tekijä osti Contaxin järjestelmädigin heinäkuussa vuonna 2002. Kuvanlaatu on erinomainen. Ongelmakohtia ovat suuri virrankulutus, pieni ja hidas välimuisti, vähässä valossa kuvaaminen ja rajoitettu objektiivivalikoima. Erityisesti raw-kuvien ohjelmallinen käsittely on ongelmakohta, Contax ei ole oikein onnistunut softan teossa.
Steve Sanders, Casio QVR-51 -arvio. Pienessä paketissa viiden megapikselin kenno ja kahden tuuman lcd-näyttö sekä kolminkertainen zoom. Käynnistyksestä sekunnissa valmis kuvanottoon. Esitarkennettuna suljinviive oli alle 0.1 sekuntia, ilman esitarkennusta 0.4 sekuntia. Kahdella 2.200 mAh:n AA-akuilla pystyi ottamaan yli 200 kuvaa. USA:n hinta on $400.
photo.net, Guide to Wacom Tablets.
ByteSector.com, Olympus c-5000 Zoom, lyhyt arvio.
(email) Tamperelainen mainostoimisto Buffone muuttaa helmikuun alussa ja tarve olisi päästä tavarasta eroon sopivaa korvausta vastaan. Mm. tällaista on tarjolla:
- Hasselblad Elm 2kpl
-
H asselblad c/m
-
optiikat: 50mm, 80mm (2kpl), 150mm (2kpl)
-
loittorenkaita 2x3settiä
-
polaroidperä 2 kpl
-
filmikasetteja 5 kpl
-
Carnival 2020 digiperä keskikoon kameroihin (hasseli sovitteella) 2kpl
-
jazz-asema 1GB
-
Bowens generaattoreita 1500 w + välähdyspäät 6 kpl
-
Ianiro 800 w punapäät
-
Hedler videovalot 1000 w, tuulettimellisia 4 kpl
-
palkkikamera Sinar + 6x9 kas. + 6x7kas. + laakakasetteja yms. tarv.
-
1x2m tasovalo Lucifero, motorisoitu kiskoilla kattoon, 2 kpl Bowens Geniksillä
-
heijastimia, varjoja, läppiä yms.
-
Minolta Colormeter 2
-
Nikon SB-24, SB-26 salamat
-
Quantum 1+ -akut 2 kpl salamille
-
yms muuta sälää kysy!!
-
puh. 0400-884830/ari
-
puh. 0400-631530/erkki
Digital Outback Photossa on jälleen (11. kerta!) pääyttynyt yksi kuvan terävöityskisa. Kahdeksan osanottajaa, kaikilla erilainen lähestymistapa. Sen kummempaa voittajaa ei julistettu.
|
23.01.2004 |
En ole moneen vuoteen seurannut työpaikkailmoittelua. Valokuvaajien vakansseja on viime vuosina vähennetty eikä uusia kuvaajia ole otettu vakinaiseen toimeen tai virkaan kuin muutamia vuosittain (näin yleisesti kerrotaan). Eilen sattui Uutislehti 100:n sivuilta iso ilmoitus, jossa Länsi-Uusimaa haki Lehtikuvaajaa (nykyinen kuvaaja kuulemma siirtyy toisiin tehtäviin). Pitää tuntea lehtitaloissa käytetty tekniikka ja työnkulku, pitää olla valmis vetämään täysin digitalisoitua kuvatoimitusta, pitää olla valmis sopeutumaan epäsäännöllisiin työaikoihin, jotka ajoittuvat usein iltoihin ja viikonloppuihin.
- Työhallinnon sivuilta sanahaulla valokuvaus tai valokuvaaja löytyi kaksi paikkaa: Tampereelle haettiin koulu- ja päiväkotikuvaajaa osa-aikatyöhön ja Toijalaan kesätoimittajaa, jolla taitto-, uutistyö- ja valokuvauskokemusta.
- kaipa niille vuosittain valmistuville kymmenille ja kymmenille päätoimisille valokuvaajille töitä löytyy, vaikka virkoja tai toimia ei olisikaan (?)
Petteri Sulonen, Sermon From A Raw Convert. Petteri on tullut "uskoon". Monet järjestelmädigillä kuvaavat käyttävät vain jpg-muota, eivätkä edes kokeile raw-muotoa. Ks. Dpreview.comin säie ja säie2 ( C1 DSLR... *wow*!).
Digitoday.fi, Kodak irtisanoo 15.000 työtekijää eli 20% henkilökunnastaan. Ks. myös Dpreview.com ja IR.
Dp-now.com, Epson stylus C84 -arvio. Toisen polven Durabrite-pigmentti käytössä. Kyseessä yleiskäyttöön tarkoitettu mustesuihku, jossa voi käyttää tavallistakin paperia. Printterissä on vain neljä väriä, joten jälki ei voi olla aivan yhtä hyvä kuin useamman mustekasetin printterissä. Värien pitäisi kestää hyvin auringonvaloa ja kosteutta. Valokuvien tulostusjälki on vain tyydyttävä. Suomen keskihinta on 139 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
IR, jälleen yksi pieni kirjoittava cd-asema, jossa voi kopioida tiedostot muistikortilta rompulta. KangurFC-RW, USB 2.0, ei omia akkuja, $200.
Digit.no, strukturoidut testit - DigitScore - (DIWA) eli kaikki testit samassa helposti luettavissa olevassa formaatissa (ihan hyvin saa norjan kielestä selvän). Seuraavat digikameramallit:
- Canon Digital IXUS i, 65%, 19.1.2004
- Canon Powershot A80, 72%, 19.1.2004
- Casio QV-R40, 72%, 19.1.2004
- Ricoh Caplio 300G, 68%, 14.1.2004
- Sony Cyber-shot DSC-V1, 15.12.2003
- Fujifilm FinePix F700, 70%, 11.12.2003
- Minolta Dimage A1, 8.12.2003
- Canon EOS 300D, 21.1.2004
- Olympus E-1, 83%, 14.1.2004
Dpreview.comin foorumi, Nikon D70, useampi kuva. Thom Hogan poisti speksit sivuiltaan, mutta Nikon D70 ei niiden perusteella vaikuttanut riisutulta Nikon D100:lta, pikemminkin päinvastoin (vrt. Canon 300D vs. Canon 10D). Kolme kuvaa sekunnissa 20 kuvan verran, 1/8000 s suljinaika, salamasynkka (salamatäsmäys) 1/500 s, 1050 tarkennuspistettä alueen matriisimittaus, toisen polven Sonyn CCD-kenno jne. Runsaan viikon kuluessa tullee Nikonin virallinen julkistus.
|
22.01.2004 |
Olen muutaman kerran käynyt ihmettelemässä Avaruus -verkkojulkaisun (netti.nic.fi/~avaruus/) päivitystahtia, joka jo lähentelee erään nimeltämainitsemattoman sivuston päivitystahtia. Kuten nimikin kertoo, niin sivuilla käsitellään kaikkea tähtitieteeseen ja avaruustutkimukseen liittyvää. Lukijoiden kuville on varattu sivuilta oma osionsa.
- sivuilla on meneillään Valokuvakilpailu 2004. Aikaa on toukokuun loppuun, aihe on vapaa, kunhan se jotenkin liittyy tähtiharrastukseen. Avaruus -verkkojulkaisun lukijat ratkaisevat voittajan. Äänestysaikaa on kesäkuun 10. päivään saakka. Kuvia laitetaan esille sitä mukaa, kun niitä saadaan. Nyt näkyi olevan jo kahdeksan kuvaa. Sama henkilö voi lähettää useammankin kuvan.
Fotonetin vanhat lineone-hp-jne. alkuiset linkit kannattaa päivittää toimiviksi (jos esim. kirjainmerkkeihin on tallentanut vanhan www-osoitteen). Siis käytä Fotonetti.fi tai Fotonetti.com.
Thom Hogan, Nikon D70 (lopulliset speksit). Klo 11:30: Nikonin pyynnöstä tiedot poistettu.
DCRP, Olympus E-1 -arvio. "The Canon Digital Rebel feels like a toy compared to the E-1.". Ainoa huomattavampi ongelma oli se, että mukana ei tule kunnollista painettua manuaalia. Täydellinen ohjekirja on vain cd-levyllä. Suomen keskihinta on 2.650 euroa - vain kaksi noteerausta (MBnetin hintaseuranta).
Luminous Landscape, Sony DSC-F828 -arvio, osa II on valmistunut. Kameraa käytettiin 10 päivän ajan Afrikassa. Ensimmäiseen arvioon ei tullut paljoa lisättävää, positiiviset puolet olivat ennallaan, negatiiviset häiritsivät nyt vähän enemmän. Edelleen Reichmann on lähinnä ihastunut Sonyyn.
Jos joku jostain syystä päivittää Canon 10D:n firmwaren, niin
- 1.0.x:stä v. 2.0.1 päivittävälle kameran asetukset resetoituvat oletusarvoihinsa. Tiedostonumerointi alkaa jälleen yhdestä. Päivitystä ei kannata tehdä sellaiselta muistikortilta, jolla on viimeisin kuva, vaan joltain toiselta kortilta. Päivityksen jälkeen pitää muistaa muuttaa tiedostojen numerointi jatkuvaksi kameran asetuksista. Tämän jälkeen kameraan vaihdetaan se kortti, jossa on viimeisin otettu kuva. Otetaan kuva. Kamera jatkaa kuvien numerointia kortilta olevasta numerosta (valitsee siis kummassa on isompi numero, kortilla vai kameran muistissa)
- V.2.0.0 => v.2.0.1 säilyttää kaikki arvot entisellään
Uudistin netissä Practical Photography -lehden tilauksen. Piti tietää ns. account number, jonka sain minulle tulleesta vuoden tilauksen uudistamistarjouksesta. Vuoden tilaus olisi maksanut 50.98 puntaa eli 74 euroa. Netin kautta tehty tilauksen online-uudistaminen maksoi seuraavalta kolmelta numerolta 7 puntaa. eli 10 euroa. Nopeasti laskemalla säästän siis 34 euroa. Samalla sain vihdoinkin muutettua jakeluosoitteeni oikeaksi. Kolmella sähköpostiviestillä ja kahdella etanapostilla ei ollut aiemmin mitään vaikutusta.
Rajala Pro Shop, tuttu vaihtotarjous jälleen meneillään. Nyt vaihdetaan Sony DSC-F828 -digiin, 1.295 euroa on listahinta.
- vaihdossa F717, väliraha 795 euroa
- vaihdossa F707, väliraha 895 euroa
|
21.01.2004 |
Kamera-lehti 1/2004
- ilmettä on uudistettu, kannen logo on erilainen ja sisäsivuillakin on väriä. Painokone on uusi ja mahdollistaa kokonaan värillisen lehden. Kokonaisilme on nyt yhtenäisempi, mutta edelleen jäi parantamista.
- www-sivuilla oli vielä kysely, jossa sai valita kolmesta vaihtoehdosta uudeksi Kamera-lehden logoksi (keskimmäinenhän sitten valittiin)
- neljä sivua Välähdyksiä, uutisia ja tuoteuutuuksia. Kameraseuran taannoisessa huutokaupassa pohjahinnan tai enemmän saavutti 13 teosta. Kalleimpaan hintaan meni Pentti Sammallehden valokuva vuodelta 1991, 448 euroa. Ismo Höltön valokuva vuodelta 1966 maksoi 246 euroa.
- viisi sivua Helmut Newtonia, Helsingin taidehallissahan on näyttely 31.1.-7.3.2004. Osa lehden kuvista oli jo Prahasta tuttuja.
- seitsemän sivua luontokuvaaja Paavo Hamusesta. Puolet työajasta kuluu kotona työhuoneella, mainostoimistot ja lehdet ovat jo lähes kokonaan siirtyneet digiaikaan. Suuri osa luontokuvaajista kuitenkin vierastaa uutta tekniikkaa. Paavo Hamunenkin käyttää digikameraa ja tulostaa kuvansa näyttelyitä varten itse (yksi lehden yhdestätoista luontokuvasta oli otettu digillä; kymmenen oli otettu Nikon F5:llä ja yksi Nikon D1X:llä).
- Bert Carpelan kertoo Jyviä & rakeita -palstallaan Ruotsissa kohua herättäneestä Pentaxin järjestelmädigi -mainoksesta, jossa pääosassa on takaapäin kuvattu vähäpukeinen nainen.
- Olympus Finlandilla oli aukeaman kokoinen mainos, jossa oli paljon studiosalamien ja Manfrotton tuotteiden hintoja
- kymmenen kuvaa Nuori Kamera -kilpailusta
- Vuoden kuvaaja -kisan ensimmäisen osan (aiheena Kylmä) satoa, 30 kuvaa. Toisen osan aiheena on Soma (söpö, nätti).
- kolme sivua, Markku Metsämäki, skanneri soikoon! Ja kuvat pelastuvat. Kuumuus, kosteus ja valo ovat pahimmat uhkat kuville. Projektorin lamppu sinistää dian nopeasti. Paras paikka filmien säilytykseen on pimeä, viileä ja kuiva kellari. Ensimmäiseksi ruuduksi olisi hyvä kuvata värikartta, jolloin oikeiden värien palauttaminen olisi myöhemmin helpompaa. Punertavan tai sinertävän dian värit on suhteellisen helppo korjata skannausvaiheessa.
- kolmen sivun testi, Minolta Dimage Scan Elite 5400. Vain 6.5 cm kapea, hintaluokka on 1.000 euroa, 300 dpi:n tarkkuudella päästään 42 cm x 64 cm kuviin. Minoltan dynamiikka on kohtuullisen hyvä, verrokkina oli monta kertaa kalliimpi Imacon Flextight. Hyvän dynamiikan ansiosta diojen tummasta päästä toistuu yksityiskohtia ja negojen vaaleat sävyt erottuvat. Mukana tulevalla muuten mainiolla Photoshop Elements 2.0 -ohjelmalla ei voi käsitellä kuvia 16-bittisinä. Skannerin mukana tulevat filmipitimet ovat tukevia ja helppokäyttöisiä. Kerralla pystyi asentamaan yhden kuuden ruudun filmin, kuusi kehyksistä irrotettua diaa tai neljä kehystettyä diaa. Roskanpoisto eli ICE toimii hienosti, mutta mustavalkokuviin se ei tehoa. Minoltassa on USB 2.0 ja FireWire, maksimitarkkuudella 5.400 dpi esiskannaus 16-bittisenä (ei ICE:ä) kesti 30 sekuntia, lopullinen skannaus vei sitten 2 minuuttia 50 sekuntia. ICE päällä ajat olivat 1 min 20 s ja 6 min 55 s. Negatiivia skannetessa ajat kasvoivat tarkimmilla asetuksilla ja moninäyteskannauksella huimasti. "Loppupäätelmänä voisi todeta, että Minolta Dimage 5400 on hämmästyttävän hyvä skanneri ottaen huomioon hintaluokan".
- viiden sivun testissä Fujifilm FinePix S7000 ja Sony Cyber-shot DSC-F828, Paljon vartijat. Molempien kameroiden ominaisuuksia käydään omakohtaisten kokemusten kautta monipuolisesti läpi. Sonyn ja Fujin esimerkkikuvissa (talvimaisema) lumi näyttää oudohkon siniseltä. (Samoilla sivuilla on nurkassa pieni DV-Videolehden tilauslappu, kaupan päälle voi valita 25 euron arvoisen DVD:n).
- neljä sivua, Kodak DSC Pro14n haastaa kilpailijat, Täyden koon digi, n. 4.500 euroa. Mistään vauhtihirmusta ei ole kyse, mutta talletettavat tiedostokootkin ovat isoja. Kamera soveltuu vain hyvässä valossa kuvaamiseen, esimerkiksi studiokäyttöön.
- neljä sivua, Mitä riemua on enää filmille kuvaamisessa? Vertailussa Imacon Ixpress 96/Hasselblad H-1, Canon EOS-1Ds, Kodak DSC 14n Pro, Minolta Dimage 7i ja Mamiya RZ + dia. Filminkin käyttöön löytyi monta hyvää syytä
- seuraava numero 2/2004 ilmestyy 12.2.2004. Aiheina mm. Vuoden Luontokuva, Vauhtia digiin, Fotofinlandia 2004 (17.000 euron voittaja + muut), Mikä objektiivi järkkäriin, DigiSuurkisan luovimmat, Testimaailman hyvät pahat varmat.
Tietokone-lehti 1/2004
- Monitoimilaitteet kymmenen sivun testissä. Tulostin, kopiokone, faksi ja skanneri yksissä kuorissa. Mukana sekä laserlaitteita että mustesuihkuja. Mustesuihkuista Toimituksen Valinta oli HP PSC 2510, 499 euroa, laserlaitteista Toimituksen Valinta oli Brother MFC-8820D, 995 euroa. Kaikkiaan testissä oli kahdeksan laitetta.
- Pikakoe, Lexmark C752, värilaseri toimistoon, 3.250 euroa. Kaksi eri ajurisarjaa, toinen vain m/v:lle ja toinen värille. Näin voidaan kätevästi rajata etukäteen, ketkä voivat väreillä tulostaa. Tulostusjälki on parempi kuin edellisellä mallilla. Värillistä esitysgrafiikkaa syntyy 12.8 kpl minuutissa, A4-sivuja. Värilaser ei vielä uhkaa mustesuihkujen asemaa värikuvien tulostuksessa (jälki ei ole yhtä hyvä).
- Pikakoe, Canon CanoScan 3200F, vauhdikas yleiskone, 115 euroa. Skannerin pitäisi olla kaksinkertainen nopeudeltaan aiempiin malleihin verrattuna. 300 ja 600 pistettä tuumalla luetaan vauhdikkaasti, mutta valmistajan ilmoittamalla 1.200 x 2.400 tarkkuudella vauhti hidastuu selvästi. A4-kokoinen värikuva skannataan runsaassa kahdessakymmenessä sekunnissa. Värilliseen kymppikuvaan kuluu aikaa alle kymmenen sekuntia. Diakuvia ja filmiruutuja voi lukea yksi kerrallaan. Skannerin mukana tulee monipuolinen ohjelmisto. "Kohtuuhintainen ja erittäin nopea kuvanlukija. Sopii hyvin kodin monikäyttöiseksi yleiskoneeksi".
- Pikakoe, Fujifilm FinePix F700 Zoom, telakoituva taskukamera, 650 euroa. Kamera on tuuman verran tavallista pientä taskukameraa pidempi. Tämän ansiosta pienellä kameralla on hyvä ergonomia. Neljännen sukupolven super-ccd sr -kennosta tulee kuuden megapikselin kuvia. Kennon herkempi ja vähemmän herkkä kuvapiste (siis kaksi kappaletta) tuottaa valmistajan ilmoituksen mukaan kuvaan isomman dynaamisen alueen. Käytännössä ero tavalliseen digikameraan ei ole suuri. F700:ssa on kolminkertainen zoom, polttoväli on 35 mm - 105 mm. Laajakulmakuviin ei tule ollenkaan tynnyrivääristymää, koska geometriavirheet korjataan ohjelmallisesti. Kuvanlaatu on hyvä. Telakointiyksikön avulla akkujen lataaminen ja kuvien siirtäminen mikrolle on vaivatonta. "Helppokäyttöisellä telakointiyksiköllä varustettu kätevän kokoinen ja laadukas taskukamera".
- Hyvät kysymykset -palstalla esitetään bat-komentojonoon perustuva ratkaisu digikuvien massanimeämiseen.
- Uudet tuotteet, lyhyt esittely kuulakärkikynäkamerasta, Pretec Ipen, 130 euroa. Kahdeksan megan sisäänrakennettuun muistiin mahtuu parisataa kuvaa. Usb-kaapeliin kytkettynä laitetta voidaan käyttää webbikamerana.
- seuraava numero ilmestyy 11.2. 2004, Paremmat digikamerat, testissä joukko vaativille kuvaajille suunnattuja uusia digikameroita. Maaliskuun numeroon on sitten luvassa Valokuvatulostimia.
Canon 10D firmware v.2.0.1, edellisessä firmware-päivityksessä yhdestä info-ikkunan kohdasta kadonnut värilämmön luku tulee jälleen näkyviin. Firmware v.2.0.1 sisältää aiemmat päivitykset.
Digital Outback Photo, Alain Briot on alkanut kirjata kokemuksiaan Canon 300D -järjestelmädigin käytöstä.
Photo.net: Display, Printing, DPI and PPI.
Rob Galbraith, Kodakin sivuilta löytyy lomake, jota näyttämällä saa valtuutetulta Kodak-myyjältä USA:ssa $1.000:n alennuksen.
Dpreview.com, Olympus E1:n uusi softa osaa automaattisesti hakea uusimman firmware-päivityksetn netistä. Palvelu alkaa tammikuun 28. päivä.
Dp-now.com, HP Photosmart 7960 -arvio. Jälki erinomaista, hitaanpuoleinen, mustekasetit eivät ole halpoja (tulostuspää on integroitu kasettiin). Tulosteet eivät kestä ilman suojaa auringonvalossa.
|
20.01.2004 |
(Teknofokus.fi) Hannu Määttänen on jälleen ollut ahkerana. Nyt tekstin aiheena on Canon G1 ja Soligorin objektiivilisäkkeet. Kalansilmälisäke 0.25x, laajakulmalisäke 0.6x ja ja telelisäke 2x ovat olleet kokeiltavana. Kuvat on otettu samasta paikasta.
Digivideo.fi, Digivideoijan käsikirja, kirja-arvio. (Minulla on paraikaa kesken tähän kirjaan tutustuminen. Tekee vähän harmaan vaikutuksen, kun kirjassa ei ole yhtään värikuvaa. Käännös vaikutti erittäin huolellisesti tehdyltä, kyseessä on siis alkuaan amerikkalaisesta kirjasta vuodelta 2002.)
Digivideo.fi, Piirtopöytä editointikäytössä, lyhyt testi.
Lisää kohtuullisen luotettavia arvioita tulevista PMA-julkistuksista, lue Thom Hoganin viesti Dpreview.comin foorumilta (lähinnä Nikonia...).
(S.K. email) BBC:n sivut, 60-luvun valokuvauksesta tietopaketti. Haastatteluja, klassikkokuvia, henkilöprofiileita.
Rob Galbraith, Kodak lopettaa DCS Pro Back -digiperiensä valmistuksen.
Luminous Landscape, Alain Briotin yhdeksänosaisen sarjan Aesthetics and Photography viides osa, How to Select the Best “film” for a Specific Image
with both Film and Digital Capture.
IR, Fuji FinePix S7000 -arvio on täydentynyt. Suomen keskihinta on 833 euroa (MBnetin hintaseuranta).
Dcviews.com, Casio Exilim EX-Z4, firmware v. 1.02.
Ny-camera.net, Nikon D70, 1.100 euroa.
Scandinavianphoto.se, Nikon D70 1.110,60 euroa, pakettiobjektiivin kanssa hinta on 1.388,90 euroa.
ByteSector.com, Olympus C-740 Ultra Zoom -arvio. Suomen keskihinta on 416 euroa (MBnetin hintaseuranta).
ByteSector.com, Olympus Stylus 300 Digital. Suomen keskihinta on 406 euroa (MBnetin hintaseuranta).
|
19.01.2004 |
Viikon kuva on otettu eilen Helsingissä. Nimenä on Kultainen railo.
Viikon manipuloitu kuva on nimeltään Hiljainen maisema.
Jälleen on liikkeellä viruksia/matoja. Ja jälleen väärennetään lähettäjäksi vaikkapa satunnainen saastuneen koneen koneen selaimen cachesta löytyvä email-osoite. (Tarkoittaa, että siellä voi olla muka lähettäjän sähköpostiosoitteena vaikka minun email-osoitteeni). Älkää hyvät ihmiset avatko sähköviestiä, jonka otsikkona (Subject) on Hi. Älkää ainakaan klikatko virusviestin mukana tulevaa liitetiedostoa. ks. tarkemmin F-securen sivuilta, Bable-sähköpostimato.
Keltainen
pörssi tuoreimmat ilmoitukset (23.1.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Canon 100-400L IS USM, 1.400 e, Hki (19.1.)
- Canon BG-ED3, 160 e, Hki (20.1.)
- Canon BP-511 akku, 50 e, Hki (20.1.)
- Canon Digital Ixus 2, 319 e, Oulu (19.1.)
- Canon Digital Ixus I, 128 MB, Tamracin laukku 5690, 460 e, Kouvola (20.1.)
- Canon EF 20mm/2.8, 520 e, Kuopio (17.1.)
- Canon G1, 300 e, Hki (20.1.)a
- Canon Ixus, 270 e, Hki (19.1.)
- Canon Ixus, 250 e, Hki (21.1.)
- Canon Ixus 300, 64 Mb, 300 e, Kajaani (17.1.)
- Canon Ixus 400, 430 e, Hki (19.1.)
- Canon Ixus 400, 450 e, Vantaa (17.1.)
- Canon Ixus II, 128 MB, 410 e, Hki (19.1.)
- (Canon ) Powershot A40, 250 e, Peräseinäjoki (20.1., 22.1.)
- Canon Powershot A40, 40 MB, Canonin telelinssi + sovitin, 400 e, Vantaa (20.1.)
- Canon Powershot G3, 590 e, Vantaa (22.1.)
- Canon Powershot G3, 600 e, Vantaa (20.1.)
- Canon Powershot S45, 256 MB, 550 e, Jyväskylä (20.1.)
- Casio QV-7000SX, 70 e, Kemi (20.1., 22.1.)
- Fujifilm EX-20, 80 e, Hki (19.1.)
- Fujifilm Finepix A310, 180 e, Tampere (19.1., 23.1.)
- Fuji Finepix 6900, 380 e, Kuopio (17.1.)
- HP 433, 120 e, Kuusankoski (17.1.)
- HP 735, 128 MB, telakka, 290 e, Kuopio (19.1., 22.1.)
- HP Photosmart 620, 64 MB, Nokia (21.1.)
- kortinlukija Sandisk, MMC/SD, SDDR-11, kirjoitinporttiin, 25 e, Tampere (21.1.)
- Minolta Dimage 7I, 795 e, Turku (19.1.)
- Nikon Coolpix 5700, 700 e, Hki (19.1.)
- Nikon kalansilmä Nikkor 1/2.8 AIS, manuaalinen, 710 e, Oulu (17.1.)
- Nikkor 28-70/3.5-4.5, 240 e, Hki (19.1.)
- Nikkor 300/2.8 ED-IF AIS, 1.400 e, Oulu (17.1.)
- Olympus C-860L, 150 e, Nurmijärvi (20.1., 23.1.)
- Olympus CL1000, 125 e, Espoo (19.1.)
- Olympus C-1400L + color printer P300 E, 200 e, Tampere (22.1.)
- Olympus E-10, laajakulma, 700 e, Espoo (18.1.)
- Panasonic DMC-FZ1, 450 e, Vantaa (16.1.)
- Pentax Optio S4, 390 e, Hki (21.1.)
- Pentax pistevalomittari, 350 e, Hki (21.1.)
- Samsung Digimax 201, 120 e, Tampere (20.1.)
- Samsung Digimax 410, 200 e, Hki (20.1.)
- Sigma 18-35/3.5-4.5 ASP N-AF, D-sarjan obj. Nikoniin, 210 e, Urjala (21.1.)
- Sigma 135-400/4.5-5.6 RF APO Asp. Nikon, 549 e, Hki (20.1.)
- Sigma 400/F5.6 APO, Canoniin, 395 e, Hki (22.1.)
- Sony Cyber-Shot U20, 195 e, Jyväskylä (17.1.)
- Sony DSC-P20, 32 MB + 64 MB, 80 e, Tampere (18.1.)
- Sony DSC-P50, 250 e, Hämeenlinna (19.1.)
- Sony DSC-P51, 350 e, Ilmajoki (17.1.)
- Sony Memory Stick 64 MB, 40 e, Hki (18.1.)
- Sony Memory Stick 128 MB, 60 e, Hki (18.1.)
- Sony Memory Stick 256 MB, 115 e, Hki (18.1., 22.1.)
- Studiosalamat Courtenay Sola 2, 2 kpl, pari heijastinta mukaan, 120 e, Petäjävesi (22.1.)
- Studiosalamat Broncolor, 3 kpl 400W studiosalamalaitteita + jalustat, heijastimet ja infrapunavalotusmittari (langaton), omassa salkussa, 800 e, Tampere (18.1.)
- Tamrac 5606 System-6, kameralaukku, 79 e, Hki (20.1.)
- Tokina AT-X Pro II 28-70/2.6-2.8, Nikon AF-D, 300 e, Espoo (19.1.)
Profitech.fi:n Tomppa lopettelee valokuvaustarvikkeiden myyntiä, meneillään on loppuunmyynti. Sivuilla kerrotaan, mitä tavaroita vielä on jäljellä. 5-in-1 -heijastimia ja siihen sopivia pidikkeitä on tulossa vielä yksi erä.
(suljin.net email) Color Foto 1/2004 (jo ennen joulua ilmestynyt) oli jälleen mielenkiintoista luettavaa.
- Sigma SD-10:n kohina-arvot ovat muita järjestelmädigejä paremmat. Jostain syystä ASA:n arvolla 400 Sigma antoi parempia tuloksia kuin alemmilla arvoilla.
- neljän megapikselin Panasonicin 12 x kuvanvakaajakamera sai muutamista puutteista huolimatta hyvän arvion
- testeissä olivat myös fotoprintterit ja diaskannerit
- yksi artikkeli käsitteli teorian pohjalta sitä, miksi monet analogisille kameroille suunnitellut lasit eivät käy digitaalisille kameroille
- s. 41 oli maininta, jonka mukaan Canon G5:n (ja Kyocera L4v:n) osalta ei ole pystytty ratkaisemaan näitä kameroita vaivaavaa ns. sinisen hunnun ongelmaa (kirkkaissa vaaleissa pinnoissa). Lehti kehoitti jokaista ostajaa tarkistamaan kameran jo liikkeessä, sillä vikaa ei voi korjata millään firmwarepäivityksillä. Vika on kennon ja objektiivin sovituksessa eikä ole edes selvää, voiko sitä korjata. Lehti (Color Foto) on päätynyt sellaiseen ratkaisuun, ettei se voi suositella näiden mallien ostoa eikä niille anneta testipisteitä ("wegen Bildfehler nicht bewertbar"). Tällaista tekstiä ei arvostettuun saksalaiseen fotolehteen laiteta, jollei takana ole vahvat perusteet.
- (kyse EI ole CA:sta eli (sini)purppureunaisuudesta eli kromaattisesta aberraatiosta eli värivirheestä. Tämä virhe näkyy selvästi valkoista taustaa vasten, kun kontrastierot ovat suuret. CA on yleinen ogelma monessa viime aikoina markkinoille tulleessa digikamerassa).
- virhe esiintyy vain sinisen värin kanavassa ja osassa kameroita (ja siis vain malleissa Canon G5 ja Kyocera L4v), Color Foto -lehden esimerkkikuvassa näkyy osittain valkoinen auto
- Color Foto lehden numerossa 9/2003, sivulla 28 on isompi versio ongelmakuvasta (aika hurjat siniset reunat kiertävät valkoista autoa). Canon G5 olisi ollut lehden testivoittaja, jos tätä ongelmaa ei olisi ollut.
- ("Die Canon G5 überzeugt mit einer sehr hohen Auflösung und holt 84,5 Punkte. Wegen den noch ungeklärten Problemen bei Überbelichtungen erhält sie jedoch vorläufig kein Testsiegerlogo....)
(Itse en ollut tästä nimenomaisesta ongelmasta kuullut aikaisemmin. Canon G5 on ollut jo monta kuukautta
myynnissä. Jos kyseessä olisi näin vakava ongelma, luulisi netin
olevan täynnä huolestuneiden ostajien kirjoituksia. Voihan olla, Color Foton kokeiltavaksi on tullut jostain syystä viallisia kameroita).
Fotofinlandia 2004 -kilpailun finalistit on valittu. Raatina toimi Stefan Bremer, läänintaiteilija Hannu Castrén ja kirjailija Jörn Donner. Osallistujia oli kaikkiaan 280, joista 10 selviytyi jatkoon. Kuvia lähetettiin kaikkiaan kolmisentuhatta. Kilpailun pääpalkinto on 17.000 euroa. Voittaja julistetaan 11. helmikuuta 2004 Kaapelitehtaan Valssaamo-Puristamossa Helsingissä. Edellisen Fotofinlandian voitti Elina Brotherus v. 2000. Tänä vuonna jatkoon selvinneet:
- Minna Havukainen, Turku
-
Jaakko Heikkilä, Kukkola
-
Nanna Hänninen, Helsinki
-
Tiina Itkonen, Helsinki
- Martti Jämsä, Helsinki
-
Sandra Kantanen, Helsinki
-
Pekka Niittyvirta, Helsinki
-
Jari Silomäki, Helsinki
-
Ilkka Uimonen, New York
-
Magi Viljanen, Helsinki
Thom Hogan, AF-S Zoom-Nikkor ED 12-24mm f/4G IF DX, lue arvio. Ensimmäinen Nikonin DX -sarjan objektiivi, ensimmäinen Nikon laajakulma, joka on suunniteltu nimenomaan 1.5 rajauskertoimen järjestelmädigille. USA:n hinta on $1.085.
Thom Hogan, Nikon D70, päivitetty 15.1.2004. Kuuden megapikselin järjestelmädigi (D100:n kennosta seuraavan sukupolven versio), 1.5:n rajauskerroin, kuvausnopeus 2 fps, maalis/huhtikuussa myyntiin. Lähiviikkoina Nikon julkistaa tarkat speksit.
Bryan Biggersin foorumi, Nikon Coolpix 5700, toimimattomien pikselien mappaus.
Dpreview.comin foorumilta, lähiaikoina julkistettavia järjestelmädigejä, aika järkeenkäypä lista. 16 megan 1Ds tullee vasta vajaan vuoden päästä. Lue viesti.
Kuvakori.com:in Teron ensimmäiset kuvat, jotka on otettu uudella Kodak DSC 14n -järjestelmädigillä.
|
|
18.01.2004 |
TV1 (FST) tänään klo 17:30, sarjassa Suomalaisia valokuvaajia on esittelyssä Daniel Nyblin. Nyblin oli 1800-luvun lopulla Suomen etevimpiä valokuvaajia.
Dpreview.com, Fujifilm FinePix S7000 -arvio. Kuusi megapikseliä, kuusinkertainen zoom. Loppuarvosanaksi tuli Recommended. Suomen keskihinta on 832 euroa (MBnetin hintaseuranta).
16.1.2004 kirjoitin Kodapostin (Suomen Kodak) digikuvatarjouksesta, 10 cm:n kuvat maksavat tammikuun loppuun 0.10 euroa. Sivuilta löytyi niukasti tietoa postikuluista. E.L. oli tehnyt kokeeksi 15 kuvan tilauksen. Sille kertyi postikuluja 3.35 euroa ja päälle vielä 1 euron verran toimituskuluja. Tilaus jäi vahvistamatta.
Helsingin kaupungin työväenopiston valokuvausaiheiset kurssit ovat alkaneet ja ilmoittautumisaika on ohi (ks. 16.12.2003). Kursseille kuitenkin pääsee vielä, jos vain on tilaa. Valitse vasemmalta kurssihaku, sitten ainealaksi Kuvataide ja oppiaineeksi Valokuvaus. Vapaita paikkoja on vielä monella kurssilla, suurin osa kursseista ei ole vielä edes alkanut. Koko Suomen työväenopistot ks. Kansalais- ja työväenopistot 2003.
- Studiomuotokuvauksen perusteet valokuvausharrastajalle B, 20 tuntia, paikkana Kameraseuran studio, hinta 21 euroa. ks. tarkemmat tiedot (systeemi näyttää yhtä vapaata paikkaa). (Ajankohta ei sopinut minulle, muuten olisin tietenkin ilmoittautunut tälle huomattavasti halvemmalle studiokuvauskurssille. Oma kurssinihan maksoi 60 euroa ja kurssi on kestoltaankin lyhyempi).
(H.M. email) HP:n Learning Centerissä on tarjolla rekisteröityneille ilmaisia online-kursseja. Tässä digikuvausta sivuavia aiheita:
- Professional digital photography made simple
- Scanning basics
-
Touch up digital photos with Adobe Photoshop Elements
- Guide to practical desktop publishing
Rob Galbraith, USB-liitännästä virran ottava mukinlämmittäjä, vain $9.99 (sopisi mainiosti pulju.netin valikoimiin).
Dcviews.com, Olympus C-5060 Wide -digikameran lisävarusteet (lehdistötiedote).
Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumnin otsikko on Lost in the Gutter. Otsikossa on kyse valokuvan esittämisestä lehdessä koko aukeaman kokoisena.
|
17.01.2004 |
Elokuvia ja Valokuvia -blogissa on erittäin hyvällä maulla otettuja kuvia vaatteellisista ja vaatteettomista naissukupuolen edustajista. ks. Maidens of the Forest.
Pinserissä on linkki 70-luvun tsekkoslovakialaiseen Dirkon-kameraan, jonka voi rakentaa pelkästä paperista. Lue juttu Pinseristä.
Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys järjestää kirpputorin/tapahtuman Klassiset Kamerat 2004 Balderin salissa, Aleksanterinkatu 12, Hki, 7.2.2004 klo 10 - 15. Pääsymaksu on 4 euroa. ks. tarkemmin.
Aukea.netissä keskustellaan Vuoden Luontokuva 2004 -kilpailusta. (Edelleen sivuilla lukee Vuoden luotokuva!)
Helmikuun megapixel.net:
- Canon SD10 / Ixus i. Erittäin pieni neljän megapikselin kamera, runko kokonaan metallia. Ei optista etsintä, vain 1.5 tuuman lcd-näyttö (auringonpaiste aiheuttaa ongelmia). 39 mm (ei zoomia), aukko f2.8 tai f5.6, ISO 50 - 400, MMC/SD-kortit, litiumioni-akut. Kuvanlaadussa ei moitteen sijaa, makro on hyvä. Käytettävyys 8, kuvanlaatu 8.6. Suomen keskihinta on 385 euroa (MBnetin hintaseuranta). (Jostain syystä Top Shotissa oli hintaseurannan halvin hinta eli 349 euroa).
- Fujifilm FinePix S7000. Fuji S602:n seuraaja, väriltään musta. Kenno on uudempi ja elektroninen etsin on tarkempi. Kuuden megapikselin kenno, 35 mm- 210 mm, f2.8 - f8, ISo 200 - 800. Käytössä ovat xD-kortit tai cf-kortit (myös microdrive), AA-akut. Kuvanlaatu vain vähän keskitasoa parempi, pakkaus liian voimakas, kohinaa. Käytettävyys 7.8, kuvanlaatu 7.8. Suomen keskihinta on 835 euroa (MBnetin hintaseuranta)
- Nikon Coolpix SQ . Erikoinen neliömäinen rakenne, objektiivi ja salama kääntyvät 120 astetta eteen ja 90 astetta taakse. Ei optista etsintä, lcd-näyttö on kooltaan 1.5 tuumaa. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37 mm - 111 mm, ISO 70 - 200. Compact Flash -kortit ja litiumioni-akut. Kuvanlaadussa ei huomauttamista, makro on hyvä, monenlaisia kuvausohjelmia. Käytettävyys 7.8, kuvanlaatu 8.2. Suomen keskihinta on 466 euroa (MBnetin hintaseuranta)
- Olympus E-1. Melkein vuosi sitten julkistettu SLR-kameramalli, viisi megapikseliä, tukeva rakenne, kestää kosteutta. Ergonomia on erinomainen. Olympus E-20:ssa oli myös viisi megapikseliä, mutta E-1:n kennon pinta-ala on nelinkertainen. E-1:ssa on automaattinen pölynpoisto kennon pinnalta. ISO vaihtelee 100:n ja 3200:n välillä. Nopea tarkennus, kuvanlaatu on erinomainen. Käytettävyys 8.8, kuvanlaatu 9.25. Suomen keskihinta on 2.650 euroa (MBnetin hintaseuranta).
- Sony DSC-F828. Sony uusi 8 megapikselin kenno, iso kamera, linssi kääntyy 70 astetta ylöspäin ja 30 astetta alaspäin, painoa on 955 g. Kamerassa on elektroninen etsin. Ergonomia on parempi kuin F717-mallissa. 28 mm - 200 mm, ISO 64 - 800, seitsemänkertainen zoom, f2 (f2.8) - f8. Compact Flash-kortit (myös microdrive) ja Memory Stickit käyvät kameraan. Erinomainen kuvanlaatu, zoom toimii moitteettomasti, nopea käytössä. Kohina haittaa, samoin purppurareunaisuus. Käytettävyys 9, kuvanlaatu 8.8. Suomen keskihinta on 1.162 euroa (MBnetin hintaseuranta).
- hometown uusi galleria, jonne voi lähettää kuvia kotikaupungistaan
- images of winter
- Makrokuvia
Luminous Landscape, osa 2 Sony F828 -arviosta. Reichmann on nyt käyttänyt kameraa pari viikkoa Tansaniassa.
Rogercavanagh.com, PS 7:n ja Canonin alkuperäisen Raw plug-inin omistaville ohje.
|
16.01.2004 |
Kameraseura järjestää jatkuvasti koulutusta (Ajankohtaista, Koulutus). Maksoin eilen 60 euroa la 25. - su 26.1.2004, klo 10.00 - 16.00 pidettävästä Studiokurssista.
"Studiovalaisun teoriaa sekä käytännön harjoittelua Kameraseuran studion laitteistolla. Kurssi sopii myös omaa kotistudiota suunnitteleville. Harjoitellaan esine-, asetelma- ja henkilökuvausta luonnonvalossa ja studiosalamalla. Harjoittelu osanottajien omilla kameroilla ja materiaaleilla. Hinta: 60€. Kurssin vetäjä: Jussi Aalto."
(P. email) Kodapostilla (Suomen Kodak) on aika hurja tarjous digikuvista, 10 cm:n kuvat maksavat tammikuun loppuun 0.10 euroa! Normaalihinta 0.29 euroa ei sitten olekaan niin houkutteleva, mutta 0.10 euron hinta on varsinaista polkumyyntiä. Pitäähän tätäkin kokeilla, vaikka sivuilta ei paljoa tietoa herunut. Mikähän kuvakoko on 10 x ? Onko 10 x 13 cm vai 10 x 15?
- klo 21:09, olen saanut kymmenkunta viestiä, joissa valotetaan Kodakin sivuilta löytyvää ratkaisua ns. pitkän sivun ongelmaan (kiitosta vain ratkaisua tarjonneille). Ratkaisu on tämä: ""Kuvakoko: lyhyt sivu on 10, 13 tai 20 cm. Pitkän sivun pituus riippuu
digitaalikuvan muodosta."
- siitä vain sitten tulostamaan Kodakilta 10 cm x 1 km paperikuvaa :-)
- tuossa Kodakin tekstissä ei kerrota, kropataanko kuvaa...
- 18.1.2004: E.L. lähetti sähköpostia, jonka mukaan toimituskulut on 4.35 euroa (3.35 e + 1 e)
Dp-now.com, Olympus E-1 vaiheittain edennyt arvio on nyt aivan valmis. TopShotin hinta on 2.650 euroa.
Itäkeskuksessa avattiin uusi Gigantti ja pitihän sielläkin käydä. Aikaisemmin olen käynyt vain Espoon Gigantissa, joka on iso ja avara. Tämä Itäkeskuksen Gigantti on ahdas ja pimeän tuntuinen. Digikameratkin olivat lukkojen takana yhdessä lasivitriinissä, kun Espoossa ne ovat esillä ja kokeiltavina (ilman akkuja/paristoja). Tässä eilisiä hintoja (joissa ei ole mitään mainittavaa)
- GP Powerbank Smart pikalaturi + 4 x 2.100 mAh, 69 euroa
- 4 x 1.800 GP:n akut, 13 euroa
- Manfrotto 390B kolmijalka, 89 euroa
- Velbon CX-686 videotripodi, 119 euroa
- HP Deskjet mustesuihku 5655, 149 euroa
- IBM:n 1 GB:n microdrive, Travel Kit, 399 euroa
- Canon A80, 449 euroa
- Canon G5, 759 euroa
- Canon Ixus II, 349 euroa
- Canon Ixus 400, 469 euroa
- Canon S50, 595 euroa
- Casio Exilim Z3, 429 euroa
- Fuji S304, 299 euroa
- Fuji S5000, 529 euroa
- Fuji S7000, 789 euroa
- HP C435, 149 euroa
- HP C635, 149 euroa
- HP C735, 245 euroa
- HP C850 + telakka, 449 euroa
- Kodak DX4530, 479 euroa
- Kodak DX6340, 379 euroa
- Nikon 4300, 449 euroa
- Olympus C-350, 249 euroa
- Olympus C-450, 319 euroa
- Olympus C-750, 555 euroa
- Sony DSC P72, 299 euroa
- Sony DSC P92, 439 euroa
Huomasin eilen Itäkeskuksen Citymarketissa, että Pikseli oli tullut myyntiin. Samassa CM:n lehtipisteessä näin ensimmäisen kerran Suomessa ruotsinkielisen Allt om DigitalFoto -lehden, 5.90 euroa. Allt om DigitalFoto on suurelta osin käännös englanninkielestä lehdestä, mutta juttuja on paikallistettu jonkin verran. Sabluuna on pitkälti sama kuin muillakin digikameralehdillä, vaikka tässä ruotsalaisessa versiossa oli vähän muutakin kuin aukeaman kokoisia laitearvioita.
- Olen hieman ihmeissäni seurannut eräiden lukijoiden kommentointia Pikselin ensimmäisestä numerosta. Ei näytä olevan mikään hyvin: pelkkää p*aa, korkeintaan selailen lehtihyllyssä, harrastelijamaista, tiheämmällä taitolla olisi tullut pelkkä läpyskä, amatöörien puuhastelua, sähköpostimaista kirjoittelua, kirjoitusten taso on alkeellinen, korkeintaan nettiin sopivaa kirjoittelua, Janinan (?!) kuva kannessa oli kauhea jne. jne.
- Olen tietenkin lukenut positiivisiakin kommentteja, mutta negatiiviset jäävät aina voimakkaammin mieleen. Lehteä en ole avannut pariin kolmeen viikkoon ja Itäkeskuksen Citymarketissa selailin sitä eilen viitisen minuuttia. Katsoin Pikseliä siis ihan uusin silmin ja ihmettelin, että mitähän lehteä voimakkaimmin kritisoineet ovat oikein lukeneet.
- Ensimmäinen numero on aina ensimmäinen numero ja mielestäni osa arvostelusta on turhan voimakasta. Seuraavaan numeroon kuulemma parannetaan monta asiaa: taitto tulee tiiviimmäksi, fontti pienemmäksi (?), palstoitus erilaiseksi, painopaperin vaihtoa harkitaan ja kuviin panostetaan enemmän jne.
- Kaikilla on tietenkin oikeus mielipiteeseensä ja sitä mielipidettä tulee kunnioittaa. Itsekin lähetin heti ensimmäisen numeron ilmestyttyä omat parannusehdotukseni päätoimittajalle. Minusta on kuitenkin hienoa, että vihdoinkin on saatu pelkästään digikuvaukseen keskittyvä suomalainen lehti. Ensimmäisen numeron lievästä haparoinnista huolimatta en ole vielä kertaakaan lukenut näin paljon itseäni kiinnostavaa asiaa yhdestäkään suomalaisesta lehdestä (lukuunottamatta muutaman nimeltämainitsemattoman lehden teemanumeroa...).
- Itse en ole ollut sen kummemmin Pikseliä tekemässä, vain yhden jutun ensimmäiseen numeroon kirjoitin. Jatkossa tulen ilmeisesti keräämään ennen lehden painoon menoa tärkeimmät digimaailman uutiset.
- Seuraava numero ilmestyy 23.2.2004. Ainakin aiheiden perusteella luvassa on mielenkiintoista luettavaa. Tulevan numeron sisältöön voi tutustua Pikselin www-sivuilla.
|
15.01.2004 |
Tulossa: 31.1.-7.3.2004
Helsingin Taidehalli:
Helmut Newton: Sex & Landscapes, Yellow Press.
Taidekeskus Retretin talvinäyttely Taidehallissa.
Aikamme tunnetuimpiin valokuvaajiin kuuluvan saksalaissyntyisen Helmut Newtonin kuviin voi tutustua muutaman viikon päästä Helsingin Taidehallissa. Newton tunnetaan erityisesti johtaville kansainvälisille muotilehdille ottamistaan kuvista.
Näyttelyssä on esillä kuvaajan kaksi tuoreinta teossarjaa Sex & Landscapes ja Yellow Press (yht. 90 kuvaa), joissa Newton on yhdistellyt uusimpia valokuviaan aikaisempaan tuotantoonsa. Lue lisää näyttelystä Taidehallin sivuilta.
Kävimme muuten joulukuisella Prahan matkallamme katsomassa Newtonin näyttelyn.
Tiistaina 27.4.2004 klo 13-16 ja 16-19 järjestetään kaksi samansisältöistä seminaaria Helsingissä, Adams-salissa, Erottajankatu 15-17. Aiheena on Paranna digikuviesi laatua! - Seminaari aktiiviselle harrastajalla.
- kouluttajina PrePress Studion kouluttajat
- vaihe vaiheelta käydään läpi digikuvan reitti paperimuotoon joko valokuvakehittämön kautta tai omaa mustesuihkua käyttäen. Myös tarpeelliset lähtöasetukset esitellään.
- kuvan avaaminen kuvankäsittelyohjelmaan, Photoshop Elements, Photoshop 7/CS (työtilatasetukset, kameran profiili, monitorin kalibrointi)
- kuvan dynamiikan parantaminen (tumma/vaalea pää, levels/histogrammi, värivastaavuus)
- proofing eli ruutuvedostus
- kuvan valmistaminen tulostettavaksi/valotettavaksi, tulostimen tai valokuvakehittämön profiili
- osallistujat saavat ilmoittautumisen jälkeen käyttäjätunnuksen ja salasanan verkkopalveluun, jossa voi tutustua seminaariaineistoon yms. materiaaliin jo etukäteen. Seminaarin hintaan sisältyy myös Pikseli-lehden numero 3/2004.
- Ilmoittautuminen: www.prepress-studio.fi (lomakkeen täyttö) tai puhelimitse (09) 3436 400
- Hinta:
Pikseli-lehden tilaajille 67 e (sis. alv) - muille kuin Pikseli-lehden tilaajille 79 e (sis. alv)
MTV3:n Ihana Aamu -ohjelmasta ehtii vielä katsoa klo 9:21, Digikuvien tulostamisen kotiniksit. Digikuvien tulostus ja säilyttäminen. Vieraana valokuvaaja Harri Ahola. Valokuva.netin sivuilta löytyy aiheen pohjalta tehty artikkeli, Eri tapoja tulostaa digikuvia paperille.
ITviikko.fi, viikon Hyötylinkkinä esittelyssä www.digitarvike.fi, Akut laturiin. "...Tilausten käsittely on nopeaa, arkisin ennen kahta tehdyt tilaukset luvataan postittaa saman päivän aikana..."
(aiemmin jo uutisoitu) IR, Euroopan Olympus, Olympus C-760UZ Zoom.
(via PhotographyBlog.com) Digital Camera Magazine (UK), paljon sisältöä. Yleensä lehtien nettisivujen laitearviot ovat lyhennelmiä eivätkä artikkelitkaan ole täysmittaisia. Näillä sivuilla oli paljon sisältöä. Uusimmat kamera-arviot olivat Micortek Take-it D1, Epson L300, Ricoh Caplio G4wide, HP Photosmart 945 ja Konica Minolta Dimage Z1. Lehti sisänsä ei selailun perusteella mitenkään poikkea lajityypistään.
Agfanet.com, Visualizer 1B, ilmainen kuvabrowseri. PhotoPrint CD Jacket, luettelokuvat cd:n kanteen, ilmainen.
Dpreview.com, 12.1.2004 digicamera.netissä uutisoitu Olli Nuutisen tekemä kokoelma Photoshop-makroja, lue keskustelusäie.
Digikameroiden (ja digivideoiden) merkkiakut maksavat huimasti, parhaimmillaan tai pahimmillaan kyse on nelinkertaisesta hintaerosta ns. tarvikeakkuun.
- Digitarvike.fi -sivusto on selkeä, myytävät tavarat löytyvät erittäin helposti. Valikoima on painottunut aika paljon digikuvaukseen, lähilinssisarjoja + adaptereita jne. kuuluu tarjontaan tarvikeakkujen lisäksi, uusiakin tuotteita on tulossa lähiaikoina. Nokian kännyköiden USB-liitäntään laitettava laturi (5.5 euroa) oli minulle mielenkiintoinen uutuus. Samsungin digivideoon en löytänyt tarvikeakkua.
- Ladattavat.fi -sivuilta sitten löytyi kunnon tehoakku Samsungin digivideoon. Työpaikallenihan ostettiin vuosi sitten Samsungin pieni digivideo, mukana tuli ns. vakioakku ja tehoakku. Toinen taisi kestää käyttöä vajaan tunnin, toinen alle puolisentoista tuntia. Molempien tehot ovat nyt hiipuneet eikä pitkäkään lataaminen auta. Ostin Ladattavat.fi:stä 49 euron hintaisen akun, joka on kapasiteetiltaan kaksinkertainen entiseen "tehoakkuun" verrattuna. Heti tilauksen jälkeen tuli sähköposti, jossa oli linkki tilauksen tilan seurantaan. Valitsin maksutavaksi postiennakon sijaan tilisiirron, menin online-pankkiini ja kopioin tiedot leikepöydän kautta, aika vaivatonta. Vastaanottava pankki oli Sampo, minun pankkini Nordea. Otin kuvaruutukaappauksen hyväksytystä maksusta ja lähetin sen myyjälle. Toivottavasti tavara lähtee näin vähän nopeammin.
|
14.01.2004 |
Fotonetti: uutta on skannauspalvelu eli negoista ja dioista skannataan 21 MB:n tiedosto (avattuna), hinta 1.19 euroa. Skannaus tehdään ns. raakaskannauksena, alle 31 kpl:een tilauksiin tulee ylimääräinen 5 euron maksu cd-levystä. Dioja ei palvelussa kehitetä: ne lähetetään kehitettyinä. Fotonetin etusivulla on pikkubanneri, jota klikkaamalla voi lukea enemmän skannauspalvelusta.
Panoramas.dk, kokoruudun panoraama Marsista, klikkaa kuvaa (ctrl suurentaa, shift pienentää).
Jos kamera ei enää tunnista SD-korttia eikä Windowsin formatoinnista ole apua, voi kokeilla Bryan Biggersin foorumilta löytyvän viestin linkkiä. Panasonic on tehnyt ilmaisen SD-korttien formatointiohjelman (ei yhteensopiva Sandiskin ImageMate SDDR-73-03).
Computer-Darkroom, Ian Lyous, Photoshop CS and Color Management.
Moose Peterson on päivittänyt Nikon D2H -arviotaan.
Dpreview.com, Kodak lopettaa APS-kameroiden ja 35mm filmikameroiden myynnin USA:ssa, Kanadassa ja läntisessä Euroopassa.
Eilisen uutislehti 100:n takakannessa oli Fotoyks-ketjun ilmoitus digikamera-alesta, Mannerheimintie 12. Alennukset ovat jopa 40%, Samsung Digimax 201 maksaa 129 euroa, Canon PowerShot G3:n hinta on 599 euroa.
Canonin kameroiden, objektiivien, salamalaitteiden jne. ns. räjäytyskuva-pdf:t löytyvät uudesta osoitteesta.
Adobe Support Knowledgebase, Using Adobe Gamma on Windows. Suosittelen tutustumista Timo Autikokarin sivustoon www.aim-dtp.net, jos aistinvarainen monitorin kalibrointi kiinnostaa.
Helmikuun toisella viikolla (12.-15.2004) alkavat PMA-messut ovat vuoden tärkein julkistuspaikka uusille digikameroilla, objektiiveille jne. Monenlaista uutta on odotettavissa. Canon 1D:n seuraajaa on odotettu jo kauan, viimeisimpien arvailujen mukaan uusi malli olisi kahdeksan megapikseliä, kuvausnopeus 8 fps ja rajauskerroin 1.3. Vajaan kuukauden päästä olemme viisaampia.
|
13.01.2004 |
MBnetin Hintaseurannan yksitoikkoiseen suosituimpien digitaalikameroiden top 5 -listaan tuo eloa Olympus.
1. Canon PowerShot A70 (324 euroa)
2. Canon PowerShto A80 (413 euroa)
3. Olympus Camedia C-750 Ultra Zoom (463 euroa)
4. Canon Digital Ixus 400 (467 euroa)
5. Canon PowerShot G5 (647 euroa)
(J.P.) Tietokone.fi, Epson Stylus Photo RX500, diaskannausta monitoimikoneella. Kuvanlukija, tulostin, diakansi. Kuusi väripatruunaa, skannaustarkkuus on 2.400 dpi, sisältää kortinlukijan (cf, microdrive, Memory Stickit, MMC/SD). Heti myynnissä ja hinta on 349 euroa.
Dpreview, ennen joulukuun 15. päivää valmistetuissa Fujifilm FinePix S7000 Zoom -digeissä voi esiintyä virtaongelmia osaa Compact Flash -kortteja käytettäessä. Akut voivat tyhjetä 18 tunnissa, riippumatta siitä, onko kamera päällä vai ei. Jos sarjanumero on isompi kuin 341L60001, niin ei ongelmia. ks. tarkemmin.
Steve Sanders, Sony DSC-T1 -arvio. Erittäin pieni, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom. Suomen keskihinta on 652 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
Photo-i.co.uk, Epson Stylus Photo R800 -arvio on valmistunut. Paljoa muuta huomautettaa Epsonista ei löytynyt paitsi kalliit musteet.
Sto-Fenin Omni-Bouncen tapainen muovikuppi on laitettu ulkoisesta salamasta irralleen, Universal Long-Neck Flash Diffuser, $30.
Adoben foorumilla käyty keskustelu (login as quest), aiheena "Photoshop ei avaa setelien kuvia", tällä hetkellä 758 viestiä.
Nature Photographers, What Sells and Why?
|
12.01.2004 |
Viikon kuva: Kolhuja.
Viikon manipuloitu kuva: Kolhuja.
Keltainen
pörssi tuoreimmat ilmoitukset (16.1.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Canon 400 mm/2.8, 3.750 e, Rauma (14.1.)
- Canon 420EX Speedlite salama, 180 e, Lemu (14.1.)
- Canon A5, uusi akku, 75 e, Lahti (16.1.)
- Canon A40, 270 e, Nivala (12.1.)
- Canon BG-ED3, 190 e, sopii 10D/D60/D30, 190 e, Hki (13.1.)
- Canon EF 22-55mm/4-5.6 USM, uv-suodin, vvs, 150 e, Espoo (13.1.)
- Canon EF 28-105/3.5-4.5 II USM, 2kpl, 330 e, Oulu (13.1.)
- Canon EF 28-90mm/4-5.6 USM, 100 e, Tuusula (11.1.)
- Canon EF 28-80mm/4.0-5.6 II, uv-suodin, 90 e, Hki (12.1.)
- Canon EF 75-300mm/4.0-5.6 III, uv-suodin, 180 e, Hki (12.1.)
- Canon EF 80-200mm ja 28-90mm (f4-5.6), uv- ja polasuodin, 180 e, Joensuu (15.1.)
- Canon Ixus 270 e, Hki (13.1., 16.1.)
- Canon Ixus 290 e, Hki (9.1.)
- Canon Ixus II, 385 e, Hämeenlinna (13.1.)
- Canon Ixus V2, 128 MB, 300 e, Hyvinkää (11.1.)
- Canon Ixus V3, 320 e, Espoo (11.1.)
- Canon Powershot G2, 400 e, Hki (10.1.)
- Canon Powershot A40, 200 e, Vantaa (15.1.)
- Casio Exilim EX-S2, 300 e, Hki (16.1.)
- Cokin-suotimia, 50 kpl, 200 e, Hki (15.1.)
- Fujifilm EX-20, 90 e, Hki (13.1.)
- Fuji MX-700, 145 e, Tuusula (10.1.)
- HP 618, 128 MB, 100 e, Espoo (15.1.)
- HP 812, 280 e, Vantaa (9.1.)
- HP Photosmart 318, 85 e, Hki (12.1.)
- HP 850, 310 e, Jyväskylän mlk (13.1.)
- HP Photosmart 935, 300 e, Imatra (9.1., 15.1.)
- Kodak CX4230, 165 e, Naantali (11.1.)
- Konica KD-220Z, 150 e, Tampere (13.1.)
- Konica Digital Revio KD-220Z, 64 MB, Hki (16.1.)
- Konica Digital Revio KD220Z, 130 e, Tampere (10.1.)
- Konica Digital Revio KD-400Z, 350 e, Vantaa (13.1.)
- Manfortto 058B, 190 e, Vantaa (15.1.)
- Manfrotto 055 jalusta, kuulapää 352RC, 260 e, Turku (12.1.)
- Mikrotek ScanMaker 35t Plus, SCSI-kortti, 200 e, Oulu (13.1.)
- Minolta Dimage 7, 2 x telejatke, uv-suoja, lankalaukaisin, 530 e, Hki (13.1.)
- Multiblitz Polaris valotusmittari, 170 e, Tuusula (14.1.)
- Mustek Mini3, 85 e, Imatra (15.1.)
- Nikkor AF-D 18-35mm, 495 e, Hki (13.1.)
- Nikon 995, 550 e, Kankaanpää (12.1.)
- Nikon Coolpix 4500, 420 e, Oulu (11.1.)
- Nikon Coolpix 800, 150 e, Espoo (13.1.)
- Nikon D100, MB-D100, salama SB-80DX, 1.990 e, Rauma (12.1.)
- Olympus 1400, 200 e, Hollola (9.1.)
- Olympus C-840-L, 130 e, Turku (13.1.)
- Olympus C-860L, 150 e, Nurmijärvi (11.1., 15.1.)
- Olympus CL1000, 125 e, Espoo (9.1.)
- Olympus C-1400L, 100 e, Petäjävesi (14.1.)
- Olympus C-1400l, 100 e, Kangasala (14.1.)
- Olympus E-1, 14-55mm, BLM-1 vara-akku, 2.100 e, Hki (16.1.)
- Olympus E-10, 530 e, Turku (12.1.)
- Olympus E-10, uv-suodin, 600 e, Loppi (11.1.)
- Olympus E-20P, 990 e, Petäjävesi (9.1.)
- Olympus FL-40 salama, 340 e, Petäjävesi (9.1.)
- Olympus mjuu-300 Digital, 128 MB, 399 e, Oulu (12.1.)
- Samsung Digimax 410, 240 e, Hämeenlinna (12.1.)
- Sekonic Flashmate L-308BII, 250 e, Nurmijärvi (13.1.)
- Sigma 50mm F2.8 Macro (Nikon), vvs, uv-suodin, pol.suodin, 380 e, Joensuu (13.1.)
- Slik 88N, kamerajalusta, Vantaa (12.1.)
- SmartMedia 128 MB, Sandisk, 38 e, Ylöjärvi (9.1.)
- Sony DSC-U20, 64 MB, 330 e (!), Tampere (9.1., 16.1.)
- Sony DSC-P50, 250 e, Hämeenlinna (14.1.)
- Sony Memory Stick Pro 1 GB, 449 e, Espoo (15.1.)
- Sony MSAC-PC3 PCMCIA-adapteri, 49 e, Espoo (15.1.)
- Studiosalama Courtenay Solaflash 1000, muutettu spotvalaisimeksi, 30 e, Orimattila (16.1.)
- Studiovalot Courtenay Sola 2, kaksi tehoaluetta + 150 W ohjausvalot, pari heijastinta, 120 e, Petäjävesi (9.1.)
- Tamron 28-300, f3.5-6.3, macro Nikoniin, uv-suodin, 300 e, Hki (15.1.)
- Trust 770Z, 256 MB + 64 MB, 258 e, Hki (15.1.)
Pikselin postitus tilaajille alkoi viime perjantaina, joten tänään
tai huomenna lehden pitäisi olla perillä. Lehtipisteisiin Pikseli tulee
myyntiin (muistaakseni) ylihuomenna eli keskiviikkona. Ensimmäistä numeroa
painettiin 56.000 - 57.000 kpl. Pc-SuperStoreen meni 10.000 kpl,
IFI:n joululahjan osuus oli 15.000 kpl ja vajaat 20.000 on tainnut mennä
Adobelle/PrePressille. Tänään lähtee kysely sellaisille henkilöille, jotka
ovat tilanneet Pikselin ja joille IFI jo lähetti joululahjana ensimmäisen numeron. Kysely koskee
sitä, haluaako tilaaja tilaukseen pidennystä yhdellä numerolla vai toisen saman numeron Ifi:ltä saamansa lisäksi (1/2004). Tällaisia henkilöitä on puolisentoista sataa. Jatkossa ei ole
tulossa ns. ilmaisnumeroita (jokuhan nämä ilmaisnumerotkin maksaa...).
Sain viestin, jonka mukaan Colorvisionin ruudun kalibrointilaite Spyderin lisenssipolitiikka olisi muuttunut. Nyt ei kuulemma olisi rajoituksia laitteen softan käytössä, samalla laitteella voisi yhdellä softalisenssillä kalibroida useamman näytön. Päivitys: tämä luku taitaa olla kolme näyttöä yhdellä lisenssillä (?)
- lähetin lisenssipolitiikan muutoksesta kyselyn suoraan Euroopan Colorivisionille
- Suomessa Spyderin myyntiä (ja kaikkea värinhallintaan liittyvää monen muun asian lisäksi) hoitaa PrePress-yhtiöt, joiden valikoimassa on myös kilpaileva tuote eli Gretagin EyeOne (ei lisenssirajoituksia)
- ei kait näillä tuotteilla viime kädessä niin isoja eroja ole. Moni on ollut Spyderiinkin ihan tyytyväinen, mutta Gretagin EyeOne -kalibrointilaite on usein mainittu parhaaksi luokassaan
- PrePress Center Oy:n sivut ICC-värinhallinta
Jore Puusa on uusinut sivujensa (www.puusa.org) visuaalisen ilmeen. Myyntiarkiston satoja kuvia on nyt erittäin helppo selata. Aivan uudella keskustelualueella ei vielä ole viestejä.
sfnet.harrastus.valokuvaus.digi -ryhmässä on meneillään keskustelu aiheesta Värihallittu Photoshop-workflow käytännössä. Timo Autiokari (www.aim-dtp.net) on kirjoittanut pitkähkön tekstin aiheesta, johon on oikeastaan kiteytetty olennaisimmat asiat icc-profiilien käytöstä.
(digicamera.netin Foorumilta) Fred Mirandan keskustelufoorumilla on löydetty jälleen yksi harmaakortin korvike: suodatinpussit! ExpoDisc kulkee itselläni aina mukana, mutta Pringles-purkin kansihan toimii kohtuullisen hyvin. Oikeaoppinen tapa on ottaa kuva valolähteestä eli suunnata kamera kohti valonlähdettä, linssin edessä pidetään Pringlesiä/suodatinpussia/ExpoDisciä. Tarkennuksella ei ole väliä, kunhan ylipäätään ottaa kuvan. Tämän vuoksi kamera olis hyvä laittaa manuaalitarkennukselle. Sitten kuvanotto ja tämän jälkeen kerrotaan kameralle, että käytähän tätä kuvaa valkotasapainon asettamiseen. Lopuksi valitaan automaattisen valkotasapainon sijaan mukautettu valkotasapaino. Ei muuta. Hehkulampun valossa otetuista kuvista katoaa taianomaisesti keltainen sävy. Salamaa käytettäessä valkotasapainon voi asettaa vaikka menemällä peilin eteen ja ottamalla salamakuvan peiliä kohti.
- sekavalotilanteessa tai jostain muusta syystä voi ottaa kuvan myös suoraan kohteesta suodatinpussin läpi. Välillä näin kuviin tulee värivirhetta, mutta usein tämä ei-oikeaoppinen tapa toimii
- Fred Mirandan foorumin suodatinpussikeskustelu
Olli Nuutisen sivuilta (www.6mpix.com) löytyy Photoshop Action -kokoelma. Kätevään kokonaisuuteen on koottu makroja: Velvian Colors for 10D 1.0, Interpolation 200% for prints, DynaContrast 5-20%, Digiblend, useimmin tarvitut resize actionit ynnä paljon muuta.
Pauli Hailikin on ahkeroinut PS-makrojen kimpussa, nämä makrot ovat yhteensopivia PS 5.5 -ohjelmasta ylöspäin. Mukana ovat ohjeet makrojen käyttöön, kuvat pitää muistaa muuntaa rgb-tilaan. Zip-paketti kootut.zip (15 kB).
- Antiikki,
Antiikki 2,
Antiikki 3,
Blau toner,
keskisävyjen terävöinti,
keskisävyt esiin,
Lämminsävy-efekti (jyrkkä),
Maalaus-efekti,
sade-efekti,
sinisävyttäjä-efekti,
Sävyjen aukaisu skannatuille kuville,
tummat sävyt auki,
tummien alueiden terävöinti,
vaaleiden alueiden terävöinti,
Vaaleisiin sävyjä,
vanha kuva,
vanha kuva 2,
väri-infra (jyrkkäsävy),
väri-infra (loivasävy),
väri-infra (normaali) .
cam2pc uusi vervio 4.1, pienimuotoinen kuva-arkisto-ohjelma, kuvien siirto kamerasta mikroon, kuvien massanimeäminen, kuvien editointi, toimimattomien pikselien aiheuttamien virheiden korjaus jne. Ilmaisversiota (vähemmän ominaisuuksia) monet käyttävät kuvien siirtoon suoraan kamerasta, sillä samalla kuvat voi kätevästi nimetä. Paljon monipuolisempi shareware-versio maksaa 25 euroa.
Norman Koren, Pixels, images, and files.
c|net, lisää aiheesta Setelien kuvia ei voi muokata, Digimarc on kuulemma estokoodin tekijä. Adoben edustaja kertoi, että sama esto on jo monissa väriprintteissäkin (mitähän tämäkin tarkoittaa?).
Steve Sanders, Epson Stylus Photo R300(M) -arvio. Suora printtaus kamerasta, cd/dvd-levylle tulostaminen, M-mallissa on 2.5 tuuman lcd-näyttö. A4-printteri, 5.760 x 1.440 dpi, sisäänrakennettu muistikorttipaikka, USB 2.0, kuusi eri väriä. Suomen keskihinta on 190 euroa ja 241 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
LetsGoDigital, Kodak Easyshare DX6490 -arvio. Neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom. MBnetin Hintaseurannan ainoa hintanoteeraus on 510 euroa.
Digital Outback Photo, Mike Chaney (Qimage Pro) kirjoittaa 3d-terävöinnistä.
ePhotoZine.com, Refecta DigitDia 3600 -arvio. Diaskanneri, 3.600 dpi, 48 bittiset värit, 3.8 dynaaminen alue, Firewire/USB 2.0, parhaimmillaan 100 diaa kerralla (!). Äänekäs, kuvanlaadussa ongelmia, käyttö ei kaikkein helpompia. Nopea skannaus, kerralla iso määrä, hyvä softa. Hinta on yli 500 puntaa (719 euroa).
Tamronilta on tulossa lähiaikoina (helmikuussa) kaksi uutta objektiivia: Tamron SP AF 2.8 70-200 Di ja Tamron SP AF 5-6.3 200-500 Di. ks. Dpreview.comin viesti. Enää puuttuu vain kuvanvakaaja...
Dcviews.com, Sharpin uusi kannettava Actius RD3D kykenee näyttämään kuvat kolmiulotteisesti. Mitään apuvälineitä ei tarvita, Sharpin TFT 3D LCD -ratkaisu näyttää kummallekin silmälle eri kuvan. Kun kolmedee-ominaisuutta ei enää tarvita, niin voi asettaa takaisin normaaliin katselutilaan. Hinta on $3.299.
- Sharpin ratkaisussa on kaksi näyttöä päällekkäin, 3d-tilassa takimmainenkin aktivoituu, kuvia katsellessa on oltava 21 tuuman etäisyydellä ja aivan keskellä näyttöä. Kolmiulotteisuuden tuntu on vahva, mutta tarkkuus pienenee 512 x 768 -resoluutioon. Lisähintaa tästä ominaisuudesta tulee joitakin satoja dollareita.
|
11.01.2004 |
TV1 (FST) tänään klo 17.30 - 17.45, Suomalaisia valokuvaajia. Victor Barsokevitsch avasi ateljeensa Kuopiossa vuonna 1887 ja kuvasi neljän vuosikymmenen ajan kaikkia yhteiskuntaluokkia aina herrasväestä kerjäläisiin.
Digicamera.netin Foorumilla on menossa mielenkiintoinen säie (Sana on vapaa -alueella), otsikkona on Photari ei anna tulostaa seteliä... (lukeminen vaatii rekisteröitymisen).
- Photoshop CS, PSP 7/8 eivät anna avata euron seteleitä ollenkaan, tulee vain esim. ilmoitus "This application does not support the unauthorized processing of banknote images"
- alkuaan pspvinkit.net kirjoitti aiheesta, ks. Photoshop CS ja PSP 8 tunnistavat setelien kuvat? (lukeminen ei vaadi rekisteröitymistä)
- Miami Herald on kirjoittanut aiheesta vähän enemmän, ks. Adobe Helped Gov't Fight Counterfeiting, $20 dollarin seteliä ei voinutkaan avata ollenkaan käsittelyä varten Photoshoppiin. Setelien tunnistus ei kuulemma hidasta ohjelmien käyttöä kuin sekunnin murto-osan. Tunnistus koskee ainakin EU:n, Japanin, Kanadan ja USA:n seteleitä.
- setelien kuvien avaamisen esto tuli alunperin esiin Slashdotissa, ks. tarkemmin
- toissavuoden tammikuussa 6.1.2002 kerroin vanhan 20 markan setelin hologrammikuvion päälle painetuista muutamasta virkkeestä Väinö Linnan Tuntemattomasta Sotilaasta. Silloin minulla ei ollut skanneria, joten otin kuvan Minolta Dimage 7:llä ja +3:n lähilinssillä. Paljain silmin tätä tekstiä on vaikea huomata. Jollei sinulla ole enää tallella 20 markan seteliä, niin voit käydä tarkistamassa nuo sanat, jotka alkavat "Hyväntahtoinen...).
Dpreview.com, Sony Cybershot DSC-F828 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, seitsenkertainen zoom, 28 mm - 200 mm, F2.0 - F2.8, Memory Stick (Pro), Compact Flash. Kamerassa on elektroninen etsin ja 1.8 tuuman lcd-näyttö. Raw-talletusmuodon käyttökelpoisuutta vähentää muunnosohjelman hitaus. Kuvaa otettaessa pakkaamattomana (raw tai tiff) pitää odottaa, että kuvatiedosto kirjoitetaan muistikortille. Loppuarvioksi tuli niukasti Recommended (Above Avarage oli hyvin lähellä). Isoin negatiivinen piirre oli kuvissa näkyva CA (Chromatic Aberration, purppureunaisuus, värivirhe, valkoista taustaa näkyvä violetti/purppura väri reunoissa). Kohina oli sitten toinen negatiivinen asia. Suomen keskihinta on 1.162 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
Photo.net, Mike Johnston : Working For Pay. (Jos sattuu käyttämään Nortonin 2003 -versiota, niin Photo.netin sivut palauttavat tyhjän ruudun. Sivut tulevat näkyviin, jos siellä käynnin ajaksi klikkaa Norton Internet Security Disabled-tilaan).
|
10.01.2004 |
Muropaketti.comin perinteisen Piparkakkutalokilpailun tulosten julkistaminen on kiireiden takia viivästynyt. Melkein puolet osallistuneista töistä on kuitenkin esillä, katso Piparkakkutalokilpailu 2003.
Kävin äsken Akateemisessa kirjakaupassa, ei näkynyt vielä Pikseliä myynnissä. PC-SuperStoreen ensimmäinen numero näytti tulleen, sieltä saivat asiakkaan halutessaan Pikselin mukaansa. Käsittääkseni tilaajat saavat lehtensä alkuviikosta + tämä ensimmäinen numero tulee samaan aikaan lehtipisteisiin myyntiin.
4.1.2004 diginewseissä raportoitiin Photoshop Elements 2.0:n laajennuksesta, jonka avulla icc-profiileita voidaan käyttää digikuvien printtaajien online-palveluissa (lue Foorumin viestiketju). Muutoksen teko ei ole vaikeaa. Useampikin foorumin lukija on tehnyt muutoksen ja kokeillut sen jälkeen kuvien printtaamista kuvanvalmistajan icc-profiiliin muunnettuna. Tulokset ovat olleet erinomaisia: paperikuvat näyttävät nyt vihdoinkin suunnilleen samalta kuin ruudullakin.
- tekijä Jukka Ojala on ollut edelleen ahkerana, nyt on ilmestynyt versio 2! Zip-paketti on kooltaan jo 4.7 megaa, ks. tarkemmin ylläoleva viestiketju tai digicamera.netin Vinkit-sivu.
Teemu Laine on kirjoittanut lyhyen artikkelin, jonka aiheena on Canon FD-objektiivin sovittaminen Canon EOS -runkoon. Kuvia klikkaamalla pääsee eteenpäin. Teemu oli tilannut Teknofokus.fi:stä Canon FD->EOS -sovittimien testattavaksi. Postikuluineen hintaa oli kertynyt noin 80 euroa. Systeemi oli pienen ihmettelyn jälkeen toiminut kohtuullisen hyvin.
Petteri Sulosen oppitunnit jatkuvat, Petteri's Photo Class: Lesson Zero, Can Composition Be Taught?
Digitalkamera.de, Olympus C-760 Ultra Zoom. Pienin ja kevein 10-kertaisen zoomin digikamera. 42 mm - 420 mm, F2.8 - F3.7, kolmen megapikselin kenno, USB 2.0. Helmikuussa myyntiin, hinta on 480 euroa.
IR, iso joukko 8 megapikselin digikameroita julkistetaan lähiaikoina. Yksittäisistä malleista ei vielä voi kertoa (vaitiolosopimus eli NDA), mutta kaikkien isojen digikameravalmistajien valikoimiin tulevat lähiaikoina kahdeksan megapikselin kamerat. Väistämättä lisääntyvälle kohinalle ei taida kukaan voida mitään.
Uuden raportin mukaan järjestelmädigien määrä kasvoi viime vuonna 172%, kappaleina kasvu oli 765.000. ks. IR.
Suomen Nikonin sivut on saatu (vihdoinkin) kuntoon, monenlaista tuotetta löytyy, salamalaitteiden lisävarusteitakin on monta kymmentä. Yhteystiedoissa on myös suomalainen osoite.
- saamani sähköpostin vuoksi vielä tarkennus: Suomen Nikonin sivut laitettiin kuntoon jo useampi kuukausi sitten, mutta olihan sitä ennen monta vuotta hiljaiseloa. Esim. 10.1.2003 Suomen Nikonin sivuilla oli yhteystiedoissa sähköpostiosoite Ruotisin Nikonille. Tieto kuitenkin kulki näinkin ja sain silloin nopeasti vastauksen tiedusteluuni.
|
09.01.2004 |
Täsmälleen vuosi sitten (illalla klo 18) olivat aika jännittävät tunnelmat, kun odottelimme ensimmäisiä keskustelijoita Foorumille. Tuskinpa meistä olisi kumpikaan osannut odottaa sellaista suosiota, jonka foorumi on saavuttanut. Vajaan kuukauden kuluttua näyttää menevän rikki 10 000 rekisteröityneen raja. Tietenkään tuo rekisteröityneiden määrä ei ole mikään itsetarkoitus, mutta kertoo se kuitenkin aika paljon. Kirjoitukset ovat pysyneet asiallisina ja taso on ollut korkea. Kiitos kaikille keskustelijoille hienosta vuodesta!
Arto Juvosella (www.digiscoping.fi) on nyt runsaan kuukauden kokemus digijärkkärin käytöstä lintujen kuvaamiseen vs. digiscoping. Mikä on käytännön kokemus? Onko kaukoputken ja pokkaridigin voinut jo laittaa myyntiin? Lue tarkemmin DSLR vastaan Digiscoping - ensikokemukset.
Elokuvia ja Valokuvia -blogin kuvien määrä on lisääntynyt, tänä aamuna 961 kuvaa (11.12.2003 luku oli 813 kpl).
MV-Kuvat (Malmintori, Malmi, Hki), Nikon D2H -huutokauppa päättyi, kamera meni Hyvinkäälle 4.010 euron hintaan. Lähtöhintahan oli 4.900 euroa.
Petteri Sulonen on täydentänyt Sigma EX 12-24/4.5-5.6 -arviotaan.
Dpreview
- Concord Eye-Q 4360z, neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, SD-kortit, heti myynnissä, listahinta on $199
- Toshibalta on tulossa vuoden lopulla tähän mennessä pienin pikkukovalevy, kokoa on 0.85 tuumaa. Talletuskapasiteettia on 2 GB - 4 GB, lähinnä laite on tarkoitettu PDA-laitteisiin tms., mutta sitä käytettäneen myös digikameroissa.
- Pentax *ist D Firmware 1.10
LetsGoDigitalin CES-messut -sivuilta
- Kodak Easyshare LS743 (huhtikuussa myyntiin, $349) ja LS753 (kesäkuussa myyntiin). Kyseessä ovat neljän ja viiden megan digikamerat
- Casio QV-R51, viisi megaa, kolminkertainen zoom, 2 tuuman lcd-näyttö, $299, tammikuun lopulla myyntiin
- Nikon Coolpix 2200 ja 2300, kaksi ja kolme megapikseliä
- SanDiskiltä 2 GB:n Memory Stick Pro
photo-i-co.uk, Epson Stylus Photo R800 -mustesuihkun arvio on edennyt jo osaan 9. Englannissa hinta on 299 puntaa, myyntiin kirjoittimen pitäisi tulla tammikuun lopussa.
About.com, Digital Panoramics.
Saksalaiset sivut, mutta Canon Ixuksien E18-virheen korjaussivut on käännetty englanniksi. Linssin mekaniikka pettää jostain syystä (lika, vääntyminen tms.) eikä linssi pääse enää ulos laitettaessa virrat päälle, lcd-näyttöön tulee silloin E18-error. Jos takuu on voimassa, niin silloin kannattaa yrittää saada korjausta takuun piikkiin. Muuten korjaus maksaa sellaiset 300 euroa.
Olen saanut palautetta pari päivää sitten uudella Tamronin 17-35mm -objektiivilla ottamistani kuvista.
- yritin viestittää, että kyse ei ole mistään kontrolloidusta näytetaulun kuvaamisesta kirkkaassa valossa ja yksityiskohtaisesta objektiivitestistä. Tämä viesti ei kuitenkaan ollut mennyt perille.
- kerrataan vielä :"...Otin kolme kuvaa ... vain kolme. Jalusta oli vähän vinossa, mutta olkoon... absoluuttisesti ensimmäinen... "
- tätäkään kohtaa ei oltu ymmärretty: "Reunojen pehmeys F2.8:lla ei ole niin voimakas kuin kuvasta voisi näyttää... (sama sitten selkokielellä: isolla aukolla syväterävyys on pieni. Jos kuvattavat kohteet ovat eri etäisyydellä kamerasta, niin osa kohteesta voi jäädä terävän alueen ulkopuolelle).
- ettei jäisi väärinkäsityksen mahdollisuutta, niin kerrataan vielä:
- kun lähden töihin on pimeää, kun tulen töistä on pimeää, vain viikonloppuisin ja loma-aikoina voin ottaa kuvia talvisin valoisaan aikaan
- jos tänä viikonloppuna sää ja aika suo, niin varmasti otamme kuvia uudella Tamronilla ja laitamme luultavasti esillekin (jos tulee mieleisiä kuvia)
- en väheksy mitenkään testitauluista otettuja tarkkaan säädeltyjä testikuvia, itseäni tällainen kuvaaminen ei kuitenkaan kiinnosta
- tiedän kyllä hyvin, miten objektiivin ominaisuuksia oikeasti analysoidaan ja millaiset ovat tällaisessa testissä kuvausjärjestelyt
- kun aikaisemmin kirjoittamani teksti ei nähtävästi ole tullut kokonaan ymmärretyksi, niin yritetään vielä kerran: kyseessä ei ollut mikään objektiivitesti. Sen perusteella ei voi mitenkään syvällisesti analysoida Tamronin ominaisuuksia. Kahta esille laittamaani kuvaa ei kuitenkaan ole syytä sen kummemmin vähätelläkään: ne edustavat pieneltä osaltaan sitä jokapäiväistä käyttöä, johon objektiivit ostetaan.
|
08.01.2004 |
Mars-kuvia. Värikuva Marsista (vähän yli 8 MB, huolimattomasti koostettu panoraama). Kamera on alle megapikselin, kuvat ovat kokoa 1024 x 1024, mutta monta kuvaa yhdistetään panoraamakuvaksi. 360 asteen panoraamaa varten joudutaan ottamaan 24 kuvaa (48 kuvaa). Neljä kierrosta vertikaalisuunnassa. Vielä kolminkertainen määrä kuvia (jotta saadaan värit). Kameroita on kaksi (stereoskooppinen kuva), kerralla otetaan siis aina kaksi kuvaa. Tästä tulee yhteensä 576 kuvaa. Jokainen pikseli talletetaan 12-bittisenä, kaikkiaan täydellinen panoraama on pakkaamattomana kooltaan 6.9 gigatavua. Dataa pakataan kuitenkin häviöttömästi ainakin 50%. 11.000 bitin sekuntivauhdilla täydellisen panoraamakuvan tulo vaatii useamman lähetyskerran. Lue tarkemmin.
Epsonin lehdistötiedote, 4870 Photo/Pro -skannereista. Epsonin 3200 Photo/Pro -skannerien korvaaja. Tarkkuus 4800 x 9600 dpi, 3.8 Dmax, Digital Ice (automaattinen pölyn/roskan poisto), haalistuneiden värien korjaus jne. USB 2.0 ja FireWire, tasoskanneri, jolla voi skannata myös negoja/dioja. Myyntiin helmikuun alussa, hinnat $449 ja $559. Tämä skanneri on mainittu digicamera.netissä 13.11.2003.
LetsGoDigital, omat CES-messu -sivut.
Digit.no, Olympus Camedia C-760. Maailman pienin 10-kertainen zoomin digikamera. Kolme megapikseliä, 42mm - 420 mm, F/2.8 - 3.7, supermakro 3 cm, elektroninen etsin, 1.8 tuuman lcd-näyttö. ISO-arvot ovat välillä 50 - 400. Norjan Olympuksen mukaan malli tulee siellä myyntii tämän vuoden helmikuussa. ks. myös LetsGoDigital.
Panasonic on julkistanut Las Vegasin CES-messuilla pari uutta mallia, Panasonic Lumix DMC-LC50 ja LC70. Kolme megaa ja neljä megaa, molemissa kolminkertainen zoom. ks. IR.
Photo.net, HP Photosmart 7960 -mustesuihkun arvio. Suomen keskihinta on 337 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
|
07.01.2004 |
Otin kolme kuvaa uudella Tamronin 17-35mm:n objektiivilla, vain kolme. Jalusta oli vähän vinossa, mutta olkoon. Tässä absoluuttisesti ensimmäinen uudella Tamronin 17-35:n objektiivilla otettu kuva1 (1.7 MB, F2.8, 17mm). Kuva2 (2 MB, F5.6, 17mm). 3072 x 2048 pikseliä. Se kolmas kuva oli otettu aukolla F4. Eipä nuo kuvat mitenkään yllättäneet, F2.8 on tietenkin pehmeä ja tynnyrivääristymää on jonkin verran. Oikea polttoväli saadaan käyttämällä rajauskerrointa 1.6. (Kuvan lievän sinisyyden olisi saanut helposti pois, mutta tässä oli pääosassa objektiivi, ei itse kuva. En kai olisi muuten laittanut esille noin vinoa kuvaa?).
- Reunojen pehmeys F2.8:lla ei ole niin voimakas kuin kuvasta voisi näyttää. Kuva otettiin ehkä kolmen metrin päästä, kun 17mm muutetaan 28mm:ksi, niin terävä alue on 2.11m - 5.33m (Tamronin manuaalissa syväterävyysalueen isoin aukko 28mm:llä on F3.6; F2.8:lla terävä alue on vielä pienempi). F5.6:lla terävä alue on 1.82m - 9.31m.
UPS:in mies (sama kuin viime maaliskuun lopulla) oli käynyt päivällä jättämässä AC-Foton lähetyksen, tällä kertaa Armilla oli tasaraha. Jonkin verran pienempi Tamron 17-35mm on kuin Tamron 28-75mm. Tässä vähän vertailua: pituus 86.5 mm (92 mm), paino 440 g (510 g), filtterin koko 77 mm (67 mm) ja lähin tarkennus 0.3 m (0.33 m).
- Angle Finder C:n mukana tuli pari sovinta toisiin Canonin kameroihin, lisäksi kätevä pieni musta kuljetuspussi. Loppusumma oli ilman ALV:ia (siis ALV 0%), täydet pisteet jälleen kerran AC-Fotolle.
- tätä objektiivia ei sitten kalibroidakaan Canonin huollossa, jos tarkennus ei jostain syystä olekaan kohdallaan, siitä miinusta. Takuu on normaali yksi vuosi.
- etulinssi ei zoomatessa pyöri, joten polarisaatiofiltterin käyttö on helppoa
- tänään kotiin tullessa tammikuun Practical Photography -lehdessä sanallisesti kehuttiin kovasti Tamronin 17-35mm f/2.8-4 -objektiivia, vaikka pisteitä tulikin vain 89%. "...Optically this lens is a cracker, with distortion very well controlled, even at the 17mm end of the zoom. Used at the maximun aperture the edge definition is good, with better sharpness available by stopping down a couple of stops.... Overall this is an impressive optic for both digital and conventional SLR users alike, and with a list price of £400 it's superb value for the features on offer... Verdict 89%. Whether you're looking for an ultra wide-angle lens for a film SLR or a high quality standard lens for a digital camera, this is a classy optic for the money."
- Practical Photography -lehden arvioihin suhtaudun itse tietyllä varauksella. Oikeastaan mikään ei saa huonoja pisteitä, kaikkia vain kehutaan kovasti. Annetut loppuarvion prosentit eivät mitenkään aina korreloi tekstin kanssa.
- AF-Fotossa (kin?) näyttävän Canonin objektiivien hinnat (erityisesti L-sarja) jonkin verran laskeneen. Etusivullakin kerrotaan, että esim. Canon EF 16-35/2.8 L USM:in ja Canon EF 70-200/2.8 L IS USM:in "uudet hinnat" ovat 1.515 euroa ja 1.845 euroa. Omiin silmiini osui _jostain syystä_ Canon EF 100-400/4.5-5.6 L IS USM 1.449 euroa. Lieneekö Canonilta tulossa objektiivijulkistuksia ihan lähiaikoina?
Viime kesäkuussahan julkistettiin suunnitelmat Leican digiperästä R8/R9-malleihin. ks. kesäkuu 2003 diginews 27.6., 26.6. ja 24.6.
- Joulukuun Shutterbug-lehdessä on vähän lisää tietoa tästä ensimmäisestä 35mm:n kameraan suunnitellusta digiperästä. 10 megapikseliä, 1.37 rajauskerroin, FireWire, SD-kortit, sensorin koko on 26.4x17.6mm. ISO-arvot ovat 50 - 800. Tiedostomuodot ovat TIFF, JPG ja RAW. Peräkkäin voi ottaa kymmenen kuvaa vähän alle kahden kuvan sekuntivauhtia. Hinta on noin 4.500 euroa. Virallinen julkistus on vasta vuoden 2004 syyskuussa.
ePhotoZine.com, Tammikuun Tekniikat.
Digital Outback Photo, Uwe Steinmueller, Hasselblad H1 ja Kodak Pro Back 646H, kolmisivuinen pdf (artikkeli julkaistu Shutterbug-lehdessä tammikuussa 2004). Hasselbladin digiperä maksaa $5.700, Kodakin digiperän hinta on $12.000.
Rob Galbraith, PC vs Mac. Vuosi sitten vastaavan vertailun voitti selvästi PC. Kyseessä ovat siis kaikenlaiset valokuvien käsittelyyn liittyvät toimenpiteet: raw-tiedostojen muunnot, kuvankäsittelyt jne. Edellisen vertailun ylivoimainen voittaja oli PC, mutta nyt ero on kaventunut. Pöytäkoneissa PC ja Mac ovat suhteellisen tasaväkisiä, mutta kannettavissa Mac on edelleen paljon PC:tä heikompi.
|
06.01.2004 |
Jan Lehtosen valokuvanäyttelyä "Perhosten siivin" voi käydä katsomassa Vallilan kirjastossa (Hki) 5.1. - 28.1.2004 välisenä aikana.
USA:n Nikonin lehdistötiedote uusista skannerimalleista: Nikon Coolscan V ED ($600), Nikon Super Coolscan 5000 ED ($1.100)ja Nikon Super Coolscan 9000 ED ($2.000). Kaikissa 4.000 dpi:n tarkkuus.
Dcviews.com, HP Photosmart 945 -arvio. Viisi megapikseliä, kahdeksankertainen zoom (300 mm), f2.8 - f3.1, 37 - 300 mm, kahden tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin. Käynnistys kestää neljä viisi sekuntia, mutta suljinviive on vähäinen. Kuvan kirjoittaminen kortille on hidasta, odottamaan joutuu kuitenkin vasta kuin sisäinen bufferi täyttyy neljän tai viiden kuvan jälkeen. Kuvien katselutoiminnassa hitaus häiritsee, erikoinen ominaisuus on mahdollisuus suurentaa kuvaa 150-kertaiseksi. Kamera käyttää AA-akkuja ja SD-kortteja. Tämän hintaiseksi kameraksi kuvanlaatu on erinomainen, tiettyjen toimintojen hitaus häiritsee kokeneempaa käyttäjää, samoin joiden kin manuaalitoimintojen puuttuminen. Ulkoisen salaman liitäntää ei ole. Suomen keskihinta on 548 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
DCRP, Casio QV-R40 -arvio. Neljän megan kenno, kolminkertainen zoom, päivitetty versio edeltäjästä Casio QV-R4 -mallista. Vähän erikoinen päivitys, kun autofokuksen apuvalo on jätetty pois, samoin optisen etsimen diopterikorjaus. Manuaalikin tulee nyt vain cd-rompulla. Pienikokoinen ja nopeasti käynnistyvä digikamera, joka on helppokäyttöinen. Kohina vaivaa kuvia, kamerassa ei ole ollenkaan video-outia. Suomen keskihinta on 381 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
(via PhotographyBlog.com) PC Pro -lehti on testannut 15 uusinta mustesuihkukirjoitinta. Hinnat vaihtelivat välillä 51 puntaa - 225 puntaa (73 euroa - 321 euroa).
|
05.01.2004 |
Viikon kuva: Heijastus.
Viikon manipuloitu kuva: Miehen mieli II.
Keltainen
pörssi tuoreimmat ilmoitukset (8.1.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Canon EF22-55mm/F4-5.6 USM, uv-suodin, vvs, 160 e, Espoo (7.1.)
- Canon EF 70-300 Image Stabilizer, vvs, 440 e, Hki (2.1.)
- Canon EOS D30, 850 e, Jalasjärvi (8.1.)
- Canon EOS Sigma 400mm F5.6 APO, 440 e, Hki (2.1.)
- Canon Ixus, 350 e, Hki (4.1.)
- Canon Ixus 300, 64 MB, 350 e, Kajaani (7.1.)
- Canon Ixus 330, 64 MB, 220 e, Joutseno (5.1.)
- Canon Ixus V3, 128 MB, 250 e, Toijala (8.1.)
- Canon PowerShot A60, 128 MB, 250 e, Kuopio (3.1.)
- Canon PowerShot A70, 295, Lappeenranta (2.1.)
- Canon PowerShot G3, 600 e, Vantaa (6.1.)
- Fujifilm ex20, 64 MB, 130 e, Vammala (5.1.)
- HP 320, 100 e, Tuusula (4.1.)
- H-P 620, 64 MB, 250 e, Nurmo (2.1.)
- HP 735, 170 e, Oulu (4.1.)
- HP 850, 360 e, Turku (2.1.)
- HP Photosmart 120, 70 e, Paimio (7.1.)
- HP Photosmart 120, 90 e, Kurikka (5.1.)
- Kodak CX4230, 189 e, Naantali (5.1.)
- Manfrotto 141RC, 40 e, Hki (8.1.)
- Minolta Autometer III, mittauskupu puuttuu, 200 e, Lohja (4.1.)
- Minolta Dimage 7, 500 e, Espoo ( 3.1.)
- Minolta Dimage 7I, 530 e, Vantaa (3.1.)
- MMC-muistikortteja 128 MB, 30 e, Hki (7.1.)
- Nikon Coolpix 995, 550 e, Kankaanpää (5.1.)
- Nikon Coolpix 2000, 128 MB, 280 e, Kuopio (6.1.)
- muotokuvauksen setti, jalusta, varjot, lamput, lampputeline, alumiinilaukku, 100 e, Tampere (4.1.)
- Olympus C-720 UZ, 2 x 128 MB, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (7.1.)
- Olympus Camedia C-740, 64 MB, 400 e, Lappeenranta (8.1.)
- Olympus E-10, 700 e, Loppi (3.1.)
- Olympus E-20p, laajakulmalisäke, 900 e, Jyväskylä (7.1.)
- Olympus FL-40 salama, Pocket Bouncer -heijastin, 350 e, Loppi (3.1.)
- Olympus Mju 400 Digital, 256 MB, 400 e, Hki (8.1.)
- Olympus Stylus 400 Digital, 380 e, Hki (2.1.)
- Samsung Digimax 240, 140 e, Vantaa (4.1.)
- Sony DSC-F707, 64 MB, 580 e, Parkano (7.1.)
- Sony DSC-P5, 600 e, Turku (4.1.)
- Sony DSC-P71, 490 e, Ylivieska (3.1.)
- Sony DSC-P9, 128 MB, 700 e, Hyvinkää (2.1.)
AC-Foton lähetys näyttää UPS:in seurannan mukaan tulleen Helsinkiin tänä aamuna 5:55. Mukana siis Tamron AF 17-35/2.8-4.0 ja Canonin Angle Finder C ja Saksan ALV, vaikka olinkin pyytänyt ALV 0% ja ilmoittanut ALV-numeroni.
- olen saanut muutaman viestin, jossa kerrotaan AC-Foton myöhemmin palauttaneen ALV:in tilaajan tilille. Tämän tietenkin, jos asianmukainen ALV-rekisterissä oleva LY-tunnus on annettu tilauksen mukana. Minun tilauksessani tämä tunnus oli ja pyyntö 0%:n ALV:ista. Lähetin tästä sähköpostia AC-Fotoon, kaipa sieltä pian vastauskin tulee...
- klo 18:23: AC-Foto on lähettänyt aivan oikean laskun ja aivan oikeat tavarat. UPS:in "lähetyslista" ei kertonut tilatuista tavaroista mitään, vain painon ja hinnan.
- ei soinut kotona ovikello, ei tullut sähköpostiviestiä eikä soinut puhelinkaa. Arvioitu toimitusajankohta eli siis 7.1.2004 piti siis paikkansa.
Ukko Heikkinen, valokuvalähtöisiä pigmenttivedoksia Pannuhuoneessa Uudenmaankatu 19 - 21, työt ovat esillä 19.1.2004 - 27.2.2004, ma - pe 9 - 15. ks. aikaisemmat maininnat Ukko Heikkisestä 27.9.2001 ja 8.3.2003.
- Näyttelyn 21 kuvaa ovat isommasta sarjasta "Sydänstadia ja -stadilaisia".
- tästä voi katsoa muutamaa näyttelyn kuvaa
Hannu Eskelinen Photography. Osa vanhemmista kuvista on otettu pokkaridigeillä, Eskelisen nykyinen kalusto on Canon 10D. Linkki kuviin löytyy sivun alalaidasta (30 vertikaalista ja 30 horisontaalista kuvaa 162 x 125 pikselin koossa). Osa kuvista on aika luovasti toteutettu. Sääli vain, että kuvat ovat esillä noin pienessä koossa.
Digitarvike.fi, Lähikuvausta Canon Powershot G5 kameralla. Kuva esim. 1 mm pitkästä koiratäistä. Lähikuvauksen aloittamiseen ei suuria investointeja tarvita, sovitinadapteri tai vaikka digitarvike.fin myymä halpa lähilinssisetti.
IR, Web Photo School on valmistanut Amerikan Olympuksen toimeksiannosta uuden Olympus E-1 -järjestelmädigin käyttöön opastavan cd-levyn. Lue lehdistötiedote. Tuote esitellään tammikuun 5. päivä Macworld-messuilla.
- webphotoschool.com -sivustosta löytyy edellinen maininta digicamera.netin uutisissa 15.12.2002.
Digitalkamera.de, Vivitar DF200-Slaveblitz. Sopii digikameroillekin orjasalamaksi, hinta on 130 euroa.
LetsGoDigital, Fuji FinePix S7000 -arvio. Suomen keskihinta on 840 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
Rogercavanagh.com, The Variations Suite. Kyseessä on javaskriptin avulla toteuttu Photoshopin makrojen (actions) kutsu, valittuja parametreja voidaan tarkastella esikatselussa kahdeksassa ikkunassa, siis kahdeksalla eri arvolla. Vielä ei ole valmiina kuin Velvia Variations. Työn alla ovat myös B+W Variations ja Toning Variations. Varsinaista maksua ei ole, mutta pienen rahalahjoituksen jälkeen saa plus-version, jossa asetukset voi tallentaa myöhempää käyttöä varten.
|
04.01.2004 |
Digicamera.netin Foorumin Kuvankäsittely-alueelle on tullut erittäin mielenkiintoinen viesti (lukeminen vaatii Foorumille rekisteröitymisen), jonka nimi on Photoshop Elements 2.0 - Värinhallinta hallintaan. Artikkelin mukaan Elements 2 -versiota voi käyttää muuntamaan kuvat online-printtaajien icc-profiiliin!
- nyt olisi siis mahdollista saada ruudun kuvatiedostosta väreiltään vastaava paperikuva!
- kyseessä on ihan oikea uutispommi, eteeni ei ole aiemmin osunut tällaista ohjetta
- perusedellytys on tietenkin monitorin (edes) jonkinlainen kalibrointi, mutta oikea laatu syntyy vastaa kuvavalmistajan icc-profiileita käyttämällä
- (kysyin artikkelin kirjoittajalta, voinko laittaa tekstin Vinkit-osioon kaikkien luettavaksi. Odotellaan vastausta...)
- Vinkit-osiosta löytyy nyt tämä artikkeli sellaisenaan (kirjoittajan luvalla)
Photoshop Elements 2 -ohjelmasta saa melkein täysverisen Photoshopin aika pienellä vaivalla.
- Richard Lynch, The Hidden Power of Photoshop Elements -kirjan mukana tulee monta makroa, jonka avulla Elementsiin saa lisättyä vaikkapa CMYK-erottelun, Curves-dialogin, Channels, USM, History Brush ja vaikka mitä. ks. kirjan www-sivut. Osa on kaikille avoimia, osa vain kirjan hankkineille.
- Paul Shipleyn lisäykset Photoshop Elements -ohjelmaan (sekä 1- että 2-versio)
A-Digital-Eye, vertailukuvat, Canon 300D, Sony F828, Sony T1 (V1?), Minolta A1 ja Sigma SD10.
Dcviews.com, Sony SDM-HS73P, 17-tuuman paneelinäyttö. Muuta uutta ei näytä olevan kuin erilainen heijastuksen poistopinta.
Digital Outback Photo, PowerReTouche Blac & White Studio, hinta 61 euroa.
Photo.net, Has Leica Lost It? (Mike Johnstonin kolumni).
|
03.01.2004 |
Uuden vuoden uutuudet digicamera.netissä:
- ulkoiset linkit uuteen ikkunaan
- viikon manipuloitu kuva, ensimmäisen nimi on Miehen mieli (toivottavasti Armilla riittää tarmoa uusiin kuviin...)
Popular Photograpics, Canon EF 50mm f/1.0L USM, yhden sivun pdf.
- Kuva-Lenitan käytetyissä näkyy vielä olevan myynnissä yksi yksilö, 1.520 euroa.
David Coffin, dcraw RAW conversion utility.
UPS:ilta tuli eilen sähköpostia, että ovat saanet AC-Fotolta lähetyksen toimitettavaksi minulle. Arvioitu toimituspäivä on 7.1.2004, käteismaksu kotiin tuotaessa. Tulossahan on ainakin Tamron AF 17-35/2.8-4.0 DI LD IF SP. Hinnasta päätellen mukana olisi myös Angle Finder C:n eli kulmatähtäin C eli Winkelsucher C seitenrichtig.
- 5.1.2004 klo 18:23: AC-Foto on lähettänyt aivan oikean laskun ja aivan oikeat tavarat. UPS:in "lähetyslista" ei kertonut tilatuista tavaroista mitään, vain painon ja hinnan.
- Tein tilauksen digicamera.net -avoimen yhtiön nimissä (ALV rekisterissä). Ilmoitin tilausta tehtäessä LY-tunnuksen kv. tapaan eli siis FI eteen ja viimeinen väliviiva pois.
- saksalaiset postimyyntiliikkeet tarkastavat ennen lähetystä, että tilaajalle saa lähettää tuotteen ALV 0% (tilauksen tehnyt yritys on ALV-rekisterissä). Jos nyt kuitenkin joistain syystä ALV velotetaan tilauksestani, niin ALV-vähennykseen oikeutettu suomalainen yritys saa tämän ALV:in takaisin Saksan valtiolta.
- Sulin.net:in Jouko kertoi, että jälkikäteen ALV-hyvityksen saanti toisesta valtiosta on melkoisen hankalaa. Myyjät tarkistavat ALV-rekisteriin kuulumisen kuulemma EU:n sivuilta. Digicamera.net Avoin yhtiön osalta tuli vastaus "Kyllä, VAT-numero on voimassa tällä hetkellä".
- foorumin puolella kirjoitettiin, että esim. AC-Foto oli palauttanut väärin perustein veloitetun alv:in suoraan suomalaisen asiakkaan tilille. Tämä asiakas oli asianmukaisesti ilmoittanut ly-tunnuksensa tilauksen yhteydessä.
- lähetin tästä sähköpostitse kysely AF-Fotoon
- UPS:in viestistä näkee vain lähetyksen painon, 1.2 kg
- dpreview.com:in foorumin viesti, Practical Photography -lehden uusimmassa numerossa on arvio Tamronin AF 17-35 -objektiivista (Nikon-versio). "...overall this is an impressive optic for both slr and dlsr - superb value for money. 89%..."
(uusinta, 16.12.2003) Helsingin kaupungin työväenopistossa alkaa jälleen keväällä monenlaisia valokuvauskursseja. Kurssit löytyvät aineryhmästä kuvataide. Kirjastoista voi noutaa 180-sivuisen paperiversion kevään ohjelmasta. Kuvataiteen ilmottautuminen alkaa torstaina 8.1.2004. klo 16.30 - 20.00. Kansalais- ja työväenopistot 2003.
- Valokuvaus 1A, 1B, 2, 2A, 2B, 3
- Valokuvauksen jatkokurssi
- Valokuvauksen päiväkurssi
- Valokuvauksen alkeiskurssi
- Valokuvaus- ja kuvanvalmistus
- Mustavalkokuvien pimiökurssi B
- Mustavalkopimiön jatkokurssi B
- Valokuvasommittelun jatkokurssi - kohti parempaa valokuvailmaisua
- Miten otan parempia kuvia
- Valokuvasommittelu
- Valokuvaus, Rusko- eli Kallitypiavedostuskurssi
- Järjestelmäkameralla kuvaamisen alkeiskurssi C
- Henkilökuvauksen perusteet B
- Studiomuotokuvauksen perusteet valokuvaharrastajille B
- Ota parempia matkakuvia
- Ota parempia kuvia
- Valo valokuvassa
- Mustavalkokuvien pimiötyöpaja
Canon CPS, Flash Performance. Lisäksi kannattaa lukea photonotes.org:in artikkeli Canonin salamakuvauksesta.
(Henrik Kettunen, kuvatoimisto Cartina) Keimolan rengaspalosta kuvia (yksi ruutu alaspäin, niin kuvat alkavat). Kamerana oli Canon 10D, muutamassa kuvassa apuna oli lankalaukaisin + jalusta. Tulipaloa ei kovin usein pääse kuvaamaan.
MV-Kuvat (Malmintori, Malmi, Hki) on (näennäisesti?) meneillään ns. hollantilainen huutokauppa eli hinta laskee koko ajan, kunnes joku ostaa tavaran. Myytävänä on Nikon D2H, lähtöhinta oli 4.900 euroa. Hinta laskee koko ajan, tätä kirjoitettaessa klo 05:07 hinta on 3139,83 euroa. Huutokauppa alkoi 5.12.2003 klo 12:00 ja sulkeutuu 5.1.2004 klo 11:00 (jollei siis joku sitä ennen "huuda" Nikonia...).
- MV-Kuvien systeemissä ei taida mistään nähdä, onko joku "huutanut" tuotteen itselleen. Ns. huutokauppa taitaa jatkua huutajista riippumatta ihan loppuun asti eli 5.1.2004 klo 11:00? Jos näin on, niin hyvän kauppatavan mukaisesti tästä pitäisi olla sivuilla maininta! klo 18:47 oikaisu: huutokaupan säännöissä on hyvät perustelut käytännölle.
- "...Jotta mahdolliset väärinkäyttäjät eivät pilaa hommaa heti kättelyssä, käydään huutokauppa suljettuna loppuun asti (Ellei muuta ole mainittu). Huutokaupan suljettua käydään huutajat läpi ja ensimmäinen todellinen huutaja voittaa pelin...."
(taidanpa ryhtyä oikein kunnolla kierrättämään vanhoja tekstejä) 3.4.2003 kerroin diginewseissä hyvästä artikkelista.
IR, Kodak EasyShare CX6330 -arvio. Yksinkertainen peruspokkari, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37 mm - 111 mm, f/2.7 - f/4.6. Kodakissa on optinen etsin ja 1.6 tuuman lcd-näyttö. USA:n listahinta on $245.
|
02.01.2004 |
Matti Rosenberg, Keravalta ilotulituskuva.
MikroBitti tammikuu 1/2004
- kymmenen sivua Mikroilijan parhaita ohjelmia. Ilmaisia: Fotoalbum ja Irfanview
- kahdentoista sivun jättitesti, Bitit paperille, vertailussa digikuvien kehityspalvelut. Kahdeksan kotimaista palvelua mukana, Nettijatkoissa vielä esittelyssä ulkomainen FastLab sekä näytekuvat kunkin valmistajan tulostajäljestä. Testi on kattava, mutta miksi tästä on jätetty pois Fotonetti? Nyt Joulunaikaa lukuunottamatta Fotonetilla on nopein kuvien toimitus, käytännössä aamulla lähetetyt kuvat ovat olleet usein jo seuraavana päivänä kotona. Kehityspalvelujen välillä oli isoja eroja, laatu vaihteli, toimitusajat vaihtelivat ja hintaerotkin olivat isoja. Mukaan mahtui yksi rimanalittajakin (Kuvapussi), jonka kuvat olivat sameita ja epätarkkoja, väritkin virheellisiä, kuvat olivat käytännössä kelvottomia. Rajalacameran valokuvien tarkkuus ja värientoisto olivat selvästi parhaimmat. Fotokioski, Fotoyks ja Ifi olivat seuraavaksi parhaat. Eirikuva, Helios ja NetAnttila ovat keskikastia.
- Eirikuva
- Fotokioski
- Fotoyks
- Helios
- Ifi
- Kuvapussi
- NetAnttila.com
- Rajala Camera
- fastlab
- (fotonetti)
- pakkausta, kuvakokoja, toimitusnopeutta, hintoja, palvelun tasoa, leikkaustarkkuutta jne. käsitellään monipuolisesti, mutta icc-profiileista on vain kolme virkettä (Ifi:n yhteydessä). Ifi:n yhteydessä mainitaan, että mitään värikorjailuja kuviin ei tehdä, vain lievä terävöitys. Ifillä valmistetaan päivässä 30.000 - 50.000 paperikuvaa, 70% kuvista tilataan Suomesta, loput muista Pohjoismaista. Keskimääräinen nettitilaus on 40 kuvaa. Kuvat valotettan 254 pisteen tuumatarkkuudella, joka mustesuihkuissa vastaa yli 3.000 pisteen tuumatarkkuutta.
- samalla olisi voinut kysyä kultakin kuvavalmistajalta, että miten he "parantelevat" kuvaa. Oman kokemukseni mukaan kuville tehdään Photoshopin Autolevels/Autocolor/Autocurves -vastaavia "parannuksia" (jollei käytetä mahdollista valmistajan omaa icc-profiilia). Nyt tuli jutusta ainakin selväksi se, että Ifi terävöittää lievästi kuvia, mutta ei tee muita värikorjailuja (tämä on myös oma empiirinen kokemukseni). Esim. Fotonetti tekee kuviin kokemukseni mukaan lievän Autolevelsiä vastaavan "parannuksen", tämän huomaa erityisen selvästi salamakuvissa. Muutkin kuvavalmistajat harrastavat tällaisia "parannuksia". Tavalliselle käyttäjälle (joka ei kuvaansa ole millään tavoin muokannut) nämä "parannukset" oikeasti tekevätkin kuvista paremman näköisiä. Fotonetin osalta käytän tietenkin sieltä imuroitavissa olevaa icc-profiilia, jolloin kuvista tulee samanlaisia kuin miltä ne ruudullakin näyttävät (edellyttäen, että ruuudun kalibrointi on tehty oikein). Profiiliin muunnetuille kuville ei tehdä näitä parannuksia.
- jutussa kerrotaan myös mahdollisuudesta tulostaa kuvat itse kotona, esimerkkilaitteena on Canon Bubble Jet i560, 180 euroa
- Ilmaisohjelmissa esittelyssä mm. Sqirlz Lite, jolla voi väännellä kasvoja uuteen uskoon ja tehdä vaikkapa lyhyitä animaatioita
- Netistä poimittua -palstalla yksi esitellyistä sivustoista on digicamera.net
- Tulossa: Näin korjaat digikuvia, kerrataan kuvan perussäädöt ja kerrotaan muun ohessa, miten ihon virheet korjataan ja punasilmäisyys poistetaan
Vanhojen kameroiden hinnasto, tuhansia malleja. eBay-huutokaupoista näkee helpommin ja luotettavammin käyvät hinnat.
Photo Marketing magazine, Who's buying SLR cameras?
26.12.2003 kerroin USA:sta tilaamastani Canon EF Lens Work III -kirjasta. 31.12.2003 kirja tuli postiluukusta, melkoisen nopeaa toimintaa. Maksoin Visalla, tiliä oli veloitettu 31 eurolla. Kirja on kolmas painos, syyskuu 2003, kovakantinen ja siinä on tiedot uusimmasta Canonin EF-objektiiveista ja niiden lisätarvikkeista. MTF-käyrät on laskettu myös polttovälimuuttajien (telekonvertterien) kanssa.
|
01.01.2004 |
Hyvää Uutta vuotta!
Ulkoiset linkit uuteen ikkunaan
Vuoden 2004 alusta ulkoiset linkit aukeavat digicamera.netissä uuteen ikkunaan. Foorumin kyselyssä 77% vastanneista oli muutoksen kannalla. Ainoastaan 15% vastusti muutosta ja lopuille asia oli merkityksetön.
Ensimmäisiä ilotulituskuvia:
Eduforum.fi, Värinhallinta - teoria ja ohjelmien asetukset.
Keltainen
pörssi tuoreimmat ilmoitukset (2.1.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Canon EF 20-35 mm F2.8 L, 600 e, Porvoo (31.12.)
- Canon EF 28-70 mm F2.8 L, 1.000 e, Porvoo (31.12.)
- Canon EF35-135 IS USM, 350 e, Vantaa (23.12.)
- Canon EF 70-200/4L, 800 e (!), Jyväskylä (29.12.)
- Canon D30, 750 e, Espoo (23.12.)
- Canon Ixus, 350 e, Hki (31.12.)
- Canon S45, 430 e, Pori (26.12.)
- Casio Exilim ex-s2, 160 e, Hki (28.12.)
- Cosina 19-35mm Canoniin, 3.5-4.5, 170 e, Kempele (31.12.)
- Fuji Finepix A303, 64 MB, 219 e, Oulu (31.12.)
- Fuji S602, ulkoinen Cullman salama, 1 GB microdrive, 750 e, Turku (30.12.)
- Fuji TL-FX9 telelisäke, 120 e, Jyväskylä (29.12.)
- Fuji WL-FX9 laajakulmalisäke, 150 e, Jyväskylä (29.12.)
- Fujifilm EX-20, 150 e, Varkaus (29.12.)
- HP Photosmart 320, 90 e, Kiuruvesi (1.1.)
- HP Photosmart 935, 2 x 128 MB (SD), 300 e, Espoo (2.1.)
- Kodak Pro DCS-560C, 1.690 e, Hki (30.12.)
- Konica Digital Revio KD-220Z, 299 e (!), Tampere (29.12.)
- Manfrotto 058B, 180 e, Joutseno (31.12.)
- Manfrotto 308 Pro Ball Head, 45 e, Suonenjoki (29.12.)
- Minolta Dimage 7, 650 e, Espoo (30.12.)
- Minolta Dimage S404, 64 MB, 300 e, Tyrnävä (31.12.)
- Minolta Dimage X, 185 e, Espoo (26.12.)
- Minolta Dimage Z1, 300 e, Vantaa (26.12.)
- Nikkor AF-D 18-35mm, 595 e, Hki (30.12.)
- Nikkor 16/2.8 AIS kalansilmä,710 e, Oulu (30.12.)
- Nikkor 300/2.8 ED-IF AIS, 1.400 e, Oulu (30.12.)
- Nikon Coolpix 990, 64 MB, 240 e, Kotka (31.12.)
- Nikon SB-80DX salama, 365 e, Hki (30.12.)
- Nikon D1, 1.000 e, Hki (25.12.)
- Olympus CL1000, 125 e, Espoo (29.12.)
- Olympus C-1400L + Olympus P300 E -printteri, 200 e, Tampere (31.12.)
- Olympus E-10, laajakulma, 800 e, Espoo (29.12.)
- Samsung Digimax 4.1, 128 MB, 250 e, Jyväskylä (2.1.)
- Samsung Digimax 4.1 megaa + sukelluskotelo (70 m), 390 e, Hki (29.12.)
- Sigma 170 - 500 APO, Canonille, 800 e, Vantaa (29.12.)
- Sony DSC-U20, 64 MB, 350 e, Tampere (2.1.)
- Sony DSC-P5, 700 e, Rauma (28.12.)
- Tokina AT-X Pro 80-200/2.8 Nikoniin, 350 e, Espoo (31.12.)
Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-F828, täydennetty arviota.
Steve Sanders, Minolta Dimage G400 -arvio. Neljän megan pokkari, kolminkertainen zoom, käynnistys 0.7 s. SD/MMC/Memory Stick.
|
|
|
|
| sivun alkuun | Kaikki uutiset | |
|
|
Hae Google:sta
|
|